2023 NBA Draft: San Antonio kiest Wembanyama

Victor Wembanyama is afgelopen nacht door de San Antonio Spurs als eerste gekozen in de NBA Draft. Het mocht geen verrassing zijn dat de Spurs voor de negentienjarige Fransman kozen. De 2 meter 24 lange Wembanyama werd zelfs al bestempeld tot “het grootste talent uit de geschiedenis van de teamsport”. De keuze voor Wembanyama was al ruim een jaar publiek geheim en het was enkel wachten tot Draft Night, maar de rest van de keuzes waren allerminst voorspelbaar. Hieronder een overzicht van de gehele eerste ronde van de 2023 NBA Draft.

1. SAN ANTONIO SPURS: VICTOR WEMBANYAMA | PF/C

Het feit dat Wemby als eerste gekozen zou worden afgelopen nacht, was al ruime tijd bekend. Sinds de video’s in 2020 dat de toenmalig zestienjarige Wembanyama het opnam tegen drievoudig Defensive Player of the Year Rudy Gobert, was het slechts een kwestie van tijd tot hij in de NBA zou komen. Drie jaar later, met een kampioenschap, MVP en DPOY-trofee op zak in de Franse LNB Pro A, maakt het megatalent de stap naar de NBA. De San Antonio Spurs waren de gelukkige in de NBA Lottery door de eerste pick te krijgen, waarmee ook direct de nieuwe bestemming voor Wembanyama bekend werd.

2. CHARLOTTE HORNETS: BRANDON MILLER | F

Nadat Wembanyama was gekozen, begon de spanning voor de draft pas echt. Na maanden vol speculatie voor de tweede pick, met name tussen Scoot Henderson en Brandon Miller. Uiteindelijk kozen de Hornets voor laatstgenoemde, een forward van de universiteit van Alabama. Met Miller krijgt LaMelo Ball als point guard van de Hornets een perfecte ontvanger voor zijn passes, zowel op de perimeter als rond de ring.

3. PORTLAND TRAIL BLAZERS: SCOOT HENDERSON | G

Met de eerste twee picks achter de rug, bleek ook de derde pick een uitgemaakte zaak. Scoot Henderson, afkomstig van de G-League Ignite, werd gekozen door de Portland Trail Blazers. Henderson geeft de Blazers een enorme atletische boost. Zijn schot is nog één van zijn verbeterpunten, maar met een enorme motor en onbegrensde wil om te winnen, is hij een perfecte partner-in-crime voor Damian Lillard, of misschien wel als nieuwe leider van de Blazers, mocht Lillard alsnog vertrekken.

4. HOUSTON ROCKETS: AMEN THOMPSON | G

Ook de Houston Rockets kozen voor één van de meest getalenteerde point guards van de draft class met Amen Thompson. Thompson is een ware atleet op het basketbalveld en zal voor de Rockets een direct een belangrijke rol in kunnen vullen. Met kersverse head coach Ime Udoka en het ontbreken van een echte point guard in een jonge, talentvolle selectie, zijn er heel veel mogelijkheden voor Amen Thompson bij de Rockets.

5. DETROIT PISTONS: AUSAR THOMPSON | G

Nadat Amen Thompson met de vierde pick werd gekozen, werd zijn tweelingbroer Ausar Thompson met de volgende pick gekozen door de Detroit Pistons. Vooral de defensieve potentie van Thompson zal de Pistons enthousiast gemaakt hebben. Met Cade Cunningham en Jaden Ivey als beoogd backcourt, passen de defensieve kwaliteiten van de Thompson perfect in de selectie van nieuwe head coach Monty Williams.

6. ORLANDO MAGIC: ANTHONY BLACK | PG

De keuze van de Orlando Magic voor Anthony Black werd niet door alle fans even enthousiast onthaald in Barclays Center. Desondanks hebben de Magic misschien wel de beste playmaker van de draft class gekozen. Black is een uitstekende spelverdeler die defensief ook regelmatig wist uit te blinken, maar nog wel zal moeten werken aan zijn schot. Dat laatste is iets dat geldt voor meerdere spelers van Orlando, waardoor het interessant wordt om te zien hoe Black zich kan ontwikkelen bij de Magic.

7. WASHINGTON WIZARDS (VIA IND): BILAL COULIBALY | F

De zevende pick was oorspronkelijk in handen van de Indiana Pacers, die daarmee verrassend Bilal Coulibaly kozen. Echter werd daarna snel duidelijk dat de ploeggenoot van Wembanyama bij Metropolitans 92 getrade zou worden naar de Washington Wizards, voor de achtste pick en twee toekomstige tweede ronde picks. Washington was al enorm actief de afgelopen dagen met de trades rondom Bradley Beal, Chris Paul en Jordan Poole en slaat nu opnieuw toe. Hoe Coulibaly zal passen in het spel en de selectie van de Wizards valt dus nog te bezien, maar Washington krijgt in ieder geval een jonge forward die vooral defensief weet uit te blinken.

8. INDIANA PACERS (VIA WAS): JARACE WALKER | F

De Indiana Pacers kozen daarna met hun vers verkregen achtste pick voor Jarace Walker. Daarmee werd Walker is de eerste top 10 pick van de universiteit van Houston sinds Hakeem Olajuwon in 1984. De forward past perfect in de ploeg van de Indiana Pacers, vanwege zijn fysieke kracht en defensieve kwaliteiten. Deze complementeren de aanvallende impulsen van Tyrese Haliburton, Buddy Hield en Bennedict Mathurin perfect, waardoor Walker een welkome versterking zal kunnen zijn voor Indiana.

9. UTAH JAZZ: TAYLOR HENDRICKS | F

Ook Taylor Hendricks schreef geschiedenis door gekozen te worden. Nooit eerder werd een speler van UCF gekozen in de eerste ronde van de draft. Hendricks is een ware 3-and-D specialist, die ook uit weet te blinken in de transition game. Utah was vorig jaar het elfde team qua pace, dus de speelstijl van Taylor Hendricks zal zeker passend zijn bij het beoogde spel van Utah Jazz en head coach Will Hardy.

10. OKLAHOMA CITY THUNDER (VIA DAL): CASON WALLACE | G

Vlak voor de tiende pick werd bekend dat deze pick niet bij de Dallas Mavericks zou blijven, maar naar Oklahoma City zou gaan, samen met Davis Bertans. In ruil ontvingen de Mavericks de twaalfde keuze van de draft én maakten ze extra ruimte vrij in hun salarishuishouding met een trade exception van 17 miljoen dollar.

De keuze van Oklahoma kwam uiteindelijk uit op Cason Wallace. Wallace is mogelijk de beste perimeter verdediger van deze draft class, iets wat perfect past naast één van de beste point guard uit de NBA, Shai Gilgeous-Alexander.

VERVOLG LOTTERY PICKS

11. Orlando Magic: Jett Howard | G
12. Dallas Mavericks (via OKC): Dereck Lively II | C
13. Toronto Raptors: Gradey Dick | G
14. New Orleans Pelicans: Jordan Hawkins | G

Nadat de Orlando Magic met hun eerste keuze kozen voor Anthony Black, werd Jett Howard gekozen met de tweede lottery pick. Howard beschikt over een sterk schot, iets dat Orlando goed gebruiken. De Dallas Mavericks kozen uiteindelijk center Dereck Lively II, mogelijk de positie waar het ze het meest aan ontbrak het afgelopen seizoen. Lively is de dertigste lottery selectie die uitkwam voor Duke sinds 1985, het meeste van alle scholen.

Na lang wachten kozen de Toronto Raptors uiteindelijk voor Gradey Dick. De scherpschutter van Kansas droeg misschien wel de meest opvallende outfit van iedereen in de Draft Room, maar het rode glitterpak sloot uiteindelijk perfect aan bij de pet van de Toronto Raptors. De lottery werd afgesloten met de keuze voor Jordan Hawkins door de New Orleans Pelicans. Hawkins is één van de betere schutters in deze draft class, iets dat de Pelicans goed kunnen gebruiken met het huidige roster.

PICKS 15 T/M 22

15. Atlanta Hawks: Kobe Bufkin | G
16. Utah Jazz: Keyonte George | G
17. Los Angeles Lakers: Jalen Hood-Schifino | G
18. Miami Heat: Jaime Jaquez Jr. | F
19. Golden State Warriors: Brandin Podziemski | G
20. Houston Rockets: Cam Whitmore | F
21. Brooklyn Nets: Noah Clowney | PF/C
22. Brooklyn Nets: Dariq Whitehead | G

Het eerste deel na de lottery picks werd vooral gekleurd door veel guards die werden gekozen. Echter was het grootste verhaal de keuze van de Houston Rockets voor Cam Whitmore. De forward van Villanova werd in de meeste mock drafts verwacht in de top 10, maar hij zakte uiteindelijk ver. Tegenvallende workouts en interviews met teams zouden hem parten gespeeld hebben, maar voor de Houston Rockets was dat geen reden om de atletische scorer nog verder te laten zakken op het draft board.

Ook de keuze van de Miami Heat voor Jaime Jaquez Jr. maakte de tongen los. Jaquez was de eerste senior die werd gekozen, na vier jaar voor UCLA gespeeld te hebben. De 22-jarige swingman werd in meerdere voorspellingen later in de eerste ronde verwacht, maar Miami besloot hem eerder dan in de mock drafts te kiezen.

PICKS 23 T/M 30

23. Portland Trail Blazers: Kris Murray | F
24. Dallas Mavericks (via SAC): Olivier-Maxence Prosper | F
25. Detroit Pistons (via BOS en MEM): Marcus Sasser | G
26. Indiana Pacers: Ben Sheppard | F
27. Charlotte Hornets: Nick Smith Jr. | G
28. Utah Jazz: Brice Sensabaugh | F
29. Denver Nuggets (via IND): Julian Strawther | F
30. Los Angeles Clippers: Kobe Brown | F

Het laatste deel van de eerste ronde werd gekleurd door een trade tussen de Sacramento Kings en Dallas Mavericks. De Kings ruilde de 24e pick en center Richaun Holmes voor enkel de trade exception van 17 miljoen dollar die de Mavericks eerder op Draft Day verkregen. De Mavericks kozen met de pick voor de Canadees Olivier-Maxence ‘O-Max’ Prosper.

Daarna volgde direct een andere trade. De Boston Celtics ruilde de 25e pick, die officieel gezien zelfs nog in bezit is van de Memphis Grizzlies, voor de 31e pick en een toekomstige 2nd round pick van de Detroit Pistons. De Grizzlies kozen uiteindelijk guard Marcus Sasser voor de Detroit Pistons.

De eerste ronde werd afgesloten met twee opvallende picks. De Denver Nuggets kozen voor forward Julian Strawther, een junior van Gonzaga, een typische 3-and-D wing is. De Los Angeles Clippers kozen forward Kobe Brown, een senior van Missouri, die het vooral van zijn inside scoring en playmaking moet hebben. Beiden werden halverwege de tweede ronde voorspeld, maar zowel de Nuggets als Clippers kozen ervoor een gok te wagen en ze al in de eerste ronde te kiezen.

TRADES RONDOM DRAFT NIGHT

Nog voor alle spektakel losbarstte op Draft Night, zaten de teams niet stil in de NBA. Zo werd Kristaps Porzingis door de Washington Wizards getrade naar de Boston Celtics. In eerste instantie was het een trade met drie teams, waarbij ook de Los Angeles Clippers betrokken waren. Zij zouden Malcolm Brogdon krijgen van de Celtics en zelf zorgen voor assets in de richting van Washington. Echter trok Los Angeles de stekker uit de trade, na zorgen over de elleboogblessure bij Brogdon.

Paar uur later ging de trade voor Porzingis alsnog door, maar toen met de Memphis Grizzlies. Niet Malcolm Brogdon vertrok uit Boston, maar Marcus Smart. De Defensive Player of the Year van 2022 wordt door de Celtics getrade naar de Memphis Grizzlies. Ook de 25e pick uit deze draft en een 2024 1st round pick van de Golden State Warriors sturen de Celtics naar de Grizzlies. Memphis stuurt op hun beurt Tyus Jones naar de Washington Wizards, die van de Celtics ook Danilo Gallinari, Mike Muscala en de 35e pick uit deze draft kregen.

CHRIS PAUL NAAR GOLDEN STATE WARRIORS

Ook Chris Paul vond op Draft Night opnieuw een nieuw thuis. De point guard werd enkele dagen geleden betrokken in de deal rondom Bradley Beal. Nu blijkt dat hij niet in Washington zal blijven, want de Wizards hebben hem alweer in een volgende trade betrokken met de Golden State Warriors. Jordan Poole maakt de omgekeerde beweging naar Washington, samen met een top 20 beschermde 1st Round Pick in 2030.

Voor de Warriors betekent het meer financiële speelruimte na het komende seizoen, met het contract van Paul dat korter loopt dan dat van Poole. De 24-jarige Poole tekende namelijk tijdens het afgelopen seizoen een vierjarige contractverlenging ter waarde van 128 miljoen dollar, die deze zomer ingaat. De guard kende tegenvallende play-offs met gemiddeld slechts tien punten per wedstrijd, maar scoorde er in het reguliere seizoen gemiddeld ruim twintig punten per wedstrijd. Uiteindelijk werd hij dus te licht bevonden door de Warriors, maar hopen de Wizards de carrière van Poole nieuw leven in te blazen.

OVERIGE TRADE

De 31e pick die de Boston Celtics verkregen in de trade met de Detroit Pistons werd ook snel weer verhandeld met de Charlotte Hornets. In ruil voor deze keuze kregen de Celtics de 34e en 39e pick van de draft.

De Milwaukee Bucks waren ook actief op draft night. Milwaukee had oorspronkelijk alleen de allerlaatste keuze in de draft, nadat ze hun eerste ronde pick voor dit seizoen in 2021 al ruilde voor PJ Tucker met de Houston Rockets, uiteindelijk een cruciale speler in het kampioenschap van de Bucks.

Wat de Milwaukee Bucks opgeven in ruil voor de pick, is op het moment van schrijven nog onbekend.

Ook de Minnesota Timberwolves hadden net als de Milwaukee Bucks enkel een late pick in de tweede ronde. Minnesota had enkel de 53e pick in bezit, maar wist via een trade met de San Antonio Spurs ook de 33e pick te bemachtigen. In ruil ontvingen de Spurs twee toekomstige 2nd round picks.

Coverfoto: Twitter/San Antonio Spurs (@spurs)

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen