MLB Out Of The Park: oorwassing Dodgers, 16 K’s voor Lynn

Bijna is Major League Baseball alweer op de helft van het seizoen. Er kan gestemd worden voor de All-Star Game die op 11 juli plaatsvind, maar wat gebeurde er in de afgelopen week? De Dodgers verloren op historische wijze en Lance Lynn kwam op gelijke hoogte met geschiedenis in Chicago. Er gebeurde dus weer genoeg.

MAJOR LEAGUE BASEBALL

MLB TREKT NAAR ALABAMA

Birmingham, Alabama was het voormalige thuis van de Birmingham Black Barons. Onder andere Willie Mays was daar actief tijdens zijn tijd in de Negro Leagues. Nu zal Major League Baseball terugkeren naar Rickwood Field, het oudste professionele honkbalstadion van Amerika. Op 20 juni 2024 zullen de San Francisco Giants en St. Louis Cardinals één speciale wedstrijd spelen ter ere van de Negro Leagues en Willie Mays. Mays is de oudste nog levende Hall of Famer en is geboren in Birmingham. Daarnaast speelde hij in 1948 nog voor de Black Barons voor hij naar de Giants vertrok. Beide teams zullen ook speciale tenues dragen die in het teken staan van de Negro Leagues.


AMERICAN LEAGUE

LYNN STEELT DE SHOW

Na zijn derde plek in de Cy Young van 2021 is het voor Lance Lynn vooral achteruit gegaan in zijn carrière. Hij is dit seizoen leider in de American League als gaat het om hits incasseren en dat is niet wat je wilt als pitcher. Toch liet hij tegen de Seattle Mariners zijn oude ik weer even herleven en gooide hij zestien keer drieslag. Daarmee zette hij een nieuw persoonlijk record neer, want zijn hoogste aantal voor deze desbetreffende wedstrijd was twaalf. Ook kwam hij gelijk met het franchise record van de White Sox. Jack Harshman gooide op 25 juli 1954 ook zestien keer een strikeout en niemand was nog aan zijn record gekomen. Nu moet hij de eer dus delen met Lynn.

In totaal sloegen de slagmensen van de Seattle Mariners 33 keer mis. Dat was het hoogste aantal van alle pitchers dit seizoen. De 36-jarige rechtshandige werper maakte niet eens de wedstrijd volledig af, want na een stootslag hit werd hij in de achtste inning van de heuvel gehaald. 114 pitches stonden op de teller en toch kreeg hij vier hits, drie earned runs en twee vrije lopen tegen. Het was pas de zeventiende keer in de geschiedenis van MLB dat een pitcher zestien keer of meer een K gooide en pas de eerste keer dit seizoen dat een pitcher meer dan veertien strikeouts heeft. Ondanks de prestatie van hun startende werper wonnen de White Sox niet van de Mariners. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, want de laatste pitcher die zestien K’s gooide en verloor was Cliff Lee. Hij deed het in 2011 namens de Philadelphia Phillies.


ONVERGETELIJK DEBUT TAYLOR

Een walk-off hit slaan als je eerste hit uit je MLB carrière. Het is niet voor veel mensen weggelegd, maar Samad Taylor kreeg het voor elkaar bij de Kansas City Royals. Op 17 juni mocht hij debuteren tegen de Los Angeles Angels en voor hij zijn hit sloeg bereikte hij al twee keer het honk doormiddel van een vrije loop. Chris Devenski was de aangewezen man van de Angels om ervoor te zorgen dat er niet verloren werd, maar ter vergeefs. Taylor deponeerde de bal ver genoeg in het midveld over het hoofd van Mike Trout. Die probeerde niet eens meer een play te maken en slofte alvast richting de dugout.

Zoals gebruikelijk wordt de eerste bal die een rookie tot hit omtovert bewaard en uiteindelijk aan hem gegeven. Echter was het feestje zo groot bij de Royals dat bijna iedereen vergat de bal te halen. Gelukkig dacht Bobby Witt Jr. wel aan zijn teamgenoot en trok een sprint naar de plaats waar de bal lag. Onberoerd lag de bal nog op zijn plek en met een grote glimlach op zijn gezicht maakte Witt de toch terug. Taylor werd ondertussen nog altijd van alle kanten gefeliciteerd. Het is een debuut om nooit te vergeten.


ADELL SLAAT RECORD AAN GORT

De LA Angels hebben Shohei Ohtani. En ze hebben Mike Trout. Spelers die vrijwel dagelijks in de schijnwerpers staan, maar geen van hen is gelukt wat Jo Adell deze week wel voor elkaar kreeg. Voor de mensen die de Angels niet op de voet volgen zal de naam niet bekend in de oren klinken. Dat kan kloppen, want de 24-jarige outfielder slijt zijn dagen momenteel in Triple-A. De minor leagues dus. Daar, in Smith’s Ballpark van de Salt Lake Bees, deed Adell deze week iets heel bijzonders.

In de achtste inning jankte het Angels-talent dinsdagavond de bal het stadion uit. Dat had Adell al 19 keer eerder gedaan dit seizoen, dus dat die bal niet terugkwam was niets bijzonders. Het bijzondere zat ‘m in de lengte van de klap. Jo Adell sloeg de bal maar liefst 514 ft. ver. In meters is dat een slordige 157 meter. Anderhalf voetbalveld voor degene die visueel is ingesteld. Niet eerder sinds het gebruik van Statcast, een technologie die in 2015 geïntroduceerd werd, ging een homerun zo ver als deze van Adell. Niet in de minors, maar ook niet in de majors.

Het oude record stond op naam van Nomar Mazara en dateerde van 21 juni 2019. De toenmalige outfielder van de Rangers ramde de bal destijds tegen de White Sox 505 ft. het park uit. Vorig jaar op 9 september kwam C.J. Cron net tekort om het record over te nemen. De speler van de Rockies kwam tot 504 ft. zoals Giancarlo Stanton dat in augustus 2016 al deed. Stuk voor stuk grote namen, maar uiteindelijk komen ze niet in de buurt van de voormalig first-round pick. Adell heeft in de majors nog niet kunnen imponeren, maar mogelijk dat dit hem op het juiste spoor zet.

OOK SLECHT NIEUWS VOOR HALOS

Er kwam meer nieuws uit het rode deel van LA deze week, maar dat was minder positief van aard. Infielder Gio Urshela raakte vorige week geblesseerd bij een poging het eerste honk save te bereiken. De 31-jarige Colombiaan kwam ten val en na onderzoek bleek er een breuk in zijn bekken te zitten. Met een slaggemiddelde van .299 en 24 RBIs was de voormalig Yankee bezig aan een aardig seizoen, maar bij deze cijfers lijkt het te blijven. Hoewel een operatie niet nodig is, is de kans groot dat we hem niet terugzien dit seizoen. Hij gaat dan overigens als UFA de winter in.


NATIONAL LEAGUE

HISTORISCH PAK SLAAG DODGERS

De ruim 51.000 fans die zaterdag de moeite namen naar Dodgers Stadium te komen voor de burenruzie tegen de San Francisco Giants waren getuige van een stukje geschiedenis. Helaas voor het overgrote deel van de fans stonden zij echter niet aan de goede kant daarvan. Het sterrenensemble uit LA moest het doen met 6 hits en geen daarvan bleek goed voor een run. De Giants daarentegen kwamen maar liefst 17 keer door met een hit. Zij scoorden niet minder dan 15 runs.

Voor de Giants was het de grootste zege op de Dodgers in bijna tien jaar tijd. In september 2013 legden ze de rivaal met 19-3 over de knie. Het was tevens de tweede keer dit seizoen dat LA met meer dan 10 runs verschil verloor en zelf niet tot scoren kwam. Op 21 april waren het de Cubs die hen dat pak rammel gaven. Daardoor is de nederlaag van afgelopen zaterdag de eerste keer sinds 2012 dat de Dodgers twee 10-run shutout losses leden in één seizoen. En we zijn nog niet halverwege.

Geen van deze statistieken is echter genoeg voor de geschiedenisboeken. Dat ligt ‘m namelijk in de uitslag van dit duel. De 0-15 is de grootste thuisnederlaag voor deze franchise in 125 (!) jaar. De club ging toen nog als de Brooklyn Dodgers door het leven en verloren destijds van Pittsburgh. Sinds 1958 spelen ze in Los Angeles en daar zag de aanhang hun favorieten dus nog nooit zo ruim verliezen.

LaMonte Wade Jr. en J.D. Davis waren de grote mannen bij de Giants in dit duel. Wade Jr. kwam in de vijfde inning door met een 3-run homerun en verzamelde in totaal 5 RBIs. Hetzelfde aantal stond achter de naam van Davis, die in de zesde inning uithaalde voor een grandslam. Aangezien San Francisco de eerste wedstrijd ook al had gewonnen (7-5) stelden zij de winst in deze serie van drie alvast zeker. De Giants kwamen daardoor op 38 gewonnen wedstrijden en dat is er slechts één minder dan LA.

BESTE REEKS IN BIJNA 20 JAAR

Nadat ze ook de derde wedstrijd van de Dodgers wonnen, wipten de Giants over de rivaal heen. In de serie tegen San Diego tilden ze hun winning streak naar tien wedstrijden, maar tot een sweep kwam het dit keer niet. De Padres klopten hen in de vierde en laatste wedstrijd, maar door de langste streak in 19 jaar schoven de Giants op naar de tweede plaats in de NL West. Alleen de D-backs doen het nog net iets beter.


VOTTO LEIDT REDS NAAR KOPPOSITIE

De Cincinnati Reds blijven vriend, vijand maar ook zichzelf verbazen dit seizoen. Een aanstormend talent als Elly De La Cruz maakt van de Reds een attractie, maar voor de verandering was het maandag een veteraan die de show stal. Joey Votto, 39 lentes jong, speelde zijn eerste wedstrijd na een operatie aan bovenarm en schouder vorig jaar en die rentree bleef niet onopgemerkt. Met een homerun en 3 RBIs stond Votto aan de basis van de 5-4 overwinning op de Colorado Rockies.

Zijn eerste AB leverde Votto slechts een out op, maar daarna liet de routinier zien nog altijd met de knuppel overweg te kunnen. Zijn eerste homerun vinkte hij af in de vijfde inning, maar zijn single in de zesde was veel belangrijker. Bij een 3-4 achterstand en alle honken vol resulteerde die klap in 2 runs. Deze bleken aan het einde van de rit precies genoeg voor de nipte overwinning én op dat moment de eerste plek in de NL Central. Daar hadden ze wel de hulp van de D-backs bij nodig, want Arizona won afgelopen maandag van Milwaukee.

We schrijven nu zaterdag 24 juni en de Reds hebben 12 (!) duels op rij gewonnen. Mede dankzij de cycle van Elly De La Cruz werden de Braves, die hun laatste acht wedstrijden hadden gewonnen, met 11-10 aan de zegekar gebonden. Die cycle is de eerste van een Red in ruim dertig jaar. De huidige reeks aan gewonnen wedstrijden is de langste in meer dan 65 jaar. Cincinnati staat inmiddels op 41 gewonnen wedstrijden. Een aantal dat ze vorig jaar op 1 augustus pas bereikten…


HOE VIER JE EEN OVERWINNING HET BESTE?

Vaak staan wij in de Out of the Park stil bij opmerkelijke gebeurtenissen, maar in de afgelopen week liet Lourdes Gurriel Jr.zien dat er soms ook plezier gemaakt mag worden in MLB. Terwijl de Arizona Diamondbacks waren uitgelopen naar een 8-1 voorsprong in de achtste inning besloot de 29-jarige Cubaan is terug te denken aan thuis. Aan de rand van de dugout begon hij zandkastelen te bouwen en dat leverde vooral hilariteit op bij de commentatoren.


Coverfoto: Javier Rojas

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen