NHL Entry Draft 32 in 32 | #10 Matthew Savoie

Het seizoen 2021 – 2022 is officieel voorbij. Gisteren veroverde Colorado Avalanche ten koste van Tampa Bay Lightning voor het eerst sinds 2001 weer de Stanley Cup. Bij SportAmerika kan de blik nu volledig op de komende NHL Entry Draft in Montreal. De voorbije weken las je al dagelijks een beschouwing van een potentiële first-rounder en ook vandaag stellen we je niet teleur. We fietsen de top tien binnen met een ploeggenoot van Conor Geekie: Matthew Savoie.

2021 – 2022 TEAM: Winnipeg Ice (WHL)
GEBOORTEPLAATS: St. Albert, Canada
GEBOORTEDATUM: 1 januari 2004
LENGTE/GEWICHT: 175cm / 81kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Centre
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

De gelijkenissen tussen Matthew Savoie en ploeggenoot Conor Geekie zijn treffend. Beide prospects komen uit een echte sportfamilie. Waar de broer van Geekie bij Seattle Kraken actief is, is de broer van Savoie onderdeel van Edmonton Oilers. Carter Savoie werd in de 2020 Entry Draft in de vierde ronde opgepikt. Dit seizoen werd hij NCAA kampioen met de University of Denver.

Geboren onder de rook van Edmonton in het plaatsje St. Albert was het met de ijshockeyfamilie waarin hij opgroeide niet meer dan logisch, dat de kleine Matthew zelf ook de schaatsen uit het vet zou halen. Met vijf punten in de Brick Invitational (‘13 – ‘14) trok hij onder meer de aandacht van Canadese scouts.

Een uitmuntende Draftday Hockey Select — 28 punten in negen wedstrijden — en seizoen bij St. Albert Sabres U15 – 61 punten in 35 wedstrijden — leverde hem een plek op bij Northern Alberta U15 Prep. Samen met 2021 first-rounder Dylan Guenther (Arizona Coyotes) veegde de centre de vloer aan met de competitie. In 30 wedstrijden noteerde de Canadees 97 punten (30G, 67A).

In de 2019 WHL Bantam Draft werd Savoie als first-overall door Winnipeg Ice opgepikt. De uitbraak van COVID-19 weerhield de centre er echter van, om pas het voorbije seizoen definitief zijn naam te vestigen. In 65 wedstrijden stopte de puntenteller bij 90 (35G, 55A).

MATTHEW SAV(AGE)OIE

Je kunt er niet omheen bij de Canadees. Met zijn 1 meter 75 is de centre niet bepaald een fysieke verschijning op het ijs. Toch behoort Savoie bij de elite van de komende Entry Draft. De achttienjarige etaleert een dynamiek waar je u tegen zegt. Zijn beweeglijkheid en vooral snelheid behoren bij de snelste en beste van alle prospects. Het vermogen om ofwel te temporiseren, ofwel te versnellen helpen hem in het ontwijken van fysieke duels. Een hele korte draaicirkel stellen de Canadees in staat om ruimte en openingen in de blue-line van de tegenstander te creëeren.

Niet alleen zijn beweeglijkheid is van de buitencategorie. Met de stick handling en puckcontrole zit het ook snor. Het hockey-IQ van Savoie is eveneens elite en helpen hem om met uiterst nauwkeurige passing ploeggenoten op zowel korte, als lange afstand van aanvoer te voorzien.

Om nog maar over zijn arsenaal aan schoten te zwijgen. Zowel zijn wrister, snapshot als zijn backhand beschikken over kracht en nauwkeurigheid. Zijn release is dusdanig tricky, dat hij op het laatste moment de puck nog een andere richting op kan sturen.

WIE NIET STERK IS, MOET SLIM ZIJN

Het ontbreken van fysieke power heeft uiteraard ook een keerzijde. In de defensieve zone is er nog behoorlijk wat werk aan de winkel voor Savoie. Vooral in de 1 v 1 is er geen beginnen aan voor de centre. Toch maakt de Canadees een hoop goed met zijn enorme werklust en uithoudingsvermogen. Met uitstekende positionering en een meer dan prima poke check, is hij een bruikbare kracht. Een groot voordeel van zijn snelheid heeft de forward uiteraard in de turnover, waar hij razendsnel van verdediging naar aanval schakelt en kansen creëert.

VERWACHTING

Er zijn offensief weinig prospects, die meer bezitten dan Matthew Savoie. Met een plafond dat sky-high is, staat niets hem in de weg om een toekomstig first-line centre te worden. In alle rust kan de Canadees aan zijn fysiek gaan werken de komende jaren en zal hij vooral rustig gebracht worden. Een carrière als winger zou ook geen gekke gedachte zijn bij Savoie, maar alles wijst erop dat hij als centre het meeste potentieel laat zien. Iets wat hij in augustus tijdens het WJC Part II tentoon mag spreiden.

Als tiende overall, zou Savage Savoie bij Anaheim Ducks belanden. Een kern met Trevor Zegras, Mason McTavish, Jamie Drysdale en Matthew Savoie? Savage.

Photo: Candice Ward / Calgary Hitmen

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen