Stanley Cup Final: Oilers leggen Panthers over de knie en dwingen Game 7 af

Aan de hand van Connor McDavid brachten de Edmonton Oilers deze Stanley Cup Final weer terug naar Alberta. Tijdens de lange reis van ruim 4000 kilometer hadden de Florida Panthers alle tijd om hun zonden te overdenken. Het was aan coach Paul Maurice om een plan te bedenken hoe ze het momentum bij de Oilers weg konden halen en vooral hoe deze ontketende McDavid aan banden te leggen. Of dit lukte, werd duidelijk op het ijs.

STANLEY CUP FINAL

GAME 6: EDMONTON OILERS – FLORIDA PANTHERS

De Panthers beweerden bij hoog en laag dat er niets aan de hand was na de twee verloren wedstrijden. Het tegendeel is natuurlijk waar, want deze finale én de Cup glipt de manschappen van Paul Maurice door de vingers. Florida miste scherpte, kracht en energie in de vierde en vijfde wedstrijd, terwijl de Edmonton Oilers dat alles juist in overvloed hadden. Game 6 was daar geen uitzondering op. Weer kenmerkten slordigheden het spel van de Panthers en in de persoon van Warren Foegele lieten de Oilers niet na optimaal te profiteren: 1-0. De assist kwam van Leon Draisaitl, die een uitstekende indruk maakte in Game 6.

Een antwoord van de Cats bleef uit. Het lukte hen maar niet een fatsoenlijke aanval van de grond te krijgen, zoals ook de beruchte forecheck niet meer uit de verf komt de laatste dagen. Ze zullen ongetwijfeld met goede bedoelingen aan de tweede periode begonnen zijn, maar daarin was het Adam Henrique op aangeven van Mattias Janmark die nog maar eens onderstreepte dat dit Florida zichzelf niet is: 2-0. Aleksander Barkov kwam razendsnel – tien seconden na die goal – met een reactie, maar na lang wikken en wegen bleek die aanval offside te zijn voor Florida.

Het zou de Panthers vertrouwen en energie moeten geven en inderdaad trokken de bezoekers ook wat vaker ten aanval. Zonder echt gevaarlijk te worden overigens. Dat gevaar kwam vooral van de thuisploeg. De thee in de kleedkamers werd al opgewarmd toen Zach Hyman gebruik maakte van zijn snelheid en Sergei Bobrovsky voor de derde keer deze avond verschalkte. Het was een volgende dreun voor de toch al aangeslagen Panthers, die werkelijk niets voor elkaar kregen.

TANDELOZE PANTHERS

Wie anders dan de captain gaf de Panthers iets van houvast in de derde periode. Dit keer telde de treffer wel van Aleksander Barkov en in Florida hoopten ze van harte dat dit wat twijfel zou zaaien in de gelederen van de Oilers. Niets was minder waar. Ja, de schoten waren er wel, maar grote kansen bleven uit. Spelers als Sam Reinhart, Sam Bennett, Vladimir Tarasenko en zelfs Matthew Tkachuk kwamen in het stuk niet voor.

Met de moed der wanhoop haalde Paul Maurice al betrekkelijk vroeg zijn goalie van het ijs. Ook dat bleek niet het medicijn voor deze Panthers. Eerst schoot Ryan McLeod de puck in het lege doel en Darnell Nurse volgde dit voorbeeld slechts 12 tellen later. De laatste wedstrijd van dit seizoen op Canadese bodem kreeg zo een duidelijke eindstand: 5-1. Het is de Oilers gelukt om die 3-0 achterstand in deze serie weg te werken. En daar blijft het niet bij. Zij zijn nu met afstand de betere ploeg en willen voor het eerst in ruim 30 jaar de Stanley Cup terug naar Canada brengen.

UP NEXT:

Na het zien van de laatste wedstrijden moet Paul Maurice zich kapitein van een schip wanen dat gedoemd is te zinken. Er is niets meer over van de dominante Panthers die we zagen in de voorgaande series en de eerste duels in deze Stanley Cup Final. De special teams falen aan alle kanten, de forecheck is volledig verdwenen en Florida heeft geen enkel antwoord op de snelheid van deze Edmonton Oilers.

Die hadden in Game 6 overigens niet eens Connor McDavid nodig om de Cats met 5-1 te verslaan. De Oilers-captain kon zijn krachten sparen voor Game 7, die in de nacht van maandag op dinsdag (02.00 uur Nederlandse tijd) in Sunrise gespeeld wordt. Edmonton kan daar geschiedenis schrijven. Niet alleen kunnen ze de eerste Canadese club sinds de Canadiens in 1993 worden die de Cup wint, maar de Oilers kunnen na de Maple Leafs in 1942 ook de eerste worden die na een 3-0 achterstand in de finale alsnog de Stanley Cup pakt.

Tussenstand in de serie: teams in evenwicht 3-3

Cover photo: Sergei Belski/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen