NHL Entry Draft 2024 | #12 Beckett Sennecke

De Stanley Cup Final is nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 11 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2024 op de agenda. De komende twee weken draaien we je vast warm met een profiel van de potentiële top first rounders volgens de rankings van SportAmerika. Vandaag de prospect met de mooiste naam van deze Draft: Beckett Sennecke.

Nr. 12 | BECKETT SENNECKE

2023 – 2024 TEAM: Oshawa Generals (OHL)
GEBOORTEDATUM: 28 januari 2006
GEBOORTEPLAATS: Toronto, Canada 
LENGTE/GEWICHT: 188cm / 82kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Right Winger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Uiteraard kiezen we bij SportAmerika niet voor Beckett Sennecke op nummer twaalf puur vanwege zijn prachtige naam, maar om zijn geweldige kwaliteiten. Wat de keuze voor Sennecke als twaalfde overall een nog bijzonderder tintje geeft, is het feit dat de Canadees in de diverse scoutrankings tussen de top tien en eind tweede ronde van de Entry Draft wordt ingeschaald.

Geboren in Toronto groeide Sennecke als groot Toronto Maple Leafs fan op. Logischerwijs volgde na een aantal uitstekende demonstratietoernooien binnen het Pro Hockey programma van Toronto een invitatie voor de Toronto Marlboros — beschouw het als een academie van de Maple Leafs —. Sennecke stroomde vanaf begin 2020 bij de U14 in, maar mede door de uitbraak van de COVID-19 pandemie speelde de winger geen enkele wedstrijd.

Nadat de competitie halverwege 2021 weer langzaam op gang begon te komen, was Sennecke inmiddels naar de U16 doorgestroomd, waar hij met 80 punten in 45 wedstrijden (35 goals, 45 assists) zijn talent en tevens OHL Draft waarde behoorlijk opschroefde. Uiteindelijk werd de Canadees als achtste overall door Oshawa Generals in de 2022 OHL Draft opgepikt. De franchise waar onder meer centre Calum Ritchie (first-round pick 2023, Colorado Avalanche) actief is.

IMPACT VANAF DAG EEN

De forward liet er vanaf speeldag een geen gras over groeien en noteerde punt na punt. In zijn rookie-season 2022 – 2023 kwam de jonge Canadees tot reeds 61 wedstrijden en was in een top-six rol goed voor een puntenaantal van 55 (twintig goals, 35 assists). Hiermee was Sennecke niet alleen goed voor een top vijf notering in het franchiseklassement, maar ook bij de rookies in de OHL stond de winger in de top vijf.

Gesteund door een puik eerste jaar deed Sennecke er in het seizoen 2023 – 2024 nog een flinke schep bovenop. Oshawa Generals eindigde mede door de productie van de winger (68 punten) op een vierde plaats in de OHL. In de play-offs kwam de geoliede machine tot een (anti)climax. Onder aanvoering van het duo Ritchie – Sennecke versloeg men achtereenvolgens Barrie Colts, Ottawa 67’s en North Bay Battalion. Sennecke noteerde in die dertien wedstrijden twintig punten, vijf multi-point wedstrijden en een acht game point streak. Helaas delfden de Generals in de Finals het onderspit tegen London Knights, die met een keiharde 4-0 sweep haar zesde J. Ross Robertson Cup in de prijzenkast toevoegde.

GROEISPURT DIE ZIJN PLAFOND ALLEEN MAAR HEEFT DOEN VERHOGEN

Uiteraard heeft iedere tiener op een bepaald moment een groeispurt, maar ten opzichte van de OHL Draft van 2022 en heden ten dage zit een verschil van bijna tien (!) centimeter. En met zijn huidige 1.88 meter is hij allesbehalve een houten klaas op het ijs.

Sennecke is ijzersterk op de eerste meters en combineert zijn krachtige afzet en grote “passen” met een hoge topsnelheid. Bovendien beschikt de forward voor iemand van zijn lengte over een hele korte draaicirkel (hallo Liam Greentree), waarmee hij menig blue-liner het nakijken geeft. Mocht de winger in een duel komen, houdt hij zijn tegenstander met chirurgische precisie op afstand.

De loftrompet nemen we ook mee naar zijn puck handling en spelmakende kwaliteiten. Of de Canadees nu op snelheid of in puckbezit de aanvallende zone betreedt, hij maakt in vrijwel alle gevallen de goede keuze. Het meest in het oog springende gegeven is zijn vermogen om blue-liners “aan te zuigen” en de puck in de ontstane ruimte te deponeren. Zijn ijshockey intelligentie en inzicht maken hem — hands down — tot een van de drie beste spelmakende prospects van de aankomende Draft. Bovendien beschikt Sennecke over een behoorlijke trukendoos en is zijn deke zijn paradepaardje, wat een dodelijke combinatie is.

VOORUITBLIK

Het feit dat de Noord-Amerikaanse collega’s allesbehalve eensgezind zijn over de uiteindelijke draftpositie van Sennecke, maakt hem een van de meest interessante prospects van dit jaar. Bij SportAmerika schalen we de forward als twaalfde in, wat hem bij Philadelphia Flyers doen laten neerstrijken. Niet in de eerste plaats vanwege zijn uitzonderlijke kwaliteiten, maar ook omdat de NHL-redactie graag tegen de Noord-Amerikaanse collega’s in schuurt.

Ten tijde van de OHL Draft waren er twijfels over zijn fysiek en beweeglijkheid, maar heeft de eerder genoemde groeispurt heel wat vraagtekens doen uitgummen. Met de goede resultaten uit de NHL Draft Combine kan men concluderen dat de Canadees druk met zijn beweeglijkheid in de weer is geweest. Uiteraard is op beide vlakken winst te behalen (ook in spierkracht), maar Sennecke is voor menig franchise een no-brainer.

Philadelphia Flyers zou de gelukkige “no-brainer” zijn. Daniel Briere nam in maart 2023 het GM-stokje van Chuck Fletcher over en schroomde in zijn eerste, echte seizoen niet om fikse knopen door te hakken. Met de ‘swap’ tussen Cutter Gauthier en Jamie Drysdale (Anaheim Ducks) hebben de oranjehemden qua Farm System ondanks het vertrek van Gauthier een gebalanceerd roster. Toch zou je op het oog (na Michkov in ‘23) ook dit jaar een forward richting Philadelphia verwachten, puur omdat de blue-line en goalies al aardig zijn vertegenwoordigd.

Hebben we voor het spel van Bennecke vergelijkingsmateriaal in de NHL? Zeker! Qua fysiek en techniek komt de Canadees dicht in de buurt van Canadiens forward Kirby Dach, al noteert Sennecke by far meer treffers. Al doet hij de NHL-redactie nog meer aan Drake Batherson (Ottawa Senators) denken. Hoe dan ook, Beckett Sennecke is een top prospect.

Cover photo: OHL Images

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen