NHL Entry Draft 2024 | #15 Liam Greentree

De Stanley Cup Final is nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 14 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2024 op de agenda. De komende twee weken draaien we je vast warm met een profiel van de potentiële top first rounders volgens de rankings van SportAmerika. Gisteren openden we het bal met Amerikaan Trevor Connelly, vandaag de eerste Canadees op de agenda: Liam Greentree.

Nr. 15 | LIAM GREENTREE

2023 – 2024 TEAM: Windsor Spitfires (OHL)
GEBOORTEDATUM: 01 januari 2006
GEBOORTEPLAATS: Oshawa, Canada 
LENGTE/GEWICHT: 188cm / 90kg
SCHIET: Links
POSITIE: Right Winger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Van alle beschikbare forwards in de 2024 NHL Entry Draft staat Liam Greentree met stipt op plek een als het op werkethiek aan komt. De 18-jarige Canadees is al sinds jaar en dag een van de meest veelbelovende prospects in het Canadese circuit, maar is desondanks bij menig scoutingsrapport nog altijd een beetje under the radar.

Geboren in Oshawa — onder de rook van Toronto — kreeg Liam ijshockey via zijn oudere broer met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Al snel bleek dat Greentree talent voor ijshockey had en ruilde hij zijn lokale team in Oshawa in voor een centrale opleiding bij Toronto Pro Hockey. Op vijftienjarige leeftijd maakte de forward de overstap naar Markham Majors U16 AAA, waarna het snel ging met de Canadees. Na een twintigtal wedstrijden had Windsor Spitfires (OHL) genoeg gezien en bond Greentree middels de 2022 OHL Draft — 34e overall — aan zich.

SPITFIRES EN FUEGO

Mede onder aanvoering van de puntenproductie van de forward won Windsor Spitfires de Western Conference Division, al kreeg het in de eerste ronde van de play-offs verrassend met 4-0 klop van Kitchener Rangers — die als achtste en laatste zich voor het seizoenstoetje plaatsten —. Met een jaar meer ervaring en bovendien een flinke dosis revanchegevoelens keek iedereen reikhalzend uit naar het seizoen 2023 – 2024.

Het voorbije seizoen werd echter een groot fiasco in Ontario. Na drie maanden stonden de Spitfires troosteloos onderaan in de League en kreeg bovendien nieuwbakken head coach Jerrod Smith — die succescoach Marc Savard opvolgde — reeds zijn congé. Toch was er binnen het franchise en roster één stabiele factor te bespeuren: Liam Greentree. De captain produceerde in 64 wedstrijden 90 punten (36 goals, 54 assists) en leidde het franchise-klassement in iedere categorie. En passant werd de Canadees voor de CHL top prospect game (prospect All-Star Game) uitgenodigd.

ZWIEBERTJE IN DE AANVALLENDE ZONE

Greentree zijn beste eigenschap is zonder discussie zijn schot. Gezegend met een dodelijke wrister rijgt de forward de goals aaneen en is hij zowel van dichtbij als veraf de ‘man to watch’. Wat de winger vooral bijzonder maakt is zijn zwervende rol in de aanvallende zone. Hoewel de Canadees op papier aan de rechterkant staat geposteerd, is hij met regelmaat aan de linkerkant te vinden en verschalkt hij de goalies vanuit alle hoeken en standen — hallo backhand —. Mede door deze ijzersterke kwaliteit is de winger zowel bij Windsor Spitfires als Team Canada een graag geziene gast op de powerplay.

Wat daarbij ook nog eens als een groot pluspunt bijkomt is een mooie balans tussen fysiek en flegmatiek. In tegenstelling tot de gisteren gepubliceerde analyse van Trevor Connelly, bezit Greentree wel de kwaliteiten om ook in de fysieke duels zijn mannetje te staan. Mede gevoed door een uitstekende techniek en creativiteit liet hij menig maal de zo lakende Spitfires dansen in de aanvallende zone.

Hierbij moet wel de kanttekening geplaatst worden, dat de forward qua snelheid wat achterblijft. Vooral op de eerste meters ziet men goed het hoge ‘dieselgehalte’ terug, maar eenmaal op snelheid compenseert de Canadees met bovengenoemde feilloos.

VOORUITBLIK

Net als bij Trevor Connelly leggen we Liam Greentree ook ditmaal langs de vergelijkingslat der NHL. Met de eigenschappen wrister, scorend vermogen en een all-round aanvallende forward dwalen de gedachten van de NHL-redactie vrijwel direct naar Dallas Star Jason Robertson. Beide hebben een neusje voor het beschermen van de puck en beide spelers stonden in Junior Hockey niet als snelheidsraketten bekend.

Hoewel het plafond van Greentree wellicht niet op dezelfde lijn als Robertson ligt, bezit de Canadees alle facetten om uit te groeien tot een complete speler in de NHL. Zijn machtige ontwikkeling van tweede ronde OHL Draft tot een van de meest begeerde prospects en tevens captain is een bewijs dat het plafond van Greentree nog allesbehalve is bereikt en dat de Canadees — mits goede begeleiding en ontwikkeling — tot een first-liner kan uitgroeien.

Kijken we naar het NHL Entry Draft Board van SportAmerika strijkt de forward als vijftiende overall bij Detroit Red Wings neer. De franchise hikt met het roster nu stevig tegen een play-off plaats aan, maar kan zeker in het Farm System nog wel een makkelijk scorende forward gebruiken. Natuurlijk beschikt Steve Yzerman over oogappel Lucas Raymond, heeft het de voorbije Drafts Marco Kasper en Nate Danielson opgepikt, maar is de aanvallende linie qua Farm Pool de “zwakste broeder” op het gebied van veelzijdigheid.

Menig Noord-Amerikaanse collega plaatst het huidige Farm System van Detroit zonder twijfel op de eerste plaats in de rankings. Dat vindt de NHL-redactie van SportAmerika wellicht wat overdreven (goalies top, blue-line finger-lickin’ good, forwards voldoende), maar met een first-round pick van het kaliber Liam Greentree sluiten wij ons graag bij deze polonaise aan.

Cover photo: Charles Warburton/Mississauga Steelheads

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen