UFC Fight Night 113: Nelson topfavoriet?

Gunnar Nelson/Flickr The Commons

De vechtsportwereld was deze week vooral in de ban van de nogal surrealistische World Tour die Conor McGregor en Dana White deden. Samen met Floyd Mayweather, zijn vertegenwoordigers en de vertegenwoordigers van Showtime deden zij promotie voor het opkomende supergevecht tussen de twee. Daardoor zou men bijna vergeten dat er ook gewoon nog een echt UFC-event op het programma staat deze week. In Glasgow, Schotland vindt namelijk UFC Fight Night 113 plaats.
De line-up voor het evenement in Schotland lijkt op het eerste oog niet direct de meest sterke van dit jaar. Dat zou echter wel betekenen dat de topvechters op deze fight card enigszins tekort gedaan zouden worden. Bovendien staat er best wel wat op het spel. Een aantal vechters heeft immers nood aan een overwinning. Wordt er niet gewonnen, dan zou dat weleens het eindstation in de UFC kunnen betekenen.

Gunnar Nelson of Santiago Ponzinibbio?

De meest interessante naam op de card in Glasgow is zonder twijfel die van Gunnar Nelson. De IJslandse ster is mateloos populair in Schotland. Voor hem zal het duel tegen zijn Argentijnse opponent Santiago Ponzinibbio dan ook als een thuiswedstrijd voelen. Dat is ook nodig, want Nelson heeft nood aan een goed resultaat.
Als Nelson immers nog iets wil in de weltergewichtklasse, dan zal hij snel weer op moeten klimmen in de ranken. Nelson is immers al een tijdje op zoek naar toppers, maar krijgt vooralsnog vechters van een minder kaliber voorgeschoteld sinds zijn nederlaag tegen Demian Meia op UFC 194. Dat is echter inmiddels alweer anderhalf jaar geleden. Bovendien leverde hij twee topgevechten af sinds die nederlaag, wat hem op veel lof kwam te staan.

Dat Nelson al enige tijd uitspreekt dat hij graag topgevechten wil brengt ook enig gevaar met zich mee. Santiago Ponzinibbio is immers geen gemakkelijke tegenstander. Hoewel de odds in het voordeel van Nelson zijn is het wel zo dat de juist de Argentijn over opvallende knock-out power beschikt. De laatste nederlaag van Ponzinibbio is bovendien nagenoeg net zo lang geleden als die van Nelson, maar de Argentijn won sindsdien wel tweemaal zoveel partijen.

De sleutel

Dit gevecht is eigenlijk om uitsluitend één reden interessant. Gunnar Nelson was lange tijd een lieveling onder de grapplingliefhebbers onder de UFC-fans. Zijn achtergrond in Braziliaans Jiu-Jitsu was hier debet aan. Wanneer de IJslandse sensatie een octagon in stapte, dan kon men ervan uitgaan dat er een submission op het menu stond. Twaalf van zijn zestien zeges als MMA-prof waren het gevolg van wurggrepen en andere afklemmende methodes.
Zijn twee meest recente overwinningen zijn hier misschien wel de beste voorbeelden van. Zowel tegen Albert Tumenov, in Rotterdam, als tegen Alan Jouban kon hij al snel de tegenstander laten aftikken door zijn onovertroffen kracht op de grond tentoon te spreiden.
Zijn tegenstander uit Argentinië is juist eerder een striker. Van zijn 24 overwinningen kwamen er slechts zeven via submission. De laatste keer is alweer vijf jaar geleden. Dit betekent dus dat één van beide zijn stijl zal moeten doordrukken en de ander daarin mee zal moeten gaan.

Opvallend genoeg lijkt Santiago Ponzinibbio daardoor een klein voordeel te hebben. De Zuid-Amerikaan die op zijn dertiende begon met kickboksen komt al een leven lang grapplers tegen die hem van zijn stootkracht af willen houden. In zijn profcarrière waren er slechts drie in staat dat ook daadwerkelijk te doen. Geen enkele keer moest hij daarbij aftikken. Bovendien is hij inmiddels zelf ook bedreven in Braziliaans Jiu-Jitsu.
De conclusie die daaruit volgt is dat de bijna eensluitende mening van alle volgers dat Gunnar Nelson de topfavoriet is misschien weleens iets te voorbarig kan zijn. Hoewel Nelson de grotere naam is en zonder twijfel het publiek achter zich zal hebben, is een verrassing op deze avond niet uitgesloten. Als Nelson de kans krijgt het gevecht zijn kant op te trekken, dan zal hij ook direct door moeten trekken om niet in problemen te raken.

2 REACTIES

  • Hoi Ei,
   Je hebt helemaal gelijk. We kunnen je echter beloven dat we achter de schermen kei- en keihard aan het werken zijn om de site drastisch te verbeteren en op te mooien. Als dat eenmaal voor elkaar is (duurt nog maar een week of twee, drie), hopen we ook weer op volle kracht NFL, NBA, NHL en de overige sporten te kunnen (gaan) bedienen. Stay tuned, dank voor je betrokkenheid en geduld!
   Jasper
   SportAmerika

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen