NHL Entry Draft 2024 | #5 Zeev Buium

De Stanley Cup Final is nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 4 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2024 op de agenda. De komende twee weken draaien we je vast warm met een profiel van de potentiële top first rounders volgens de rankings van SportAmerika. Gisteren de in onze ogen beste aanvallende blue-liner Zayne Parekh. Vandaag eveneens een aanvallend ingestelde blue-liner, maar wel meer een all-rounder: Zeev Buium.

Nr. 5 | ZEEV BUIUM

2023 – 2024 TEAM: University of Denver (NCAA)
GEBOORTEDATUM: 07 december 2005
GEBOORTEPLAATS: Laguna Niguel, Verenigde Staten
LENGTE/GEWICHT: 183cm / 83kg
SCHIET: Links
POSITIE: LHD
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar 

In de afgelopen jaren kon je als ijshockeyvolger een telraam pakken voor prospects die bij het gerenommeerde USNTDP actief zijn geweest. Dit jaar is dit niet anders, maar in de top zestien van SportAmerika is vandaag pas de tweede (na Cole Eiserman) prospect aan de beurt: Zeev Buium.

Zeev Buium kwam op 7 december 2005 in het zonnige Laguna Niguel ter wereld. Zijn bijzondere achternaam (en bovendien sporttalent) heeft de blue-liner van zijn Israelische ouders geërfd. Nadat moeder Miriam een professionele basketbal carrière door een knieblessure aan haar voorbij zag gaan, stortte ze zich met succes op een rol als GM. Zeev is overigens niet de enige ijshockeyer in de familie. Broers Shai is ploeggenoot in de NCAA bij de University of Denver (gedraft door Detroit Red Wings in de tweede ronde van 2021) en was oudste broer Ben een verdienstelijk blue-liner bij Skipjacks Hockey Club (USPHL).

Dat de Amerikaan talent voor het spelletje had bleek vrij snel. Op negenjarige leeftijd participeerde Buium al in Team Californië U12 en belandde hij via een jaar bij Anaheim Jr. Ducks uiteindelijk bij de U13 van Los Angeles Jr. Kings. Met 36 punten (negentien goals, zeventien assists) in 56 wedstrijden kreeg de blue-liner een uitnodiging om bij het reeds eerder genoemde Shattuck St. Mary’s te gaan spelen.

VAN SHATTUCK NAAR USNTDP NAAR COLLEGE

In twee jaar St. Mary’s kwam de ontwikkeling van de Amerikaan pas echt in een stroomversnelling. Als een offensieve juggernaut kreeg Buium middenin de COVID-pandemie een belletje van USNTDP U17 head coach Dan Muse, met de vraag of hij zich vanaf het seizoen 2021 – 2022 bij de selectie aan te sluiten.

Gedragen door een watertandend roster (Gabe Perreault, Oliver Moore, Will Smith, Ryan Leonard, Cole Eiserman en beoogd 2025 first overall James Hagens) noteerde Buium in twee jaar 53 punten in 112 wedstrijden. Vooral in zijn sophomore jaar in de U18 was met veertig punten (vijf goals, 35 assists) een gouden ticket voor een carrière bij de University of Denver. Bovendien was Buium ook één van de dragende krachten tijdens de gouden run op het WJC U18 met Team USA.

Zijn keuze voor de NCAA legde de blue-liner bepaald geen windeieren. Als één van de jongste spelers in Division I kreeg hij al in zijn tweede maand college de Player of the Month Award uitgereikt, waarmee hij de allereerste rookie blue-liner ooit werd die deze prijs op de schoorsteenmantel mocht bijzetten. De koek was voor de Amerikaan echter nog niet op. Zo scherpte hij het 21 jaar oude puntenstreak record aan voor rookies en won hij met Denver het NCAA kampioenschap. Het leverde Buium een All-Star First Team, Rookie Team, Rookie of the Year en beste aanvallende blue-liner in de NCHC Award op. Om nog maar te zwijgen over een nominatie voor de felbegeerde Hobey Baker Award.

CENTRAL INTELLIGENCE UNIT

Zeev Buium is een absolute must als franchise. De blue-liner is ongelofelijk intelligent en heeft een fenomenaal inzicht — hands down het beste van de aankomende Draft — . Het is onmiskenbaar ook het paradepaardje van de Amerikaan. Buium weet als geen ander de ruimtes op het ijs te vinden en is in iedere situatie de dirigent van de opbouw. Niet voor niets is de blue-liner ook het centrale middelpunt op de eerste powerplay lijn in Denver en combineert hij zijn inzicht met weergaloze passing en skills.

Zelfs in de kleinst mogelijke ruimtes op het ijs vindt de Amerikaan nog een oplossing en heeft hij één van de hoogste percentages geslaagde passes in % van de gehele NCAA. Als de blue-liner onder druk komt te staan, creëert hij met een goede bagage aan skills ruimte voor zichzelf. Die zelf gecreëerde ruimte zet Buium vervolgens feilloos in een breakout, turnover of consolidering in de neutrale zone om.

Hoewel zijn inzicht en passing zonder twijfel bovenaan zijn scoutingsrapporten staan, herbergt de Amerikaan ook een behoorlijk schot. Vooral zijn wrister is van een hoog niveau en heeft niet alleen kracht, maar ook meer dan richting. In de eigen zone is Buium niet de fysiek sterkste van het stel, maar zijn positionering stelt hem in staat zoveel als mogelijk uit de duels te blijven. Zijn uitmuntende positionering is van dusdanig niveau, dat van alle lijncombinaties in College, die van Buium bovenaan staat in % puckbezit tegenstander langs de boarding.

VOORUITBLIK

Zeev Buium is zoals hierboven reeds beschreven niet de meest fysieke blue-liner van dit jaar, maar is in NHL-potentie een absolute no-brainer. De NHL-redactie durft zelfs te stellen dat de Amerikaan bij normale ontwikkeling uitgroeit tot een top paar blue-liner. Buium is typisch een prospect met een ontzettend hoog plafond en een solide vloer. Het feit dat de Amerikaan multi-inzetbaar is (powerplay, penalty kill etc.) geldt mede als een extra kruisje achter zijn naam. Kortom je zit als franchise altijd goed.

Kijken we naar een vergelijkbaar type speler in de NHL kom je automatisch uit bij onder meer Jared Spurgeon, maar wellicht nog meer bij Winnipeg Jets blue-liner Josh Morrissey. Niet alleen qua lengte zijn de twee identiek, maar ook qua spel is Buium welhaast een kopie van de Canadees.

Het is op moment van schrijven nog de vraag of Buium direct de stap naar de NHL maakt, of nog een jaar extra gaat rijpen bij de University of Denver. Mocht de Amerikaan als vijfde overall worden gedraft, heeft hij bij Montreal Canadiens in ieder geval een heerlijke basis. Vorig jaar drafte GM Kent Hughes Oostenrijker David Reinbacher als nieuwe parel op de blue-line, maar zet daar een aanvallende juggernaut als Buium naast.. Oude tijden gaan herleven in Montreal.

Cover photo: Photo by Denver Pioneers

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen