MNF: Chiefs ontsnappen met krappe zege op Giants

De Kansas City Chiefs hebben maandagavond een krappe zege geboekt in de race om de play-offs. Het was in eigen huis tegen de Giants echter verre van overtuigend. Een late field goal van Harrison Butker betekende uiteindelijk het verschil voor de Chiefs, die met een 20-17 overwinning ontsnapten.

De ogen waren in het primetime duel vooral gericht op Patrick Mahomes en de aanval van de Chiefs. Het tot nu toe teleurstellende seizoen wordt voor de Chiefs vooral gekenmerkt door turnovers. De ploeg had voor het duel al zeventien keer de bal verloren, het meest van alle ploegen in de NFL.

In het begin van het duel bleek al snel dat die trend zich zou doorzetten. Mahomes leidde zijn ploeg in de eerste drive over het veld, maar het balbezit eindigde met een interceptie. De quarterback gooide de bal op de helm van Jerick McKinnon en de bal vloog de lucht in en geheel in stijl van het seizoen van de Chiefs werd de bal gevangen door Julian Love.

De Giants deden weinig met de interceptie, want Daniel Jones gooide direct een eigen interceptie, waardoor de Chiefs onmiddellijk in de redzone stonden. Dit keer wist Mahomes Tyreek Hill wel in de endzone te vinden, waardoor de Chiefs als eerste een voorsprong namen.

DIEPE PASS OP JOHN ROSS

Toch kwamen de Giants in het begin van het tweede kwart langszij. De defensie van de Chiefs leek maandag niet meer zo lek als in de eerste wedstrijden van het seizoen, maar toch bleek de ploeg moeite te hebben met het verdedigen van de lange bal. Daniel Jones, die door de blessures van Saquon Barkley en Kenny Golladay veel minder opties tot zijn beschikking had, vond regelmatig een receiver diep.

De Giants maakten hierbij vooral gebruik van Daniel Sorensen, de verdediger van de Chiefs die duidelijk de zwakke plek in de defensie is. Zo kwamen de Giants in scoring range door een pass over 50 yards naar John Ross, die door Sorensen zelfs niet met een overtreding kon worden afgestopt. Niet veel later leverde dit voor de Giants de gelijkmaker op.

DERRICK GORE TOUCHDOWN

De Chiefs konden hier weinig tegenover zetten. Mahomes begon met zeven completions op rij, maar zakte daarna ver weg. De lange bal is het hele seizoen al verdwenen uit de aanval van Kansas City, maar ook op de korte ballen had Mahomes weinig succes. Zijn langste pass over de hele wedstrijd was er een op Mecole Hardman voor 24 yards. De rest bleef allemaal onder de twintig yards.

Vaak lukte het de Giants dan ook om een punt af te dwingen, op een goede touchdown drive van de Chiefs na. Tekenend voor het spel van de Chiefs was dat de laatste vijf plays allemaal runs van Derrick Gore waren, en dat dit de meest succesvolle manier van aanvallen voor de Chiefs was.

FUMBLE TRAVIS KELCE

De tweede helft was het beeld niet veel anders. Beide ploegen hadden moeite om te scoren. De Giants deden voor rust via een field goal nog iets terug en kwamen in het vierde kwart zelfs op voorsprong. Opnieuw ging daar een turnover van de Chiefs aan vooraf. Dit keer was het tight end Travis Kelce die in de fout ging. Na een catch verloor hij de bal en de fumble kon worden opgeraapt door de Giants.

Het was de tweede en laatste turnover van de Chiefs in dit duel, maar het had nog erger kunnen zijn. Aan een nieuwe interceptie van Mahomes ging namelijk een verdedigende overtreding vooraf en Mahomes verloor de bal nog een keer door een lelijke fumble. Die kon hij echter zelf oprapen. Jones profiteerde van het korte veld en zag dat Evan Engram verdedigd werd door Sorensen. De tight end had nog geen bal gevangen in de wedstrijd, maar kwam nu wel net genoeg vrij voor een touchdown en de voorsprong voor de Giants.

KRAPPE ZEGE

Toch lieten de Chiefs zich door de verrassende achterstand in eigen huis niet uit het veld slaan. De laatste twee drives leverden namelijk punten op. Geen touchdowns dit keer, maar twee field goals van Butker. De Giants konden hier niets meer tegenover zetten en de defensie van de Chiefs deed genoeg om de ploeg een krappe zege te bezorgen.

Door de overwinning staan de Chiefs op 4-4. De komende weken zal het spel van de ploeg echter een stuk beter moeten zijn om echt mee te blijven doen om de play-offs. De Packers, Raiders en Cowboys zijn de volgende tegenstanders van de ploeg van Andy Reid, die zich ondertussen meer zorgen om zijn aanval dan om zijn verdediging moet gaan maken. Voor de Giants (2-6) zit het seizoen er wel op en is het vooral te hopen dat Barkley en Golladay snel terugkomen.


Lees ook de recaps van de vroege en de late duels op zondag.

Coverfoto: Ed Zurga/AP

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen