UFC 2 ligt sinds vandaag in de winkels, maar wij mochten er al een paar dagen mee aan de slag. Het is de derde keer dat EA Sports een MMA spel uitbrengt en de tweede keer namens de UFC. Is er veel veranderd in vergelijking met voorgaande edities?
Graphics
Laten we beginnen met de graphics van het spel. We hebben UFC 2 uitgeprobeerd op de Playstation 4 en daar zag het er erg goed uit. Bij de opkomst en alle presentaties voor het gevecht leek het alsof je naar een televisie uitzending keek. Hier en daar zie je wel een trainer vreemd bewegen op de achtergrond, maar als je volledig gefocust bent op de vechter valt dat niet op. Met de Gameface uploader kun je wederom je eigen vechter maken in het spel en die worden heel mooi gerenderd. Daardoor ziet het er heel mooi uit ook in de career mode, waar we later op terugkomen.
Gameplay
Er zitten heel wat game modes in het spel. Je begint het spel met een tutorial waar je les krijgt over alles wat er mogelijk is in het spel. Van het slaan, trappen tot het uitvoeren en verdedigen van een submission move. Dat laatste is voor deze redacteur nog altijd een enorme opgave. De mini-game is ook in UFC 2 een hele puzzel en voor beginners moeilijk op te lossen. Je krijgt daarom ook de neiging om het gevecht staand te houden, in plaats van je tegenstanders naar de grond te gooien. De stoten worden goed geanimeerd en het gezicht beweegt heerlijk mee bij de stoten. Sommige vechters bloeden snel, terwijl anderen een veel harder hoofd hebben.
De careermode is helaas wat minder dit jaar. We hadden wel wat meer diepgang verwacht, maar het is ons gelukt om in een paar uur spelen al de titel te winnen in de Welterweight gewichtsklasse. Deze redacteur deed het wel op een indrukwekkende wijze tegen Robbie Lawler.
Sinds gisteren #UFC2 aan het testen en vandaag champ geworden door @ruthless_RL te verslaanhttps://t.co/7W1eeDVkEQ pic.twitter.com/EgA6AneE3R
— Anouar Amrani (@anouaramrani) March 16, 2016
Daarentegen heb je ook een knockout mode, waarin je zoveel en snel mogelijk knockouts moet scoren. Heel leuk om dat ook te proberen met je vrienden als je niet zo van het grondwerk houd. Je kunt ook een eigen fight card creëren en dan heb je ook nog de Ultimate Team. Een van de populaire modes in de FIFA franchise van EA Sports. Je verdient in het spel ervaringspunten en die kun je uitgeven aan kaarten, vechters en ga zo maar door. Het is interessant om te zien hoe de fans dit gaan oppakken en of het net zo populair gaat worden als bij het voetbalspel.
Er is een heel arsenaal aan vechters waar je uit kunt kiezen, zowel bij de vrouwen als bij de mannen. Al die vechters zijn ook heel goed gerenderd en uitgewerkt. Datzelfde geldt natuurlijk voor de ring announcer Bruce Buffer, waar je ook in het spel kippenvel van krijgt wanneer hij een gevecht aankondigt. Iets waar je wel snel aan ergert is het commentaar van onder andere Joe Rogan. Net als bij alle sportspellen zul je merken dat de commentatoren regelmatig in de herhaling vallen, oftewel de soundbites raken op en blijven terugkomen. De vraag is hoe erg het is, als je net bezig bent met het afslachten van je tegenstander.
Conclusie
UFC 2 is een must-have game voor elke MMA liefhebber. De ‘mini-games’ bij het grondwerk zijn onduidelijk en lastig aan het begin, maar daar zul je vanzelf aan wennen. Er zitten genoeg game modi in het spel waar je uren aan speelplezier gaat beleven. Jammer genoeg is de career mode niet zo uitgebreid als in het verleden. Het realisme spat er verder wel van af in UFC 2. Het geluid, licht, graphics alles klopt aan dit spel, waardoor je soms vergeet dat het een video game is. Dit maakt ons wel nieuwsgierig naar wat er de komende jaren nog gaat gebeuren met deze franchise.