MLB Rookie Watch 2021: week 6-7

Week zes en zeven vlogen voorbij en dus is het weer tijd voor de SportAmerika Rookie Watch. Cody Poteet liet voor het eerst zijn kunsten zien in MLB en Adolis García bleef on fuego. Verder nog vijf andere rookies in willekeurige volghorde.

ADOLIS GARCÍA (TEXAS RANGERS)

Stats: .288 (14-uit-50), 5 HR, 2B, 2 BB, 12 RBI, .908 OPS

Vorige week kwam hij ook al langs, maar er lijkt op dit moment geen maat te staan op de prestaties van Adolis García. De 28-jarige Cubaan sloeg 30 Total Bases bij elkaar, 12 RBI’s en vijf homeruns. Hiermee kwam hij op gelijke hoogte met Shohei Ohtani. De twee leidden tot gisteren de American League in homeruns met veertien, maar twee bommen van Vladimir Guerrero Jr. betekenden dat de Blue Jay er nu vijftien heeft.

De belangrijkste homerun van El Bombi sloeg hij in de eerste wedstrijd van de series tegen de Houston Astros. Na een 4-4 stand moesten er extra innings aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen. Carlos Correa scoorde in de tiende inning voor de Astros de 4-5 en dus was de opdracht voor de Rangers simpel: scoren. Met twee uit en twee man op de honken kwam hij aan slag. Bryan Abreu gooide een fastball teveel over het midden van de plaat en García maakte perfect contact. 388 feet/118 meter verderop kwam de bal neer en de Rangers wonnen met 7-5.


CODY POTEET (MIAMI MARLINS)

Stats: 17.0 IP, 13 K’s, 2 BB, 10 H, 2 ER

Cody Poteet: een wat onbekende naam, die uit het niets fantastisch staat te gooien. Op 12 mei maakte hij zijn debuut in MLB als startende werper tegen de Arizona Diamondbacks. Hij bemachtigde zijn plaatsje in de rotatie, nadat Elieser Hernandez, Jordan Holloway en Sixto Sanchez geblesseerd moesten toekijken en Daniel Castano (5.19 ERA) en Nick Neidert (6.75 ERA) het zeer moeilijk hadden.

Kroonjuweel op de drie starts die hij maakte, was de afsluitende wedstrijd in de serie tegen de New York Mets. Hij gooide zeven innings, kreeg hierin drie hits tegen en de Mets scoorden nul runs. Daarbij gooide hij ook nog eens vier keer drie slag en verlaagde hij zijn ERA naar 1.06. Na de single van Jordan Yamamoto in de derde inning bereikte geen enkele Mets-speler meer de honken. Veertien slagbeurten, veertien uit en de beste start uit zijn nog korte MLB carrière.


RYAN MOUNTCASTLE (BALTIMORE ORIOLES)

Stats: .250 (10-uit-40), 2 HR, 2 2B, 2 BB, 9 RBI, .729 OPS

De SportAmerika-redactie riep hem nog uit tot mogelijk Rookie of The Year winnaar. Toch deed Ryan Mountcastle het in de eerste weken van het seizoen heel erg matig. Hij kwam in april niet verder dan een .198 slaggemiddelde met 30 strikeouts.

Het lijkt erop dat hij eindelijk de weg naar boven heeft gevonden. Tien hits in 40 slagbeurten brachten zijn slaggemiddelde voor de afgelopen twee weken op .250 en zijn slaggemiddelde voor 2021 naar .224. Ook sloeg hij negen runs over de plaat, waardoor zijn seizoentotaal op 20 kwam te staan. Alleen Bobby Dalbec (21 RBI), Randy Arozarena (24 RBI), Yermin Mercedes (25 RBI) en Adolis García (38 RBI) sloegen meer runs over het thuishonk.


CASEY MIZE (DETROIT TIGERS)

Stats: 20.0 IP, 17 K’s, 6 BB, 9 H, 4 ER

Casey Mize gooide in de afgelopen twee weken 20.0 innings en leidde daarmee alle rookies in MLB. Hij deed dat ook niet onverdienstelijk met zeventien strikeouts. Verder kreeg hij negen hits tegen, gooide hij zes keer vier wijd en kreeg hij vier earned runs tegen.

Zijn beste prestatie kwam in de wedstrijd tegen de Seattle Mariners. Hij stond vanaf het begin op de heuvel en 7.2 innings later kwam hij daar pas vanaf. Hij kreeg in deze wedstrijd maar één earned run tegen. Deze werd geslagen door Tom Murphy in de achtste inning, nadat een fastball van Mize recht in het midden van de slagzone bleef hangen en Murphy contact maakte. Sam Haggerty en Donovan Walton volgde aan slag na Murphy en beide werden aan de kant gezet met een strikeout. Het was de vierde quality start op rij van hem dit seizoen.


EDMUNDO SOSA (ST. LOUIS CARDINALS)

Stats: .476 (10-uit-21), 2 2B, 3B, BB, 1 RBI, 1.227 OPS

Edmundo Sosa vond in de afgelopen weken zijn draai in MLB. Alleen Akil Baddoo (.500) had een beter slaggemiddelde dan de multi-inzetbare Sosa (.476). Verder kwam hij tot twee doubles, één triple, één vrije loop en één gestolen honk. Dit alles terwijl hij maar vier keer drie slag heeft moeten verwerken.

De eerste RBI van de 25-jarige Panamees kwam tijdens zijn eerste extra honken hit. In de wedstrijd met de Pittsburgh Pirates sloeg hij een pitch van JT Brubaker over het hoofd van de rechtsvelder en via een stuiter tegen de muur. Tegen die tijd was Nolan Arenado al over de plaat gelopen en eindigde Sosa zelf op het tweede honk.


LUIS GARCIA (HOUSTON ASTROS)

Stats: 15.1 IP, 19 K’s, 6 BB, 13 H, 6 ER

Luis Garcia kwam drie keer in actie in de afgelopen twee weken en gooide in elke wedstrijd vijf innings. Twee van deze wedstrijden (vs Texas Rangers en @ Oakland Athletics) sloot hij winnend af en in de wedstrijd tegen de Los Angeles Angels kreeg hij een no decision.

In de drie wedstrijden die de Venezolaan gooide, kwam hij tot 19 strikeouts. In de wedstrijd tegen de Angels waren daar zeven strikeouts, tegen de Rangers gooide hij vijf keer drie slag en de Oakland Athletics moesten ook zeven K’s verdragen. Van deze negentien strikeouts kwamen vijf via een off-speed pitch (2x slider en 3x curveball) en de andere veertien waren via fastball (6x four-Seam en 8x cutter). Met zijn sliders, curveballs en cutters valt Garcia ook in de top twintig procent van MLB als het gaat om break. Hiermee wordt gekeken naar hoe erg de bal draait na het moment dat de bal gegooid werd door de pitcher.


RYAN WEATHERS (SAN DIEGO PADRES)

Stats: 8.0 IP, 2 K’s, 2 BB, 10 H, 3 ER

De pas 21-jarige Ryan Weathers kwam twee keer in actie in de afgelopen week en deed dat twee keer als startende werper voor de Swinging Friars. Allebei de keren stond hij vier innings op de heuvel. Hij kreeg tien hits tegen, drie earned runs en gaf twee vrije lopen weg. Doordat Weathers maar vier innings op de heuvel stond kon hij niet aangewezen worden als winnende pitcher in de duels met de St. Louis Cardinals en Seattle Mariners.

Er was ook wel een bijzonder moment voor hem in de wedstrijd tegen de Cardinals. Doordat pitchers weer moeten slaan en de Padres in de National League spelen, kwam Weathers ook aan slag. Hij stond al zeven keer eerder met een knuppel in zijn handen op het hoogste niveau, maar was nog niet tot een hit gekomen. In de derde inning van de wedstrijd met de Cardinals lukte dat hem wel, waardoor hij zijn eerste MLB hit kon opschrijven en de bal mee naar huis kon nemen als aandenken.

Coverfoto: Ross D. Franklin/AP Photo

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen