Iowa en Kansas ook naar huis, PAC-12 Conference verrast richting Sweet Sixteen

Op de vierde dag van het 2021 NCAA Tournament waren er iets minder verrassingen dan op de voorgaande dagen. Topfavorieten Gonzaga en Michigan begingen geen misstap terwijl ook vier andere hoger geplaatste teams deden wat ze moesten doen. Maar wat vooral opviel is de dominantie van de toch zwakker geachte PAC-12 Conference, die met vier deelnemers in de Sweet Sixteen twee keer zo goed vertegenwoordigd is dan welke andere conference dan ook.


WEST REGION


#7 OREGON – #2 IOWA 95-80

Een van de vier teams uit de PAC-12 die zich heeft geplaatst voor de Sweet Sixteen is #7 Oregon. Daarmee kreeg juist de Big Ten, die het toernooi met maar liefst negen teams begon, weer een klap te verwerken. Nadat het gisteren #1 Illinois al kwijtraakte, kwamen daar deze avond ook #2 Iowa en #10 Maryland bij.

Hoewel sterspeler Luka Garza aan de kant van Iowa maar liefst 36 punten scoorde, mocht het niet baten. De Oregon Ducks kregen in de eerste ronde ‘vrij’ nadat tegenstander #10 VCU niet kon spelen wegens meerdere coronabesmettingen. Het gevolg was dat Oregon over extra energie leek te beschikken, getuige de 95 punten waarmee ze uiteindelijk eindigde.

Vanaf het begin drukte Oregon flink door en uiteindelijk schoten ze 56% van hun schoten raak waarbij vier starters over de 15 punten heen gingen. Iowa leunde daarentegen vooral op de eerder genoemde Garza en guard Joe Wieskamp (17 punten) maar kon niet die twee extra scorers vinden die Oregon wel had. Een knappe prestatie van de Ducks en coach Dana Altman, die voor de vierde keer in de laatste vijf toernooien met zijn team de Sweet Sixteen haalt. Het beste resultaat daarin was een Final Four-plek in 2018, toen Oregon als #3 seed werd uitgeschakeld door #1 North Carolina.

#6 USC – #3 KANSAS 85-51

Oregon mag zich in die Sweet Sixteen opmaken voor een PAC-12 ‘derby’. Want ook #6 USC was een maatje te groot voor hun sterker geachte tegenstander. De #3 Kansas Jayhawks kwamen geen moment in de wedstrijd en zagen maar liefst vijf USC-spelers minimaal tien punten noteren.

Bij de Jayhawks ontbrak nog steeds Nederlander Tristan Enaruna, die vanwege een coronabesmetting de eerste en tweede ronde aan zich voorbij moest laten gaan. Maar de vraag is of de aanwezigheid van onze landgenoot veel had uitgemaakt. De eerste acht schoten van de wedstrijd gingen al mis en halverwege stond er al een 40-21 achterstand op het bord voor Kansas. Fouten stapelden zich op, en de grootste toernooinederlaag in de geschiedenis van Kansas-basketbal was een feit.

Aan de kant van de Trojans waren het vooral de Mobley-broertjes die de dienst uitmaakten. Evan Mobley, momenteel de #2 NBA-prospect volgens ESPN, noteerde een double-double (10 punten en 13 rebounds) terwijl Isaiah Mobley topscorer was met 17 punten. Voor coach Andy Enfield is hiermee zijn tweede trip naar de Sweet Sixteen sinds hij in 2013 geschiedenis schreef met Florida Gulf Coast. Dat succes leverde hem een baan op in California, maar het is pas de eerste keer in acht seizoenen dat hij de Trojans zo ver brengt als dat hij nu doet. De laatste keer dat USC überhaupt zo ver kwam was in 2007, toen een uitschakeling tegen #1 North Carolina volgde.

OVERIGE UITSLAGEN

De West-region krijgt zo daadwerkelijk een Westcoast tintje. Want naast Oregon en USC voegde ook titelfavoriet #1 Gonzaga zich eenvoudig bij de laatste zestien. Hoewel tegenstander #8 Oklahoma in het begin nog goed weerstand bood, was het verzet in de tweede helft gebroken. Drew Timme – met dikke snor en al – was met 30 punten de grote motor in de Gonzaga-offense. Een offense die uiteindelijk te sterk bleek voor de Sooners en tot een 87-71 overwinning leidde voor de Bulldogs uit Spokane, Washington.

De volgende tegenstander van Gonzaga is #5 Creighton. De Blue Jays rekenden af met het sprookje van #13 Ohio dat in de eerste ronde nog verrassend #4 Purdue versloeg. De offense van Creighton, aangevoerd door guard Marcus Zegarowski (20 punten) was net iets teveel gevraagd voor de Bobcats van Ohio die nooit echt in de buurt konden komen van een volgende stunt. Voor Creighton is het de eerste keer sinds 1974 (!) dat de Sweet Sixteen wordt gehaald. De Elite Eight heeft de universiteit nog nooit gehaald, en met #1 Gonzaga op het programma is het maar de vraag of daar dit jaar verandering in gaat komen.

SWEET SIXTEEN IN WEST-REGION

Zondag 28 maart 20:10: #5 Creighton – #1 Gonzaga

Maandag 29 maart 03:45: #7 Oregon – #6 USC


EAST REGION


#8 LSU – #1 MICHIGAN 78-86

In de East-region ging eigenlijk alles zoals verwacht, al moest #1 Michigan wel diep gaan om de eer van de Big Ten hoog te houden. De Wolverines zijn nog als enige ploeg uit de conference over na de nipte winst op LSU.

De wedstrijd ging op en neer waarbij de ene run de andere afwisselde. De Tigers gooiden het tempo telkens flink omhoog om via Cameron Thomas (30 punten) en Javonte Smart (27 punten) toe te slaan. Maar hoewel LSU beter speelde dan een #8 seed, liet Michigan vooral in de tweede helft zien waarom zij een #1 seed zijn.

Want ondanks alle frustraties sloeg Michigan uiteindelijk toe toen het erom ging. In de slotfase liep de ploeg weg dankzij driepunters van guards Eli Brooks (21 punten) en Chaundee Brown (21 punten). Daarna konden de grote namen in Hunter Dickinson (12 punten en 11 rebounds) en Franz Wagner (15 punten) het karwei afmaken. Daardoor heeft Michigan ieder geval deze horde overleeft, en gaat het voor het vierde opeenvolgende toernooi naar de Sweet Sixteen.

OVERIGE UITSLAGEN

In de volgende ronde komt Michigan #4 Florida State tegen. De Seminoles waren van begin tot eind de betere ploeg tegen #5 Colorado. Daardoor verliest de PAC-12 uitgerekend zijn hoogstgeplaatste team in het toernooi, waardoor er vier van de vijf over blijven. Een 71-53 overwinning brengt Florida State in de Sweet Sixteen waarin ze Michigan dus tegenkomen. Een herhaling van een Elite Eight-matchup in 2018, toen Michigan de sterkste bleek.

De PAC-12 houdt dus zoals gezegd vier teams over en dat komt omdat #11 UCLA een nieuwe stunt van #14 Abilene Christian voorkwam. Ook hier was het vanaf begin erg eenzijdig en eindigde het uiteindelijk met een 67-47 overwinning. UCLA mag voor de volgende ronde zijn borst natmaken, want dan wacht #2 Alabama. De Crimson Tide scoorde er lustig op los tegen #10 Maryland: 96-77. De uitschakeling van Maryland betekende dat Michigan officieel de enige ploeg uit de Big Ten is die nog over is. En dat terwijl de conference met de meeste teams (9) aan het toernooi begon.

SWEET SIXTEEN IN SOUTH REGION

Zondag 28 maart 23:00: #4 Florida State – #1 Michigan

Maandag 29 maart 01:15: #11 UCLA – #2 Alabama

Coverfoto: John McGillen/USC Athletics

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen