NHL play-offs: Jets stunten, Penguins prutsen

De play-offs zijn inmiddels in volle gang en de eerste beslissingen zijn al gevallen. De eerste ronde wordt binnen de divisie afgewerkt en dat geldt ook voor de tweede. Daarna wordt aan de hand van de punten tijdens het reguliere seizoen bepaald wie tegen wie speelt in de halve finales. Voor het zover is, kunnen we eerst nog genieten van veel strijd in de eerste ronde. Bij SportAmerika houden we je dagelijks op de hoogte.

NORTH DIVISION

De Toronto Maple Leafs hadden wat recht te zetten in Game 2. Ze kregen daar van de Canadiens ook alle gelegenheid voor, want de Habs maakten te vaak de gang naar de strafbank. Tegen een opponent als de Maple Leafs is dit vragen om problemen. En die bleven dan ook niet uit. Auston Matthews had een goal en twee assists, Mitch Marner mocht twee assists bijschrijven en op de PP was Toronto 2-for-6. Zij scoren overigens ook 100% op de PK, dus over de special teams zal Sheldon Keefe tevreden zijn.

Dominique Ducharme zal zijn manschappen op het hart drukken zich toch wat beter te gedragen. Montreal is de ploeg met de meeste hits per wedstrijd, maar een gebrek aan discipline ligt dan ook al snel op de loer. Aanvallend speelt de ploeg ook niet veel klaar tegen de als eerste geplaatste Leafs. In twee wedstrijden schoten de Habs 53 keer op goal. Dat zijn bijna 20 SOG minder dan de Maple Leafs. Mogelijk dat het eigen Bell Centre de Canadiens kan inspireren. Een andere mogelijkheid is dat ’t opstellen van de jonge, onbevangen speler Cole Caufield het team wat extra’s geeft.

DE HEADLINES

Met Caufield, maar zonder Eric Staal begonnen de Canadiens thuis aan hun jacht op de 2-1 voorsprong in de serie. Het waren echter de Leafs die beter uit de startblokken kwamen. Zonder dat de ploeg direct heel dreigend was, hadden ze wel het betere van het spel. Montreal kreeg tijdens een powerplay van vier minuten de kans iets aan dit spelbeeld te doen, maar Ducharme zag zijn ploeg in alle opzichten falen.

Pas in de tweede periode betaalde het overwicht van Toronto zich uit. William Nylander was de eerste die een puck achter Carey Price kreeg. Dat juist hij scoorde, was niet verrassend. Nylander scoorde ook al in de eerste twee wedstrijden van deze serie. Hoewel de Canadiens zich weer fysiek lieten gelden (37 hits) kregen ze weinig grip op de Leafs. Toch waren zij het die de volgende goal scoorden. Met z’n eerste van de play-offs zorgde Nick Suzuki voor opluchting én de gelijkmaker.

Alle hoop van de Habs werd al snel weer de grond ingeboord. Minder dan drie minuten na de 1-1 hielp Morgan Rielly zijn Toronto weer aan de voorsprong. De thuisploeg moest opnieuw in de achtervolging, kreeg ook wat meer grip op het spel van de bezoekers, maar vond geen gaatje meer in de muur van Jack Campbell. De goalie hield zijn Maple Leafs op de been en bracht in deze best-of-7 het thuisvoordeel weer terug bij de Leafs.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: Toronto leidt met 2-1

De Canadiens moeten zich snel herpakken van deze domper, want woensdag (01.30 uur Nederlandse tijd) staat de vierde wedstrijd alweer op het programma. Het wordt dan interessant om te zien of Ducharme opnieuw Carey Price aan het werk zet. De goalie had recent nog last van een hersenschudding en twee wedstrijden in twee dagen zou wel eens te veel van het goede kunnen zijn. Voor de Habs is het daarnaast te hopen dat de Tyler Toffoli van het reguliere seizoen weer opduikt. De aanvaller wacht nog altijd op zijn eerste goal in het postseason.

Zo’n 24 uur kregen de Edmonton Oilers om zich te herstellen van de dreun die Nikolaj Ehlers uitdeeld in OT van Game 3. Met 10 minuten op de klok speelde Edmonton een gewonnen wedstrijd. Alleen slaagden ze er toch in een 4-1 voorsprong te grabbel te gooien. Er dienden zich genoeg positieve punten aan in die wedstrijd. Zo meldden Leon Draisaitl en Connor McDavid zich voor het eerst op het scoreformulier. Des te teleurstellender was het dan ook dat de ploeg van Dave Tippett ’t niet over de streep kon trekken.

Als er ooit sprake was van een momentum in een best-of-7 dan is dat nu ’t geval. De Winnipeg Jets verbaasden vriend en vijand al door twee keer in Edmonton te winnen. Vervolgens maakten ze ook nog eens binnen tien minuten een 4-1 achterstand goed in Game 3. Paul Maurice weet maar al te goed dat deze serie nog niet voorbij is, maar zijn Jets hebben in elk geval drie matchpoints. En Nikolaj Ehlers is weer terug in de line-up. De Deen was tijdens het reguliere seizoen al ontzettend belangrijk en bevestigde zijn status in Game 3 met twee goals.

DE HEADLINES

Winnipeg begon al met een lekker gevoel aan Game 4 en Mark Scheifele bewees zijn ploeg een grote dienst door al vrij snel, op de powerplay, de score te openen. Voor Scheifele was het zijn eerste van dit postseason. Hij was dus van de nul en dat gold een minuutje later ook voor Connor McDavid. De superster bracht de Oilers langszij met zijn eerste van de play-offs. Mason Appleton zorgde er echter voor dat de Jets alsnog met een voorsprong aan de eerste pauze begonnen.

Met de rug tegen de muur en de moed der wanhoop ging Edmonton op zoek naar goals. Ryan Nugent-Hopkins verloste zichzelf in de tweede periode van de hatelijke nul en hij was tevens betrokken bij de 2-3 van Alex Chiasson. In Winnipeg troffen de Oilers echter een eigenwijze groep, die niet van opgeven wilde weten. Mark Scheifele, al goed voor de openingstreffer, trok de stand in de derde periode dan ook weer gelijk.

Niet voor het eerst in deze best-of-7 moest er een verlenging aan te pas komen. En na de eerste OT volgde een tweede. Ook daarin kwamen de teams niet tot scoren, waardoor er zelfs een 3OT volgde. Hierin zorgde een Connor voor de bevrijdende 4-3. Helaas voor Edmonton was het echter niet hun Connor McDavid, maar Kyle Connor van de Winnipeg Jets. Oog in oog met Mike Smith schoot hij de puck tegen de touwen en beëindigde daarmee het seizoen van McDavid en Draisaitl.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Eindstand in de serie: Winnipeg wint met 4-0

Wat nu? Die vraag zullen ze zich stellen in Edmonton. Connor McDavid en Leon Draisaitl waren van buitencategorie in ’t reguliere seizoen, maar voor hen zitten de play-offs er al na vier wedstrijden op. Van de Oilers zal opnieuw gezegd worden dat ze te afhankelijk zijn van deze supersterren en Ken Holland kan de criticasters niet tegenspreken. De GM staat voor moeilijke keuzes. Ryan Nugent-Hopkins is één van de overige sterkhouders, maar zijn contract loopt af. Paul Maurice en de Winnipeg Jets kunnen tevreden zijn. Zij zorgden, als team, voor een enorme stunt door de favoriete Oilers te sweepen. De Jets kunnen nu rustig afwachten wie hun volgende tegenstander wordt.

EAST DIVISION

Luistert de talisman van de New York Islanders naar de naam Ilya Sorokin? Daar heeft het alle schijn van. De 25-jarige Rus startte twee keer voor de ploeg van Barry Trotz en beide wedstrijden werden gewonnen. Tijdens de vierde wedstrijd in deze serie, afgelopen zaterdag, was er voor het eerst sprake van een krachtsverschil. De Islanders kregen mogelijk een boost van de aanwezigheid van de eigen fans, maar na drie close games waren zij in Game 4 duidelijk de betere.

In tegenstelling tot zijn collega maakte Mike Sullivan tot nog toe maar gebruik van één goalie. De prestaties van Tristan Jarry gaven ook geen aanleiding om te wisselen. Sullivan heeft wel andere dingen aan zijn hoofd. Jake Guentzel, Jared McCann en Sidney Crosby verzamelden tijdens het reguliere seizoen punten bij de vleet. Na vier wedstrijden staan ’t drietal gezamenlijk op drie punten. Crosby is de enige die scoorde. Guentzel en McCann noteerden alleen een assist.

DE HEADLINES

De Pittsburgh Penguins wilden de nare smaak van Game 4 zo snel mogelijk wegspoelen. Ze begonnen furieus aan dit duel, maar vonden telkens Sorokin op hun pad. De goalie kon na ruim 8 minuten echter niet voorkomen dat Evgeni Malkin zijn eerste van deze play-offs scoorde. Op de powerplay opende Geno ’t bal en de mensen in Pittsburgh gingen er maar eens goed voor zitten. Hun Penguins waren zoveel beter, dat moest wel in orde komen. Groot was dan ook de teleurstelling toen Anthony Beauvillier vlak voor het verstrijken van de eerste periode op prachtige wijze 1-1 maakte.

Voor Pittsburgh was er nog niets aan de hand. In de persoon van Bryan Rust stelden de Penguins orde op zaken. Mike Sullivan zag zijn mannen hartstochtelijk jagen op een derde treffer. Die kwam er niet. Met zijn tweede van het postseason bracht Jordan Eberle de Isles weer naast de Penguins in de derde periode. Dit viel de Pens toch vies tegen. Ze waren beter, maar op het scorebord was dit niet terug te zien.

Voor beide teams brak een belangrijke verlenging aan. De ploeg die scoorde, kwam op matchpoint in deze serie, dus het was zaak voorzichtig met ’t puckbezit om te gaan. Die les was Tristan Jarry even ontgaan. De goalie speelt goed in deze play-offs maar gaf in 2OT op n vreselijk knullige manier de puck aan Josh Bailey. Die bedacht zich geen moment en pakte het cadeautje met alle liefde uit.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: New York leidt met 3-2

De serie gaat terug naar Long Island, waar donderdag (00.30 uur Nederlandse tijd) Game 6 op het programma staat. In Pittsburgh zullen ze zich wanhopig afvragen wat ze nog meer moeten doen om deze Islanders op de knieën te krijgen. De verbetenheid straalt van die ploeg af en in Ilya Sorokin hebben ze voorlopig een goalie die het verschil maakt. Jarry zal zich willen revancheren voor zijn blunder. Dat zal wel moeten ook, want bij een nederlaag in Game 6 is voor de Penguins het seizoen voorbij.

WEST DIVISION

Laten we de uitslagen buiten beschouwing, dan doen de Minnesota Wild nauwelijks onder voor de Vegas Golden Knights. Toch kijkt de ploeg van Dean Evason voor aanvang van Game 5 de uitschakeling al recht in de ogen. Die vijfde wedstrijd wordt gespeeld in Las Vegas en dat maakt het voor de Wild nog eens extra lastig. Dankzij een uitblinkende Cam Talbot wonnen ze daar Game 1 in OT, maar dat lijkt alweer een eeuwigheid geleden.

In de wedstrijden daarna gaven de Golden Knights de tegenstander een koekje van eigen deeg. Marc-André Fleury was goed in Game 1 en werd daarna alleen maar beter. De sterspelers van Minnesota weten hier zich geen raad mee. Kirill Kaprizov, Kevin Fiala en Mats Zuccarello wachten allemaal nog op hun eerste goal. Voor Fleury en de Knights is de opdracht in feite heel simpel. Flower hoeft nog maar één keer de nul te houden en de Knights staan in de tweede ronde. Ze weten nu al dat daar de Colorado Avalanche op hen wachten.

DE HEADLINES

Na drie nederlagen op rij konden de Wild wel weer een succesje gebruiken. Daar waren ze ook hard aan toe, want het momentum in de serie lag bij de Golden Knights. Captain Mark Stone onderstreepte dit nog maar eens. Na ruim 8 minuten in de eerste periode kreeg hij de fans op de banken met zijn vierde van het postseason. Mensen begonnen zich langzaam af te vragen of Kirill Kaprizov wel meedeed in deze serie, maar na 9 minuten gaf ook de rookie een teken van leven: 1-1.

Dit bleek een inspiratiebron voor de Minnesota Wild. Zach Parise was al een healthy scratch tijdens deze play-offs, maar de veteraan liet in dit duel zien nog altijd van veel waarde te kunnen zijn. De voormalig speler van de Devils tekende voor de 1-2. Daarmee waren de Wild nog altijd niet klaar in de eerste periode. Jordan Greenway, ook hij met zijn eerste van de play-offs, verschafte Minnesota wat lucht met de 3-1.

Dat die buffer goed van pas kwam, bleek wel halverwege de tweede periode. Alec Martinez bracht Vegas terug in deze wedstrijd door de 3-2 achter Cam Talbot te schieten. Die Cam Talbot bleek verder een vervelende sta-in-de-weg. Vegas nam ‘m keer op keer onder vuur, maar Talbot stond pal. De beloning bleef niet uit. In de slotminuut was het Nico Sturm die namens Minnesota de wedstrijd besliste: 4-2.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: Vegas leidt met 3-2

Kan Cam Talbot nog eens een menselijke muur optrekken voor zijn doel? Het zal nodig zijn om donderdag (03.00 uur Nederlandse tijd) kansrijk te zijn in Game 6. De Golden Knights bezorgden Talbot handelvol werk in de vijfde wedstrijd (40-14 shots on goal) maar de mannen van Peter DeBoer hadden dit keer het vizier niet op scherp. De serie gaat nu terug naar St. Paul, maar dat dit geen garantie op succes is, weten de Wild inmiddels. De voorgaande twee thuiswedstrijden gingen verloren.

CENTRAL DIVISION

De Florida Panthers keren terug naar het eigen vertrouwde BB&T Center en hebben maar één opdracht. Game 5 winnen. Een nederlaag betekent eliminatie voor deze ambitieuze franchise en daar willen ze liever nog niet aan denken. Joel Quenneville zit met een keepersprobleem. Sergei Bobrovsky krijgt gemiddeld ruim 5 goals om zijn oren. Chris Driedger doet het ietsje beter met 3.70 maar ook hij is in deze play-offs geen zekerheidje. In de voorbeschouwingen dook opeens de naam van Spencer Knight op. Een goalie van net 20 jaar met slechts een paar wedstrijden ervaring in de NHL.

De Tampa Bay Lightning staan op de drempel van de volgende ronde. Met een 3-1 voorsprong op zak zou je verwachten dat Jon Cooper rustig achterover kan leunen, maar niets is minder waar. Afgelopen zaterdag raakten twee spelers geblesseerd tijdens Game 4. En bepaald niet de minsten. Nikita Kucherov kreeg een tik op zijn linkerbeen van Anthony Duclair. Hij moest de strijd staken, maar met 1 goal en 3 assists had Kucherov al voldoende schade aangericht. Ook verdediger Mikhail Sergachev maakte de 60 minuten niet vol vanwege een kwetsuur. Hun inzetbaarheid was lang twijfelachtig.

DE HEADLINES

Met de piepjonge Spencer Knight onder de lat probeerden de Panthers te overleven. De goalie had zich een betere start kunnen wensen, want al binnen 60 seconden moest hij de puck uit het net halen. Ross Colton schoot de bezoekende Lightning op voorsprong. Hoewel dit een fikse tegenvaller was voor Florida liet de ploeg zich niet uit het veld slaan. De goal van Colton voelde misschien als een uppercut, maar de Panthers gingen nog niet knock-out.

Tijdens de tweede periode zette zij namelijk hun tanden in deze opponent. Eerst was het MacKenzie Weegar die voor de gelijkmaker tekende. Jonathan Huberdeau was één van de aangevers en voor de aanvaller was dit al zijn zevende assist in de serie. Mason Marchment was in de slotfase van deze periode de gevierde man. Met z’n tweede van de play-offs schoot hij de Panthers op voorsprong.

Al heel vroeg in de derde zorgde Patric Hornqvist voor wat meer zekerheid. Er waren nauwelijks 30 seconden gespeeld of hij tikte de puck achter Andrei Vasilevskiy. Een verschil van twee goals bleek eerder deze serie geen garantie, maar dit keer hielden de Panthers stand. Met de 4-1 maakte Frank Vatrano het een paar seconden voor tijd nog mooier voor Florida. Het eerste matchpoint van de Lightning wisten ze alvast te overleven. Nu het tweede nog.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: Tampa Bay leidt met 3-2

Is Spencer Knight dan het antwoord op de vragen van Joel Quenneville? De jongeling herstelde zich in Game 5 uitermate knap na een moeilijke start. Na 60 minuten stond er een .975 sv% achter zijn naam. Voor Quenneville waarschijnlijk genoeg reden om donderdag (02.00 uur Nederlandse tijd) opnieuw een beroep op Knight te doen. Dan kijken de Panthers in Tampa Bay de uitschakeling opnieuw recht in de ogen, maar ze kunnen moed putten uit de historie. In meer dan de helft van de gevallen weet een team te overleven als ze met een 3-2 achterstand aan Game 6 beginnen.

Cover photo:Emilee Chinn/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen