MLB Draft Preview 2018: pick 11-20

Hieronder volgt deel twee van SportAmerika’s MLB Draft Preview 2018, waarin selecties 11 tot en met 20 aan bod komen. Voor de volledigheid staat hieronder nog de draftvolgorde en bijbehorende toegewezen tekenbonusbedragen van pick 1 – 10. Deel 1 gemist? Lees het hier.


#11 BALTIMORE ORIOLES

COLE WINN (RHP)
Lutheran High School, Californië


Een speler die hoger in de top, maar ook meer richting nummer 25 gekozen kan worden, is Cole Winn. De werper heeft een aantal dingen voor hem spreken (moeilijke tegenstanders in Cali, goede resultaten), maar heeft ook relatief weinig track record en is nog lang niet uit-ontwikkeld. Toch zien zijn spin rates er fantastisch uit en levert zijn makkelijke werpbeweging enige projectie op waar de Orioles graag hun vingers achter zouden krijgen.
Winn heeft een commitment aan Mississippi State, net als Carter Stewart.

ALTERNATIEVEN

Kijk niet gek op als de O’s toch voor een werper kiezen die mogelijk sneller in de Majors kan terechtkomen. Hun keuze zal dan meer in de hoek van Shane McClanahan, Jackson Kowar of Ryan Rolison terechtkomen.


#12 TORONTO BLUE JAYS

SHANE MCCLANAHAN (LHP)
South Florida


McClanahan gaat vallen in deze draft, vooral vanwege zijn bij tijd en wijle verdwijnende controle. Toch is de strikeoutrate enorm legit, dus de Blue Jays zullen zich in de handen knijpen als de lefty op plek 12 nog beschikbaar is. Met een fastball die de 100 mph aantikt en een adembenemende change-up (misschien wel de beste in de draft) zijn de mogelijkheden met McClanahan eindeloos.
Het probleem zit hem in de werpbeweging en de moeizame andere breaking pitches, maar een lefty met een kanon in zijn arm… daar is wel een plek voor te vinden.

ALTERNATIEVEN

Mocht McClanahan op plek 12 niet meer aanwezig zijn, kijk dan naar Logan Gilbert van Stetson. Gilbert stond tot recent toe hoger op de draftboards, maar zijn snelheid dipte een beetje, dus zakt hij automatisch. Stetson was ook de thuisbasis van Jacob deGrom en Corey Kluber, dus hij heeft zijn afkomst mee. Hoe dan ook lijkt een werper de uitkomst voor Toronto.


#13 MIAMI MARLINS

NOLAN GORMAN (3B)
Sandra O’Day Connor High School (Arizona)


De Marlins zijn bezig aan een enorme verjonging en lijken in de draft dan ook vooral geïnteresseerd in high schoolers. Twee namen springen er op plek 13 uit: Triston Casas en Nolan Gorman. Beide spelers hebben aantrekkingskracht voor Miami; Casas is een local boy (uit Plantation, Florida) en Gorman is de beste high school-hitter van het land. Dat beide spelers dezelfde positie spelen (derde honk) is mooi meegenomen.
Waarom Gorman tot plek 13 valt en niet in de top 10 gaat? Hij was vorige zomer beter dan tot nu toe in 2018. Het talent is er echter zeker. Hij heeft een commitment aan Arizona, samen met maatje Matthew Liberatore.

ALTERNATIEVEN

Flip a coin. Er moeten heel gekke dingen gebeuren willen de Marlins niet Casas of Gorman hier selecteren.


#14 SEATTLE MARINERS

TREVOR LARNACH (OF)
Oregon State


De tweede Oregon Stater (na Nick Madrigal) die in de top 15 gekozen kan worden, is outfielder Trevor Larnach. Ook hier is de local boy-vergelijking te maken; Oregon State ligt relatief dichtbij de Mariners en is dus eenvoudig te scouten. Daarbij koos Seattle zes keer in de laatste zeven jaar een collegespeler, waarvan er slechts één geen slagman was.

ALTERNATIEVEN

Gaat Seattle onverwacht toch voor een werper, houd dan Ryan Rolison (Mississippi) of Jackson Kowar (Florida) in de gaten.


#15 TEXAS RANGERS

ETHAN HANKINS (RHP)
Forsyth Central High School (Georgia)


Er gaan sterke geruchten dat de Rangers een shortlist hebben met meerdere jongens erop die wij al eerder in de draft projecteren (Kelenic en Winn, onder andere), maar een heel duidelijke voorkeur is er niet. Wel worden de Rangers aan zo ongeveer alle highschoolers in het land gelinkt, dus… tel uit je winst. Wij gaan hier voor Ethan Hankins, hoewel de Rangers bij lange na niet het enige team in deze keuzeregio is dat aan de werper gekoppeld is.
Ook Hankins heeft dit seizoen zijn draft stock iets zien dalen, maar barst nog steeds van het talent. Hij heeft een commitment van/aan de pitchingfabriek in Vanderbilt, die dus overduidelijk ook iets in hem zien.

ALTERNATIEVEN

Outfielder Jordyn Adams is een mogelijkheid, of één van de highschoolers van eerder uit de draft previews.


#16 TAMPA BAY RAYS

JORDYN ADAMS (OF)
Green Hope High School (North Carolina)


De Rays zijn één van de weinige teams die een realistische kans hebben om Jordyn Adams ‘weg te kopen’ uit high school. Afgezien van de Royals beschikken de Rays over het grootste bonuskapitaal en ze zullen diep in de buidel moeten tasten om two-sport athlete Adams — hij excelleert ook in football — over te kunnen halen vanuit high school voor honkbal te kiezen. Hij heeft al een toezegging gedaan aan UNC, om in twee sporten uit te komen in college.

ALTERNATIEVEN

Tampa’s local boy Connor Scott (OF) kan hier ook een mogelijkheid zijn, maar de eerste poging lijkt gewaagd te worden aan Adams.


#17 LOS ANGELES ANGELS

JACKSON KOWAR (RHP)
Florida


De grootste wildcard van de eerste ronde zit in LA, waar de Angels aan een reeks collegewerpers gelinkt worden. Met Logan Gilbert al van ons bord af lijkt het tussen Jackson Kowar en Ryan Rolison te gaan. Kowar gooit voor één van de beste collegeprogramma’s in het land op het gebied van pitching, dus ondanks Rolison’s 10 K/9 in de SEC kan Kowar de voorkeur krijgen boven de Mississippi-ace. Zijn werpbeweging lijkt een beetje op die van rotationgenoot Brady Singer, dus bij Florida hebben ze duidelijk een bepaalde filosofie.

ALTERNATIEVEN

Ryan Rolison, dus, maar vlak ook Steele Walker (OF, Oklahoma) of highschoolwerpers Ryan Weathers, Kumar RockerRyan Rolison of Grayson Rodriguez niet uit.


#18 KANSAS CITY ROYALS

CONNOR SCOTT (OF)
Plant High School (Florida)


Het kan voor de Royals ook alle kanten op, vooral vanwege hun league-leading budget tijdens deze draft. Scott op plek 18 is misschien een beetje vroeg, maar high school hitters is een demografie die KC wel bevalt, zeker na de goede ontwikkeling van Nick Pratto. Kansas City beschikt ook over een keuze in de compensatieronde, dus de strategie om een lower level speler op deze plek binnen te halen, geld te besparen en dan meer bonusgeld naar een andere speler te knallen, is ook een mogelijkheid. Scott heeft wel een commitment aan Florida.

ALTERNATIEVEN

Als Jarred Kelenic valt, verwacht dan dat de Royals hem hier opstofzuigen. Ook Noah Naylor wordt (3B/SS) van St. Joan of Arc Catholic High School is een naam die hier genoemd wordt. Het jongere broertje van Padres-prospect Josh Naylor heeft een goede achtergrond tegen ‘pro’ pitchers en zit in de lift.


#19 ST. LOUIS CARDINALS

RYAN ROLISON (LHP)
Mississippi


Mocht Rolison op plek 19 niet meer beschikbaar zijn, hebben de Cardinals een solide backupplan in Brice Turang. De Cardinals hebben al jaren geen echt goede kortestop meer gehad, dus Turang heeft dan wel een plekje in de organisatie. In ons scenario hier is Rolison echter nog beschikbaar en de Cards gaan de mogelijkheid niet voorbij laten gaan om hem hier op te pikken.

ALTERNATIEVEN

Brice Turang, dus. Als Rolison eerder weggaat en Jackson Kowar is nog beschikbaar, is die kans ook aanwezig.


#20 MINNESOTA TWINS

RYAN WEATHERS (LHP)
Loretto High School (Tennessee)


De zoon van ex-bigleaguer David Weathers maakt zijn entree in deze lijst op nummer 20 en past perfect bij de Twins. Minnesota heeft er een handje van highschoolers te kiezen (7 uit hun laatste 9 first-rounders waren scholieren), dus Ryan Weathers ligt in de lijn der verwachting. Kijkend naar de draft is een pitcher sowieso wel een aardige gok voor Minny en Weathers (met een low-90s fastball en goede curve) past dan ook goed.
Ook Weathers heeft een commitment aan Vanderbilt, waar hij de toch al sterke pitching staff wil verbeteren.

ALTERNATIEVEN

Als Rolison valt, nemen de Twins vrijwel zeker hem. Ook Grayson Rodriguez zou, ondanks zijn helium, nog wel eens op plek 20 beschikbaar zijn. Als de Twins meer vertrouwen op zijn laatste paar maanden dan op Weathers’ afkomst, zou de Texaan de keuze kunnen worden.

Coverfoto: Jackson Kowar, door David Bowie (Gator Country)

Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen