NHL Entry Draft 2024 | #6 Zayne Parekh

De Stanley Cup Final is nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 5 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2024 op de agenda. De komende twee weken draaien we je vast warm met een profiel van de potentiële top first rounders volgens de rankings van SportAmerika. Gisteren een profiel van de fysiek sterkste forward van het pak. Vandaag een blue-liner die tot een regelrechte puntenmachine aan het uitgroeien is: Zayne Parekh.

Nr. 6 | ZAYNE PAREKH

2023 – 2024 TEAM: Saginaw Spirit (OHL)
GEBOORTEDATUM: 15 februari 2006
GEBOORTEPLAATS: Nobleton, Canada
LENGTE/GEWICHT: 183cm / 82kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: RHD
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

We hebben de afgelopen anderhalve week met Carter Yakemchuk al een uitmuntende aanvallende blue-liner voorbij zien komen. Toch hebben we vandaag een Canadees te pakken, die nog net dat stapje extra heeft. Men neemt een ketel voor toverdrank, gooit er een mix in van Roman Josi en Quinn Hughes: Zayne Parekh.

Geboren op 15 februari 2006 in Nobleton was het niet direct ijshockey wat op nummer één stond bij de familie Parekh. Beide ouders afkomstig uit Zuid-Korea meldden de drie broers aan bij de plaatselijke voetbalvereniging. Zijn toenmalige basisschoolmeester nam de klas mee naar de lokale ijsbaan, waar Zayne op slag op ijshockey verliefd werd.

Onder de rook van Toronto kwam al vrij snel naar voren dat Parekh talent voor het spelletje had. Niet onlogisch kreeg de blue-liner een uitnodiging van Toronto Bulldogs, waar hij op achtjarige leeftijd al bij de U12 aansloot. Via Toronto Jr. Canadiens en de Pro Hockey Selects streek hij ten tijde van de COVID-pandemie bij Markham Majors AAA neer. Ondanks een ingekort seizoen liep de Canadees bijna één op één en verdiende Parekh er een uitverkiezing in het OHL Cup All-Star Team mee.

MAYHAM IN DE OHL

Zijn uitstekende spel leverde hem bovendien een potentiële eerste ronde selectie op in de 2022 OHL Draft, die Saginaw Spirit als negentiende overall waarmaakte. In zijn rookie season kwam Parekh direct tot 37 punten (21 goals, zestien assists) in vijftig optredens, waarmee hij samen met Brandt Clarke (LA Kings) en Pavel Mintyukov (Anaheim Ducks) de enige blue-liner met meer dan twintig treffers was. In de play-offs strandde Saginaw Spirit weliswaar in de tweede ronde, maar met zes goals en drie assists eindigde Parekh als tweede in de franchise play-off rankings. En passant werd de blue-liner zowel de OHL, als de CHL All-Rookie Teams gestemd.

Het voorbije seizoen bevestigde de Canadees zijn exceptionele potentieel. In augustus was de blue-liner reeds één van de dragende krachten in het Canada U18 op de Hlinka Gretzky Cup, maar poetste hij bij Saginaw Spirit menig OHL-record uit de boeken. Met 33 (!) goals werd Parekh topscorer van de franchise en eindigde hij het reguliere seizoen op 96 punten. Hiermee werd hij de allereerste OHL Draft Eligible blue-liner ooit, die de grens van 30 goals passeerde en eindigde hij op een negende plaats overall in de OHL puntenranking. Ondanks een blessure won Saginaw Spirit als derde Amerikaanse franchise ooit de Memorial Cup en kreeg Parekh de titel Most Outstanding Defenseman in de OHL, stond hij op het OHL First All-Star Team en de CHL Defenseman of the Year Award.

BESTE AANVALLENDE BLUE-LINER VAN 2024

De loftrompet bij het pak (aanvallende) blue-liners hebben we vorige week bij Carter Yakemchuk al eens afgestoken, maar Zayne Parekh is de allerbeste van dit jaar. We durven bij SportAmerika zelfs te stellen dat de Canadees de eerste sinds Cale Makar in 2017 is, die qua potentieel hetzelfde plafond kan bereiken.

Iedere keer als de blue-liner in puckbezit komt weet je dat er iets gaat gebeuren. Of Parekh nu snelheid maakt, vanuit de neutrale zone het spel verdeelt of zich in het kantoor van Gretzky meldt, er gebeurt altijd wat. De Canadees is op aanvallend gebied zo veelzijdig, dat hij in de aanvallende zone als een verkapte vierde forward fungeert.

Wat Parekh zo bijzonder maakt is het feit dat zijn aanvallende intenties met een ijzersterk inzicht gepaard gaan. De Canadees denkt continu twee stappen vooruit, wat hem één van de meest gevreesde spelmakers in de Canadian Hockey League maakte.

De statistieken in de OHL hebben uitgewezen, dat Parekh ook de beschikking over een ijzersterk schot heeft. Groot voordeel is het feit dat de Canadees in iedere categorie uitblinkt. Zijn slapper, one-timer en wrister zijn van een exceptioneel niveau. Het leidt er ook mede toe dat de blue-liner in iedere hoek van de aanvallende zone te vinden is en ook niet terugdeinst voor een schot uit elke (on)mogelijke hoek.

Toch zijn er met name in de eigen zone nog wat vraagtekens betreffende Parekh. Zo twijfelt menig scoutingsrapport aan zijn defensieve arbeid en vrezen ze dat de Canadees in (zeker) de NHL een aantal doelpunten weg zal geven.

VOORUITBLIK

De NHL-redactie kan zich hier deels in vinden. Toch zijn we van mening dat de Canadees in combinatie met een defensief ingestelde blue-liner een absolute no-brainer is. Met de offensieve upside van Parekh kom je direct uit bij de echte kleppers als Cale Makar, Roman Josi, Adam Fox en Quinn Hughes. Van de drie is Hughes wellicht nog de beste vergelijking. Beide zijn spelers die een hoog risico in hun spel leggen en die aanvallend veel creëren, maar hiermee ook wel eens defensief wat weggeven. Met de juiste begeleiding en arbeid aan zijn ontwikkelpunten hebben we met Zayne Parekh echter een aankomend superster in wording.

Op de zesde plaats in de Entry Draft zal Parekh de allereerste Draft pick van Utah Hockey Club ooit worden. De “nieuwbakken” franchise heeft met Dmitri Simashev (de first-round pick van Arizona Coyotes in 2023) al een uitstekende defensieve blue-liner aan haar Farm System toegevoegd, maar zet daar Zayne Parekh naast en je hebt je defensieve core definitief binnen.

Bovendien beschikt de franchise met onder meer Conor Geekie en oogappel Logan Cooley (plus de reeds gevestigde Clayton Keller) ook een core waar je U tegen zegt. Er komen de komende jaren mooie tijden aan in Salt Lake City.

Cover photo: Natalie Shaver/OHL Images

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen