Dutch Watch: Didi back with a bang, Schoop tankt vertrouwen

In de sprint naar de play-offs lieten de Nederlanders deze week van zich horen. Xander Bogaerts stond ze aardig te raken, maar dat gold zeker ook voor Didi Gregorius en Jonathan Schoop. De Dodgers hopen Kenley Jansen klaar te stomen voor het postseason en Ozzie Albies en de Braves deden prima zaken. Na het lezen van deze Dutch Watch ben je weer helemaal op de hoogte.

In de race om de divisietitel deden Ozzie Albies en de Atlanta Braves vorige week prima zaken. Op bezoek in de woestijn wonnen de Braves drie van de vier wedstrijden tegen de Arizona Diamondbacks. Helaas rijgt Albies de RBIs en homeruns nog altijd niet aaneen, maar zijn honkslagen blijft hij slaan.
Albies was 4-for-17 in zijn slagbeurten en tekende in de achtste inning van de tweede wedstrijd voor zijn 67e RBI van dit seizoen. Het hielp de Braves niet aan de win, want deze ging met 5-3 naar de D-backs. Afgelopen zondag was de tweedehonkman onderdeel van een zeer productieve negende inning. Atlanta begon met een 4-3 achterstand, maar Albies scoorde één van de zes runs op weg naar een 9-5 zege.

ON TOP IN THE BAY

Na de succesvolle serie in Arizona trok Atlanta de goede lijn door in San Francisco. De Giants kregen drie keer klop en daarmee deden de Braves uitstekende zaken in de NL East. Ook Albies liet zich niet onbetuigd in de Bay Area en begon sterk aan deze serie. Met een double, een triple, twee runs en een RBI had de kleine infielder een belangrijk aandeel in de 4-1 overwinning. Zijn vijfde triple van het seizoen sloeg Albies in de negende inning. De rappe Lane Adams kon scoren en de 3-1 voorsprong gaf Atlanta wat lucht. Albies zelf kon even later de 4-1 over home plate lopen.


Ook in de twee volgende duels kwam Albies, die zich ook weer defensief onderscheidde, door met een double. Hij was daarmee 4-for-12 in z’n slagbeurten. Afgelopen woensdag hadden de Braves aanvallend weinig in te brengen, maar na een double van Albies en een RBI van Freddie Freeman trokken ze de stand in de zesde inning gelijk: 1-1. Dankzij Charlie Culberson trokken ze de wedstrijd in de negende naar zich toe en vertrokken met een sweep uit Californië. Ten opzichte van de Phillies hebben de Braves nu acht wedstrijden meer gewonnen, maar Philadelphia heeft een wedstrijd minder gespeeld.

Xander Bogaerts en de Boston Red Sox kregen vorige week bezoek van de Houston Astros. Het affiche kan later dit jaar zomaar de ALCS zijn en dan weten de Astros wat ze kunnen verwachten. Met 8 hits in 12 at-bats en vier RBIs liet Bogaerts zich van z’n beste kant zien. Z’n ploeggenoten konden het tempo van hun kortestop niet volgen, want Houston won twee van de drie duels. Toch kregen de Astros geen moment vat op het slaggeweld van onze landgenoot.
Na een strikeout in de eerste inning ging de bal vorige week vrijdag in de vierde inning het stadion uit. Het betekende op dat moment een 2-0 voorsprong voor de BoSox, maar na negen innings stond er 6-3 in het voordeel van Houston op het bord. Een dag later deed Bogey er nog een schepje bovenop. Hij was 3-for-4 in z’n at-bats en opnieuw ging er een bal het stadion uit. Nadat hij met een single in de eerste inning Mookie Betts had laten scoren, deed Bogaerts het in de vijfde helemaal zelf. Met z’n 21e homerun van het jaar tekende hij voor de tweede run in de wedstrijd die met 5-3 werd verloren.

FOUTLOOS

Toch kon het allemaal nog beter. Niet dat hij zondag opnieuw een homerun sloeg, maar met 4-for-4 in je slagbeurten kun je ook best thuiskomen. In de eerste inning kon Betts scoren dankzij een single van z’n kortestop, die daarmee tekende voor alweer z’n vierde RBI in deze serie. Met drie runs in de vijfde inning legde Boston de basis voor een 6-5 overwinning. Voor het eerst sinds begin juni verloren de Red Sox thuis weer eens een serie. Toen waren de White Sox verrassend te sterk.
Na het vertrek van de Astros wisten de Toronto Blue Jays dat ze het haasje waren. De Red Sox waren uit op revanche en die revanche kwam er tegen Toronto. De Blue Jays werden met een sweep om de oren geslagen en Xander Bogaerts was wederom belangrijk voor z’n ploeg. Hij moest het in deze serie zonder RBIs en homeruns doen, maar de kortestop scoorde wel weer twee runs. In zijn 11 slagbeurten kwam Bogaerts tot een double en drie hits.

MIJLPAAL

Die double kwam voor Boston op een perfect moment. Met één uit in de achtste inning van de derde wedstrijd kwam Bogaerts door met z’n 42e van het jaar. Beide teams hadden drie runs gescoord, maar na een fout van tweedehonkman Yangervis Solarte kon X-man de 4-3 over de thuisplaat lopen. Het was voor de Red Sox de 101e zege van dit jaar. De mijlpaal van de 100 wins werd, pas voor de tweede keer sinds WO II, woensdag bereikt. In 1946 won Boston 104 wedstrijden en de huidige ploeg heeft nog 15 wedstrijden om dat uit de boeken te slaan.

Op vrijdag 7 september speelde Didi Gregorius zijn eerste wedstrijd na z’n blessure. Een plaats in de starting line-up zat er nog niet in voor de Amsterdammer, maar in de zesde inning verving hij Miguel Andujar en kwam te spelen op zijn vertrouwde positie. Aan slag presteerde Gregorius niet veel in de serie tegen de Seattle Mariners. De international kwam vijf keer aan slag, maar het resulteerde niet in een hit. In het tweede duel vond Sir Didi zichzelf terug in de starting line-up, maar hij maakte de negen innings niet vol. Adeiny Hechavarria kwam hem in de zevende inning vervangen.
Zondag, in de derde wedstrijd, ging het juist andersom. Toen verving Gregorius Hechavarria in de slotfase van het duel. We kunnen vaststellen dat onze landgenoot zijn ritme nog niet te pakken heeft, maar zijn New York Yankees verlieten Seattle met twee zeges in drie wedstrijden. De achterstand op Boston, de koploper in de AL East, is echter nog enorm. Daar staat dan weer tegenover dat de Yankees onbedreigd op weg zijn naar een wildcard.

DIDI IS BACK!

In de serie tegen de Minnesota Twins liet Gregorius zien dat hij op de goede weg is. Met een double, een run en een RBI in de eerste wedstrijd bleef Sir Didi maandag in de eerste wedstrijd nog bescheiden. Met z’n 23e tweehonkslag van het seizoen sloeg Gregorius in de zevende inning Giancarlo Stanton binnen. Het was voor de Yankees een productieve inning, want de ploeg scoorde maar liefst zes runs op weg naar een 7-2 zege.


Dinsdag gingen de Yankees met 10-5 onderuit, maar dat lag niet aan Didi Gregorius. Met de honken bezet haalde de Amsterdammer in de zesde inning verwoestend uit. Z’n 23e homerun bracht vier runs binnen, maar de Twins hadden op dat moment al 10 runs gescoord. Veel meer dan een doekje voor het bloeden was de grand slam dan ook niet, maar de prestatie is er niet minder om. Gregorius was in dit duel 2-for-3 met dus vier RBIs en twee runs. Hij kon deze knappe prestatie woensdag geen vervolg geven. In de met 3-1 verloren rubber game was Gregorius 0-for-4. Daarmee kwam er ook een einde aan de lange road trip van negen duels. De Yankees vervolgen het seizoen met een serie tegen de Toronto Blue Jays.

Afgelopen weekend moesten de Los Angeles Dodgers weer op bezoek bij de Colorado Rockies. In augustus ging het uitgerekend daar mis met Kenley Jansen en de clubleiding besloot de closer dit keer maar thuis te laten. Kenta Maeda en Scott Alexander pikten een save op namens de Dodgers. Twee van de drie wedstrijden werden gewonnen.
Tijdens de drie wedstrijden in Cincinnati voegde Jansen zich weer bij de groep. In mei verloren de Dodgers vier duels op rij van deze toch bepaald niet grootse tegenstander en ook deze week ging het niet vanzelf. De Reds wonnen de eerste twee ontmoetingen deze week en hielden Jansen daarmee ook aan de kant. Afgelopen woensdag mocht de closer voor het eerst sinds 5 september weer opdraven. Zonder enige druk werkte Jansen een foutloze negende inning af. Met een 8-1 voorsprong kon hem niets gebeuren en hij had slechts 10 pitches nodig om de wedstrijd definitief te beslissen.

Voor Jurickson Profar begon de week nog best leuk, maar ook hij wist zich uiteindelijk niet helemaal aan de malaise te onttrekken. De Texas Rangers hebben een beroerde week achter de rug en wonnen slechts één van de zes wedstrijden. Dat Profar en consorten nog altijd stijf op de laatste plaats staan in de AL West mag dan ook geen verrassing heten. Maar laten we met het goede nieuws beginnen.
Met Profar als pinch hitter in de zevende inning openden de Rangers de serie tegen de A’s vorige week vrijdag met een 8-4 nederlaag. Met 0-for-1 was de inbreng van onze landgenoot te verwaarlozen, maar dat was zaterdag zeker niet het geval. Profar zag zijn naam dit keer wel terug in de starting line-up en betaalde het vertrouwen terug met een homerun in de vierde inning. Het was voor de derdehonkman z’n 16e van het jaar en hij gaf de Rangers daarmee op dat moment een 4-2 voorsprong. Texas hield geen stand. Oakland trakteerde de eigen fans op een comeback en een 8-6 win. Zondag maakten de A’s de sweep compleet met een 7-3 zege. Profar startte opnieuw, dit keer als kortestop, maar bleef 0-for-4.

PENDELDIENST PROFAR

Tegen de Los Angels Angels, de enige ploeg in de divisie die nog enigszins in de buurt staat, kregen de Rangers de kans het tij te keren. Na de eerste wedstrijd leek dit ook te lukken. Jurickson Profar tekende voor een hit, een run en één keer vier wijd in zijn at-bats. Daarmee had hij dus ook een aandeel in de 5-2 win. Die run kwam in de tweede inning en hielp de Rangers aan een 2-0 voorsprong.
De laatste twee wedstrijden in deze serie waren een prooi voor de Halos. Verder dan één hit en twee keer vier wijd kwam Profar niet in zijn resterende slagbeurten. De international werd opnieuw gebruikt als manusje-van-alles. Dinsdag stond hij op het eerste honk in de wedstrijd die met 1-0 verloren ging. Jurickson Profar sloot de serie af op het derde honk. Texas verloor het duel met 8-1 en defensief ging het de Oranje-international niet voor de wind. Voor de 22e keer dit seizoen ging hij de fout in.

Jonathan Schoop heeft een opmerkelijk weekend achter de rug. Vorige week vrijdag begon de infielder met drie strikeouts in vier at-bats aan de serie tegen de San Francisco Giants. Twee dagen later was hij echter de gevierde man. Aan de hand van onze landgenoot boekte de Brew Crew zondag een 6-3 overwinning en Schoop was verantwoordelijk voor maar liefst vijf runs. Hij begon slecht met twee strikeouts in z’n eerste slagbeurten, maar in de zesde inning kwam de revanche.


Met de honken bezet sloeg Schoop zijn vierde homerun (en zijn eerste grand slam) in dienst van de Brewers. De 2-1 achterstand boog hij daarmee om in een 5-2 voorsprong. In de achtste volgde de vijfde RBI, maar deze was veel minder spectaculair. Met de sweep tegen de Giants nestelden de Brewers zich aan kop van de wildcard race in de National League.

NOG NIET CONSTANT

Deze week stuitten de Brewers weer op divisierivaal Chicago. Vorige week werden de Cubs in Milwaukee nog twee keer verslagen. De Brew Crew zou in Wrigley Field opnieuw toe moeten slaan om nog uitzicht te houden op de titel in de NL Central. Schoop kon zijn goede lijn niet doortrekken, al noteerde hij maandag in het eerste duel nog wel een RBI. Met een sac fly in de eerste inning zette hij Milwaukee op voorsprong.
Verder dan die ene sac fly zou Schoop ook niet komen in deze serie. Hij mocht twee keer starten op het tweede honk, maar na zijn 0-for-4 in de tweede ontmoeting hield manager Craig Counsell hem woensdag aan de kant. Voor de Brewers werd het wel een succesvolle serie. Milwaukee won twee van de drie wedstrijden en kruipt weer wat dichterbij in de divisie. Schoop en de zijnen wonnen acht van de laatste tien wedstrijden. Het verschil met de Cubs is nog maar één gewonnen wedstrijd.

Andrelton Simmons en zijn Los Angeles Angels kunnen terugkijken op een lekkere week. De kortestop sloeg echt niet de ene na de andere bal het stadion uit, maar met zeven hits en wat RBIs mag Simba best tevreden zijn. Z’n werkgever zal zeker tevreden zijn, want de Halos verloren slechts één van de zes wedstrijden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de tegenstanders zich ook leenden voor wat wins.
Afgelopen weekend brachten de Angels een bezoek aan de Chicago White Sox. Met 2-for-5 begon Simmons goed aan deze serie. Na een single in de tweede inning plaatste Simba zichzelf in de zevende inning pas echt in de spotlights. Zijn 11e homerun van het seizoen zette LA op een 5-2 voorsprong. Dit zou overigens ook de eindstand zijn. Onze landgenoot is nu nog zes homers verwijderd van zijn record, dat stamt uit 2013. De Angels wonnen ook de overige twee duels in Chicago. Simmons bleef zondag aan de kant nadat hij een dag eerder nog tot twee hits in vier at-bats kwam. De Angels zegevierden met 12-3 en Simmons liep één run over de thuisplaat.

LAAT OP GANG

Na de sweep in Chicago begon de serie tegen de Rangers, voor eigen publiek, met een domper. LA verloor de openingswedstrijd met 5-2 en de knuppel van Simmons zweeg in vier at-bats. Dat was ook het geval op dinsdag 11 september. De twee teams kwamen gezamenlijk tot slechts vier hits, maar dankzij een homerun van José Hernandez in de tweede inning trokken de Halos met 1-0 aan het langste eind.


Aanvallend had Simmons nog niets laten zien, maar daar kwam in de derde en laatste ontmoeting verandering in. De kortestop was een plaag voor de vijandelijke pitchers, die hem letterlijk niet uit kregen. Simmons was 3-for-3 met ook nog eens één keer vier wijd. Met een infield single in de derde inning kreeg hij Justin Upton over home plate voor z’n 71e RBI. Een inning eerder scoorde Andrelton Simmons zelf de eerste run namens de Angels en dit zou hij in de derde nog eens doen na nog een homerun van Hernandez. Wat RBIs betreft, is onze landgenoot nu bezig aan z’n beste jaar ooit. Vorig jaar sloeg hij namens LA 69 runs binnen.

Coverfoto: MLB.com

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen