Final Four Preview #1 – North Carolina wil favorietenstatus waarmaken

Louisville v North Carolina
Na een lang seizoen, gevolgd door twee enerverende weekenden in het NCAA Tournament, zijn er nog maar vier ploegen over in de strijd om een nationaal kampioenschap in het college basketball. Voorafgaand aan het spektakel in Houston zullen we naar elk van de vier kanshebbers kijken en alle redenen opsommen waarom uitgerekend deze universiteit wel of niet als eindoverwinnaar uit March Madness zal geraken.
North Carolina Tar Heels – De laatste overgebleven #1 seed
Al vanaf het begin van het seizoen was North Carolina één van de favorieten voor het nationaal kampioenschap. En de eenvoud waarmee de ploeg, gedragen door hun ervaren krachten, door het NCAA Tournament heeft weten te stormen is zeer indrukwekkend en versterkt alleen maar de gedachte dat deze Tar Heels tijdens de Final Four ’the team to beat’ zullen zijn.

Gedurende het toernooi is de ploeg namelijk vrijwel niet in de problemen gekomen. Na het vakkundig verslaan van Florida Gulf Coast hadden de Tar Heels ook geen probleem met de gevaarlijke Kris Dunn en zijn Providence Friars. In het tweede weekend was ook Indiana – dat eerder Kentucky had uitgeschakeld – niet bij machte om een antwoord te bieden op de gevaarlijke aanval van North Carolina waarna ook ACC-concurrent Notre Dame het hoofd moest buigen.
Waarom North Carolina de titel zal winnen

  • De Tar Heels hebben elke wedstrijd gedurende het toernooi met meer dan tien punten verschil gewonnen.
  • In de ‘halve finale’ zal Syracuse de tegenstander zijn, een ploeg die eerder dit seizoen al twee keer eerder werd verslagen.
  • Niemand heeft meer talent dan North Carolina: de ploeg heeft zes spelers die ooit McDonalds All-Americans waren, terwijl de andere ploegen er in totaal over slechts drie beschikken (Syracuse 2, Villanova 1, Oklahoma 0)
  • Niemand heeft meer ervaring met de Final Four dan North Carolina-coach Roy Williams, die voor de negende keer een ploeg naar de laatste vier heeft geloodst.

Waarom North Carolina niet de titel gaat winnen

  • Hoogmoed komt voor de val: iedereen ziet de Tar Heels als het beste team in de Final Four, maar zoals het verlies van Michigan State eerder dit toernooi liet zien valt er niks te voorspellen in dit knotsgekke toernooi.
  • Het team heeft weinig zwakke plekken, maar als er één kwetsbare plek is dan zijn het de driepunters. De Tar Heels kunnen iedereen domineren, maar zijn landelijk één van de slechtste ploegen als we kijken naar het schotpercentage op driepunters (32.1%).
  • De Tar Heels wonnen eerder dit jaar tweemaal van Syracuse, maar vooral tijdens de laatste thuiswedstrijd had de ploeg veel moeite met de Orange en wonnen ze slechts met vijf punten verschil.

X-Factor – Brice Johnson, Forward
Eén van de voornaamste redenen dat de Tar Heels iedereen weten te ‘slopen’ onder de basket is voor een groot deel te danken aan Brice Johnson. De ervaren forward heeft al drie wedstrijden op rij een double double, schiet over het seizoen 62%, en is ook met zijn vrije worpen vooruit gegaan wanneer we dit vergelijken met zijn eerste jaren in North Carolina (van 58% als freshman, naar 79% als senior). Iedere ploeg die North Carolina wil stoppen, zal een antwoord moeten hebben op Johnson.


…Maar deze spelers zijn ook belangrijk

  • Marcus Paige, guard – De senior is minder effectief dan voorgaande jaren, en kan daardoor niet voldoen aan de verwachtingen van velen die hem als dé favoriet zagen om dit seizoen de beste speler in het college basketball te zijn. Toch blijft hij als point guard de leider van het team en begint de aanval altijd bij de ervaren Paige.
  • Joel Berry II, guard – Vorig jaar nog een bankspeler, maar dit jaar een effectieve schutter in de basis. Berry doet een beetje van alles, en was tegen Notre Dame zelfs nog goed voor acht assists. Verder scoort hij gemiddeld 12.8 punten per wedstrijd.
  • Justin Jackson, forward – De geboren Texaan zal voor eigen publiek willen schitteren. Waar Johnson veel van het vuile werk opknapt, is Jackson een typische wing-forward die buiten de paint loert op zijn kansen. Scoort gemiddeld 12.2 punten per wedstrijd.

Foto: Getty Images/Archief
 

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen