Kansas en North Carolina door naar finale March Madness

Kansas en North Carolina zullen in de nacht van maandag op dinsdag (03:20) uit gaan maken wie 2022 college basketbalkampioen gaat worden. Kansas versloeg Villanova overtuigend, terwijl North Carolina na een fantastisch duel rivaal Duke versloeg.

#1 KANSAS – #2 VILLANOVA: 81-65

Kansas heeft als enige #1 seed dit jaar zijn status waar kunnen maken. Het was de enige #1 seed in de Final Four en was favoriet voorafgaand aan het duel met Villanova. Deze rol nam het in de beginfase van de wedstrijd meteen op zich.

Kansas begon met een voorsprong die al snel liep richting de tien punten. Op een gegeven moment was de voorsprong zelfs bijna 20 punten, maar richting de rust kon Villanova het gat verkleinen naar 29-40. In de tweede helft deed Villanova alles wat het kon om het gat kleiner te maken, maar Kansas had telkens een antwoord. Dichter dan tien punten kwamen Villanova dan ook eigenlijk niet.

Bij Kansas blonk center David McCormack uit. Hij scoorde 25 punten en greep 9 rebounds. Ochai Agbaji, de sterspeler van de Jayhawks, scoorde 21 punten en ging 6-7 van achter de driepuntlijn. Bij Villanova kwamen Collin Gilllespie (17 punten), Brandon Slater (16 punten) en Caleb Daniels (13 punten) boven de tien punten uit. Het was niet genoeg voor een plek in de finale van March Madness.

#2 DUKE – #8 NORTH CAROLINA: 77-81

North Carolina heeft het voor elkaar gekregen om als #8 seed de finale van March Madness te halen. Na een spectaculair duel met veel punten en NBA-talent in veelvoud waren het de Tar Heels die uiteindelijk hun rivaal, Duke, naar huis stuurde.

Zo zag het er in de eerste helft echter niet uit. Duke was, zeker tijdens de tweede tien minuten van de eerste helft, de betere ploeg en had op een gegeven moment ook een voorsprong van ongeveer zes punten. North Carolina ging echter toch maar met een achterstand van drie punten (37-34) de rust in, waardoor het zichzelf in de tweede helft een kans gaf.

In de tweede helft schoot North Carolina uit de startblokken en kwam het zelfs even zes punten voor. Duke had vervolgens een antwoord, waarna de rest van de wedstrijd het zo close was dat er om de 30 seconden wel weer een lead change was. Uiteindelijk waren driepunters van Brady Manek (14 punten) en uitblinker Caleb Love (28 punten) beslissend. Ook RJ Davis (18 punten) speelde een fantastische wedstrijd, terwijl Armando Bacot met 11 punten en 21 rebounds deed waar hij om bekend staat.

Bij Duke blonken toekomst top-3 pick Paolo Banchero (20 punten, 10 rebounds) en schutter Trevor Keels (19 punten) uit. Het bleek niet genoeg om Coach K het gedroomde afscheid te geven. De legendarische coach neemt op deze manier dus na tientallen jaren afscheid van college basketbal.