MLB Rookie Watch 2022: week 11-12

MLB zit in de hoogste versnelling en mede daardoor hebben veel spelers die regelmatig op de lijst verschijnen last van blessures of vormverlies. Het gaf de ruimte aan nieuwe rookies om op te staan. Brendan Donovan schitterde bij de St. Louis Cardinals en Seattle Mariners-pitcher George Kirby liet nasty stuff zien. Verder nog zes andere rookies in willekeurige volgorde.

BRENDAN DONOVAN (St. Louis Cardinals)

Stats: .368 (21-uit-57), HR, 5 2B, 3B, 7 BB, 10 RBI, 1.007 OPS

Hij maakte zijn debuut pas eind april, maar sindsdien is Brendan Donovan een belangrijke speler geworden voor de St. Louis Cardinals. In de afgelopen twee weken sloeg hij 21 hits in 57 slagbeurten. Naast één homerun eindigde hij ook vijf keer op het tweede honk met een double en één keer op het derde honk met een triple. Daar bleef het niet bij, want zeven keer kreeg hij vier wijd en een vrije loop. Met zijn 21 hits was Donovan leider van alle rookies in dat klassement.

De enige homerun die de in Duitsland geboren rookie sloeg kwam in de laatste wedstrijd van de series tegen de Chicago Cubs. Alec Mills gooide een bal die perfect op de knuppel van Donovan kwam. Diep in het rechtsveld kon Rafael Ortega er ook niet meer bij en dus tekende hij voor zijn tweede MLB homerun. Verder slaat de buitenvelder een slaggemiddelde van .315 in zijn nog korte carrière in de majors. Zijn huidige vorm geeft de Redbirds in ieder geval hoop voor de toekomst.


GEORGE KIRBY (Seattle Mariners)

Stats: 12.0 IP, 12 K’s, 2 ER, 11 H, 2 BB

George Kirby maakte in de afgelopen twee weken twee starts. Tegen de Los Angeles Angels (6.0 IP) en Oakland Athletics (6.0 IP) gooide hij in totaal 12.0 innings en kwam hij tot twaalf strikeouts. Verder kreeg hij slechts twee earned runs tegen, elf hits en twee vrije lopen. Alleen Shane Baz, die verderop terug komt in de lijst, had een lager ERA dan Kirby onder pitchers die in de afgelopen twee weken meer dan 10.0 IP hadden.

Hij verdeelde zijn strikeouts netjes onder beide wedstrijden. In de wedstrijd tegen de Angels liet hij zien dat zijn stuff zeer nasty kan zijn. Brandon Marsh, Matt Duffy en Max Stassi werden in de tweede inning alle drie naar de kant gestuurd met een K. Kirby gebruikte drie verschillende pitches om zijn doel te behalen. Ondanks zijn prestaties ging de wedstrijd tegen de Angels verloren en kreeg Kirby het verlies bijgeschreven. Zijn volgende start wonnen de Mariners wel en dus sloot hij week 11 en 12 af met één winstpartij en één verloren wedstrijd. Door de overwinning op de A’s bracht Kirby zijn record voor het seizoen ook weer in evenwicht op twee winstpartijen en twee verloren wedstrijden.


MICHAEL HARRIS (Atlanta Braves)

Stats: .365 (19-uit-52), 3 HR, 2 2B, 3B, BB, 8 RBI, 1.004 OPS

Vorige week maakte Michael Harris zijn debuut in de Rookie Watch, maar deze week is hij de enige speler die terugkeerde. In de afgelopen twee weken sloeg hij een slaggemiddelde van .365 met negentien hits in 52 slagbeurten. Van deze negentien hits sloeg hij drie homeruns, twee doubles en één triple. Zijn derde en laatste homerun van week 11 en 12 sloeg hij tegen de Chicago Cubs. In de vijfde inning sloeg Harris een gegooide pitch van Kyle Hendricks naar het opposite field en tekende daarmee voor de 6-0.

Ook op defensief gebied liet Harris zijn kwaliteiten zien. In de laatste wedstrijd van de series tegen de Los Angeles Dodgers hielp hij Koninkrijk-closer Kenley Jansen in de negende inning. Met Trayce Thompson op het tweede honk en Trea Turner aan slag dook de midvelder om de geslagen bal te vangen. Dat lukte en daarmee bleef de stand gelijk en moesten de Braves en Dodgers extra innings spelen. Uiteindelijk mocht het toch niet baten, want in de elfde inning gingen de Dodgers er alsnog met de overwinning vandoor.


JOSH WINCKOWSKI (Boston Red Sox)

Stats: 17.0 IP, 9 K’s, 4 ER, 17 H, 3 BB

Josh Winckowski is de eerste Boston Red Sox spelers die zich dit jaar in de Rookie Watch terugvindt. Hij gooide 17.0 innings verdeeld over drie gestarte wedstrijden. De 23-jarige pitcher geboren in Toledo, OH startte wedstrijden tegen Oakland Athletics, Detroit Tigers en Cleveland Guardians. Alle drie de wedstrijden werden gewonnen door de BoSox en dus schreef hij drie overwinningen bij. Zijn MLB record staat nu op 3-1. De enige wedstrijd die hij verloor was zijn debuut op 28 mei tegen de Baltimore Orioles.

In de wedstrijd tegen de Detroit Tigers gooide Winckowski 6.2 innings. Het was tot nu toe zijn beste prestatie op de heuvel. Hij gooide twee strikeouts en ook Koninkrijk-speler Jonathan Schoop moest het ontgelden. Hij werd naar de kant gestuurd via een sinker. Een pitch die hij vooral gebruikt als strikeoutpitch. Vier van zijn dertien gegooide strikeouts behaalde Winckowski via die pitch. Hoe lang hij nog deel uit blijft maken van de startende rotation is de vraag. Chris Sale, Nathan Eovaldi en Garrett Whitlock staan allemaal op de IL en daardoor kwam er plaats vrij voor Winckowski. Wanneer alle drie de werpers terugkeren zal hij minimaal terugverwezen worden naar de bullpen, maar tot die tijd kan men in Boston genieten van een prachtige sinker.


ALEK THOMAS (Arizona Diamondbacks)

Stats: .298 (14-uit-47), HR, 2 2B, 3 BB, 4 RBI, .744 OPS

Er is dit jaar weinig om naar uit te kijken bij de Arizona Diamondbacks. Ver achter de Dodgers, Giants en Padres vechten de D-backs het uit met de Rockies om wie hekkensluiter wordt in de National League West. Toch verscheen daar opeens Alek Thomas. De midvelder werd begin mei opgeroepen naar de majors en kende een prima start aan zijn MLB carrière. In week 11 en 12 raakte hij echter in een hogere versnelling. Een slaggemiddelde van .298 in 47 slagbeurten met één homerun, twee doubles en drie vrije lopen maakte hem belangrijk voor de Diamondbacks.

In de tweede wedstrijd van de series tegen de Minnesota Twins behaalde Thomas een mooie mijlpaal. Zijn hitstreak bereikte toen de dubbele cijfers. Een pitch van Dylan Bundy prikte hij precies door het midden langs de binnenvelders van de Twins. Na de wedstrijd hield zijn streak nog twee wedstrijden stand. Echter bleek de elf inning durende wedstrijd tegen de San Diego Padres het einde. In vier slagbeurten bereikte hij één keer het honk met een vrije loop. Verder dan dat kwam hij niet.


SHANE BAZ (Tampa Bay Rays)

Stats: 10.2 IP, 13 K’s, 1 ER, 6 H, 2 BB

Zoals al eerder vermeld was Shane Baz de ERA koning onder rookies tijdens week 11 en 12. Hij kreeg slechts één earned run tegen in 10.2 gegooide innings. Hij gooide 10.2 innings in twee starts. De eerste wedstrijd die hij startte op de heuvel was tegen de Baltimore Orioles en de tweede wedstrijd startte hij tegen de New York Yankees. Alleen de Bronx Bombers kregen het voor elkaar te scoren tegen Baz. Het was pas de derde start voor de pitcher dit seizoen. Op 16 april werd hij naar de 60-day IL gestuurd vanwege een elleboog blessure, maar sinds zijn terugkeer is hij goed in vorm.

De beste wedstrijd van Baz gooide hij tegen de Orioles. In 6.0 innings kreeg hij slechts twee hits tegen, maar hij stuurde zeven keer een Orioles speler naar de kant met een strikeout. Het was de beste wedstrijd in zijn nog korte carrière, maar toch gooide hij in 2021 een wedstrijd met nog meer strikeouts. Op 26 september 2021 gooide hij negen K’s tegen de Miami Marlins. Hoewel zijn eigen prestaties zeer goed waren tegen de Baltimore Orioles werd de wedstrijd niet gewonnen. Het lijkt alsof Baz goed hersteld is van zijn blessure en dat hij zich verder kan gaan ontwikkelen. In ieder geval hebben de Tampa Bay Rays weer een enorm talent binnen de pitching rotation.


ADLEY RUTSCHMAN (Baltimore Orioles)

Stats: .279 (12-uit-43), 2 HR, 7 2B, 4 BB, 7 RBI, .921 OPS

Hij werd aan het begin van het seizoen als een van de grootste talenten die dit jaar zijn debuut kon gaan maken in MLB. Toch was Adley Rutschman zeer wisselvallig, maar in week 11 en 12 vond hij eindelijk zijn vorm. Twaalf hits in 43 slagbeurten met zeven doubles, twee homeruns, vier vrije lopen en zeven RBI. In de tweede wedstrijd van de series tegen de Chicago White Sox sloeg hij wederom een double. Daardoor bereikte hij voor de vierde wedstrijd op rij het tweede honk met een double. Na één dag rust gehad te hebben zou Rutschman het wederom doen en dus heeft hij een streak van vijf wedstrijden met een tweehonkslag.

De catcher van de Baltimore Orioles startte dus stroef. Sinds 10 juni begon hij zijn draai te vinden en dat leidde tot een indrukwekkende statline van .319/.360/.638. Verder sloeg hij sinds 10 juni tien doubles, twee homeruns en werd hij in vijftig slagbeurten slechts zeven keer naar de kant gestuurd met een strikeout. Hoewel de Orioles nog altijd stijf onderaan staan in de American League East wonnen de O’s sinds 10 juni negen van de veertien gespeelde wedstrijden. Het verkleint het gat naar de rest van de divisie niet, maar veel Orioles fans en de organisatie zelf zullen blij zijn dat hun rijzende ster verder begint te ontwikkelen.


ROANSY CONTRERAS (Pittsburgh Pirates)

Stats: 14.1 IP, 9 K’s, 5 ER, 14 H, 10 BB

Last but not least is daar Pittsburgh Pirates werper Roansy Contreras. De 22-jarige Dominicaan debuteerde in 2021, maar geldt dit jaar ook nog als rookie. In week 11 en 12 gooide hij 14.1 innings. In het innings pitched klassement klasseerde hij hiermee als achtste 3.1 IP achter leider Graham Ashcraft. Contreras gooide zijn innings in drie starts. Deze gooide hij tegen de St. Louis Cardinals (4.1 IP), Chicago Cubs (5.0 IP) en Tampa Bay Rays (5.0 IP).

De Tampa Bay Rays waren de tegenstander voor Contreras in zijn laatste start. In de 5.0 innings die hij gooide kwam hij tot vier strikeouts. Hij kreeg wel vijf vrije lopen, vier hits en één earned run tegen. Eén van zijn strikeouts gooide hij tegen huidig AL Rookie of the Year Randy Arozarena. De pitch die Contreras daarvoor gebruikte was een vrij nasty oogende slider.

Het was zeker niet de eerste keer dat een tegenstander via die pitch terug werd gestuurd naar de dugout met een K om zijn oren. Negentien keer voor Arozarena lukte het de Dominicaan en daarmee staat het totaal op twintig. Tot nu toe gooide hij in 2022 42 strikeouts in MLB, wat betekend dat hij zijn slider 47.6% van de tijd gebruikt als strikeout pitch. Het spel van de Pittsburgh Pirates mag er dan af en toe niet uitzien, de slider van Roansy Contreras doet dat wel.

Coverfoto:Bo Schalbroeck (BoGraphix) / SportAmerika

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen