Dutch Watch: Kenley op stoom, Didi nog steeds koud

Ook dit seizoen is het Koninkrijk der Nederlanden weer goed vertegenwoordigd in de MLB. De spelers zijn ook bepaald geen veldvulling, dus verdienen ze hun eigen plekje bij SportAmerika. In de Dutch Watch bespreken we wekelijks het wel en wee van ‘onze jongens’ in de majors.

Met een negatieve benadering zouden we moeten zeggen dat Ozzie Albies deze maand wat minder presteert. De kleine tweedehonkman van de Atlanta Braves slaat inderdaad wat minder RBIs en homeruns dan in april. Toch kan de organisatie nog altijd dik tevreden zijn met de cijfers die onze landgenoot noteert. De leadoff hitter van de Braves (al staat hij sinds de blessure van Ronald Acuna weer als tweede in de batting order) pikt bijna dagelijks z’n hits mee. Erg productief was de 21-jarige infielder van Curaçao niet deze week. Ook defensief ging het niet altijd goed in de tweede wedstrijd tegen Boston noteerde hij z’n zesde error van het jaar.


Vorig weekend konden Albies en de Braves zich meten met de Boston Red Sox. De jonge ploeg van Brian Snitker kwam in elk van de drie wedstrijden op voorsprong, maar slechts één keer trokken ze het over de streep. De Baby Braves kregen geen pak slaag, maar de BoSox sprongen wel handiger met de kansen om. Een honkslag van Albies kon vrijdag niet voorkomen dat de Red Sox met 6-2 wonnen.
In de tweede wedstrijd kreeg onze landgenoot vier wijd en kon hij na een sac fly van Nick Markakis de 5-3 over home plate lopen. Opnieuw trokken de Red Sox echter aan het langste eind. De Braves kwamen in de derde wedstrijd ijzersterk voor de dag en wonnen met 7-1. Albies was echter een uitzondering. In z’n vijf at-bats kwam hij niet tot een hit en daarnaast kreeg hij drie keer drie slag.

COMEBACK KIDS

Op Memorial Day, afgelopen maandag, stond er een doubleheader tegen de New York Mets op het programma. Tijdens de middagwedstrijd scoorde Ozzie Albies de belangrijke 2-2 in de achtste inning. Catcher Devin Mesoraco zette met een homerun de Mets weer op voorsprong, maar zoals zo vaak dit seizoen hadden de Braves hun antwoord klaar in de negende inning en wonnen met 4-3.
Ook in de tweede wedstrijd was Albies goed voor twee hits en een run. Dit keer moest Atlanta buigen voor de divisierivaal. Ook in de laatste twee wedstrijden werden de wins gelijk verdeeld over de twee teams. In beide gevallen kwam Albies tot één honkslag, maar hij wachtte sinds 22 mei op een RBI. Aan die reeks kwam donderdag overigens een einde met een RBI-triple tegen de Nationals.

De Boston Red Sox hebben de koppositie in de AL East weer wat steviger in handen. Het keurkorps van manager Alex Cora heeft niet de gemakkelijkste week achter de rug, maar Boston sloeg zich er aardig doorheen. Vorig weekend wonnen de BoSox hun serie tegen de Atlanta Braves en deze week moesten ook de Toronto Blue Jays eraan geloven. Xander Bogaerts voegde wat RBIs toe aan z’n totaal en onze landgenoot vijzelde ook z’n aantal homeruns wat op. Hij staat nu op acht dit seizoen.
Vorige week vrijdag, in de eerste wedstrijd tegen de Braves, liet Bogaerts zijn knuppel direct spreken. In de vierde inning volgde de Nederlandse kortestop het voorbeeld van zijn teamgenoot J.D. Martinez en ramde de bal het stadion uit. Het was op dat moment goed voor een 2-2 tussenstand. Boston won de topper met 6-2.
Ook in de tweede ontmoeting kwamen de bezoekers op voorsprong, maar met een single bracht Bogaerts de Red Sox op het bord in de derde inning. Mitch Moreland kreeg de run op z’n naam. Blake Swihart sloeg zijn kortestop even later binnen. Ook dit duel ging met 8-6 naar Boston. In de derde en laatste wedstrijd hadden de Braves het beter voor elkaar. Chris Sale kon z’n ploeg niet aan een win helpen en ook Bogaerts had weinig in te brengen.

X-MAN SLAAT WEER TOE

Tegen de Toronto Blue Jays pakten de Red Sox de draad weer op. Dat gold ook voor Xander Bogaerts. Hij kwam in elk van de drie wedstrijden tot minimaal één hit en liep daarbij ook nog eens de nodige runs binnen. Maandag noteerde Bogaerts zowel de eerste hit als de eerste run van de wedstrijd. J.D. Martinez sloeg z’n teamgenoot vanaf het derde honk binnen. Boston won eenvoudig met 8-3. Die eindstand stond ook op het bord na de tweede wedstrijd. In de zevende inning sloeg onze landgenoot z’n achtste homerun van het seizoen. Het betekende op dat moment de zesde run voor de Red Sox.
De Red Sox-fans konden de bezem pakken, want ook de derde wedstrijd werd gewonnen door hun favorieten. In de achtste inning tekende Bogaerts voor een honkslag. Vanaf het tweede honk sloeg Eduardo Nunez hem binnen. Het was de 39e zege voor de Red Sox dit seizoen. Daar staan nu 18 nederlagen tegenover.

Didi Gregorius is zijn slump nog niet te boven. Vorige week leek de Amsterdammer het juiste spoor even te pakken te hebben, maar vooralsnog was het een opleving. Gregorius is inmiddels aardig gezakt in de line-up. Hij begon als cleanup hitter aan het seizoen, maar inmiddels verschijnt de kortestop als zevende aan slag namens de New York Yankees. In de serie tegen de LA Angels kwam Sir Didi in 11 at-bats niet verder dan twee hits. Tegen de Houston Astros toonde hij al tekenen van beterschap.
Na een fielder’s choice bereikte Gregorius de honken in de eerste wedstrijd tegen de Angels. Even later passeerde hij de thuisplaat voor de eerste run van de wedstrijd. Dat het een belangrijk punt was, bleek wel na afloop. De Yankees klopten hun rivaal uit Californië met 2-1. De tweede wedstrijd zullen ze in New York snel willen vergeten. De Yankees kregen met 11-4 klop en Gregorius keerde vier keer onverrichter zake terug naar de dug-out.
Zondag, in de derde wedstrijd van deze serie, ging het al wat beter. Gregorius werd met vier wijd op het honk gezet in wat een productieve inning voor de Yankees werd. De ploeg scoorde drie runs in de derde inning en onze landgenoot nam de derde voor z’n rekening. De Yankees stuurden hun eigen fans met een 3-1 overwinning naar huis.

OP DE WEG TERUG?

Maandag begonnen de Yankees aan de lastige serie tegen titelverdediger Houston. Gregorius en consorten namen enigszins revanche voor de verloren finale van de American League in 2017 door twee van de drie duels te winnen. De knuppel van Sir Didi besloot ook weer eens een woordje mee te spreken. In z’n 13 at-bats tekende Gregorius voor vijf hits en vijzelde daarmee z’n slaggemiddelde weer wat op. Ondanks twee hits van de Nederlander ging maandag de eerste wedstrijd nog verloren met 5-1.
Een dag later noteerde Gregorius wederom twee honkslagen, maar daar stonden dan ook weer twee strikeouts tegenover. New York had uiteindelijk 10 innings nodig om de Astros met 6-5 op de knieën te krijgen. Woensdag mocht de kortestop eindelijk weer eens een RBI aan z’n totaal toevoegen. Voor het eerst sinds 23 mei sloeg hij een punt binnen. Gleyber Torres passeerde de thuisplaat en de Yankees klaarden dit keer binnen negen innings de klus: 5-3.

De Los Angeles Dodgers hebben de goede versnelling inmiddels gevonden. In de tweede helft van deze maand kwam de ommekeer en de ploeg van Kenley Jansen heeft koploper Colorado in het vizier. Dat de Dodgers aan de beterende hand zijn, is natuurlijk ook goed voor onze landgenoot. De closer kwam afgelopen week weer een paar keer in actie en tekende voor twee saves. Jansen maakte donderdag ook zijn opwachting bij een 2-1 achterstand tegen de Phillies. Hij hield Philadelphia van scoren, maar z’n teamgenoten konden de wedstrijd niet meer kantelen.
Afgelopen weekend kon LA een sweep goed gebruiken in de serie tegen de San Diego Padres. De Dodgers moesten zich echter tevreden stellen met wins in twee van de drie ontmoetingen. Kenley Jansen was alleen in de eerste wedstrijd nodig. Met een 4-1 voorsprong, een stand die al sinds de derde inning op het bord stond, kwam Jansen op de heuvel. Na een fly ball volgden twee strikeouts. De international had slechts 12 pitches nodig om zijn 11e save veilig te stellen.


Op Memorial Day kreeg Jansen geen vrijaf van manager Dave Roberts. Sterker nog, hij moest tegen de Philadelphia Phillies behoorlijk op z’n tellen passen. Jansen verdedigde in de negende inning een 5-4 voorsprong. Met twee strikeouts en een ground out maakte de closer een einde aan dit duel. Kenley Jansen had daar 15 pitches voor nodig. Zijn ERA is inmiddels gedaald naar 2.55. In mei noteerde de Nederlandse reliever een prima ERA van 0.64 en stond hij slechts één run toe. April sloot Jansen af met een ERA van 5.19 en kreeg hij nog vijf earned runs tegen.

Het blijft behelpen voor de Texas Rangers dit seizoen. De ploeg komt vooral in thuiswedstrijden moeizaam tot wist. Al moet daarbij ook worden aangetekend dat de Rangers het ook niet troffen met de tegenstand. Er zijn gemakkelijkere tegenstanders denkbaar dan de Red Sox, de Yankees, de Astros en de Angels. Jurickson Profar en de zijnen bivakkeren in de kelder van de AL West en dat zal voorlopig ook niet veranderen. Na een productieve week met 11 RBIs besloot de knuppel van de Oranje-international het de afgelopen dagen wat rustiger aan te doen. Profar noteerde slechts één RBI.
Toch was de infielder wel degelijk van waarde voor de kwakkelende Rangers. Zaterdag won Texas met 4-3 van de Kansas City Royals en dat was mede te danken aan Jurickson Profar. Na zijn derde triple van het seizoen werd de Nederlander binnengeslagen door outfielder Joey Gallo. Dit steuntje in de rug konden de Rangers goed gebruiken na een 3-0 achterstand. Texas kwam terug en won met 4-3. In de vierde en laatste wedstrijd tegen de Royals kon Profar geen potten breken. De Curaçaoënaar kwam één keer met vier wijd op de honken, maar werd verder aan de ketting gelegd.

TOCH WEER BELANGRIJK

De rotation van de Seattle Mariners had goed opgelet, want ook zij hielden Profar van de honken in de eerste wedstrijd van de serie. In z’n vier at-bats kreeg de international twee strikeouts te verwerken. Na de 2-1 nederlaag van maandag beten de Rangers een dag later van zich af. In de negende inning gaf een single van Profar de aanzet tot iets moois. Rougned Odor kwam even later door met een double en legde daarmee de basis voor de 9-5 zege.
In het derde duel was het opnieuw raak voor onze landgenoot. Met een triple, een RBI en drie runs had Profar een flinke vinger in de pap in de wedstrijd die met 7-6 gewonnen werd door de Rangers. Voor de infielder was het z’n eerste en enige RBI deze week. Hij staat inmiddels op een totaal van 27 binnengeslagen punten. Gisteren (donderdag) kwam Profar door met z’n 17e double van het jaar, maar kon een 6-1 nederlaag niet voorkomen.

Nee, het was weer niet de week van Jonathan Schoop en z’n Baltimore Orioles. De O’s zijn het lelijke eendje in de AL East en hebben nog altijd één van de slechtste records in de MLB. In de afgelopen dagen voegden de Orioles weer de nodige nederlagen toe aan hun totaal. Ze begonnen vorige week met een serie tegen de Tampa Bay Rays. Daarna volgden drie duels met de Washington Nationals. Het werd bepaald geen succes voor de Orioles en ook Jonathan Schoop kon zich niet in positieve zin onderscheiden.

EINDE AAN REEKS

Vorige week vrijdag verliep de eerste wedstrijd tegen de Rays nog wel hoopgevend. Na een double van derdehonkman Danny Valencia kwam Baltimore in de eerste inning op voorsprong. Een homerun van Jonathan Schoop bepaalde de eindstand op 2-0. De Nederlandse tweedehonkman joeg de bal in de zesde inning in de seats en noteerde daarmee z’n vijfde homerun van het jaar. Vorig jaar rond deze tijd stond Schoop op zeven homers. Dit jaar miste de international echter de nodige wedstrijden vanwege een blessure.
In de tweede wedstrijd tegen Tampa Bay kwam er een einde aan de hitting streak van Schoop. Vijf wedstrijden op rij had hij minimaal één hit geslagen, maar het lukte hem dit keer niet. Baltimore ging met 5-1 onderuit. De infielder van Curaçao pakte een dag later de draad weer op. Schoop scoorde in de eerste inning de derde run namens de Orioles, maar dit was bij lange na niet genoeg. Ondanks twee hits van de Nederlander wonnen de Rays met 8-3.
Tegen de sterke Nationals werd het er allemaal niet beter op voor Baltimore. De fans zagen hun Orioles maandag met 6-0 verliezen. Schoop sloeg in de vierde inning nog wel een single, maar liep vervolgens in een dubbelspel. Het was het enige succesje voor de Nederlander in deze serie. Zijn ploeg ging drie keer onderuit en in z’n 12 at-bats bleef Schoop steken op die ene hit.
Woensdag had de tweedehonkman het ontzettend lastig tegen Nats-starter Max Scherzer. Schoop kreeg drie strikeouts om z’n oren. Dit weekend vervolgt Baltimore het seizoen met een serie tegen de Yankees. De competitieplanner heeft dus voor een uitdagend schema gezorgd.

Met de Los Angeles Angels gaat het al een tijdje niet meer vanzelf, maar Andrelton Simmons blijft stoïcijns z’n honkslagen slaan. De international van het Koninkrijksteam is bezig aan een keurige hitting streak. Deze begon op woensdag 23 mei en duurt nu al negen wedstrijden. Simmons voert bij de Halos nog altijd de lijstjes aan als het gaat om het aantal hits en het slaggemiddelde. Zijn ploeg moet in de AL West steeds meer terrein prijsgeven.
Los Angeles won vorige week twee van de drie wedstrijden in Toronto, dus reisden de Angels met een goed gevoel naar Yankee Stadium. The Bronx Bombers rekenden twee keer af met de bezoekers uit Californië. Simmons liet zich niet onbetuigd. Na een hit in de eerste ontmoeting, sloeg hij in de tweede wedstrijd z’n 15e RBI van de maand. Na een sac fly van de Nederlander kon Mike Trout de thuisplaat passeren. De Angels wonnen met 11-4.
Afgelopen zondag sloeg Simba zijn eerste en voorlopig enige homerun van deze maand. In de zesde inning timmerde de kortestop de bal de tribunes in. Het zou de enige run van de Angels blijven. New York klopte de gasten met 3-1.

SIMBA vs TIGERS

In de serie tegen de Detroit Tigers moest het voor de LA Angels weer eens gebeuren. De ploeg van Simmons won echter maar één van de vier wedstrijden en had weer de nodige moeite om runs op het bord te krijgen. Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Andrelton Simmons begon met een double, twee hits en een RBI aan de serie. Een win zat er voor de Halos echter geen moment in.
Detroit sloeg al vroeg toe en won met 9-3. Dinsdag draaide LA de rollen om. De infielder van Curaçao kreeg vier wijd in de tweede inning en mocht na een homerun van Ian Kinsler over de thuisplaat komen. Dit keer haalden de Halos flink uit met een 9-2 overwinning. Het was de enige zege die ze boekten in Detroit. Simmons verliet Detroit met zes hits in 15 at-bats, maar de road trip eindigde in mineur met een 6-1 en een 6-2 nederlaag.

Coverfoto: Sean M. Haffey/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen