NHL Entry Draft 2024 | #13 Carter Yakemchuk

De Stanley Cup Final is nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 12 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2024 op de agenda. De komende twee weken draaien we je vast warm met een profiel van de potentiële top first rounders volgens de rankings van SportAmerika. Gisteren werd het blue-line bal door Adam Jiricek geopend. Vandaag eveneens een blue-liner, die met name in aanvallend opzicht schittert: Carter Yakemchuk.

Nr. 13 | CARTER YAKEMCHUK

2023 – 2024 TEAM: Calgary Hitmen (WHL)
GEBOORTEDATUM: 29 september 2005
GEBOORTEPLAATS: Fort McMurray, Canada 
LENGTE/GEWICHT: 191cm / 88kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: RHD
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar 

Je hebt van die spelers die we in de categorie ‘grensgevallen’ posteren. Spelers die op een aantal dagen te jong of te oud deelname aan een WJC kunnen vergeten, of in het geval van Carter Yakemchuk de NHL Entry Draft van 2023. De blue-liner miste op een aantal dagen de ‘cut’, maar was op zeker ook het voorbije jaar een first-round pick geworden.

Geboren in Fort McMurray, Alberta is Yakemchuk een geboren en getogen Canadees (al doet zijn achternaam wellicht anders vermoeden). Samen met broers Connor en Keeling speelde de Canadees zich op jonge leeftijd reeds in de kijker van de jeugdacademie van Calgary Flames. Op twaalfjarige leeftijd debuteerde de blue-liner in de U15 AAA en was een jaar later al goed voor bijna een punt per wedstrijd gemiddeld.

Door de uitbraak van de COVID-19 pandemie kwam er flink wat zand in de ontwikkelingsmotor. In het seizoen 2020 – 2021 stokte de teller deshalve op slechts vijf wedstrijden, maar verdiende hij er wel een uitverkiezing in de WHL Bantam Draft van 2020 naar hometeam Calgary Hitmen mee (waar Connor Bedard als eerste werd gedraft).

RECORDBREKER IN DE WHL

Vanaf minuut één liet de blue-liner zich gelden en op 16-jarige leeftijd noteerde de Canadees in zijn debuutjaar reeds dertien punten (vier goals, negen assists) in 56 wedstrijden. Zijn sophomore jaar betekende echter de definitieve doorbraak van Yakemchuk bij menig Draft rankings volger. In 67 wedstrijden strooide de Canadees met punten (47) en werd hij niet alleen in het WHL Central All-Star Team gestemd, maar won hij als een van de centrale middelpunten brons op het WJC U18 van 2022.

Toch kwam de echte kers pas afgelopen seizoen op de taart. Met 71 punten (30 goals, 41 assists) doorkruiste hij niet alleen maar de 1.00 PPG grens, maar verbrak hij gaandeweg menig WHL-record. Zijn 1.08 puntgemiddelde per wedstrijd is het vierde beste sinds het jaar 2000, verbrak hij met dertig goals een Calgary Hitmen record, stond hij in de top tien van het topscorersklassement in de WHL — als enige blue-liner — en was hij daarmee de op vijf na beste aanvallende blue-liner in de geschiedenis van de WHL(!).

STOOMLOCOMOTIEF MET EEN VLEUGJE TOM BRADY

Het is in bovenstaand stuk al geregeld ter sprake gekomen, maar Carter Yakemchuk is een van de beste aanvallende blue-liners sinds Cale Makar in 2017 als vierde overall werd gedraft. Ja. De (aanvallende) vergelijking met de beste blue-liner uit de NHL durven we te maken. Yakemchuk is een aanvallend powerhouse (ook in fysieke zin), die op diverse manieren zijn doel behaald. Of het nu een schot, deke of solo is, de Canadees rijgt de doelpunten aaneen. Zeker als hij op snelheid is dendert hij als een stoomlocomotief de aanvallende zone in.

Ondanks het feit dat de blue-liner 1.91 meter meet, heeft Yakemchuk de stick handling van een watervlugge forward. Zijn controle over de puck is van grote klasse en in zowel aanvallend als defensief opzicht benut hij zijn lange reach in optima forma. Bovendien beschikt de Canadees voor een blue-liner over een aardige trukendoos.

Op het gebied van de powerplay komen we eveneens superlatieven tekort. Het voorbije seizoen 2023 – 2024 noteerde Yakemchuk tien van zijn dertig goals op de powerplay. Grote kracht hierbij is de diversiteit aan treffers die de Canadees noteerde. Zo verschalkte hij de goalies van afstand, vanuit de “Ovi-office” en ook nog een aantal keer in de ‘crease’. Hoewel hij niet de beste passer van 2024 is, zijn zijn spelmakende kwaliteiten van uitzonderlijke klasse. Wanneer hij zijn “mindere” aspecten nog verbetert, hebben we hier zonder twijfel de nieuwe powerplay ‘Tom Brady’ te pakken.

VOORUITBLIK

Carter Yakemchuk kan van alle eerste ronde picks de aankomende Draft zomaar de absolute ‘steal’ worden. Zijn verdedigende aspecten behoeven hier en daar wat bijschaving, maar in het algemeen is de Canadees 100% een under the radar prospect. De combinatie van kracht, snelheid, techniek en schot maken hem wat SportAmerika betreft tot een van de meest complete blue-liners van 2024.

Waar we in aanvallend opzicht voorzichtig een vergelijking durven trekken met Cale Makar, dwalen de gedachten in defensief opzicht vooral af naar Rangers blue-liner Jacob Trouba. Yakemchuk heeft een no-nonsense mentaliteit en gaat bovendien een big hit zeker niet uit de weg. Wat uiteraard een flink aantal penalty-minuten ten gevolge heeft — maar dit is grotendeels ook te wijden aan de zwakte van Calgary Hitmen in de WHL het voorbije seizoen —.

Ondanks Yakemchuk zijn hele leven in Calgary heeft gespeeld (en de Flames als negende op de rol staan voor haar pick), zien wij de blue-liner in onze Draft prognose in Minnesota belanden. De Wild beschikken over de dertiende overall pick en werpt men een blik op het Farm System verlangen de groenhemden naar impact op de blue-line. Een powerplay met Yakemchuk – Brock FaberKirill Kaprizov? Finger lickin’ materiaal.

Cover photo: Photo by the Athletic

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen