NHL Entry Draft 2024 | #7 Cayden Lindstrom

De Stanley Cup Final is nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 6 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2024 op de agenda. De komende twee weken draaien we je vast warm met een profiel van de potentiële top first rounders volgens de rankings van SportAmerika. Gisteren een profiel van de beste schutter van de Draft, vandaag een Canadees die bekend staat om de ‘Triple S’: Speed, Skill and Size: Cayden Lindstrom.

Nr. 7 | CAYDEN LINDSTROM

2023 – 2024 TEAM: Medicine Hat Tigers (WHL)
GEBOORTEDATUM: 03 februari 2006
GEBOORTEPLAATS: Chetwynd, Canada
LENGTE/GEWICHT: 193cm / 98kg
SCHIET: Links
POSITIE: Centre
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Cayden Lindstrom is een typisch voorbeeld waar menig franchise van droomt. Als centre een totaalpakket bezitten is niet voor velen weggelegd, maar Lindstrom bezit het allemaal. Fysiek sterk, hoge snelheid en technisch bijzonder vaardig.

Geboren op 3 februari 2006 in het piepkleine dorpje Chetwynd in Canada was het niet direct rozengeur en maneschijn voor de centre. Samen met zijn drie jongere zusjes werd Lindstrom door zijn moeder opgevoed en had het gezin weinig ruimte en geld voor sportactiviteiten. Via zijn basisschool kwam de Canadees voor het eerst in aanraking met ijshockey, maar was het niet direct liefde op het eerste gezicht. De forward blonk (nog) meer uit in honkbal en na een aantal jaar moest er uiteindelijk een keuze tussen de twee worden gemaakt.

Op 14-jarige leeftijd hakte Lindstrom de knoop door: IJshockey. Na een aantal formidabele wedstrijden in zijn lokale ‘A’ team, kreeg de centre via een spelersagent een uitnodiging om in de Delta Hockey Academy in Vancouver — zo’n kleine 1200 kilometer verderop — te gaan spelen. Inderdaad het paradepaardje van Ian Gallagher (vader van Canadiens-forward Brendan).

STROOMVERSNELLING

De ontwikkeling van Lindstrom raakte in een stroomversnelling en wordt door Ian Gallagher tot op heden nog altijd gezien als de prospect die de meeste indruk ooit maakte. In het seizoen 2021 – 2022 noteerde de centre 60 punten in 31 wedstrijden en lagen de kansen voor het oprapen. Zo stond de Canadees onder meer op de radar van het USNTDP en diverse NCAA franchises, maar koos hij uiteindelijk voor de Western Hockey League. In de WHL Prospects Draft voegde de centre zich (samen met ploeggenoot Tomas Mrsic, beoogd 2024 second-rounder) bij Medicine Hat Tigers.

Vanaf het eerste moment was het liefde op het eerste gezicht tussen Lindstrom en de Tigers. Als rookie produceerde de Canadees met 42 punten (negentien goals, 23 assists) in 61 wedstrijden uitstekende cijfers. Het leverde hem dan ook een Central Division verkiezing op als Rookie of the Year. Op het internationale podium liet de centre zich eveneens gelden. Met Team Canada won hij in augustus vorig jaar goud op de Hlinka Gretzky Cup in Tsjechië en Slowakije.

Het seizoen 2023 – 2024 is er één van twee gezichten geweest. Zijn ijzersterke rookie season kreeg in de eerste maanden van het seizoen een uitstekend vervolg, maar gooide vanaf de jaarwisseling een blessure roet in het eten. Desondanks kwam Lindstrom uiteindelijk tot een totaal van 46 punten (27 goals, negentien assists) in 32 wedstrijden en werd hij en passant tot CHL Top Prospect voor de aankomende Entry Draft aangewezen.

COMPLETE CENTRE

We gaven het net in de intro van het artikel al een klein beetje weg, maar alles wat een franchise van een centre wenst bezit Cayden Lindstrom. Niet voor niets luidt de bijnaam van de Canadees ook ‘Triple S’ — Speed, Skill, Size — en dit benut hij in optima forma. Het fysiek van Lindstrom is dusdanig indrukwekkend, dat hij op 14(!)-jarige leeftijd tijdens de COVID-pandemie dezelfde cijfers als menig teamgenoot van Brendan Gallagher noteerde in de ‘bubble’ in Red Deer.

Het is niet gebruikelijk dat een speler met het fysiek van Lindstrom zo snel op de schaatsen is. De Canadees is niet de snelste van het pak, maar toch heeft de voorbije NHL Draft Combine uitgewezen dat hij desondanks in de bovenste regionen van de Draft Class uitkomt. Eenmaal op stoom is er geen houden aan en walst hij met (en zonder) puck als een bulldozer de aanvallende zone in. Lindstrom bezit alle aspecten van een power-forward en is niet bang om dit in zijn voordeel te benutten.

Ook in puckbezit benut de Canadees (uiteraard) zijn fysiek in zijn voordeel. Lindstrom is — hands down — de beste puckbeschermer van dit jaar en kan als geen ander blue-liners van zich af houden. Het levert de centre ook in de eigen zone een groot voordeel op, wat hem een geweldige two-way centre maakt.

Inherent aan zijn fysiek is ook een kiezelhard schot, die niet alleen kracht maar ook richting heeft en bezit hij tevens een flink arsenaal aan dekes. Hoewel zijn passing eerder functioneel dan exceptioneel is, scoort de centre ook als spelmaker een ruime voldoende.

VOORUITBLIK

Het zijn er niet veel die zo indrukwekkend overkomen als Cayden Lindstrom dat doet. Op zoek naar vergelijkingsmateriaal in de NHL kom je voor wat de redactie betreft bij Pierre-Luc Dubois en Roope Hintz uit. Net als Lindstrom heeft Dubois ook geen exceptionele kwaliteit, maar maken zijn compleetheid hem tot een (mits in vorm) gevreesde two-way centre.

Zoals reeds aangegeven is Lindstrom één van de meest in het oog springende prospects in de aankomende Entry Draft. Op vrijwel ieder NHL-roster is er plaats voor een centre met het spel en fysiek van de Canadees. In de SportAmerika-rankings plaatsen we de centre als zevende overall, daar Lindstrom zelfs bij een “matige” ontwikkeling nog altijd als een middle-six centre door het leven kan gaan.

Op die zevende plaats staat op moment van schrijven Ottawa Senators. Of die uiteindelijk ook door Ottawa ingezet zal worden is één van de belangrijkste vragen de voorbije dagen. GM Steven Staios is serieus in de markt voor onder meer Boston Bruins goalie Linus Ullmark en de first-round pick wordt voorzichtig aan een eventueel pakketje toegeschreven.

Cover photo Medicine Hat Tigers/Randy Feere

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen