Cleveland Browns beëindigt 'project' Josh Gordon

Het moeizame huwelijk tussen Josh Gordon en de Cleveland Browns is voorbij. Na zeven jaar in Cleveland willen de Browns niet langer investeren in de voormalige NFL-sensatie. General Manager John Dorsey liet in een statement weten dat zijn organisatie Gordon, als een trade uitblijft, per maandag laat gaan.

EINDE PROJECT JOSH GORDON

Verrassend, maar ook weer niet. Zo zou deze beslissing van de Browns het beste kunnen worden omschreven. Gordon leek net op tijd zijn zaakjes op orde te hebben nadat hij al een groot gedeelte van preseason had gemist, waarschijnlijk door een terugval vanwege drugsgelateerde problematiek. Hij stond echter wel gewoon op het veld in week 1 tegen de Pittsburgh Steelers. Tot vrijdag trainde hij ook gewoon mee in opbouw naar de wedstrijd tegen de Saints. Zaterdag meldde hij zich echter te laat bij het team en klaagde hij over een hamstringblessure waar hij tot en met vrijdag geen last van leek te hebben gehad. Waarschijnlijk is dit zoveelste incident de druppel geweest voor Dorsey om het vertrouwen in ‘The Flash’ op te zeggen.

VAN GOUDMIJN NAAR PROBLEEMKIND

In zekere zin wisten de Browns waar ze aan begonnen met Gordon. Het talent werd in 2012 opgepikt nadat hij in zijn collegejaren al had geworsteld met drugsproblemen. Slechts één jaar kon hij bij Baylor zijn talent laten zien. Het was voldoende voor de Browns om hem alsnog op te pikken in de tweede ronde van de supplemental draft. Die ‘gok’ pakte de eerste twee jaar fantastisch uit. Vooral in zijn tweede jaar was hij niet te stoppen. In 2013 kroonde hij zich zelfs tot NFL receiving yards leader met 1,646 yards en 9 touchdowns. Een jaar later veranderde de potentiële NFL-ster in een probleemkind. In 2014 werd hij gepakt voor rijden onder invloed. Het bleek het startsein voor een reeks aan incidenten en schorsingen.


Zijn terugkeer gedurende het seizoen in 2017 kwam dan ook min of meer als een verrassing. Zijn talent bleek niet verloren te zijn gegaan, want in de laatste vijf wedstrijden van dat jaar kwam hij tot 335 receiving yards. Als we dat zouden doortrekken naar een volledig seizoen (16 wedstrijden) zou een 1.000+ yards seizoen mogelijk zijn in 2018. Zover zal het dus waarschijnlijk niet komen al liet Gordon zelf in eerste instantie via instagram wel weten nog verder te willen in de league. Of andere teams hem wel een nieuwe kans willen geven is, gezien de inspanningen en het geduld van de Browns met Gordon, echter zeer de vraag.

IT’S CONTAGIOUS

Het vertrek van ‘The Flash’ is een nieuwe tegenslag voor de Browns-organisatie. Gordon is het zoveelste talent dat in Cleveland niet volledig tot wasdom is gekomen. Eerder dit jaar vertrok Corey Coleman, de eerste ronde pick van 2016, al bij de Browns na twee slechte seizoenen. Het is een lot dat veel hoge draft picks van de Browns sinds 2011 beschoren is. De carrières van Trent Richardson, Brandon Weeden, Justin Gilbert, Cameron Irving en Johnny Manziel namen ook al snel een duikvlucht na een start in Cleveland.
Naast Corey Coleman werden er in die jaren geen wide receivers vroeg in de draft opgepikt. Wel werden dit jaar Antonio Callaway (4e ronde, 105e pick) en Damion Ratley (6e ronde, pick 175) aan het roster toegevoegd. Callaway zou de natuurlijke opvolger moeten zijn voor Gordon. Tijdens Hard Knocks bleek hij dat iets te letterlijk te nemen want ook hij had moeite met de wetten van het profbestaan. Het is te hopen voor de Browns dat Hue Jackson de nieuwe speedster wel structureel op het rechte pad krijgt.

THROW OP THE X?

Quarterback Tyrod Taylor ziet zo al vroeg in het seizoen potentieel één van zijn beste targets vertrekken. Veel alternatieven zijn er nu niet voor handen naast Jarvis Landry. GM John Dorsey zal waarschijnlijk de markt op moeten om een vervanger voor Gordon te vinden.
De eerste naam die daarbij opkomt is die van Dez Bryant. De drievoudig Pro Bowler-heeft nog steeds geen nieuwe bestemming gevonden na zijn vertrek uit Dallas. Bryant bracht dit voorseizoen al een bezoek aan de Browns, toen kwam het nog niet tot een contract. Gezien de beschikbare cap space in Cleveland zou het betalen van Bryant geen probleem moeten zijn.

Coverfoto: Getty Images (archief)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen