UFC Tampa: De terugkeer van de Eagle


Vandaag staat er weer een UFC Fight Night op het programma, met als main event het gevecht tussen Rashad Evans en Glover Texeira. Op de main card staat ook de ongeslagen Rus Khabib Nurmagomedov, die zijn rentree in de Octagon maakt. Tegenstander is UFC-debutant Darrell Horcher. De Eagle, zoals de bijnaam van de gevaarlijke Rus luidt, heeft een tijdje in de lappenmand gezeten en is er op gebrand om zijn status als zeer gevaarlijke lightweight nog wat meer glans te geven. Maar liefst twee jaar kon Nurmagomedov zijn opwachting in de Octagon niet maken.


Op zijn debuut in de UFC maakte hij gelijk een overdonderende indruk. Hij oogde nog ietwat onwennig in de Octagon, maar nadat hij tegenstander Kamal Shalorus met een mooie uppercut tegen de grond werkte, kon de wereld getuige zijn van de uitstekende ground game van Khabib. De Rus bleek een meester in het verkrijgen van een dominante positie en was op de grond Shalorus makkelijk de baas, wat toch verwonderlijk genoemd kon worden. Conditioneel was het nog niet vlekkeloos, maar Nurmagomedov kon in de derde ronde de Iranees met een rear naked choke verschalken.
In zijn tweede pot kwam de Eagle met de onmiskenbare hoofdtooi lijnrecht tegenover UFC veteraan Gleison Thibau te staan. De uit de kluiten gewassen Braziliaan bleek een geduchte en ervaren tegenstander. De Eagle kon zijn tegenstander niet finishen, maar bleek genoeg te hebben getoond om met een unanimous decision de Octagon te verlaten.
Vechten in Brazilië
Zijn derde partij was op vijandelijk terrein in Brazilië tegen lokale held Thiago Tavares. De vechter maakte zich in de aanloop naar het gevecht absoluut niet populair. Hij verscheen in een t-shirt met de opdruk ‘If Sambo was easy, it would be called Brazilian Jiu Jitsu’ en Brazilianen reageerden furieus. Maar in de ring was het de Rus die furieus reageerde. Met opnieuw een machtige uppercut werkt hij de Braziliaan tegen de grond en maakt het gevecht met verwoestende ellebogen snel af. Dit tot groot ongenoegen van het publiek.
Tegen Abel Trujillo was de tactiek duidelijk. Met een karrenvracht aan takedowns overrompelde de Rus zijn tegenstander volledig en won dan ook overtuigend. Trujillo mocht van geluk spreken dat hij in de eerste ronde niet moest tappen toen hij gered werd door de bel. De Eagle vestigde een nieuw UFC record met maar liefst 21 takedowns.

In zijn volgende partij tegen Pat Healy besloot de Rus met een nieuw wapen aan het front te verschijnen. Met een aantal vliegende knieën en trappen liet de Sambo expert een kant zien die we nog niet gezien hadden. In de derde ronde was de Rus ijzersterk en won hij de partij op dominante wijze.
Maar het huzarenstuk moest nog volgen. In zijn laatste partij tegen regerend UFC lightweight kampioen Rafael Dos Anjos domineerde de Sambo vechter de partij met vele takedowns en zeer sterk grondwerk. RDA is zelf een zwarte band Jiu Jutsu, maar was simpelweg niet opgewassen tegen het meedogenloze grapple werk van de Sambo specialist.
Veelzijdige vechter
De Rus is een bedreven Sambo vechter. Sambo is een afkorting van Samozaschita Bez Oruzhiya , wat kort samengevat kan worden als zelfverdediging zonder wapens. Het is een erkende Russische Martial Art en wordt door zowel het Russische leger als de Russische politie bedreven. In de vorm Combat Sambo zijn stoten en trappen toegestaan. Nurmagomedov is tweevoudig wereldkampioen in de sport.
De uppercut blijkt een geliefd wapen van Nurmagomedov, die zowel met links als met rechts de stoot uitvoert. Tegen zowel Thibau als Tavares was een uppercut de stoot die de Brazilianen tegen het canvas deed vallen. De stoot is uiterst effectief omdat de Rus de stoot goed camoufleert en met ‘faints’ de tegenstander doet geloven dat er een rechtse directe komt. De rest van zijn ‘striking’ kan bij tijden wild ogen, maar blijft uiterst effectief.
De keuze van de UFC om Horcher te selecteren als tegenstander voor de Eagle is opmerkelijk te noemen. De vechter is een nieuwkomer in de Octagon en zal onmiddellijk een zware kluif hebben aan de ongeslagen Rus. Eigenlijk zou Tony Ferguson het strijdperk betreden als tegenstander, maar ‘El Chucuy’ raakte in de training geblesseerd en moest noodgedwongen afhaken. Ferguson is echter gepikeerd dat de Rus het gevecht tegen Horcher aan nam in plaats van te wachten tot Ferguson hersteld was. Voor de Rus was het geen optie om zijn rentree nog verder uit te stellen. Er waren genoeg andere vechters die maar wat graag tegen de Eagle uit wilden komen, één daarvan is Donald ‘Cowboy’ Cerrone. Op Twitter vochten de twee kemphanen een oorlogje uit. Door blessures kon het gevecht al een paar keer niet plaatsvinden.


Nurmagomedov liet zich ook niet onbetuigd en voelt dat hij klaar is voor een titelgevecht. De titelhouder in zijn divisie is Rafael Dos Anjos, een man die hij al eerder overtuigend ontmantelde. De vraag is of de Rus het kunststukje van 2 jaar geleden kan herhalen na een periode van blessureleed. RDA zal ongetwijfeld het gevecht meerdere malen hebben teruggekeken en zal zijn strijdplan dit keer aanpassen. Een tactiek kan zijn om naar de benen van de Rus te trappen, het is immers nog niet bewezen dat de Eagle trappen ook daadwerkelijk effectief kan verdedigen. Nate Diaz kon in de partij tegen RDA aan den lijve aanschouwen dat de Braziliaan zeer venijnige lowkicks in huis heeft, iets waarop de self proclaimed American Ninja totaal geen antwoord op had. Dos Anjos zal op 7 Juli zijn titel verdedigen tegen Eddy Alvarez.


Maar laten we niet te ver op de zaken vooruit lopen. Na 2 jaar zal de Rus wellicht wat last hebben van ‘ring rust’, en het zou niet slim zijn om de tegenstander van vanavond te onderschatten. Wel zullen de ogen volledig gericht zijn op de terugkeer van de Eagle, die voor zijn blessures de lightweight divisie dreigde over te nemen. Nurmagomedov zelf bruist van het zelfvertrouwen en labelde de rest van de divisie al neerbuigend als ‘bums’.. Dat lijkt wat overdreven en brutaal tegenover de rest van de lightweights, maar met een ongeslagen record kan je met dit soort uitspraken wel komen. Vanavond wordt duidelijk of hij ook ongeslagen blijft en wellicht snel een titelgevecht krijgt aangeboden. De Eagle zal in ieder geval niet stoppen totdat UFC announcer Bruce Buffer de woorden “And New…” luidkeels de wereld in slingert!
De uitzending van Fox Sports begint vannacht om 02.00 op kanaal 2.


Foto: Youtube

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen