De SportAmerika 2021 CFB Playoff Rankings 1.0

In de nacht van dinsdag op woensdag gaat het playoff comité voor het eerst dit seizoen haar playoff rankings bekendmaken. Het is niet veel meer dan een tussenbalans, omdat het zwaarste gedeelte van het schema voor de meeste ploegen nu pas komt en er nog veel zal veranderen. Dit is hoe de playoff rankings volgens ons moeten zijn.


1 | GEORGIA BULLDOGS | 8-0


Tja. Wat moet er nog over de Bulldogs gezegd worden? Een historische goede defense en een offense die ondanks alle blessures van belangrijke spelers nog steeds fantastisch scoort en staat te spelen. De zege op Clemson (10-3)tijdens week 1 was de enige moeizame zege, want de overige tegenstanders werden kansloos gelaten. Daarbij zaten dikke zeges op Arkansas en Florida en #12 Auburn.

Het programma van Georgia is, op zijn zachtst gezegd, niet erg lastig meer. Missouri, Tennessee, Charleston en Georgia Tech. Tennessee lijkt het lastigste karwei, vooral omdat deze wedstrijd een uitduel zal zijn. Kortom: de enige mogelijke nederlaag die voor de playoffs realistisch lijkt, is in de SEC Championship game vs (waarschijnlijk) Alabama. Speaking of which.


2 | ALABAMA CRIMSON TIDE | 7-1


Alabama heeft dit seizoen al een wedstrijd verloren (bij #13 Texas A&M), maar toch zetten we ze voor drie ongeslagen universiteiten. Waarom? strength of schedule. Alabama heeft gespeeld vs Florida, Miami, Ole Miss, Mississippi State en Tennessee en daar overtuigend van gewonnen. Cincinnati komt niet in de buurt van dit schema, terwijl Oklahoma dat ook niet voor elkaar krijgt en daarnaast niet overtuigend zijn duels wint.

Alleen Michigan State zou nog in de buurt kunnen komen qua strength of schedule, maar ook bij de Spartans ontbreekt het naast Michigan aan echt goede wins. Kortom: de Crimson Tide zullen volgens ons tweede staan vanwege hun zware schema. Het wordt er de komende weken niet makkelijker op voor Alabama, met LSU, Arkansas en Auburn op het programma.

Zeker het laatste duel, bij Auburn, is een belangrijke. De Iron Bowl van dit seizoen zou wel eens kunnen gaan beslissen wie er naar de SEC Championship game vs Georgia gaat. En of Alabama voor de playoffs al zijn tweede los moet gaan slikken.


3 | OKLAHOMA SOONERS | 9-0


Vanaf hier wordt het interessant. Sinds Caleb Williams het als QB overgenomen heeft van Spencer Rattler is de offense van Oklahoma niet meer te stoppen. De defense blijft echter het grootste probleem. Een probleem dat ervoor zorgt dat de Sooners in bijna al hun duels het tot het laatste moment spannend houden of een comeback nodig hadden.

Over het algemeen is het schema van de Sooners wat zwaarder geweest dan die van Michigan State, maar de Spartans kunnen schermen met twee indrukwekkend zeges. Iets wat Oklahoma niet kan. Er werd door de Sooners gewonnen van Texas, TCU, Texas Tech, TCU en West Virginia, allemaal teams die .500 of daaronder zijn. Goede zeges, maar geen geweldige. Die heeft Michigan State wel.

Kortom: Oklahoma heeft overal het zwaardere schema gehad, maar Michigan State heeft de twee indrukwekkende zeges. Waarom kiezen we dan voor de Sooners op 3? Heel simpel. De naam. Oklahoma doet de laatste jaren bijna standaard mee om of aan de playoffs, terwijl Michigan State voor het eerst sinds een hele lange tijd weer serieus meedoet. Hoe triest het ook is, dat (en het geld wat er mee gemoeid is) telt wel mee in zo’n ranking. Beide universiteiten zijn gewaagd aan elkaar, maar wij kiezen hier voor de Sooners op drie.

Oklahoma mag zich, nadat ze komend weekend hun bye hebben gehad, daadwerkelijk gaan bewijzen. De Sooners spelen de laatste drie duels uit bij #14 Baylor, thuis vs Iowa State en uit vs #11 Oklahoma State. Veel zwaarder kan op dit moment in de BIG 12 niet. Prima schedule boosters, maar dan moet je ze natuurlijk wel allemaal winnen…


4 | MICHIGAN STATE SPARTANS | 8-0


Michigan State gaat dus volgens ons op de vierde plaats terecht komen. De Spartans maken, vooral onder leiding van RB Kenneth Walker III, veel indruk dit seizoen en hebben alles en iedereen verrast. Vooral de zeges op Miami (38-17) en Michigan afgelopen weekend (37-33) zijn goed voor hun strength of schedule.

De rest van het schema is echter niet zwaar geweest. Het waren of FCS-universiteiten of teams die ver onder .500 zitten. En dat is waar de Sooners hun voordeel hebben. Het nog komende schema gaat er echter voor zorgen dat ze zich nog genoeg kunnen bewijzen.

De Spartans moeten nog naar Purdue en Ohio State en thuis vs Penn State. Als ze die ook allemaal winnen zijn de playoffs wel zeker. Bij een nederlaag zal Michigan State toch weer naar de concurrentie moeten gaan kijken. Toch is het feit dat Michigan State meedoet om de playoffs al een overwinning op zich voor de universiteit.


5 | CINCINNATI BEARCATS | 8-0


Tot slot Cincinnati. Het arme Cincinnati. Het lijkt ook dit jaar qua schema weer niet goed genoeg te zijn. De Bearcats hebben eigenlijk alleen een fantastische zege bij #8 Notre Dame op hun naam staan, maar verder zijn het allemaal zeges op matige teams. Hun schema is zelfs zo matig dat je er niet gek van op moet gaan kijken als Oregon en Ohio State nog voor de Bearcats worden gezet.

De rest van dit seizoen wordt het niet echt veel zwaarder. Alleen SMU kan nog een goede zege worden, maar de rest van het programma is tegen universiteiten die onder .500 zitten. Kortom: Cincinnati moet ongeslagen blijven, hopen dat Houston en SMU een goed seizoen draaien om hun strength of schedule te versterken, hopen dat Oklahoma nog een duel of twee verliest en daarnaast moeten Michigan State en Ohio State nog gaan morsen. Dan is er, wellicht, een kans.


DE OVERIGE KANDIDATEN


Voor ons komt Oregon op zes, met Ohio State op zeven. Waarom? Head-to-head. Oregon won van en bij Ohio State, dus het zou gek zijn als de Buckeyes ineens voor de Ducks staan in de rankings. Daarnaast heeft Ohio State ook (nog) niet een veel beter strength of schedule dan Oregon.

Vervolgens is het Notre Dame op acht en Oklahoma State op negen. De Fighting Irish verdienen het misschien wel om voor Oregon en Ohio State (en misschien wel Cincinnati) te staan (hebben zeges op Purdue, Wisconsin, USC en North Carolina), terwijl Oklahoma State concurrent Baylor met 24-14 versloeg en dus op basis van head-to-head voor de Bears staat in de rankings.

De top tien wordt wel afgesloten met Baylor, dat dus verloor van Oklahoma State maar verder dit seizoen zeges boekte op Texas, #17 BYU en Iowa State. Dankzij hun betere strength of schedule staan de Bears voor Michigan in onze rankings. Wake Forest blijft net voor Auburn (omdat ze 8-0 zijn en Auburn 6-2), terwijl Ole Miss wel voor BYU staat omdat het schema van de Red Rebels zwaarder is geweest dan dat van BYU en hun nederlagen beter zijn. Bij deze onze volledige top 15.

1: Georgia

2: Alabama

3: Oklahoma

4: Michigan State

5: Cincinnati

6: Oregon

7: Ohio State

8: Notre Dame

9: Oklahoma State

10: Baylor

11: Michigan

12: Auburn

13: Wake Forest

14: Ole Miss

15: BYU

Foto: Tony Walsh/UGA

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen