UFC 197: De rentree van Jon Jones


We zijn nog maar even verwijderd van UFC 197, waar Jon ‘Bones’ Jones en Ovince Saint Preux in de main event staan. Na een turbulent jaar maakt ‘Bones’ zijn rentree in de Octagon.
Oorspronkelijk zou de lange vechter tegen de huidige Light heavyweight kampioen en rivaal Daniël Cormier uitkomen, maar de titelhouder moet vanwege een blessure verstek laten gaan. Daarmee kwam er echter geen einde aan het constante moddergooien van de twee kemphanen. Daar zullen wij straks nog even verder over uitweiden.
Controversieel
Jones heeft inmiddels zijn straf die hem werd opgelegd door de UFC uitgezeten en is dus weer vrij om de Octagon te betreden. Bones kwam in het begin van 2015 negatief in het nieuws door een positieve dopingscontrole. In zijn bloed werden sporen van de stof benzoylecgonine gevonden, wat een hoofdbestanddeel van cocaïne is. De stof zelf staat niet op de dopinglijst van de NASC (Nevada Athletic State Commision) en dus werd Jones niet geschorst. Echter kon Jones niet uit de problemen blijven. Nadat hij in april 2015 een auto-ongeluk veroorzaakte, vluchtte de lange vechter van de plek van het ongeluk wat een strafbaar feit is. Jones werd gearresteerd en de UFC was onverbiddelijk.
De vechter van Jackson-Winkeljohn MMA werd gestript van zijn titel en werd voor onbepaalde tijd geschorst. Onlangs kwam Jones weer in de problemen. Hij werd gepakt voor het rijden zonder rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringspapieren. En later liep hij opnieuw tegen de lamp. De politie haalde hem naar de kant nadat de voormalige kampioen veel te hard reed. Vervolgens nam Jon de agent eens verbaal flink op de korrel en gedroeg zich buitengewoon opstandig. In Albuquerque werd de krijger maar liefst vijf bonnen aan de broek geslingerd. Jones heeft inmiddels een fulltime chauffeur, die frappant genoeg ook de diëtist van de vechter is.
Loopbaan
In de illustere loopbaan van Bones valt er maar één smet te ontdekken. Tegen Matt Hamill verloor hij nadat hij op illegale wijze zijn ellenbogen gebruikte. De zogenaamde 12-to-6 elbow is in de UFC verboden, en dat kostte Jones de winst tegen Hamill. Het bleek echter maar een klein obstakel op de weg van Jones. Een indrukwekkende winning streak volgde.
De lange reeks winstpartijen leverde hem een titelshot op in UFC 128 waar hij tegen kampioen Mauricio ‘Shogun’ Rua uitkwam. In dat gevecht kwam de enorme veelzijdigheid van Jones wederom boven. Met een indrukwekkend arsenaal aan stoten, ellenbogen en grondwerk verbouwde hij per ronde het gezicht van de Braziliaan, wat in de derde ronde leidde tot de opgave van Rua. Jon Jones werd door de overwinning de jongste kampioen in de UFC. Het win-loss record van Jones staat tot nu toe op 21 overwinningen, slechts één verliespartij, 9 KO’s en 6 submissions.

Veelzijdige vechter
Jones is met zijn atletische postuur en snelheid een nachtmerrie voor welke tegenstander dan ook. Van oorsprong is het een worstelaar, zijn vader ging hem hierin voor en Jones volgde simpelweg in zijn voetsporen. Op Iowa Central Community College werd Jones Nationaal worstelkampioen. Maar Bones kan veel meer dan slechts worstelen. Zijn striking is meer dan uitstekend en hij heeft ook een fijn gevoel voor flair. Jones doet dingen die de gemiddelde (light) heavyweight niet doet. Hij is atletisch en snel genoeg om spinning backfists, ellebogen en kicks vlekkeloos uit te voeren. Tel daar nog eens vliegende knieën en trappen naar het gezicht bij op en je kan wel zien dat Jones niet voor niets de beste pound-for-pound vechter is in de UFC.

Als Jones op de grond in een dominante top positie terecht komt, wordt het gevaar alleen nog maar groter. De ground-and-pound van de vechter met de ongelofelijke reikte van maar liefst 84 inch is bij tijd en wijlen ronduit gemeen te noemen. Zijn ellebogen zijn vooral levensgevaarlijk. Ze komen veelal uit alle hoeken vandaan en zijn een geliefd wapen in het arsenaal van Jones. De massa vernietigingswapens vinden veelal als doel het hoofd, maar worden ook dikwijls op de torso van de tegenstander gericht. Met de al genoemde reach van 84 inch en armen als lianen, kan Jones ook verschillende submissions uitvoeren die voor veel vechters te hoog gegrepen zijn. Tegen bijvoorbeeld Ryan Bader kon Jones met zijn lange armen een guillotine choke uitvoeren die de verbouwereerde Bader niet kon breken.
Dan heeft Jones ook nog een geniepig en misschien wel gemeen wapen in zijn bag of tricks. De oblique kick, is een wapen dat door maar weinig vechters wordt gebruikt. De trap is gericht op de knieën van de tegenstander en wordt door velen als een gevaarlijk wapen gezien. Als de trap voldoende kracht en momentum heeft, kan een kapotte knie het gevolg zijn.

Rivalen
Jones wordt veelal beschouwd als de kers op de slagroomtaart die de UFC light heavyweight divisie is. Dat betekent wel dat Jones ongewild een grote schietschijf is voor de rest van de divisie. Jones heeft tot nu toe elke titel-aanval succesvol weten af te slaan. Zijn grootste rivaal is de man die de titel in een rechtstreeks gevecht met Anthony ‘Rumble’ Johnson overnam van de geschorste Jones, Daniel Cormier.
De twee liggen elkaar totaal niet en de vonken vlogen er bij de diverse persconferenties dan ook vanaf. Op UFC 182 vlogen de twee tijdens de staredown elkaar aan.. Sindsdien is het haat en nijd tussen de twee vechtersbazen. Oorspronkelijk zou UFC 197 als headliner Jones v Cormier II worden, maar laatstgenoemde moest zich noodgedwongen afmelden met een blessure. Toen het gerucht ging dat Cormier zich zou gaan bemoeien met de training van OSP en hem van tactische informatie zou voorzien, kwam ‘DC’ met een ietwat verrassende uitspraak:
“Even if I don’t help Ovince Saint Preux and I can’t help him beat Jon Jones, because I don’t know how to beat Jon Jones, I didn’t do it”. Ondanks de sluimerende vete die gaande is tussen hem en Jones, is Cormier verrassend respectvol in bepaalde aspecten. Zo zei hij ook: “He’s the greatest fighter to ever put on a pair of gloves.”
Het is nog even afwachten wanneer de twee kemphanen de paden weer kruizen, maar het zal garant staan voor een hoop vuurwerk wanneer de twee weer de octagon betreden. De twee stonden één maal eerder tegenover elkaar, een gevecht dat op punten werd gewonnen door Jones.

Voor de rest van de divisie, Cormier inbegrepen, is Jones tot nu toe een raadsel gebleken dat niet te ontcijferen valt. Jones verdedigde zijn titel achtereenvolgens tegen Quinton ‘Rampage’ Jackson, Lyoto Machida, Rashad Evans, Vitor Belfort, Chael Sonnen, Alexander Gustafsson, Glover Teixeira en Daniël Cormier. Tegen Gustafsson was het close, en werd Jones danig getest door de lange Zweed.


Ook onder de oud-vechters heeft Jones rivalen zitten. Oud kampioen en UFC legende Chuck Liddell is duidelijk niet erg gecharmeerd van Bones. Zo hekelt hij de vechtstijl van Jones en verklaarde hij dat hij op zijn hoogtepunt in de UFC Jones K.O zou slaan. Op twitter ging het moddergooien vrolijk verder. Zo verklaarde Jones dat Chuck Norris een grotere uitdaging dan Liddell zou zijn. Wordt zeker nog vervolgd!
Privé
De 28-jarige Jones werd geboren in Rochester, New York en heeft nog twee broers, Arthur en Chandler. Beiden zijn overigens actief in de NFL, dus Jones is zeker niet de enige atleet in de familie. Zus Carmen overleed aan de gevolgen van kanker. Op de borst van Jon, voluit Jonathan, prijkt de tatoeage Philippians 4:13. De tatoeage is een ode aan overleden zus Carmen, want Philippians is het favoriete bijbel verhaal van haar. Op de ribben staan ook nog Chinese tekens, waarvan Jones oorspronkelijk dacht dat het de naam van zijn zus was, het bleek echter ‘vredige krijger’ te betekenen. Oeps. Jones heeft verder drie dochters, Leah, Carmen Nicole, en Olivia en is verloofd met Jessie Moses.
Volgende stap
De light heavyweight divisie wordt gedomineerd door Jones. Een logische stap zou zijn om het een stapje hoger te zoeken in de heavyweight divisie. In het eerste interview na terugkeer in de UFC na zijn schorsing verklaarde hij tegenover Ariel Helwani dat hij zeer zeker de overstap gaat maken. Iets wat UFC president Dana White bevestigde: “He’s still be a light heavyweight when he returns, but he’s planning on making that move to heavyweight, he definitely is.” Jones zelf voorspelt dat hij nog drie keer zal vechten op light heavyweight. De tegenstanders zouden dan Cormier, Anthony ‘Rumble’ Johnson en opnieuw Alexander Gustafsson zijn.
De tegenstander van zaterdagnacht is Ovince Saint Preux, ook wel OSP genoemd. De vechter heeft een aardig win-loss record met 19-7. OSP won zijn laatste gevecht tegen Rafael Cavalcante op unanieme beslissing, maar verloor de partij ervoor van Glover Texeira. Zaterdag zal hij een enorme klus te klaren hebben tegenover de zeer gemotiveerde Jones.


Vanavond dus de langverwachte terugkeer van Jon ‘Bones’ Jones. Het gevecht is vanaf 04.00 Nederlandse tijd op FOX Sports te volgen.


Foto: Getty Images / Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen