Arkansas boekt unieke zege op titelfavoriet Gonzaga en Arizona ontsnapt dit keer niet

De tweede week van het NCAA Tournament is aangebroken en daarin gaat de laatste schifting gemaakt worden richting de Final Four. Wat ieder geval zeker is, is dat we twee andere finalisten krijgen in vergelijking met vorig jaar. Nadat #1 Baylor vorige week werd uitgeschakeld, was het nu aan #1 Gonzaga dat voor de zoveelste keer zijn favorietenstatus niet volledig waarmaakt. En de Bulldogs waren op deze avond niet de enige #1 seed die niet tot de Elite Eight wist te komen.


WEST REGION


#1 GONZAGA – #4 ARKANSAS: 68-74

Zoals aangegeven in de introductie: #1 Gonzaga ligt eruit. De Bulldogs waren ook dit jaar weer dé favoriet om eindelijk na alle goede jaren een titel binnen te slepen. Met de terugkeer van meerdere spelers die er vorig jaar bij waren, inclusief de komst van top-prospect Chet Holmgren, stond Gonzaga er ieder geval goed voor. Nu voor de zevende keer op rij de Sweet Sixteen werd gehaald, werd het nu weleens tijd voor wat silverware.

Maar daarin was geen rekening gehouden met de #4 Arkansas Razorbacks. Het enige overgebleven team uit de SEC deed wat nog weinig teams dit jaar hebben gedaan tegen Gonzaga en dat is van begin tot eind de Bulldogs fysiek frustreren. Guard J.D. Notae ging 9-uit-29 (!) maar was desondanks samen met big men Jaylin Williams (15 punten en 12 rebounds) en Trey Wade (15 punten en 7 rebounds) de grote reden dat Gonzaga niet tot zijn spel kwam. Defensief vloog Arkansas – in de goede zin van het woord – alle kanten op om voor het eerst in de geschiedenis een #1 seed uit te schakelen. De tien pogingen hiervoor waren allemaal in een nederlaag geëindigd.

Voor Eric Musselman, coach van Arkansas, werd het zodoende een fijne terugkeer in San Francisco. Van 2002 tot en met 2004 was de ervaren coach namelijk eindverantwoordelijke bij de Golden State Warriors en speelde zelf college ball ‘om de hoek’ bij San Diego.Voor Mark Few is het weer een toernooi om te vergeten, wederom was de titel het einddoel, maar wederom wordt dat einddoel bij lange na niet gehaald.

#2 DUKE – #3 TEXAS TECH: 78-73

Als een boksgevecht tussen een stel zwaargewichten deelden de #3 Texas Tech Raiders en de #2 Duke Blue Devils de ene na de andere klap uit. Lange tijd leken de klappen van de Raiders het hardst aan te komen, maar toch overleefde Duke. Mike Krzyzewski noteert daarmee zijn 100e overwinning en kan er nog maximaal drie aan toevoegen.

Vooral het einde van Duke was ijzersterk te noemen, want terwijl Texas Tech heel goed startte en dus vaak de wedstrijd naar zich toe leek te trekken, maakte de Blue Devils de laatste acht opeenvolgende schoten om de overwinning binnen te halen. Essentieel waren daarin Paolo Banchero (22), Mark Williams (16) en Jeremy Roach (15).

Voor Duke wacht nu een matchup in de Elite Eight tegen Arkansas waarin de Blue Devils nu op papier met hun #2 seed de favoriet zijn. En voor Coach K is het de kans om het recordaantaal NCAA Tournament-overwinningen aan te scherpen en overwinning nummer 101 te noteren.


SOUTH REGION


#2 VILLANOVA – #11 MICHIGAN: 63-55

Als er een zekerheidje in het leven is, dan is het wel dat #2 Villanova onder leiding van Jay Wright vrijwel altijd wint van de zogeheten double digit seeds in het NCAA Tournament. En om een lang verhaal kort te maken: ook #11 Michigan kon daar geen verandering in brengen.

Beide teams maakten er niet bepaald een aanvallende show van, en onder die omstandigheden waren de Wildcats van Villanova net iets beter dan de Wolverines die net als in hun eerste twee wedstrijden veel in de achtervolging moesten. Het sterke spel van Jermaine Samuels (22 punten) gepaard met het uitzonderlijk goede schieten van de vrije worpen (beste percentage in het land) zorgden ervoor dat Michigan voor het eerst in drie wedstrijden de comeback niet kon voltooien.

Voor Villanova betekent het dat zij voor het eerst sinds de titel in 2018 weer eens terug zijn in de Elite Eight met een team dat net zoals altijd staat voor degelijkheid. Echte supersterren vindt je niet in dit team, maar ze zijn inmiddels met negen overwinningen op rij – allemaal in maart – in bloedvorm waardoor ze op moment van schrijven de lichte favoriet zijn richting de Final Four in deze regio.

#1 ARIZONA – #5 HOUSTON: 60-72

Het was een slechte dag voor de favorieten van de westkust. Want naast Gonzaga, verloor ook voormalig Gonzaga-assistent Tommy Lloyd met zijn #1 Arizona Wildcats. De #5 Houston Cougars hadden het hele seizoen nog niet van een grote ploeg gewonnen maar bewaarden hun meest indrukwekkende prestatie voor de Sweet Sixteen. Hierdoor blijft er nu nog slechts één #1 seed over in het NCAA Tournament in Kansas, dat aankomende nacht in actie komt tegen #4 Providence.

Het DNA van de Cougars is simpel: fysiek, fysieker en fysiekst. Houston heeft misschien niet de bekende namen en toekomstige NBA-sterren maar heeft wel een sterk collectief waarbij de twee guards (Jamal Shead met 21 punten en Kyler Edwards met 19) de leiding namen. Vanaf het begin zorgden zij ervoor dat Arizona, dat in de vorige ronde nog ontsnapte tegen TCU, dit keer niet een tweede Houdini-act op touw kon zetten.

Kelvin Sampson en de Houston Cougars komen in de Elite Eight nu #2 Villanova tegen en kunnen voor het tweede opeenvolgende seizoen de Final Four halen. Wederom zal iedereen kijken naar de Wildcats als favoriet, maar zoals altijd zullen de Cougars het fysiek maken en daarmee kijken hoever ze komen.

Coverfoto: Steph Chambers/Getty Images

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen