Het was een moeilijke week voor de NHL, maar gelukkig leverden de wedstrijden ook veel mooie momenten op. Zo keerde één van de beste spelers ter wereld terug op het ijs en is er in Anaheim een nieuwe all-time topscorer. Wat noordelijker leverden de Sharks een bijzondere prestatie en dat kan ook zeker gezegd worden over de goalies. Deze week was het zo lastig om er één save uit te lichten, dat we maar hebben besloten om de mannen onder de lat te eren met maar liefst drie Saves of the Week.
Door Dennis Bakker en Hans Mulder
ALEKSANDER BARKOV vs DETROIT RED WINGS
Zonder dat ze er zelf veel aan konden doen, waren het roerige dagen voor de Florida Panthers. Met Joel Quenneville aan het roer won de ploeg de eerste zeven wedstrijden van het seizoen, maar opeens was de ervaren succescoach vertrokken. Andrew Brunette werd naar voren geschoven als interim en zonder overdreven veel voorbereiding moest hij zich maar zien te redden tegen de Detroit Red Wings. Zo’n 24 uur na het vertrek van Quenneville stond namelijk alweer een bezoek aan Motown op ’t menu voor de nog ongeslagen Florida Panthers.
Met goals van Eetu Luostarinen en Aleksander Barkov was er niets aan de hand voor de bezoekers in de eerste periode. De ene Finse centre opende de score en de andere Finse centre verdubbelde de marge namens de bezoekers. Niets aan de hand. Een achtste overwinning op rij leek een formaliteit, zou je denken. Het liep iets anders. De Detroit Red Wings zijn dit seizoen (nog) niet die laagvlieger van de laatste jaren. Dat zou ook de koploper in de Atlantic snel genoeg merken.
In de tweede periode maakte routinier Sam Gagner het weer spannend in de Little Caesars Arena. Pius Suter had als rookie vorig jaar naam gemaakt in Chicago met 14 goals, maar stond in Detroit nog op die hatelijke nul. Daar bracht de Zwitser in de slotfase van de derde periode verandering in. Daarmee stelde hij in elk geval een punt veilig voor de Red Wings, maar de thuisploeg wilde meer.
Zij wilden die scalp van de ongeslagen Panthers. De ploeg uit Florida is echter niet voor niets ongeslagen. Het is nogal een getalenteerd gezelschap en dat werd eens te meer duidelijk tijdens OT. Met een prachtige pass bracht Jonathan Huberdeau zijn captain in stelling en Barkov stelde niet teleur. Alex Nedeljkovic werd geklopt en de Panthers hadden hun achtste overwinning op rij: 3-2. Overigens leden ze een dag later in Boston hun eerste nederlaag van dit seizoen.
ALEX DEBRINCAT vs CAROLINA HURRICANES
Het zijn geen fijne weken om speler of fan van de Chicago Blackhawks te zijn. Op het ijs is het al pet en achter de coulissen ging vorige week een beerput open. Jeremy Colliton is inmiddels bezig aan zijn vierde seizoen als coach, maar is ook nog altijd maar 36 jaar. Als jonge coach moet hij zijn team door deze orkaan zien te loodsen. De zwarte week werd afgesloten in Raleigh met een wedstrijd tegen de ongeslagen Carolina Hurricanes. Je kon je een eenvoudiger slotstuk van een bizarre week wensen…
De Chicago Blackhawks kwamen echter verrassend goed uit de startblokken. Tegen een team dat nog maar 8 tegengoals incasseerde, wisten de Hawks in de eerste tien minuten toch al twee keer het net te vinden. Brandon Hagel en Adam Gaudette zetten de bezoekers uit Chicago twee keer op voorsprong, maar schudden tegelijkertijd de Hurricanes wakker. In de tweede helft van de eerste periode nam de koploper in de Metropolitan Division het heft in handen. Jordan Staal, Derek Stepan en Jesperi Kotkaniemi lieten de fans in de PNC Arena alsnog met een goed gevoel aan de eerste intermission beginnen.
Sebastian Aho en Andrei Svechnikov stuurden de Canes al vroeg in de tweede periode naar veilioge haven. Met een 6-2 voorsprong op het bord vond Carolina het wel prima en de Blackhawks waren niet bij machte om deze tegenstander echt pijn te doen. Halverwege de derde periode veerden de mensen toch nog even op. Alex DeBrincat besloot eens op avontuur te gaan en sneed op de powerplay als het bekende mes door de boter. Ook in de afronding faalde hij niet. Zijn mooie treffer was een heel klein doekje voor het bloeden, maar zorgde wel voor een kleine glimlach op de gezichten van de fans. En dat konden ze wel even gebruiken.
TIMO MEIER vs WINNIPEG JETS
Baby Sharks tututu Baby Sharks… Na een sterke seizoenstart, waarin de Sharks de eerste vier wedstrijden wonnen, liepen ze aan tegen drie nederlagen op rij. Bij de Winnipeg Jets was juist het omgekeerde het geval. De Jets begonnen niet bijster goed en verloren twee weken geleden onder meer in San Jose. Afgelopen zaterdag gingen de Jets, met een 4-game winning streak op zak, opnieuw op bezoek bij de Sharks. Dit keer troffen ze echter een line-up die op veel plekken anders was dan in de eerste ontmoeting. Ook in de hoofdstad van Silicon Valley ontsnapten ze niet aan het coronavirus en maar liefst vijf spelers van de Barracuda, het AHL-filiaal, moesten aantreden in de hoofmacht.
De normale line-up is al veel jonger dan we de laatste jaren gewend waren. Door de Covid-gevallen stonden er tegen de Jets 7 spelers op het ijs van 23 jaar of jonger. Zo ontbraken onder meer captain Logan Couture (geen Covid), Marc-Edouard Vlasic, Jonathan Dahlen, Radim Simek, Andrew Cogliano en Erik Karlsson.
Als dit duel een blik in de toekomst van de Sharks geeft, dan zit het met die toekomst wel goed. Een goal van Tomas Hertl zette San Jose op voorsprong, maar het was aan Connor Hellebuyck te danken dat Winnipeg nog lang zicht had op een vijfde zege op rij. Het onervaren grut uit Californië trok enthousiast ten aanval, maar vergat zichzelf met meer dan één goal te belonen.
Het oh zo bekende deksel op de neus volgde in de derde periode. Wie anders dan Kyle Connor prikte de gelijkmaker achter James Reimer. Voor de gehavende Sharks was het heel eenvoudig om vanaf dat moment het hoofd te laten hangen, maar daar kozen ze niet voor. In OT kregen ze een powerplay en daar had de ploeg van waarnemend hoofdcoach John MacLean op gewacht. Na 67 seconden maakte Timo Meier een einde aan dit enerverende duel op deze voor de Sharks zo chaotische dag: 2-1. Daarmee kwam een einde aan de winning streak van de Jets en boog Winnipeg voor de tweede keer dit seizoen het hoofd voor deze tegenstander.
JESPER BRATT vs PITTSBURGH PENGUINS
Het was de wedstrijd van De Comeback, maar het werd de wedstrijd van Jesper Bratt. Maar laten we eerst maar bij het begin beginnen. De Pittsburgh Penguins kregen in september het vervelende bericht dat Sidney Crosby zich liet helpen aan zijn slepende polsblessure. Door deze operatie zou de Penguins-captain de start van het nieuwe seizoen missen en was eigenlijk niet helemaal duidelijk wanneer Crosby terug zou keren. De geluiden waren de afgelopen week al hoopgevend, maar een paar keer werd de rentree uitgesteld. Crosby stond wel weer op het ijs, maar nog niet tijdens wedstrijden. Tot afgelopen zaterdag. Tegen de New Jersey Devils maakte de superster zijn langverwachte rentree.
Zonder onder meer Crosby en Evgeni Malkin begonnen de Penguins met een 3-2-2 record aan het duel. Met zijn vierde van het seizoen fleurde Danton Heinen na ruim 12 minuten de terugkeer van Crosby op. De New Jersey Devils zijn dit seizoen niet het lelijke eendje van de laatste jaren en sloegen hard terug. Met de eerste pauze in zicht maakte Andreas Johnsson gelijk. De tweede periode dreigde doelpuntloos te verlopen, maar Jimmy Vesey had andere plannen. De 28-jarige Amerikaan uit Boston zette New Jersey short-handed op voorsprong.
Lang mochten ze daar niet van genieten, want al vroeg in de derde bracht Brock McGinn het evenwicht terug. Crosby maakte ondertussen op het oog probleemloos zijn vlieguren. De captain kwam uiteindelijk tot bijna 20 minuten, maar ook een -3 rating. Dat geeft al aan dat de Penguins meer tegentreffers moesten incasseren. Dit gebeurde in de laatste drie minuten. Met een prima penalty shot legde Jesper Bratt goalie Tristan Jarry in de luren voor wat later de gamewinner bleek te zijn. Met een empty-netter in de slotminuten velde Johnsson met zijn tweede definitief het vonnis.
TROY TERRY vs MONTREAL CANADIENS
Van de Anaheim Ducks werd niet al te veel verwacht. De club zit middenin een rebuild en de jonge gasten moeten nog maar bewijzen dat ze kunnen aanpikken bij het niveau dat van hen wordt gevraagd. Talenten worden vaak alleen beter met goede begeleiding van ervaren rotten. Wat dat betreft kunnen ze in Anaheim Ryan Getzlaf wel om een boodschap sturen. De 36-jarige centre is al jaren captain in Orange County en was nog maar net 22 toen de club de eerste en enige Stanley Cup won. Getzlaf was zelfs al van de partij toen deze franchise nog als de Mighty Ducks door het leven ging…
Een tweede Cup zal de olympisch kampioen van 2010 met de Ducks waarschijnlijk niet meer winnen. Getzlaf kan echter nog wel werken aan persoonlijke doelen en één van die doelen werd zondagavond gehaald. De Anaheim Ducks hadden zes wedstrijden op rij verloren. In eigen huis wonnen ze voor het laatst op Opening Night toen de Winnipeg Jets werden verslagen. Zondagmiddag (plaatselijke tijd) kregen de Ducks een uitgelezen mogelijkheid om weer eens twee punten bij te schrijven. De Montreal Canadiens waren na de nederlaag in LA een avond eerder aangeschoten wild en zouden ook in Anaheim onderuit gaan.
Getzlaf was al in het bezit van een olympische titel, een Stanley Cup en wat wereldtitels als junior. Sinds dit weekend is hij ook de Duck met de meeste punten in de geschiedenis van deze franchise. In zijn 1111e wedstrijd noteerde Ryan Getzlaf zijn 989e punt. Dit gebeurde in de derde periode bij een 2-2 stand. De captain zette Troy Terry aan het werk, die bekwaam afrondde. Met deze assist passeerde Getzlaf Teemu Selanne op de all-time topscorerslijst in Anaheim. The Finnish Flash speelde in totaal 15 seizoenen in Anaheim, speelde 966 wedstrijden voor de franchise en kwam daarin tot 457 goals en 988 punten. Getzlaf scoorde 279 goals en was 710 keer betrokken als aangever.
SAVES OF THE WEEK
Inderdaad. Deze week het meervoud saves. Bij SportAmerika besteden wij ook graag aandacht aan de mannen onder de lat. Het afgelopen weekend stapelden de mooie saves elkaar op, des te meer redenen om er deze week drie op te nemen in de High Five.
JACOB MARKSTROM VS PITTSBURGH PENGUINS
De term en fuego is normaal gesproken al toepasselijk in Calgary, maar geldt op dit moment helemaal voor Flames doelman Jacob Markstrom. Niet alleen in Calgary, maar ook in onze High Five kunnen we niet om de doelman heen. De 31-jarige Zweed is dit seizoen ongenaakbaar. Met een .957 sv%, 1.29 GAA en een 7-0 record, is de Flame uit Calgary met afstand de beste doelman in de League op dit moment.
Eerlijkheidshalve moeten we vermelden dat de onderstaande redding van afgelopen donderdag dateert. Echter was hij van een dusdanige schoonheid, dat hij niet alleen als save of the week, maar wellicht zelfs als save of the year gezien kan worden.
In de tweede periode bij een 1-0 voorsprong heeft Drew O’Connor de puck voor het intikken. Met alles wat Markstrom in zich heeft, werpt hij zich voor het schot en weet de puck met zijn stick uit het doel te houden. Niet alleen weerhoudt hij de Penguins van het scoren, maar legt hij met de redding de basis voor zijn tweede shutout van het seizoen (met 45 (!) reddingen, red) . En passant noteerde JM afgelopen zaterdag tegen Philadelphia Flyers andermaal een shutout. In totaal heeft de doelman nu met drie shutouts de meeste van alle goalies in NHL dit seizoen.
De Flames branden dit seizoen tot nu toe in volle glorie. Na acht wedstrijden staat de ploeg uit Calgary op 6-1-1 en voert het de lijst aan in de Pacific Division.
ILYA SOROKIN VS NASHVILLE PREDATORS
Voor de tweede week op rij, verdient Islanders-goalie Ilya Sorokin een plaats in de High Five. Waar hij vorige week back-to-back shutouts noteerde tegen respectievelijk Arizona Coyotes en Vegas Golden Knights, liet hij zaterdag tegen Nashville Predators andermaal van zich horen.
En op wat voor een moment. In de dying seconds van de over-time schuift de 26-jarige Rus zijn linkerbeen naar de hoek, om de puck met een uiterste krachtinspanning uit de hoek te tikken. Het uiteindelijke verlies na een shoot-out doet echter niets af aan deze fabelachtige save.
De Rus is dit seizoen en fuego. In zeven wedstrijden noteert de Rus een .931 sv% en 2.26 GAA. De vooraf als favoriet bestempelde Islanders, stellen tot dusverre teleur met een 3-2-2 record. Verdedigend staat het vrij solide met achttien tegentreffers. Aanvallend zal er met slechts zeventien doelpunten uit een ander vaatje getapt dienen te worden.
IGOR SHESTERKIN VS SEATTLE KRAKEN
Ook doelman nummer drie in onze High Five komt van Europese bodem. De 25-jarige Igor Shesterkin sluit deze week de rij van saves. Afgelopen nacht wonnen de Rangers met 3-1 bij Seattle Kraken en zorgde de Russische doelman voor één van de hoogtepunten dit weekend.
Bij een 1-0 stand hoeft Jaden Schwartz de puck feitelijk alleen nog maar in het doel te schuiven. De halve seconde die de 29-jarige Canadees nodig heeft om zijn stick van rechts naar links te verplaatsen geeft Shesterkin precies genoeg tijd om zijn rechterbeen naar de hoek van het doel te dirigeren. Bekijk de beelden hieronder:
De Russische doelman noteert tot dusverre een .947 sv% en een 1.70 GAA. Niet alleen zijn save tegen Seattle Kraken is noemenswaardig. Afgelopen vrijdag tegen Columbus Blue Jackets noteerde de doelman zijn eerste shutout van dit seizoen – 31 reddingen –.
Eervolle vermelding: Darcy Kuemper vs Minnesota Wild
Cover photo: Ringo H.W. Chiu/Associated Press