NFL 4-on-4: het off-season tot nu toe


En nog even naar de actualiteit. De NFL heeft dit weekend de suggestie geopperd om clubs die een zwarte GM of coach aanstellen een betere draftpick te geven omdat er te weinig minderheden een leidinggevende functie hebben. Wat vind je van dit idee?


Toon Aerts

“De onderliggende problematiek is niet nieuw. Er zit te weinig kleur in de toplaag van de NFL. Deze oplossing lijkt naar mijn mening echter nergens op. De ‘beloning’ met draftpicks lijkt me niet alleen neerbuigend; het is niet fair om teams sportieve voordelen te geven in een poging om het imago wat op te poetsen. Als er dan toch incentives moeten worden uitgedeeld, kies dan voor de monetaire variant, in de vorm van een salary cap-aanpassing of een vorm van tax incentives (wat een competitie op zichzelf dan weer niet kan afdwingen). Deze regel gaat naar mijn mening het sportieve aspect van de competitie beïnvloeden. Dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn. Het lijkt mij beter om de diversiteit in een eerste stadium deels verplicht te maken door een bepaald quotum op te leggen. Enkel zo kan er een gedragsverandering optreden; niet door aan window dressing te doen met draftpicks.”

Luuk Dokter

“Het vergroten van de representatie van minderheden vind ik zeer belangrijk. Echter, bij deze invulling zet ik mijn twijfels. Ongelijkheid is een fundamenteel probleem in Amerika. Ik zou teams niet willen belonen voor meer diversiteit, dit zou met een quotum verplicht gesteld moeten worden. In dat geval niet beperkt tot slechts de GM en HC posities, maar voor alle leiderschapsposities binnen organisaties. Het zou de NFL daarnaast sieren om in vroegere stadia in het leven van minderheden te investeren in hun kansen in de samenleving. Daarmee pak je het probleem van representatie fundamenteel aan. Ik ben benieuwd of we dit off-season nog een meer geschikte aanpak gaan zien.”

Ton de Vries

“Ik kan er echt met mijn hoofd niet bij. Een league die al een enorm imagoprobleem heeft op dit gebied komt met zo’n maatregel. Het riekt naar racisme; ondanks dat er een aantal mensen vast goede bedoelingen mee hebben gehad. Dit probleem zit diep en heeft naar mijn mening nog veel te maken met de huidige ownership structuur. Het onderwerp verdient echter meer aandacht dan een paar zinnen in dit medium. Ik hoop daarom dat we er in de aanloop naar het seizoen een keer goed aandacht aan kunnen besteden. Misschien lukt het dit off-season nog wel in de podcast.”

Chris van Dijk

“We kunnen ons in Nederland maar moeilijk voorstellen hoe gevoelig dit onderwerp ligt in de Verenigde Staten. Kijk alleen al naar het vertrek van Ron Jans als coach van de voetballers in Cincinnati na het (naar verluid) zingen van een rapnummer in de kleedkamer. Net als in de NBA is de meerderheid van de spelers gekleurd, maar is dit in de leiding van de ploegen niet terug te zien. Het aantal coaches en managers afkomstig uit een minderheidsgroep is het laagste in jaren. Ik snap dat de NFL hier iets aan wil doen, maar dit is niet de manier. Al zal dit wel beter werken dan het verplicht iemand op sollicitatiegesprek moeten laten komen zonder enige vorm van druk om die persoon ook daadwerkelijk aan te nemen. Het is dus een lastig probleem dat moeilijk is op te lossen.”
Lees hier de recap van de NFL Draft!

(Cover foto: Jonathan Bachman/Getty Images)

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen