Stanley Cup Final: ontketende Oilers houden seizoen in leven met klinkende zege

Voor de grote mannen aan de kant van de Edmonton Oilers is Game 4 een mooie kans om zich eindelijk eens te tonen in de Stanley Cup Final. Het is mogelijk ook hun laatste kans, want na de nederlaag in Game 3 stonden Connor McDavid en consorten afgelopen nacht met de rug tegen de muur. Winst op de Florida Panthers was dus niet alleen gewenst, maar zelfs bittere noodzaak.

STANLEY CUP FINAL

GAME 4: EDMONTON OILERS – FLORIDA PANTHERS

Gaven de goals laat in Game 3 de Edmonton Oilers het noodzakelijke vertrouwen? De Oilers hadden aanvankelijk vooral mazzel in Game 4. Darnell Nurse kreeg slechts een 2-minute minor voor tripping, waar teamgenoot Warren Foegele voor een soortgelijke overtreding eerder in deze finale een 5-minute major en een misconduct kreeg. In die powerplay raakten de Panthers binnen een paar seconden twee keer het aluminium. Een rappe uitbraak later stond het opeens 1-0 in het voordeel van de thuisploeg. Florida kon het tempo even niet aan en zagen hoe Mattias Janmark short-handed de score opende.

Het was ’t zetje in de rug dat ze in Edmonton nodig hadden. Er heerste het gevoel dat ’t bij hen erg tegenzat in de eerste drie duels, maar in Game 4 voelden ze de wind in de zeilen. Snel na de 1-0 was Janmark ook betrokken bij de tweede treffer. Adam Henrique promoveerde zijn assist tot doelpunt. Opeens bleken de Cats kwetsbaar. Florida speelde slordig, maar kon wel moed putten uit de aansluitingstreffer van Vladimir Tarasenko. Die werd overigens snel teniet gedaan door Dylan Holloway. Met zijn eerste punt in deze Stanley Cup Final was Leon Draisaitl verantwoordelijk voor de assist.

Paul Maurice zal in de eerste pauze gehamerd hebben op de snelheid die door de Oilers gebruikt werd deze avond. De teksten van de coach bleken tegen dovemansoren gezegd, want al vrij rap in de tweede periode was het opnieuw raak off the rush. Voor het eerst in de finale meldde Connor McDavid zich met een goal op het scoreformulier voor de 4-1. Uitgerekend Darnell Nurse, die nogal over vuur lag vanwege zijn defensieve prestaties, schoot na 25 minuten spelen de 5-1 binnen en maakte zo een einde aan de werkdag van Sergei Bobrovsky.

EINDELIJK!

Veel viel deze avond de kant op van de Oilers. De Panthers waren bepaald niet foutloos en hadden alle mogelijke moeite de tegenstander bij te benen. Kris Knoblauch zag in de tweede periode ook nog eens zijn powerplay floreren. Met Sam Bennett en Matthew Tkachuk in de sin bin werkte Ryan Nugent-Hopkins met een PPG de 6-1 binnen. De wedstrijd was daarmee al lang en breed beslist, maar de Oilers waren nog niet klaar. Met zijn vierde punt van de avond stelde McDavid Dylan Holloway in staat de zevenklapper te completeren. Niet eerder dit seizoen kregen de Panthers zoveel tegengoals te slikken dan in deze Game 5 van de Stanley Cup Final.

De gifbeker was echter nog niet leeg voor de bezoekers. Ryan McLeod wilde zijn goaltje ook nog even meepikken en bepaalde de eindstand op 8-1. Een wedstrijd die ze in Florida razendsnel willen vergeten, maar waar ze in Edmonton veel, heel veel vertrouwen in tankten. McDavid was geweldig, Draisaitl blijkt mee te doen in de finale en de depth scoring zat ook wel snor.

UP NEXT:

Drie keer eerder hadden teams deze eeuw een 3-0 voorsprong in de Stanley Cup Final en geen enkele keer resulteerde het in een sweep. Florida kan aansluiten in die rij en heeft huiswerk te doen richting Game 5. Na een wederom lange reis staat deze voor woensdag (02.00 uur Nederlandse tijd) in Sunrise gepland.

Panthers-coach Paul Maurice zal nog niet in de vlekken schieten van deze matige wedstrijd. Het overkwam zijn team ook in de eerste ronde tegen Tampa Bay waarna de Cats die serie in de volgende wedstrijd beslisten. Knoblauch en de Oilers zullen er alles aan doen om dat te verhinderen. Zij scoorden 10 van de laatste 11 goals en weten dus het momentum aan hun zijde.

Tussenstand in de serie: Florida leidt met 3-1

Cover photo: Bruce Bennett

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen