NHL Entry Draft 2024: Overzicht eerste ronde

Het hoge woord is eruit. Macklin Celebrini is de first overall pick van de 2024 NHL Entry Draft. Dat de Canadees richting San Jose Sharks zou verkassen stond al maanden in de sterren geschreven. Daarachter was het echter een grote tombola voor menig GM en journaille. Al bij de derde pick van Anaheim Ducks kwamen de ‘oehs’ en ‘ahs’ van de tribunes gerold. SportAmerika zet de 32 eerste ronde picks hieronder nog even kort voor je op een rij.

#1: SAN JOSE SHARKS
MACKLIN CELEBRINI, C, BOSTON UNIV. (NCAA)

Dagen, weken, zelfs maanden keken de fans van San Jose Sharks uit naar de 2024 editie van de NHL Entry Draft. The Sphere in Las Vegas was het prachtige decor van wellicht laatste “oude” editie. De geluiden gaan nog steeds dat Gary Bettman vanaf 2025 een NBA-achtig model zou willen toepassen bij de Entry Draft.

Omstreeks 01:15 uur werd het Front Office van San Jose naar het hoofdpodium geroepen en na een korte introductie van Gary Bettman — onder luid boegeroep overigens –, vergezelde Jumbo Joe Thornton de heren op het podium om de pick aan te kondigen. De first overall pick van 1997 liet er geen gras over groeien en met een grote glimlach wees hij zijn “opvolger” naar voren.

De Canadees behoeft weinig verdere uitleg. Hij is met afstand de beste speler van dit jaar en staat in ons scoutingsrapport qua speelstijl op dezelfde hoogte als Sidney Crosby. Het talent klotst in San Jose tegen de plinten en als GM Mike Grier op deze voet verder gaat (schiet tot nu toe louter met scherp), komen er waanzinnige tijden aan in Californië.

#2: CHICAGO BLACKHAWKS
ARTYOM LEVSHUNOV, D, MICHIGAN STATE UNIV. (NCAA)

Net als San Jose wist ook het Front Office van Chicago Blackhawks al maanden waar het aan toe was. Na Celebrini lagen alle troeven nog voor het oprapen en kon GM Kyle Davidson alle kanten op.

Afgelopen woensdag fluisterde de NHL-redactie Chicago nog in voor een blue-liner te gaan en die tip werd zonder twijfel door het Front Office ter harte genomen. Artyom Levshunov kwam als second overall uit de koker gerold en is zonder twijfel samen met 2022 first-round pick Kevin Korchinski de toekomstige core op de blue-line.

Het draften van Levshunov betekende ook direct een historisch moment voor Wit-Rusland. Nog nooit eerder kwam er een Wit-Rus zo vroeg uit de Draft gerold. Het vorige record stond op naam van Ruslan Salei, die in 1996 als negende overall naar de Mighty Ducks of Anaheim ging.

#3: ANAHEIM DUCKS
BECKETT SENNECKE, RW, OSHAWA GENERALS (OHL)

Beckett Sennecke is dit jaar de onbetwiste verrassing van de Entry Draft. De Canadees kwam in de Mock Draft rond plek 10-15 in de rankings binnen en was nog niet voorbereid op het ophalen van het vernieuwde shirt van Anaheim Ducks. Zijn reactie sprak dan ook meer dan boekdelen.

Als één van de uitblinkers in de OHL play-offs waren vooral de laatste maanden van het seizoen 2023 – 2024 een kwaliteitsexplosie van Sennecke. Toch heeft de NHL-redactie twijfels over de top pick van Anaheim, daar de Ducks in onze ogen een ideale match in nagenoeg homegrown Zeev Buium hadden kunnen kiezen.

Dit doet uiteraard niets af aan de kwaliteiten en bovenal de upside van Sennecke. Mits de forward zich ontwikkelt naar zijn mogelijkheden heeft Anaheim een toekomstig first-line winger aan haar puike Farm System toegevoegd.

#4: COLUMBUS BLUE JACKETS
CAYDEN LINDSTROM, C, MEDICINE HAT TIGERS (WHL)

Columbus heeft na het draften van Adam Fantilli in 2023 wederom een heerlijke centre binnengehaald. Cayden Lindstrom is een fysiek sterke maar bovenal complete centre die wat ons betreft direct NHL-waardig is. Chicago Blackhawks was overigens erg dicht bij een absolute monsterdeal met Columbus. Op een haar na waren alle details rond, maar besloot Don Waddell uiteindelijk toch zelf naar voren te stappen.

Hoewel er de laatste maanden door wat blessureleed vraagtekens waren rondom Lindstrom, heeft dit nieuwbakken GM Don Waddell allesbehalve tegengehouden. De Canadees is een sensatie down the middle en gaat 100% uitgroeien tot een onmisbare schakel van de core.

Fantilli – Lindstrom.. Buckle up Blue Jackets fans!

#5: MONTREAL CANADIENS
IVAN DEMIDOV, RW, SKA-1946 ST. PETERSBURG (MHL)

Hoe gek het ook mag klinken, maar de pick die met het grootste gejuich werd ontvangen is die van Ivan Demidov naar Montreal Canadiens. De winger is met afstand de beste Russische prospect van dit jaar en domineerde de voorbije twee seizoenen de hoogste juniorencompetitie in Rusland.

Montreal heeft nu haar tweede kans op een “Matvei Michkov” ten volle benut. Vorig jaar liet menig franchise Michkov lopen en belandde de Rus uiteindelijk als zevende overall bij Philadelphia Flyers.

De Canadiens timmeren nu echt serieus aan de weg en met de toevoeging van Demidov is wat de NHL-redactie (Dennis) betreft binnen nu en twee jaar één van de topfavorieten voor de Stanley Cup:

Slafkovsky – Suzuki – Demidov
Caufield – Dach – Hage
Newhook – Beck – Roy

Hutson – Reinbacher
Guhle – Mailloux

‘Mag ik u even spreken dokter?’

#6: UTAH HOCKEY CLUB
TIJ IGINLA, LW, KELOWNA ROCKETS (WHL)

Ook Utah Hockey Club schreef vrijdag NHL-geschiedenis. De “nieuwbakken” franchise stond als zesde overall op de rol voor de bekendmaking van haar draftpick, wat uiteraard de allereerste in de geschiedenis van Utah werd.

Tij Iginla (zoon van Hall of Famer Jarome) werd de gelukkige. Hiermee gumt de jongste Iginla ook direct het record van pa uit de boeken. Jarome werd in 1995 als elfde overall door Dallas Stars opgepikt, maar groeide in het shirt van Calgary Flames (en later nog Penguins, Bruins, Avs en Kings) uit tot één van de beste spelers van zijn generatie.

De Canadees was de laatste weken een stuiterbal tussen de top tien en eind eerste ronde, maar Utah Hockey Club durft het aan. De winger viel bij de Mock Draft van SportAmerika net buiten de top vijftien, maar dit doet niets af aan zijn uitmuntende kwaliteiten. Skills, neusje voor de goal en een ijzersterke troef op je powerplay.. Ook in Utah wordt het smullen geblazen de komende jaren.

#7: OTTAWA SENATORS
CARTER YAKEMCHUK, D, CALGARY HITMEN (WHL)

Ottawa Senators was lang onderwerp van gesprek voor een mogelijke trade van haar zevende overall pick. Met de komst van Linus Ullmark voor haar late eerste ronde pick bleken die geruchten niet meer dan wat gebakken lucht.

Op die zevende plaats schieten de Senators qua Farm en benodigdheden met scherp. Carter Yakemchuk heeft net als collega’s Zeev Buium en Zayne Parekh een enorme aanvallende drive. Precies het type blue-liner wat Ottawa op korte termijn (wij verwachten Yakumchuk direct op het NHL-roster) een stap voorwaarts laat zetten richting de play-offs.

#8: SEATTLE KRAKEN
BERKLY CATTON, C, SPOKANE CHIEFS (WHL)

Seattle Kraken heeft ook dit jaar haar top pick waanzinnig benut. Na Matty Beniers en Shane Wright hebben de Kraken nu met Berkly Catton wederom een klepper down the middle aan haar roster toegevoegd.

Catton was dit seizoen één van de beste spelers in de WHL en werd geheel terecht tot MVP verkozen tijdens de voorbije Hlinka Gretzky Cup. Als één van de meest dynamische spelers in deze Draft maakt hij zijn “gebrekkige” lengte goed met alle andere aspecten van zijn spel.

Hoewel de topprioriteit wellicht een blue-liner was (en ook zeker zag wie er nog op het Draftboard stond) kun je niet ontkennen dat Seattle met een Beniers – Wright – Catton core een eerste serieuze stap naar contendership heeft gezet.

#9: CALGARY FLAMES
ZAYNE PAREKH, D, SAGINAW SPIRIT (OHL)

Calgary Flames zit in een interessante positie qua franchise. De roodhemden uit Alberta veegden twee seizoenen geleden de vloer aan in de Pacific, maar van die overheersing is op dit moment geen sprake meer. Zeker de Matthew TkachukJonathan Huberdeau + MacKenzie Weegar trade heeft (nog) niet tot het gewenste effect geleid.

GM Craig Conroy was de voorbije weken voortdurend aan het vissen naar een eventuele trade van haar negende overall pick, kreeg ook een aantal serieuze aanbiedingen, maar besloot met een aantal top blue-liners nog als mogelijkheid om zelf naar het podium te wandelen.

Met Zayne Parekh hebben de Flames de beste aanvallende blue-liner van deze Draft binnengehaald. Alles aan de Canadees ademt quarterback uit. Inzicht, passing, kiezelhard schot. Hoewel er defensief her en der nog wat bijgeschaafd zal moeten worden, heeft Calgary met Parekh op haar blue-line een lot uit de loterij gedraft.

#10: NEW JERSEY DEVILS
ANTON SILAYEV, D, TORPEDO NIZHNY, NOVGOROD (KHL)

Op tien wederom een franchise die de laatste weken druk bezig was haar tiende overall pick in de strijd te gooien. New Jersey Devils stelde dit seizoen behoorlijk teleur maar schroomde niet om vrijdag een boomlange blue-liner aan haar Farm System toe te voegen.

Anton Silayev was net als Utah HC protégé Tij Iginla een stuiterbal als het op Mock Draft gebied aan kwam. De Rus is 2.01 meter en is in alles ‘beestachtig’. Als zeventienjarig broekie speelde hij reeds als een volwaardig veteraan zijn (powerplay) minuten bij Torpedo Nizhny Novgorod in de KHL.

De NHL-redactie van SportAmerika ziet de Rus zonder twijfel uitgroeien tot een top blue-liner in de NHL, maar is van mening dat menig scoutingsrapport zich blind staart op de combinatie van lengte/fysiek en zijn prima snelheid. Desalniettemin gaat nieuwbakken head coach Sheldon Keefe een hoop plezier aan Silayev beleven.

#11: SAN JOSE SHARKS
SAM DICKINSON, D, LONDON KNIGHTS (OHL)

We verklapten het net al bij de korte terugblik op de selectie van Macklin Celebrini, maar Mike Grier heeft ook op plaats elf in de Draft keihard raak geschoten. Afgelopen week hengelde Grier de elfde pick binnen in een trade met Buffalo Sabres (die de #14 en #42 ervoor in ontvangst namen).

Het Front Office in San Jose zal zich toch nog wel een aantal keren in de arm hebben geknepen, want als je na Celebrini een blue-liner van het kaliber Sam Dickinson kunt draften ben je meer dan spekkoper. Defensief een beest, aanvallend een beest en bovendien een uitmuntend inzicht.. De beste two way blue-liner van deze Draft.

In de Mock Draft van SportAmerika kwam de Canadees als derde uit de koker en bezit hij alles om uit te groeien tot een superster in de NHL. Mike Grier: A+

#12: MINNESOTA WILD (VIA PHILADELPHIA FLYERS)
ZEEV BUIUM, D, UNIVERSITY OF DENVER (NCAA)

Ding ding ding! Op plek twaalf in de Draft was er eindelijk wat rumoer op de tradevloer. De pick was oorspronkelijk in het bezit van Philadelphia Flyers, maar al druk bellend bleef GM Danny Briere na de 3:00 minuten klok zitten. Gary Bettman kondigde vervolgens een trade aan, waar Minnesota de andere kant van de lijn bestierde.

Het onderwerp waarover Briere en Bill Guerin het telefonisch over hadden, betrof blue-liner Zeev Buium. Het verbaasde vrijwel iedereen dat de Amerikaan nog altijd beschikbaar was voor een pick en leidde ertoe dat Minnesota en Philadelphia haar picks ruilden (12 naar 13 en vice versa). Buium behoeft geen verdere uitleg meer. Een van de beste blue-liners van dit jaar en in alles een ster in wording.

Buium is geen onbekende in Minnesota, daar hij ten tijde van de COVID-pandemie twee jaar bij Shattuck St. Mary’s actief is geweest. Jawel, in Faribault Minnesota.

#13: PHILADELPHIA FLYERS (VIA MINNESOTA WILD)
JETT LUCHANKO, C, GUELPH STORM (OHL)

Zoals zojuist beschreven wisselden Minnesota en Phily van positie op het Draft Board. GM Danny Briere kwam op plek dertien met een verrassende naam aanzetten.

Aangekondigd door de legendarische Michael Buffer mag centre Jett Luchanko zich vanaf heden een draftee van de Flyers noemen. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden is hij geboren en getogen in Canada. Na een uitstekend jaar bij Guelph Storm in de OHL hebben de Flyers hier wellicht één van de ultieme under the radar picks te pakken. Het geeft Philly op termijn ook de benodigde diepte down the middle.

#14: BUFFALO SABRES
KONSTA HELENIUS, C, JUKURIT (LIIGA)

Buffalo deed de voorbije week zaken met San Jose, waardoor GM Don Granato pas als veertiende het podium mocht beklimmen om de Sabres pick bekend te maken.

Op die veertiende plek voegen de Sabres Fin Konsta Helenius aan haar Farm System toe. De centre is een complete two-way forward en wordt vooral om zijn kwaliteiten als spelmaker geroemd. Hij is niet de grootste van het stel en doet qua werkethos de NHL-redactie vooral heel erg aan Max Domi denken. Mits hij zich ontwikkelt zoals ingeschaald, hebben de Sabres hier een fantastische dieptespeler te pakken.

#15: DETROIT RED WINGS
MICHAEL BRANDSEGG-NYGARD, LW+RW, MORA IK (ALLSVENSKAN)

Detroit Red Wings staat er de laatste jaren om bekend om uit een Scandinavische vijver te vissen. Achtereenvolgens Lucas Raymond (2020), Simon Edvinsson (2021), Marco Kasper (2022) en Axel Sandin-Pellikka (2023) kwamen allen uit in de SHL of Allsvenskan. GM Steve Yzerman verlengde die reeks ook in 2024 met de komst van Noors top talent Michael Brandsegg-Nygard.

Hiermee werd (door SportAmerika liefkozend ‘MBN’ genoemd) de eerste Noorse first-rounder ooit. De winger is in de aanvallende zone een gevaarlijke troef, maar gaat hij in de NHL uitgroeien tot één van de beste defensieve forwards in de League. De NHL-redactie schaalde de Noor op plek tien in de Draft in en is er nog steeds van overtuigd dat menig franchise hem liet lopen door de “mindere” statline.

#16: ST. LOUIS BLUES
ADAM JIRICEK, D, HC PLZEN (EXTRALIGA)

St. Louis was dit jaar serieus in de markt om haar pick in een trade te betrekken, maar koos met de nog vrije Adam Jiricek eieren voor haar geld. De Tsjech (en tevens jongere broer van Blue Jackets prospect David) is vanaf heden een ‘Bluesboy’.

Als één van de uitblinkers op de voorbije Hlinka Gretzky Cup krikte de Tsjech zijn draftwaarde behoorlijk op, maar gooide een fikse knieblessure roet in het eten. In alles kan Jiricek uitgroeien tot een belangrijk onderdeel van de defensieve core, maar zal vooral de knie moeten doen wat het altijd heeft gedaan.

#17: WASHINGTON CAPITALS
TERIK PARASCAK, RW, PRINCE GEORGE COUGARS (WHL)

Allicht hadden de fans uit Washington op plek zeventien nog gehoopt op aanvallend kanon Cole Eiserman, maar met de verrassende Terik Parascak hoeven de fans allesbehalve te treuren. Net als Sennecke was overigens ook Parascak nog niet voorbereid op een vroege pick.

De prospect speelde namen Prince George Cougars (nee die naam hebben ook wij niet verzonnen) een dijk van een seizoen en is in zijn aanvallende spel een “Eiserman-light”. Velen zijn bang dat Parascak een one day fly is, maar als de zeventienjarige winger doet wat hij het voorbije seizoen heeft laten zien.. Steal alert! In ieder geval heeft hij in Alex Ovechkin een prima leermeerster.

#18: CHICAGO BLACKHAWKS
SACHA BOISVERT, C, MUSKEGON LUMBERJACKS (USHL)

GM Kyle Davidson kon vrijdag voor de tweede keer het podium beklimmen om een eerste ronde pick bekend te maken. Het is geen publiekelijk geheim meer dat de Hawks graag in de Amerikaanse Leagues scouten en na de komst van Artyom Levshunov heeft het met Sacha Boisvert andermaal een “Amerikaanse” prospect aan haar Farm System toegevoegd.

Op plek achttien had menig scoutingsapparaat de Canadese centre nog niet ingeschaald, maar hij bezit vrijwel alle kenmerken van een NHL-waardige top-six forward. Boisvert is sterk, snel, technisch en ontzettend doelgericht. Ook niet onbelanrijk is dat Chicago met de toevoeging van Boisvert wat fysieke diepte opbouwt in de aanvallende prospectpool.

#19: VEGAS GOLDEN KNIGHTS
TREVOR CONNELLY, LW, TR-CITY STORM (USHL)

Vegas Golden Knights is de laatste dagen actief bezig op de trademarkt (daarover later deze week uiteraard meer). Na de uitschakeling in de eerste ronde van de play-offs, kon GM Kelly McCrimmon zich opmaken voor een pick in de top twintig.

Geheel in “Vegas Style” is de keuze voor Trevor Connelly de meest logische die je als neutrale fan kon bedenken. De winger is één van de meest getalenteerde spelers in deze Draft, maar de twijfels over zijn escapades buiten het ijs gaven menig franchise niet het benodigde vertrouwen in zijn schimmige karakter. Aan head coach Bruce Cassidy de taak om zijn pupil op het rechte pad te houden. Lukt dit? 100% Steal Alert!

#20: NEW YORK ISLANDERS
COLE EISERMAN, LW, USNTDP U18 (NTDP)

Speaking of een steal alert. Het heeft lang geduurd voor de naam van Cole Eiserman vrijdag in Las Vegas door de speakers in The Sphere galmde, maar de aanvallende juggernaut mag zich vanaf heden een New York Islander noemen.

Zoals reeds in onze preview te lezen viel, is Cole Eiserman aanvallende de meest productieve forward van dit jaar. De protégé is een pure sniper op de linkerwing positie en is bovendien ook alles wat New York Islanders graag wilt: goals. Bij Shattuck St. Mary’s tikte de Amerikaan 97 goals op de teller en produceerde hij meer punten dan Macklin Celebrini.

Hoewel zijn defensieve arbeid nog flink wat investering nodig heeft — ook de reden dat menig franchise hem passeerde –, gaat Eiserman uitgroeien tot een dragende kracht bij de blauw-oranje equipe. Aankomend jaar is de winger op dit moment nog aan Boston University (NCAA) gecommitteerd.

#21: MONTREAL CANADIENS (VIA LA KINGS)
MICHAEL HAGE, C, CHICAGO STEEL (USHL)

Montreal Canadiens hengelde op nummer vijf reeds haar gedroomde kandidaat Ivan Demidov binnen, maar kon op plek 21 — na een picktrade met LA Kings — in de Draft eveneens een kandidaat die hoog op het lijstje van GM Kent Hughes stond afstrepen. Zeker als je bedenkt dat alles wees op een draft van Chicago Blackhawks — centre, actief in Chicago, fysiek –.

We verklapten het al in de toekomstige line-up van de Habs, maar Michael Hage is vanaf heden een Canadien. De centre was één van de beste forwards in de USHL afgelopen seizoen en beschikt over het complete arsenaal om uit te groeien tot een man voor op de top-six. Hoewel de jonge prospect behoorlijk wat voor de kiezen kreeg de voorbije jaren — onder meer door een blessure en het overlijden van zijn vader — is Montreal wellicht de ideale bestemming voor de getalenteerde Hage.

#22: NASHVILLE PREDATORS
YEGOR SURIN, C, LOKO YAROSLAVL (MHL)

Nashville Predators was in het voorbije seizoen één van de verrassingen van de NHL. Geheel terecht kreeg head coach Andrew Brunette ook een finaleplek in de strijd om de Jack Adams Award — waar uiteindelijk Canucks HC Rick Tocchet mee aan de haal ging –. Barry Trotz trok de “verrassingenkaart” in de Entry Draft naadloos door, want de naam van Yegor Surin werd (nog) niet verwacht.

Toch is de Russische centre na Ivan Demidov de beste forward in deze Draft. Hij haakte zijn karretje in de MHL lang aan bij de puntenproductie van Demidov en was een belangrijk onderdeel van de play-off run van Loko Yaroslavl. Surin is een hele veelzijdige centre die uitblinkt in zijn rol als spelmaker, maar kan eveneens uitstekend schieten én een forecheck spelen. Ook niet onbelangrijk is zijn multi-inzetbaarheid, want naast de rol van centre beheerst de Rus ook de wingpositie tot in de puntjes.

#23: ANAHEIM DUCKS (VIA TORONTO MAPLE LEAFS)
STIAN SOLBERG, D, VALERENGA (ELITEHOCKEY LIGAEN)

Boem! Noorwegen had met Michael Brandsegg-Nygard op positie vijftien al geschiedenis te pakken, maar met Stian Solberg hebben de Noren maar liefst twee first-round picks afgeleverd. Waar de fans als derde overall al een blue-liner hadden verwacht, werd die wens uiteindelijk door Solberg vervult. Pat Verbeek hengelde in ruil voor picks #31 en #58 de eerste ronde pick van Toronto binnen.

De keuze van het Front Office voor Stian Solberg is ook in ieder aspect volledig te billijken. De blue-liner is één van de meest “volwassen” spelers in deze Draft met de meeste minuten op het hoogste niveau. Hoewel hij pas achttien jaar is, was hij samen met ‘MBN’ één van de uitblinkers op het voorbije WK. Een fysieke blue-liner die zijn lengte combineert met mobiliteit en ook aanvallend zijn steentje zou kunnen bijdragen.. De NHL-redactie durft het wel aan om ook de Noor als steal alert te bestempelen!

#24: UTAH HOCKEY CLUB (VIA COLORADO AVALANCHE)
COLE BEAUDOIN, C, BARRIE COLTS (OHL)

Het ging vrijdag na pick twintig opeens hard met trades. Waar in de top vijftien alleen Philadelphia en Minnesota elkaar vonden in een pickswap, vielen de trades plotseling als rijpe appelen naar beneden. Ook op plek 24 een trade, ditmaal tussen Utah HC en Colorado Avalanche, die haar #24 pick in ruil voor picks #38, #71 en een 2025 second-round pick met alle liefde afstond.

Cole Beaudoin is ook precies een type wat men in Utah graag ziet. Fysieke centre die vooral op je back-six een ontbrekende schakel gaat vormen in een eventuele Cup run. De Canadees deinst nergens voor terug en is een uitblinker op de forecheck. Op het oog ziet het er allemaal wat “lomp” uit, maar de keuze voor Beaudoin is een hele gedurfde (en uitstekende) van GM Bill Armstrong.

#25: BOSTON BRUINS
DEAN LETOURNEAU, C, ST. ANDREW’S COLLEGE (PHC)

Indirect vergaarde Boston deze pick eveneens via een trade van Ottawa (Linus Ullmark) en het Front Office was maar met één opdracht naar Sin City gekomen: Een centre binnenhalen!

Het werd dan ook een A-B-C’tje dat Beantown de beste nog beschikbare van het pak aan zich bond. Dean Letourneau was vlak voor de Draft nog te gast bij de livestream van Daily Faceoff en noemde het een droom om tegen spelers als onder meer David Pastrnak en Brad Marchand te mogen gaan spelen. Toen de Canadees uiteindelijk door Boston werd gedraft zal hij zich twee keer in de arm hebben geknepen.

Letourneau is een boomlange (2.01 meter) centre die voor zijn lengte een formidabele mobiliteit en skillset heeft. Hoewel zijn prestaties in de PHC wat moeilijk zijn in te schalen, gaat de centre bij normale ontwikkeling uitgroeien tot een belangrijke schakel down the middle. Een voorzichtige steal alert durven we hier wel in het leven te roepen.

#26: LOS ANGELES KINGS
LIAM GREENTREE, RW, WINDSOR SPITFIRES (OHL)

Na de trade met Montreal Canadiens kon GM Rob Blake vrijdag op plek 26 eindelijk zijn pick bekend maken. Net als Boston was LA gericht op zoek naar diepte op een bepaalde positie, wat bij de Kings vooral op de wing noodzakelijk was.

Met Liam Greentree heeft LA een gouden zaak gedaan. Om eerlijk te zijn verraste het de NHL-redactie wel dat de winger nog beschikbaar was, daar SportAmerika de Canadees op plek vijftien in de Draft had ingeschaald. Van alle beschikbare forwards in de 2024 NHL Entry Draft staat Liam Greentree met stipt op plek een als het op werkethiek aan komt. De 18-jarige Canadees is al sinds jaar en dag een van de meest veelbelovende prospects in het Canadese circuit, maar is desondanks bij menig scoutingsrapport nog altijd een beetje under the radar. Vooral zijn schot is een dodelijk wapen van de winger.

Aan Greentree de taak om alle “criticasters” het nakijken te geven en uit te groeien tot een top-six winger in LA. De upside heeft hij in ieder geval. Steal Alert!

#27: CHICAGO BLACKHAWKS (VIA CAROLINA HURRICANES)
MAREK VANACKER, LW, BRANTFORD BULLDOGS (OHL)

GM Kyle Davidson zal ongetwijfeld ’s avonds op zijn hotelkamer nog even snel zijn stappenteller hebben gecheckt, want voor de derde keer in deze eerste ronde mocht hij vanaf de Chicago tafel richting het podium. Om deze in zijn bezit te krijgen offerden de Hawks picks #34 en #50 op. Na het draften van blue-liner Levshunov en centre Boisvert koos Davidson ditmaal voor wederom een forward.

Stiekem zullen de Hawks nog op Liam Greentree hebben gehoopt, maar Marek Vanacker was achter Greentree de beste nog beschikbare winger. De pijlsnelle forward speelde een uitstekend seizoen in de OHL met een puntengemiddelde van 1.21. Hoewel hij razendsnel is de winger erg kieskeurig betreffende de aanvallende opbouw. Vanacker zal normaal gesproken niet uitgroeien tot een puntenkanon in de NHL, maar op een derde en/of vierde lijn zul je aan de Canadees een gouden pion hebben.

#28: CALGARY FLAMES
MATVEI GRIDIN, RW, MUSKEGON LUMBERJACKS (USHL)

Calgary Flames hengelde op plek negen met Zayne Parekh al een klepper van een blue-liner binnen, maar op plek 28 mogen de fans zich eveneens in de handjes knijpen met de toevoeging van Matvei Gridin.

Gridin was afgelopen seizoen één van de topscorers in de USHL en heeft één van de beste skills van dit draftjaar. Vooral in de 1 v 1 is de Rus ongenaakbaar en heeft zich mede door zijn uitstekende seizoen 2023 – 2024 serieus in de Mock Draft rankings omhoog gewerkt tot een late eerste ronde pick. De winger kan niet alleen afmaken maar heeft ook nog eens veelvuldig oog voor zijn medespelers in de aanvallende zone. Ook niet onbelangrijk: De Rus was één van de betere penalty-killers van de USHL.

#29: DALLAS STARS
EMIL HEMMING, RW, TPS (LIIGA)

Dallas Stars staat reeds vele jaren bekend om haar uitstekende scoutingsapparaat. John Klingberg op #131 in 2010, Roope Hintz op #49 in 2015, Jason Robertson op #39 in 2017, Wyatt Johnston op #23 en Logan Stankoven op #47 in 2021. Hoewel nog niet doorgebroken durft de NHL-redactie ook Lian Bichsel op #22 in 2022 aan dit lijstje toe te voegen. Vrijdag toverde GM Jim Nill wederom een naam uit de hoge hoed, die under the radar uit kan gaan groeien tot een superster in de NHL: Emil Hemming.

Hemming was een gevreesde forward in Junior Leagues in Finland en heeft een behoorlijk aanvallende upside. De Fin is top vijf van dit jaar als het op skills aankomt en is bovendien met een razendsnelle acceleratie een belangrijke pion op in transitie. Het paradepaardje van de Fin is echter zijn schot, die niet alleen accuraat maar ook nog eens kiezelhard is. Steal alert? Voorzichtige ja.

#30 NEW YORK RANGERS
EJ EMERY, D, USNTDP U18 (NTDP)

New York Rangers zit middenin de Stanley Cup window, maar dat betekent niet dat er in Madison Square Garden geen aandacht aan de Entry Draft wordt besteed. GM Chris Drury kon op #30 een typische Rangers speler aan zich binden: Blue-liner EJ Emery.

De Amerikaan tikt de 1.90 meter aan, heel mobiel voor iemand van zijn lengte en knalt bovendien de fysieke duels in. Emery is een pure verdediger, die aanvallende nauwelijks inbreng heeft. Toch zijn dit nou net types die je weer een zetje extra geven richting een Stanley Cup Final (en beyond). Verwacht echter geen korte termijn entree van de USNTDP protégé in de NHL.

#31: TORONTO MAPLE LEAFS (VIA ANAHEIM DUCKS)
BEN DANFORD, D, OSHAWA GENERALS (OHL)

Toronto Maple Leafs heeft maar één echte opdracht de komende weken / maanden: De blue-line (en goalies) upspicen. Afgelopen week kwam Chris Tanev (later deze week meer hierover) richting de Leafs, maar met Ben Danford op plek #31 hebben de Canadezen een prima (directe) diepteversterking binnen gehaald.

Danford is vooral in de eigen zone een muur. Hoewel de blue-liner als een two-way verdediger in de boeken staat, schort het aanvallend vooral aan finesse. Zijn passing is daarentegen wel van een hoog niveau en dit maakt hem vooral op de powerplay en in transitie een heerlijke speler om erbij te hebben. De NHL-redactie is fan, puur ook vanwege het feit hij Gary Bettman op het podium straal negeerde.

#32: EDMONTON OILERS
SAM O’REILLY, C, LONDON KNIGHTS (OHL)

Edmonton Oilers zal van de week met het lood in de schoenen naar Las Vegas zijn afgereisd. De Oilers verloren de Stanley Cup Final van Florida Panthers na Game 7 en waren niet echt in de mood om een late eerste ronde pick te maken.

Desondanks draften de Oilers met Sam O’Reilly een leuke prospect. De centre was in het seizoen 2023 – 2024 bij London Knights actief en won voor de vijfde keer in haar bestaan de OHL. Op een roster met onder meer Sam Dickinson en Leafs top prospect Eason Cowan kwam de Canadees uiteindelijk tot 56 punten. Als two-way centre kan O’Reilly aan beide kanten van het ijs uit de voeten en is hij in zowel de aanvallende, als de defensieve zone een toegevoegde waarde.

Cover photo: Via TheHockeyNews

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen