NHL Entry Draft 32 in 32 | #11 Conor Geekie

It’s over! Colorado Avalanche won afgelopen nacht voor het eerst sinds 2001 weer de Stanley Cup. Tijd om ons vanaf nu volledig op de aankomende Entry Draft te gaan storten. Over exact tien dagen staat namelijk in Montreal de editie van 2022 op het programma. Na een duo Russische prospects, is het vandaag weer de beurt aan een Canadees. Eentje die geen onbekende is van onder meer Denton Mateychuk en Owen Pickering: Conor Geekie.

2021 – 2022 TEAM: Winnipeg Ice (Western Hockey League)
GEBOORTEPLAATS: Strathclair, Canada
GEBOORTEDATUM: 5 mei 2004
LENGTE/GEWICHT: 193cm / 93kg
SCHIET: Links
POSITIE: Centre
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

De appel bij de familie Geekie valt niet ver van de boom. Vader Craig speelde in de jaren ’90 in de Western Hockey League bij onder meer Brandon Wheat Kings en Spokane Chiefs. Oudste broer Noah speelde eveneens in de WHL en oudere broer Morgan speelt in de NHL bij Seattle Kraken.

Conor is de volgende in lijn bij de Geekies. Met onder meer Denton Mateychuk en Owen Pickering speelde hij in het seizoen 2013 – 2014 namens Winnipeg Junior Jets het Brick Invitational. Geboren in Strathclair aan Highway 16, was het niet meer dan logisch dat het talent van de centre niet lang onopgemerkt bleef.

Duizelingwekkende cijfers bij Yellowhead Chiefs U15 AAA — 86 punten (49 goals, 37 assists) in 31 wedstrijden — en het jaar erop bij de U18 – 35 punten in 25 wedstrijden — maakte van Geekie één van de topfavorieten bij de 2019 WHL Bantam Draft. Als tweede overall streek de centre bij ”hometown” Winnipeg Ice neer. In de Western Hockey League staat de totale teller na anderhalf seizoen op 93 punten (33 goals, 60 assists) in 87 wedstrijden. De Canadees was eveneens onderdeel van de CHL Top Prospects Game.

GEEKIE EXPRESS

De boomlange Geekie is een indrukwekkende verschijning op het ijs. Eenmaal in puckbezit komt er vrijwel geen blue-liner meer aan te pas en stoomt hij richting aanvallende zone. Toch is zijn fysiek ook een minpunt. Qua beweeglijkheid en vooral snelheid is er veel te verbeteren bij de talentvolle Canadees. Grotendeels maakt hij zijn tekort aan acceleratie en snelheid goed met uitstekend spelinzicht.

Zijn grote gestalte geven de centre een enorm voordeel in het beschermen van de puck. Een grote reach en goede stick handling helpen hem hier bij. Met nauwkeurige passing is de Canadees sterk in het dicteren van aanvallen en stelt hij met zowel korte, als lange passes zijn medespelers in staat om de puck op de vijandelijke goalie af te vuren.

Hét paradepaardje van de Canadees is zonder twijfel zijn schot. De centre is een kei in het creëren van ruimte en openingen in de defensie om ongehinderd zijn geprezen wrister af te vuren. Met veel nauwkeurigheid en kracht behoort zijn schot bij de beste van alle prospects van de Entry Draft.

DEFENSIEF OUTSTANDING

Geekie is defensief bovengemiddeld goed. In de eigen zone wordt de achttienjarige centre geroemd om zijn werklust en overal aanwezig te zijn om de strijd aan te gaan. Net als in de aanvallende zone, gebruikt de Canadees zijn spelinzicht en positionering ook in de eigen zone in zijn voordeel. Veelvuldig onderschept hij passes om turnovers in te luiden. Met zijn fysieke voorkomen schroomt hij het blokken van schoten met het lichaam eveneens niet.

VERWACHTING

De upside van Conor Geekie is enorm. Met zijn aanvallende kwaliteiten in de pocket kan de Canadees uitgroeien tot een absolute nummer één centre in de NHL. Hiervoor zal hij wel hard aan zijn beweeglijkheid en snelheid moeten werken. Het kan wellicht wat langer duren voor hij zijn volledige potentieel ontplooit, maar dat Geekie een ster in wording is staat buiten kijf.

Als elfde overall zou de Canadees bij San Jose Sharks tekenen, waar collega Hans Mulder de polonaise van zou gaan lopen. Met Tomas Hertl als mentor op het roster zou Geekie in alle rust uit kunnen groeien tot een ster in San Jose.

Photo: Candice Ward/Calgary Hitmen

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen