NHL Entry Draft 2024 | #8 Cole Eiserman

De Stanley Cup Final is nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 7 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2024 op de agenda. De komende twee weken draaien we je vast warm met een profiel van de potentiële top first rounders volgens de rankings van SportAmerika. Vandaag de prospect met het allerbeste schot van allemaal, waar de NHL-redactie (Dennis) lyrisch over is: Cole Eiserman.

Nr. 8 | COLE EISERMAN

2023 – 2024 TEAM: USNTDP Junior (USHL)
GEBOORTEDATUM: 29 augustus 2006
GEBOORTEPLAATS: Newburyport, Verenigde Staten
LENGTE/GEWICHT: 183cm / 89kg
SCHIET: Links
POSITIE: Left Winger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar (commitment Boston University 2024-2025)

Op nummer acht vandaag de prospect die met afstand het beste schot van deze ‘Draft Class’ herbergt. Het is ook tevens de prospect waar tussen de diverse scoutingsrapporten een hoop om te doen is. Bij SportAmerika zijn we echter overtuigd van zijn klasse en plaatsen we de Amerikaan op plaats nummer acht.

Cole Eiserman zag op 29 augustus 2006 het levenslicht in Newburyport, Massachusetts. Hiermee is hij op 28 juni aanstaande één van de jongste prospects tijdens de Entry Draft. Dat Eiserman uit een echte ijshockeyfamilie komt is een understatement. Zowel vader Bill, zijn vier broers Caden, Christopher, William en Shane (gedraft door Ottawa Senators in 2014) alsmede zijn twee neven Ed Hill en Joe Hill hebben allemaal een verleden in de NCAA en/of lagere divisies.

Van alle familieleden heeft Cole echter met grote afstand het meeste talent en tevens plafond. Alvorens zich bij het US National Team Development Program (USNTDP) te voegen, maakte de winger reeds furore bij Boston Jr. Bruins en Quebec pee-wee toernooien — toernooien voor grote talenten –. Toch kwam zijn echte talent naar voren tijdens zijn verblijf bij Shattuck St. Mary’s U14. In de tandem met aankomend first overall Macklin Celebrini waren de twee in het seizoen 2020 – 2021 goed voor een totaal van 295 (!) punten. Met 97 goals en 57 assists verpulverde Eiserman bovendien menig record in Minnesota.

RECORDBREKER BIJ HET USNTDP

Het daaropvolgende seizoen hevelde het gerenommeerde instituut de forward samen met onder meer Celebrini en Blue Jackets prospect William Whitelaw naar de U18 over, waar Eiserman wederom de meeste treffers (56) van het roster noteerde. Niet geheel onlogisch kreeg de Amerikaan een invitatie om zich per 2022 – 2023 bij het USNTDP te voegen.

Dat de forward kan scoren was breed bekend, maar dat menig telraam niet voldoende bleek voor de productie van Eiserman overtrof ieders verwachting. Met een totaal van 127 goals is de Amerikaan all-time topscorer van het Amerikaanse opleidingsprogramma. Hiermee laat hij onder meer Cole Caufield, Auston Matthews, Patrick Kane, Jack Hughes, Logan Cooley en Clayton Keller achter zich. Bovendien heeft hij zich met een totaal van 193 punten achter Cooley en Hughes op een derde plaats in het all-time klassement gevestigd.

Waar Eiserman volgend seizoen ook moge belanden — naast Boston University kan de forward ook nog kiezen voor een verblijf bij Moncton Wildcats, die de Amerikaan in 2022 in de QMJHL American Draft drafte –, de winger heeft een absolute X-factor.

SNIPER PUR SANG

We hebben het al in de intro beschreven, maar Cole Eiserman heeft met afstand het beste schot van de ‘Class van 2024’. Het maakt hem bovendien één van de meest productieve forwards van dit jaar. Welk type doelpunt hij ook behoeft te maken, Eiserman kan als geen ander het net laten bollen.

Op snelheid, een one-timer, backhand, op de breakaway en zelfs op de rebound oogt het kinderlijk eenvoudig. Kenmerkend voor zijn schot is de brute kracht gecombineerd met een hele snelle release. Ook Cole Eiserman beheert de zo gevreesde tag-droe release (het paradepaardje van onder meer Connor Bedard) als geen ander, wat tot menig nachtmerrie bij de vijandelijke goalie leidt. De Amerikaan schroomt niet vanuit iedere hoek en stand in de aanvallende zone op doel te schieten. Mede zijn uitstekende positionering geeft de winger voldoende tijd om de puck ook te krijgen waar hij ‘m hebben wil.

Naast zijn fenomenale schot beschikt de forward over een bijzonder goede stickhandling. De op papier winger pur sang fungeerde regelmatig als een spelmaker, daar zijn inzicht en zijn onderschatte passing ook van een prima niveau zijn. Met zijn techniek opent hij met speels gemakt ruimtes voor zichzelf en schroomt bovendien ook de fysieke duels niet, wat hem op papier één van de meest complete forwards van dit jaar maakt.

Toch zijn er twijfels over met name de defensieve arbeid van de Amerikaan. Op sommige momenten verliest Eiserman zijn directe tegenstander uit het oog en creëert hij met het “dromen” onbedoeld een 5 v 4 situatie in de defensieve zone. Hoewel de winger in het USNTDP vooral in zijn defensieve arbeid heeft geïnvesteerd, blijven er nog altijd vraagtekens boven zijn hoofd hangen.

VOORUITBLIK

Ondanks de wellicht wat lakende defensieve arbeid is de NHL-redactie van SportAmerika van de Amerikaan overtuigd. De forward schoot menig record uit de boeken in (niet de minste) leagues en heeft bovendien ook op de internationale toernooien — gouden medaille op het WJC U18 en tevens topscorer (negen goals) — laten zien dat hij een exceptionele forward is.

Om diverse redenen is het logische vergelijkingsmateriaal Cole Caufield, die net als Eiserman in het USNTDP mayham ging in aantal goals. Beide forwards zijn identiek in de aanvallende zone (elite schot) en deponeren vanuit iedere positie de puck in het net. Toch gaan we bij SportAmerika een stapje verder en trekken we Ilya Kovalchuk en Alex Ovechkin uit de kast.
Nee. Het plafond van Eiserman ligt niet op dezelfde hoogte als voormalig first overall picks Kovalchuk en ‘Ovi’, maar de forward scharen we wel in hetzelfde aanvallende rijtje als het gaat om met speels gemak goals maken.

Seattle Kraken zou als achtste overall de gelukkige franchise zijn om de ‘sniper’ aan het roster toe te voegen. Met onder meer Matty Beniers en Shane Wright heeft het qua core down the middle al genoeg reden tot juichen, maar met een afmaker (en tevens ook vrij aardige spelmaker) Eiserman op de wing positie… Stoelriemen vast!

Cover photo: Rena Laverty / USA Hockey’s NTDP

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen