MLB Rookie Watch 2021: week 4-5

Ook de vijfde week van het MLB seizoen zit erop en daarmee is het weer tijd voor de SportAmerika MLB Rookie Watch. In de afgelopen twee weken liet Adolis Garcia zien dat het slaan van homeruns hem goed afgaat en was de stuff van Shane McClanahan ‘on point’. Verder nog vijf andere rookies die opvielen vanwege hun prestaties, in willekeurige volgorde.

ADOLIS GARCIA (TEXAS RANGERS)

Stats: .327 (17-uit-52), 4 HR, 2B, 4 BB, 13 RBIs, .960 OPS

De 28-jarige Cubaan Adolis Garcia was on fuego de afgelopen weken. Hij sloeg vier homeruns, waarmee hij zijn seizoenstotaal naar negen krikte. Met zijn negen homeruns leidt hij alle rookies in MLB. Deze homeruns kwamen ook op belangrijke momenten.

Zo sloeg hij in de tiende inning in de wedstrijd tegen de Minnesota Twins een two-run homerun, waardoor de Rangers op een 5-3 voorsprong kwamen. In de tweede wedstrijd tegen de Seattle Mariners sloeg hij de gelijkmakende 7-7 op het scorebord. Hij verzamelde de afgelopen weken 30 total bases en 13 RBI’s. Vijf van deze twaalf RBI’s kwamen in de zondagswedstrijd tegen de Mariners. Een driepuntenhomerun en twee RBI-singles maakten het de productiefste wedstrijd ooit in de nog jonge MLB carrière van Garcia.

Slaan is niet het enige wat de jonge Cubaan kan. Hij liet eerder dit seizoen al eens zien een loper uit te kunnen gooien op de thuisplaat, maar hij kan het ook wanneer er druk op staat. Na een wat rare honkslag van J.P. Crawford, met lopers op het eerste en derde honk, scoorde Seattle de 9-8 en was de loper van het eerste honk op weg om de 9-9 te scoren. Echter wierp García perfect naar de thuisplaat en wonnen de Rangers 9-8.


TREVOR ROGERS (MIAMI MARLINS)

Stats: 16.0 IP, 19 K’s, 5 BB, 14 H, 4 ER

Trevor Rogers stond de afgelopen weken drie keer op de heuvel voor de Miami Marlins en weer liet de 24-jarige starter zien dat hij tot de spelers behoort die Rookie of The Year kunnen winnen. De Rookie of the Month van de maand april in de National League gooide zestien innings en kreeg hierin maar vier earned run tegen, terwijl hij negentien drie slag uitdeelde.

Met zijn 1.89 ERA voert Rogers de ERA lijst aan van rookie startende werpers en hij staat zesde in de gehele MLB. Hij moet alleen Jacob deGrom (0.68), Danny Duffy (1.26), John Means (1.37), Gerrit Cole (1.61) en Brandon Woodruff (1.73) voor zich laten. Carlos Rodon komt nog 0.1 inning tekort om te kwalificeren voor dit rijtje, maar ook hij (0.58 ERA) hoort er eigenlijk tussen.


ANDREW VAUGHN (CHICAGO WHITE SOX)

Stats: .290 (9-uit-31), 4 2B, 2 RBI, 2 BB, .760 OPS

Andrew Vaughn, de derde pick van de Chicago White Sox in de eerste ronde van de 2019 draft, kende een onwennige eerste maand in de Majors. Toch lijkt het alsof de linksvelder steeds meer gewend begint te raken aan het niveau. Wat ook helpt, is dat manager Tony La Russa de jongeling steeds meer speeltijd gunt. Na en 0-uit-14 start van het seizoen slaat hij ondertussen een .290 slaggemiddelde. De rookie laat zien zich steeds meer op zijn gemak te voelen.

Ook liet hij zien op verdedigend gebied wat te kunnen betekenen voor de White Sox. In de laatste wedstrijd van de series met de Kansas City Royals sloeg Whit Merrifield een bal naar het linksveld, maar door een spectaculaire duik van Vaughn bleef de Royal van de honken.


DANE DUNNING (TEXAS RANGERS)

Stats: 15.2 IP, 21 K’s, 6 BB, 15 H, 8 ER

Net als Trevor Rogers is het niet de eerste keer dat Dane Dunning de SportAmerika MLB Rookie Watch lijst haalt. Hij stond drie keer als startende werper op de heuvel in week vier en vijf van het MLB seizoen. Hij kwam hierin tot 15.2 gegooide innings. Zijn eerste start van de vijfde week was tegen de Minnesota Twins, waarin hij na 5.2 innings werd vervangen. Hij had toen vijf strikeouts gegooid en kreeg twee earned runs tegen.

De tweede wedstrijd van Dunning was zijn beste start tot nu toe dit seizoen. In vijf innings kregen de Seattle Mariners tien strikeouts om de oren, een persoonlijk record voor Dunning. Verder gooide hij in deze wedstrijd drie keer vier wijd en waren er zes hits. Uiteindelijk wonnen de Rangers met 10-2 en dus kon hij zijn tweede winst van het seizoen bijschrijven (en een stijlvolle hoed opdoen naar de persconferentie).


ALEX KIRILLOFF (MINNESOTA TWINS)

Stats: .321 (9-uit-28), 4 HR, 3 2B, BB, 11 RBI, 1.190 OPS

De 23-jarige Alex Kirilloff speelde de afgelopen twee weken op een hoog niveau. De eerstehonkman/linksvelder sloeg in de eerste wedstrijd tegen de Kansas City Royals twee homeruns en in de twee wedstrijden die volgden telkens één homerun. In deze series verzamelde hij door zijn homeruns negen RBI’s en sloeg hij 16 Total Bases bij elkaar.

Kirilloff sloeg twee doubles in de eerste wedstrijd van de series tegen de Texas Rangers. Tijdens zijn eerste double, die onderstaand te zien is, slide hij naar het honk toe. Later bleek dat hij tijdens deze sliding zijn rechter pols heeft verstuikt. Hierom plaatste de Twins hem op 4 mei op de 10-day injured list. Kirilloff is dus minstens tot 14 mei uitgeschakeld. Of hij meteen terugkeert op zijn oude niveau is de vraag, maar hij heeft de wereld laten zien dat zijn potentie huizenhoog is.


SHANE MCCLANAHAN (TAMPA BAY RAYS)

Stats: 12.0 IP, 15 K’s, 4 BB, 11 H, 5 ER

Pitchers met nasty stuff, bij de Tampa Bay Rays lopen er al wat rond. maar Shane McClanahan is een nieuwe naam in het rijtje. Hij maakte op 29 april zijn debuut in MLB, maar afgelopen week maakte hij ook zijn opvolgende tweede en derde start.

In alle drie de wedstrijden gooide hij vier innings, waarbij hij ook nog eens vijftien keer drie slag noteerde. Van deze vijftien totale strikeouts kwamen twaalf via de slider en drie via de fastball. De fastball van McClanahan zit tussen de 95 en 100 mph en de slider heeft een gemiddelde snelheid van 90 mph. Toch had de slider een whiff% van 58.1%. Dat betekent dat vaker dan de helft van de keren dat de slider gegooid werd door hem een speler sloeg.

Verder kreeg de linkshandige starter vijf earned runs tegen, gooide hij vier keer vier wijd en kreeg hij elf hits om de oren. Doordat hij nog niet verder is gekomen dan de vierde inning is hij nog niet in aanmerking gekomen voor een overwinning.


DYLAN CARLSON (ST. LOUIS CARDINALS)

Stats: .294 (15-uit-51), 4 RBI’s, 3 2B, 3 BB, .690 OPS

Dylan Carlson uit Elk Grove, Californië is een echte singles-machine. Hij kwam 51 keer aan slag voor de St. Louis Cardinals en van de vijftien keer dat hij een honkslag sloeg, stopte hij dertien keer op het eerste honk. Ook kon hij vier RBI’s bij zijn totaal schrijven, waardoor hij nu zestien RBI’s heeft.

Na 35 gespeelde wedstrijden heeft Carlson een slaggemiddelde van .303 en daarmee staat hij elfde in de National League. Hij is ook de hoogstgeklasseerde rookie in de NL. Verder staat hij ook in de top 50 National League spelers in de volgende categorieën: Hits (22e 36), OBP (26e .380), OPS (34e .850), Total Bases (47e 56) en SLG (48e .471).

Coverfoto: Michael Ainsworth

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen