Ontknoping Eastern Conference nadert: wie pakt de playoff-tickets?

Het NBA-seizoen 2020-21 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.

2 APRIL – 9 MEI


DE STAND


Atlantic Division: 1. Philadelphia 76ers (47-21), 2. Brooklyn Nets (44-24), 3. New York Knicks (38-30), 4. Boston Celtics (35-33), 5. Toronto Raptors (27-41)

Central Division: 1. Milwaukee Bucks (43-24), 2. Indiana Pacers (31-36), 3. Chicago Bulls (29-39), 4. Cleveland Cavaliers (21-47), 5. Detroit Pistons (20-49)

Southeast Division: 1. Atlanta Hawks (37-31), 2. Miami Heat (37-31), 3. Charlotte Hornets (33-35), 4. Washington Wizards (32-36), 5. Orlando Magic (21-47)


IN DE SPOTLIGHTS


76ERS OP POLE POSITION, STRIJD OM TWEEDE PLEK

De Philadelphia 76ers liggen op koers om deze week de eerste plaats in de Eastern Conference binnen te halen. De ploeg van coach Doc Rivers kende een zeer succesvolle week, waarbij ze al hun vijf wedstrijden wonnen en hun winning streak uitbreide naar acht. De voorsprong op de nummer twee en drie, de Brooklyn Nets en Milwaukee Bucks, bedragen drie en vier overwinningen respectievelijk.

Voor de Brooklyn Nets was het een mindere week. Brooklyn verloor tweemaal van de Milwaukee Bucks en een keer van de Dallas Mavericks, waardoor ze nu evenveel verloren hebben als Milwaukee. Mocht Milwaukee hun inhaalwedstrijd winnen, gaan ze ook over de Nets heen naar de tweede plaats.

De deur naar de tweede plaats staat voor de Milwaukee Bucks wagenwijd open. Met een beter onderling resultaat dan de Nets hoeven ze enkel evenveel wedstrijd te winnen als Brooklyn. Qua resterend programma zullen de Nets het wel iets makkelijker hebben. Zij spelen namelijk nog tegen de San Antonio Spurs, Cleveland Cavaliers en twee keer tegen de Chicago Bulls. Milwaukee neemt het op tegen de San Antonio Spurs, Orlando Magic, Indiana Pacers, Miami Heat en Chicago Bulls.

SPANNING VOOR PLAATSEN VIER TOT EN MET ZES

Onder de drie topteams is het enorm spannend voor de resterende plaatsen. Op plaats vier staan de New York Knicks. Hun voorsprong op de nummer vijf, de Atlanta Hawks, is maar één overwinning. Zij staan dan weer exact gelijk met de Miami Heat, die zesde staan. De Knicks hebben een beter onderling resultaat tegen de Hawks, de Hawks een beter onderling resultaat tegen de Heat en de Heat een beter onderling resultaat tegen de Knicks. Het is dus één groot spektakel, maar mogelijk ook een rekenfestijn, voor wie zal eindigen als vierde in de Eastern Conference.

Deze ploegen komen elkaar onderling helaas niet meer tegen, maar toch zal het spannend worden. New York neemt het nog op tegen de Los Angeles Lakers, San Antonio Spurs, Charlotte Hornets en Boston Celtics. Laatste twee strijden nog om de play-in tickets voor de plaatsen zeven tot tien. Miami speelt deze week nog het loodzware programma tegen de Boston Celtics, Philadelphia 76ers, Milwaukee Bucks en Detroit Pistons. De laatste week voor Atlanta is tweemaal tegen de ploeg in vorm: de Washington Wizards. Daarna spelen ze nog tegen de Orlando Magic en Houston Rockets.


SPELER VAN DE WEEK


Giannis Antetokounmpo is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De forward van de Milwaukee Bucks had statistisch gezien een enorm sterke week, maar kende ook een zeer belangrijke week voor zijn team. Allevier de wedstrijden werden gewonnen en de Bucks liggen nu op koers om de tweede plaats in de Eastern Conference te pakken. The Greek Freak had gemiddeldes van 31.3 punten, 10 rebounds en 5.8 assists per wedstrijd.

Met name in de eerste wedstrijd tegen de Brooklyn Nets was de forward ijzersterk. Met 49 punten, 8 rebounds en 3 blocks was hij zeer belangrijk voor Milwaukee in de 114-117 zege. Hij deed dit allemaal met een schotpercentage van 58.3% en exact 50% van achter de driepuntslijn.


VOORUITBLIK


Het belooft een zeer belangrijk week te worden voor de exacte verdeling van de playoff-tickets. Echter is het lastig om een concrete kijktip te geven, want exacte tijdstippen voor wedstrijden zijn nog niet bekend. Zo spelen de New York Knicks en Boston Celtics op 16 mei tegen elkaar, maar is er nog geen tijd bekend. Wel weten we dat de NBA van plan is om alle wedstrijden in het laatste weekend tussen 18 uur en 21:30 uur te plannen. Dat betekent heel veel NBA-spektakel op een voor Nederlanders prima tijdstip!

Photo: Mike de Sisti/Milwaukee Journal Sentinel

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen