MLB Draft Preview 2018: pick 21-30

Naar mate de eerste ronde vordert, wordt het steeds moeilijker de juiste spelers aan de juiste clubs te verbinden. De kans is groot dat een team in de bovenste regionen van de draft een verrassende keuze maakt en daarmee de hele puzzel in de war stuurt. Toch wagen een poging in het het derde en laatste deel van SportAmerika’s MLB Draft Preview 2018, waarin selecties 21 tot en met 30 aan bod komen.
Voor de volledigheid staat hieronder nog de draftvolgorde en bijbehorende toegewezen tekenbonusbedragen van pick 1 – 10. Deel 1 en 2 vind je hier en hier.


#21 MILWAUKEE BREWERS


GRAYSON RODRIGUEZ (RHP)

Central Heights High School, Texas


Polariserend is een te vriendelijk woord voor de status van Grayson Rodriguez, die in veel mock drafts tussen plek 11 en plek 30 uitkomt. All over the place, dus. Met het risico dat dit onze Austin Beck wordt (vorig jaar zaten we er bij de jonge outfielder 13 plekken naast), gaan we er een beetje tussenin zitten, met de kanttekening dat een plek (veel) hoger in de eerste ronde geen gekke uitkomst zou kunnen zijn.
Rodriguez is een beetje de Heliot Ramos van dit jaar; een speler die — na een geweldige paar voorjaarsmaanden — een heliumballonnetje of twee aan zijn riem heeft hangen. Hij wordt heel veel aan de Pirates gelinkt op plek 10, wat zomaar ook zou kunnen gebeuren.
De Brewers zitten achter pitching aan, zoveel is wel duidelijk geworden. De upside van Rodriguez zou zomaar genoeg kunnen zijn om Milwaukee over te halen, als hij niet zijn commitment aan Texas A&M houdt. Als hij inderdaad lager gaat dan sommige mocks hem toedichten, zien wij de werper zomaar zeggen: volgend jaar beter.

ALTERNATIEVEN

Tsja, grijp een highschoolwerper die nog niet gekozen is en plak hem hier. Kumar Rocker staat zeker op het lijstje. Mogelijk ook Ryan Weathers, als die tot 21 valt. Indien Trevor Larnach nog beschikbaar is, zouden de Brewers ook kunnen verrassen en een outfielder kunnen selecteren.


#22 COLORADO ROCKIES


ANTHONY SEIGLER (C)

Cartersville High School (Georgia)


Het is zeldzaam dat er zo laat in de eerste ronde nog enigszins concensus is over een selectie, maar meerdere sportnieuwssites voorspellen Seigler naar de Rockies. De club heeft dan ook hard achter de highschoolcatcher aangezeten en hij heeft een fantastisch voorjaar gedraaid met zijn highschoolteam.
Seigler heeft een commitment aan Florida.

ALTERNATIEVEN

Cole Wilcox, Kumar Rocker of Grayson Rodriguez zijn ‘in play’ hier voor Colorado, dat altijd goede pitching kan gebruiken.


#23 NEW YORK YANKEES


TRISTON CASAS (1B)

American Heritage High School (Florida)


Vorig jaar grepen de Yankees volledig onverwacht naast Nick Pratto, die uiteindelijk twee picks voor New York naar de Royals ging. De Yankees settelden toen voor Clarke Schmidt (under slot) en kunnen in 2018 alsnog de lefty powerhitting eerstehonkman draften. Triston Casas is in veel opzichten een kopie van Pratto en lefty slugging eerstehonkmensen kunnen ze in New York wel gebruiken. Of hij echter voorbij de Marlins komt…?
Casas heeft een commitment aan Miami.

ALTERNATIEVEN

De Yankees hopen heel erg op een onverwachte val van een jongen als Cole Winn, maar de kans dat die tot 23 valt is heel klein. In het geval dat hij van het bord af is, gaan de Yankees vrijwel zeker high school hitter, met Brice Turang heel hoog op de lijst. Ook werper Kumar Rocker heeft nog een kansje.


#24 CHICAGO CUBS


KUMAR ROCKER (RHP)

North Oconee High School (Georgia)


Blijven de Yankees van Rocker af, zullen de Cubs niet twijfelen om toe te slaan. De werper is nu nog een highschooler, maar kan over een jaar of drie een first overall talent zijn. In de hoop een ace voor een koopje toe te kunnen voegen aan een uitgehold farmsysteem zullen de Cubs hier niet lang over hoeven twijfelen.
Rocker heeft een commitment aan (drie keer raden) Vanderbilt.

ALTERNATIEVEN

Willen de Cubs een oudere speler, let dan op voormalig SEC Pitcher of the Year Sean Hjelle. Ze zouden ook dolgraag Ethan Hankins of Logan Gilbert willen hebben, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat die op plek 24 nog beschikbaar zijn.


#25 ARIZONA DIAMONDBACKS


BRICE TURANG (SS)

Santiago High School (Californië)


Vorig seizoen stond Brice Turang nog te boek als een potentële top 10 pick, maar de highschooler uit Californië is wat gezakt in de maanden die volgden. De D-backs zijn naarstig op zoek naar een nieuwe franchise shortstop nadat er wat vroeg opgegeven werd qua Didi Gregorius, dus de hoop is dat Turang die plek kan invullen. Als hij tot 25 valt (wat geen automatisme is), moeten de Snakes hier wel toeslaan.
Turang heeft een commitment aan Louisiana State (LSU), het programma waar ook Alex Bregman uit voortkwam.

ALTERNATIEVEN

Kumar Rocker, Noah Naylor, Jake McCarthy: kan allemaal. Veel hangt ook af van de picks net voor de D-backs, want Turang is ook gelinkt aan de Yankees.


#26 BOSTON RED SOX


JEREMY EIERMAN (SS)

Missouri State


Toen ondergetekende begin april met White Sox-prospect Jake Burger over — onder andere — het talent in de aankomende draft sprak, noemde de derdehonkman specifiek ex-teamgenoot Jeremy Eierman om een oogje op te houden. De kortestop heeft sindsdien niets gedaan om zijn status als potentieel eersterondetalent te verminderen en met de Red Sox in de markt voor een collegespeler, is Eierman een goede optie.
Hij is — ondanks een minder voorjaar — nog steeds de beste collegekortestop in deze draft, dus met enige projectability is hij wel als firstrounder aan te wijzen, zij het wat later in de ronde.

ALTERNATIEVEN

Griffin Conine, Steele Walker, Seth Beer en Mason Denaburg zijn ook op verschillende momenten aan de BoSox gekoppeld. Het zou ons persoonlijk verrassen als Beer toch weer de eerste ronde insluipt — hij lijkt voorbestemd voor de supplemental round of de tweede ronde — maar zijn profiel past wel in Boston. Denaburg is ook aan de Yankees gelinkt.


#27 WASHINGTON NATIONALS


COLE WILCOX (RHP)

Heritage High School (Georgia)


Hij heeft een commitment aan Georgia, dus Wilcox zal een stevige bonus in het vooruitzicht gesteld moeten worden wil hij ervoor kiezen pro te gaan. Toch denken de Nationals dat hij het waard is; de club is veelvuldig aan de werper uit de staat Georgia gekoppeld. Een goede fastball, cleane delivery met weinig moving parts en een reputatie als een bulldog op de heuvel maken van Wilcox een interessante werper.

ALTERNATIEVEN

Als één van de voorgaande spelers valt, grijpen de Nats hem. Er is teveel verloop erna om enig zicht te hebben op het draftbord van de Nats buiten Wilcox. Het lijkt sowieso een pitcher te worden.


#28 HOUSTON ASTROS 


STEELE WALKER (OF)

Oklahoma


Supertoolsy outfielders draften en opleiden, daar hebben de Astros goede ervaringen mee. Steele Walker past dan ook goed in de filosofie van de ‘Stros, maar of hij hier nog beschikbaar is, is maar de vraag. De outfielder van Oklahoma is nog zo’n figuur dat op meerdere plekken uit kan komen, want hij is ook een ideale under slot-kandidaat voor eerder in de eerste ronde.

ALTERNATIEVEN

Griffin Conine wordt hier genoemd (zoon van Jeff Conine), maar verder is er weinig duidelijkheid rondom de Astros. De kans op een positiespeler is wel groter dan op een pitcher.


#29 CLEVELAND INDIANS


ALEK THOMAS (OF)

Mount Carmel High School (Illinois)


Thomas is nog zo’n pick die ook zomaar veel (veel) hoger in de draft van het bord kan vliegen. De outfielder is een gold glover op defensief gebied en blinkt ook in football uit. Thomas is een superatleet die een stevig plafond heeft qua capaciteiten.
Thomas heeft een commitment aan TCU in Texas, om zowel baseball als football te spelen. Zijn vader is White Sox strength and condition coach Allen Thomas. De Sox hopen dus dat hij naar de tweede ronde valt, maar dat zien we niet gebeuren.

ALTERNATIEVEN

Wordt het niet Thomas, zien we de Indians een pitcher kiezen en hem under slot vastleggen. Op die manier kan de club meer kapitaal naar spelers in de tweede en derde ronde gooien.


#30 LOS ANGELES DODGERS 


SEAN HJELLE (RHP)

Kentucky


De laatste keuze van deze eerste 30 picks, Sean Hjelle, is een boomlange, spijkerdunne werper van Kentucky, onderdeel van het werpersduo Twin Towers met teamgenoot Justin Lewis. Met zijn 6’11 (2.10 meter) is Hjelle de langste prospect in deze eerste ronde (met afstand), maar ondanks zijn lange postuur weet hij zijn beweging vloeiend te houden. De Dodgers zullen hem op een stevig gewichtprogramma zetten, maar de arm is zeker legit.

ALTERNATIEVEN

Connor Scott, Alek Thomas, Mason Denaburg.


KEEP AN EYE ON


Spelers die in deze draft preview niet binnen de top 30 zijn gekozen, maar waar wel rekening mee moet worden gehouden:
Griffin Conine (OF), Seth Beer (1B), Jordan Groshans (HS – SS), Jeremiah Jackson (HS – 2B), Xavier Edwards (HS – SS), Nick Schnell (HS – OF), Mason Denaburg (C).

Coverfoto: Grayson Rodriguez, door Mike Vasil / Perfect Game

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen