NBA Awards Show 2018: SportAmerika editie


Ondanks dat de NBA-Finals in volle gang zijn en de NBA Awards Show pas de 25e juni wordt uitgezonden, vonden wij het tijd om alvast de awards van dit jaar te verdelen. Bij deze de NBA Awards Show: SportAmerika editie.


MOST VALUABLE PLAYER: LEBRON JAMES


Voor de prijs van Most Valuable Player ging het tussen twee spelers: James Harden van de Houston Rockets en LeBron James van de Cleveland Cavaliers. Met een stem meer wist LeBron James de prijs uiteindelijk te veroveren. The King speelde voor het eerst alle 82 wedstrijden en speelde gemiddeld 37 minuten per wedstrijd. Hij wist 27.5 punten, 8.6 rebounds en 9.1 assist gemiddeld te behalen. Ook de schietpercentages waren prima tijdens het reguliere seizoen. LeBron schoot 54% van het veld, 73% van de vrije-worplijn en 37% van de driepuntlijn. De kleine verschillen tussen beide spelers in het reguliere seizoen zorgde voor verdeeldheid. Momenteel is LeBron James met de Cavaliers bezig aan een absurde play-off run, die resulteerde in het bereiken van de NBA Finals. Deze run zou uiteindelijk de doorslag geven.

Tijdens het reguliere seizoen is er weinig verschil in de statistieken te vinden tussen LeBron James en James Harden (NBA.com)

In de play-offs is hij namelijk zo mogelijk nog indrukwekkender, wat hem definitief boven Harden heeft gebracht. Ondanks dat The Beard met 30.4 punten de bestscorende speler in de NBA was, kon zelfs hij niet tippen aan de schietpercentages van LeBron James in het reguliere seizoen (45% van het veld, 86% van de vrije-worplijn en 37% van de driepuntlijn). Harden stelde vervolgens ’teleur’ in de play-offs en werd in de Conference Finals uitgeschakeld door de Warriors. LeBron James wist met een indrukwekkende play-off run zijn MVP-kandidatuur kracht bij te zetten. De statistieken hieronder geven aan waarom dit het geval is.
De statistieken van LeBron James en James Harden tijdens de 2018 play-offs (NBA.com)


ROOKIE OF THE YEAR: DONOVAN MITCHELL


In de strijd om Rookie of the Year ging het voornamelijk tussen Donovan Mitchell en Ben Simmons. Jayson Tatum kreeg ook een stem, maar daar bleef het bij. Uiteindelijk wist Donovan Mitchell de titel Rookie of the Year te veroveren. Voor zowel Mitchell als Simmons kwam het seizoen ten einde in de Conference Semifinals. In het reguliere seizoen wist Donovan Mitchell met 20.5 punten per wedstrijd Ben Simmons te verslaan (15.8 punten per wedstrijd). In alle andere categorieën werd Mitchell verslagen door Simmons. Met 8.1 rebounds en 8.2 assist per wedstrijd versloeg Ben Simmons Donovan Mitchell ruimschoots (3.7 in zowel assists als rebounds).

De statistieken tijdens het reguliere seizoen zijn vrijwel allemaal in het voordeel van Ben Simmons. (NBA.com)

In de play-offs wist Mitchell het gat met Simmons te dichten. Met 24.4 punten per wedstrijd scoorde hij veel meer dan Simmons (16.3 per wedstrijd). Tevens wist hij met 5.9 rebounds en 4.2 assist nog belangrijker te zijn voor de Jazz dan dat hij al was in het reguliere seizoen. Simmons verslaat hem nog steeds ruimschoots in deze categorieen (9.4 en 7.7 respectievelijk), maar de leiderschap van Mitchell maakte indruk. Uiteindelijk geven dus niet de statistieken, maar zijn spel de doorslag.
Mitchell was in de play-offs nog volwassener en werd nog belangrijker voor de Jazz (NBA.com)


SIXTH MAN OF THE YEAR: ERIC GORDON


In de strijd om de Sixth man of the Year award was er weinig spanning. Eric Gordon had eigenlijk alleen maar een beetje concurrentie van Louis Williams, maar niemand kwam qua stemmen echt in de buurt. Met 18 punten per wedstrijd was Gordon een belangrijke schakel van de Houston Rockets vanaf de bank. Hij was de voornaamste optie op de momenten dat James Harden even op de bank plaatsnam. Zijn schietpercentages zijn niet extreem indrukwekkend (43% van het veld, 36% van de driepuntlijn en 81% van de vrije-worplijn), maar deze percentages heeft hij eigenlijk zijn hele carrière al. Zijn invloed op de rest van de statistieken is overigens niet heel erg groot (2.5 rebounds en 2.2 assist per wedstrijd).

Eric Gordon werd door de SportAmerika-redactie simpel verkozen tot de beste bankspeler van het afgelopen seizoen.

In de play-offs viel Eric Gordon terug. Met 15.4 punten per wedstrijd en mindere schietpercentages (38% van het veld, 33% van de driepuntlijn en 84% van de vrije-worplijn) werd hij uitgeschakeld door de Warriors in de Conference Finals. Ondanks deze mindere play-off run wist hij wel de prijs voor de beste speler vanaf de bank te veroveren. De steun van de SportAmerika-redactie heeft hij in ieder geval.


MOST IMPROVED PLAYER: VICTOR OLADIPO


De enige anonymous keuze van de SportAmerika-redactie komt in de categorie Most Improved Player. Victor Oladipo werd afgelopen zomer samen met Domantas Sabonis van de Thunder naar de Pacers gestuurd in ruil voor Paul George. Dit bleek een gouden move te zijn voor beide spelers. In elke categorie verbeterde Victor Oladipo zich dik. Met 23.1 punten (15.9 punten vorig jaar), 5.2 rebounds (4.3 vorig jaar) en 4.3 assist (2.6 vorig jaar) ging hij ruimschoots vooruit in alle belangrijke onderdelen van zijn spel tijdens het reguliere seizoen. Ook zijn schietpercentages gingen lichtelijk omhoog (48 om 44% van het veld, 37 om 36% van de driepuntlijn en 80 om 75% van de vrije-worplijn).

De verbetering van Victor Oladipo dit jaar vergeleken met vorig jaar is indrukwekkend te noemen (NBA.com)

Alsof dit nog niet genoeg was, werd hij nog beter tijdens de eerst ronde van de NBA play-offs. In deze eerste ronde (4-3 verloren van de Cavaliers) wist hij iets minder punten te scoren per wedstrijd (22.7 punten), maar schoot hij omhoog in de rebounds (8.3 per wedstrijd) en assists (6.0 per wedstrijd) categorieën. Het mocht niet baten tegenover LeBron James en de Cavaliers, die uiteindelijk nu in de NBA-Finals actief zijn.


DEFENSIVE PLAYER OF THE YEAR: ANTHONY DAVIS


In de strijd om Defensive player of the Year ging het tussen twee man: Anthony Davis en Rudy Gobert. Door SportAmerika werd Anthony Davis verkozen tot de beste verdedigende speler van het afgelopen seizoen. Met 11.1 rebounds, 1.5 steals en 2.6 blocks per wedstrijd was hij overal luidt en duidelijk aanwezig aan de verdedigende kant van de bal. Tevens verslaat hij Gobert in al deze categorieën. Gobert wist 10.7 rebounds, 0.8 steals en 2.3 blocks gemiddeld te behalen het afgelopen seizoen. Als we dan de aanvallende statistieken erbij pakken wordt het gat alleen maar groter (28.1 om 13.5 punten per wedstrijd).

Tijdens het reguliere seizoen was het gat tussen Davis en Gobert al aanmerkelijk. Alleen op het gebied van Blocks kon de Fransman bijblijven (NBA.com)

In de play-offs waren beide spelers klaar na de Conference Semifinals. Anthony Davis ging alleen maar beter spelen in de play-offs. Met 30.1 punten, 13.4 rebounds, 2.0 steals en 2.3 blocks per wedstrijd wist hij de prijs van beste verdediger van het afgelopen seizoen definitief binnen te halen. Gobert was compleet afwezig tijdens de play-offs en was met zijn statistieken een stuk minder invloedrijk (13.2 punten, 10.7 rebounds, 0.9 steals en 2.3 blocks).
In de play-offs was Anthony Davis ontketend en was Rudy Gobert een stuk minder afwezig (NBA.com)


COACH OF THE YEAR: BRAD STEVENS


De titel Coach of the Year gaat naar Brad Stevens. Onder meer Quin Snyder, Tyronn Lue en Dwane Casey werden genoemd, maar het indrukwekkende seizoen van de Celtics is niet onopgemerkt gebleven bij de SportAmerika-redactie. Na een fantastisch offseason, met het vastleggen van Gordon Hayward en Kyrie Irving, begon het seizoen zelf dramatisch. Tijdens het eerst duel tegen de Cavaliers raakte Hayward geblesseerd en was hij de rest van het seizoen uitgeschakeld.

Brad Stevens wist zijn team ondanks vele blessures naar de Conference Finals te leiden. (Bob DeChiara / USA TODAY Sports)

In de loop van het seizoen raakte ook Marcus Morris, Marcus Smart, Daniel Theis, Al Horford en Jaylen Brown licht of langdurig geblesseerd. Nadat ook Kyrie Irving zijn seizoen beëindigd zag worden door een blessure, bleven de Celtics goed presteren. Met een 55-27 record (67%) presteerde het team zelfs beter dan het jaar daarvoor (53-29, 65% dus). Het raakte de eerste plek in de Eastern Conference wel kwijt aan de Raptors, maar gingen wel als de nummer twee de play-offs in.
In de play-offs moesten respectievelijk de Bucks (4-3) en de 76ers (4-1) het ontgelden. De Conference Finals werden bereikt, waar LeBron James en de Cavaliers na zeven duels net wat te sterk bleken te zijn (4-3). Brad Stevens is een grote veroorzaker van dit succes. Hij is het beste in het callen van een play na een time-out en heeft laten zien een team met veel blessures op hoog niveau te laten presteren.

(Coverfoto: Ken Blaze / USA TODAY Sports)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen