NBA Finals 2018: Warriors winnen Game 1 na fout JR Smith


De NBA Finals zijn eindelijk daar. We zetten dagelijks de hoogtepunten van de NBA Finals even voor je op een rijtje, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.


WARRIORS WINNEN NA BIZZARE MISSER JR SMITH


DE HEADLINES

Afgelopen nacht begon dan eindelijk het slotstuk van dit spectaculaire NBA-seizoen: De NBA-Finals. Het eerste duel in Oracle Arena ging na 53 zinderende minuten naar de Golden State Warriors, 114-124.
Het gehele duel ging eigenlijk gelijk op. Beide teams wisten de gehele wedstrijd geen voorsprong groter dan tien punten bij elkaar te verzamelen. Vanaf de eerste seconde was het ook al duidelijk dat de Cavaliers zouden gaan doen wat de Warriors ook doen verdedigend: Alles switchen. Omdat beide teams deze tactiek gebruikten kregen we matchups te zien als Kevon Looney vs LeBron James, JaVale McGee vs LeBron James en JR Smith vs Draymond Green. Na een aanvallend ijzersterk begin van beide teams stond het 30-29 in het voordeel van de Cavaliers. LeBron James had op dat moment al meer dan 15 punten verzameld in het eerste kwart.
Het tweede kwart was offensief gezien wat minder spectaculair. Dankzij een late driepunter van Stephen Curry gingen beide teams met een 56-56 stand de kleedkamers in. JR Smith maakte hier zijn eerste cruciale fout van de avond door te gemakkelijk te happen. LeBron James had na de eerste 24 minuten al 24 punten weten te scoren.

CAVALIERS OVERLEVEN DERDE KWART

In het welbekende derde kwart van de Warriors greep de thuisploeg het hef in handen. Er waren amper een paar minuten gespeeld of het gat was gegroeid naar zes punten. Dit was vooral dankzij JaVale McGee, die aan beide kanten van de bal een belangrijke rol had in deze run. De Cavaliers herpakte zich en wisten de schade te beperken. De Warriors wonnen dan wel het derde kwart (22-28), maar hadden met nog een kwart te gaan maar een voorsprong van zes punten (78-84).
In het vierde kwart zouden de Cavaliers, onder leiding van LeBron James, het gat van zes punten pas aan het einde van de wedstrijd weten te dichten. Daarna ging het in de slotfase gelijk op en was het niet te voorspellen wie er ging winnen. Nadat LeBron James met een and-one de Cavaliers op een 104-102 voorsprong had gezet met nog 50 seconden te gaan, begon het spektakel pas echt.

JR SMITH BLUNDERT

De volgende aanvallende positie van de Warriors leverde namelijk een charge op van LeBron James. Na het bekijken van de herhaling bleek dat LeBron James iets teveel naar links leunde met zijn bovenlichaam, waardoor het een blocking foul werd. De Warriors wisten vervolgens de stand op 104-104 te brengen. Vervolgens wist LeBron James weer een lay-up te maken en reageerde Stephen Curry met een and-one.
Zo stonden de Cavaliers met nog 23 seconden te gaan 107-106 achter, waarna LeBron James de bal weer kreeg. Hij zag een vrijstaande George Hill, die vervolgens een overtreding mee kreeg. Hij wist de eerste vrije worp te maken, maar de tweede miste hij. JR Smith wist de rebound te veroveren, maar dacht waarschijnlijk dat de Cavaliers een punt voor stonden. Hij dribbelde de bal uit de paint en gaf veel te laat de bal aan George Hill. Dit deed hij pas op aanwijzing van LeBron James. George Hill kon vervolgens geen normaal schot meer nemen, waarna het overtime werd in de eerste wedstrijd van de NBA-Finals. Dit zorgde voor veel hilariteit op Twitter.

WARRIORS DOMINEREN OVERTIME

In de extra vijf minuten die vervolgens nog gespeeld werden bleek het al snel gedaan te zijn. Binnen twee minuten was het gat al meer dan vijf punten geworden. De Warriors wonnen overtime uiteindelijk met 7-17 en en verslaan de Cavaliers 114-124. Aan het einde van de wedstrijd liepen de gemoederen nog hoog op. Eerst was LeBron James na een block aan het trash talken met Stephen Curry en Klay Thompson. Vervolgens kreeg Tristan Thompson een technische fout vanwege een onnodig harde overtreding op Shaun Livingston. 
Draymond Green klapte zowat in zijn gezicht ter goedkeuring van deze beslissing, waarna Tristan Thompson zich niet in kon houden en de bal in zijn gezicht duwde. Na een vertraging van een paar minuten kwam het duel ten einde en bleef het bij 114-124.
Bij de Cavaliers was LeBron James wederom legendarisch goed. Met 51 punten, acht rebounds en acht assist (19-32 van het veld en 3-7 van de driepuntlijn) wist hij Cleveland bijna solo naar een uitzege te loodsen. Kevin Love was de enige speler die hem nog een beetje wist te ondersteunen aan de aanvallende kant van de bal (21 punten, 13 rebounds). Bij de Warriors waren de grote drie zoals gewoonlijk de uitblinkers.
Klay Thompson scoorde 24 punten en schoot 50% van de driepuntlijn. Stephen Curry wist daar 29 punten, negen assist en zes rebounds aan toe te voegen. Ook Kevin Durant kende met 26 punten, negen rebounds en zes assist een prima wedstrijd.
De Cavaliers waren veel beter in de rebounds-categorie (53-38), maar schoten minder goed (44% om 51% van het veld en 27% om 36% van de driepuntlijn) en hadden minder assist (18-31) dan de Warriors.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Het volgende duel staat pas over drie dagen op het programma. In de nacht van zondag op maandag zal om 02.00 het tweede duel van de NBA-Finals afgewerkt worden. De Warriors zullen hopen op een wat eenvoudigere overwinning. De Cavaliers blijven zoeken naar die benodigde uitzege.

(Coverfoto: Lachlan Cunningham/Getty Images)

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen