Final Four Preview #2 – Syracuse op onwaarschijnlijke wijze richting Houston

Syracuse-cheerleaders
Na een lang seizoen, gevolgd door twee enerverende weekenden in het NCAA Tournament, zijn er nog maar vier ploegen over in de strijd om een nationaal kampioenschap in het college basketball. Voorafgaand aan het spektakel in Houston zullen we naar elk van de vier kanshebbers kijken en alle redenen opsommen waarom uitgerekend deze universiteit wel of niet als eindoverwinnaar uit March Madness zal geraken.
Syracuse Orange – Op onwaarschijnlijke wijze richting Final Four
Qua naam is Syracuse geen hele vreemde eend in de bijt in dit late stadium van het toernooi. Dat echter dit team van de Orange zover heeft weten te geraken is wel een stunt van jewelste te noemen. De ploeg bungelde het hele jaar rond de middenmoot van de – weliswaar sterke – ACC en werd al in de eerste ronde van het ACC-Tournament uitgeschakeld door Pittsburgh. En daarmee leek het einde oefening, en einde seizoen.

Maar het liep anders. Syracuse kwam via de achterdeur als #10 seed het toernooi in, ondanks dat het slechts één van zijn laatste zes wedstrijden had weten te winnen. Daar tegenover staan nu vier overwinningen op rij, en een vijfde zou betekenen dat de ploeg mag gaan spelen om een nationaal kampioenschap. Iets wat onmogelijk lijkt, maar aangezien de ploeg het ijzersterke Virginia heeft weten uit te schakelen, is het maar de vraag of dit nog wel zo’n gekke gedachte is.
Waarom Syracuse de titel zal winnen

  • Niemand kan zo sterk spelen in de slotfase als de Orange. Tegen Virginia werd een achterstand van zestien punten weggewerkt, Gonzaga werd weggezet na een 15-3 run in de slotminuten, en ook de overige ploegen (Dayton & Middle Tennessee) werden in de tweede helft volledig weggespeeld.
  • Syracuse heeft niets te verliezen, volgens velen was de ploeg niet eens sterk genoeg om in het NCAA Tournament uit te komen, en is daarmee dé grote underdog.
  • Hoofdcoach Jim Boeheim weet hoe hij Roy Williams moet verslaan in het NCAA Tournament, hij leidt namelijk de onderlinge confrontaties met 2-1.

Waarom Syracuse niet de titel gaat winnen

  • Het is nog niet zo heel lang geleden dat de ploeg vijf van zes wedstrijden verloor. Het laat zien dat de ploeg uiterst wisselvallig is.
  • De ploeg kwam eerder dit jaar twee keer tekort tegen North Carolina, en is ook ditmaal de grote underdog.
  • Is de aanval van de Orange sterk genoeg om tegenstand te bieden tegen North Carolina? Defensief staan teams van Jim Boeheim doorgaans hun mannetje, maar aanvallend is deze ploeg niet zeer getalenteerd. Dit kan een groot probleem vormen tegen één van de beste aanvallen in het land!

X-Factor –Michael Gbinije, forward
De aanval van Syracuse stokt veelvuldig, maar Michael Gbinije is één van de weinigen die constant punten op het scorebord weet te zetten. De ervaren forward scoort gemiddeld 17.6 punten per wedstrijd en is van alle markten thuis met assists (4.4), rebounds (4.1) en steals (2.0).


…Maar deze spelers zijn ook belangrijk

  • Malachi Richardson, guard – Waar bij North Carolina veel ervaren spelers het team dragen, is Malachi Richardson als freshman één van de dragende spelers bij Syracuse. Scoort gemiddeld 13 punten maar was in de Elite Eight tegen Virginia dé uitblinker met 23 punten.
  • Trevor Cooney, guard – Zorgt voor de ervaring die bij de soms wat roekeloze Richardson ontbreekt. Is nergens uitzonderlijk goed in, maar scoort wel gemiddeld 12.7 punten per wedstrijd.
  • Tyler Lydon, forward – Nog een freshman die vooral tijdens het toernooi belangrijk is geworden. Pakt de nodige rebounds en heeft in alle NCAA Tournament-wedstrijd, op één wedstrijd (Gonzaga) na, meer dan tien punten genoteerd.

Foto: Getty Images/Archief

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen