Nederlanders in de Amerikaanse voetbalcompetitie

—ADVERTORIAL—

De Amerikaanse voetbalcompetitie staat niet echt bekend om voetballen op topniveau. Toch is de MLS de laatste jaren aan kwaliteit aan het winnen. Mede dankzij goede salarissen trekken steeds meer topvoetballers naar Amerika om daar enkele seizoenen te voetballen en natuurlijk om hun banksaldo even goed te spekken. Ook Nederlandse spelers weten de weg naar de Amerikaanse MLS te vinden. Niet alleen nu, maar ook in het verleden, hebben Nederlanders in Amerika gevoetbald.
Wij hebben er tien opgezocht. Deze tien Nederlanders speelden tijdens hun actieve loopbaan in de Amerikaanse MLS. En we gaan daarbij dieper in op de volgende vraag. Welke rol speelden zij in de successen van het Nederlands elftal? En speelden zij ook in Oranje terwijl ze actief waren in Amerika? Het antwoord is nee, niet vaak, maar er zijn uitzonderingen.
De eerste die we gaan bekijken speelt er pas net, en dat is Jurgen Locadia,. De voormalig spelers van PSV speelt dit jaar op huurbasis voor FC Cincinnati. Betekent dit het einde van zijn carrière, of gaat de spits misschien zelfs nog een rol spelen in Oranje? Wie weet is hij de spits die de kansen van het Nederlands elftal tijdens het EK 2021, dat een jaar uitgesteld is door het Coronavirus, wel positief kan beïnvloeden. Al zal die kans een stuk kleiner zijn omdat volgend jaar Depay, Malen en Bergwijn weer hersteld zullen zijn van hun blessures.
Of anders onze nummer twee Siem de Jong, de pinchhitter van Ajax die momenteel ook in Amerika speelt. Kan hij daar zijn carrière nieuw leven inblazen en blijft hij zichtbaar voor bondscoach Ronald Koeman?
Welke oranje-spelers speelden ook in de MLS?
Het was niet heel makkelijk om spelers te vinden die actief zijn geweest in het Nederlands elftal en ook in de Amerikaanse MLS hebben gespeeld. Toch hebben we er nog acht gevonden:

1. Johan Cruijff

De bekendste van allemaal is natuurlijk Johan Cruijff. Hij speelde eind jaren zeventig/begin jaren tachtig enkele jaren in de Amerikaanse competitie, die toen nog de NASL heette. Cruijff was destijds overigens al niet meer actief voor het Nederlands elftal.

2. Johan Neeskens

Ook de tweede Johan was actief in Amerika. In tegenstelling tot Cruijff speelde Neeskens echter wel nog in Oranje toen hij actief was voor New York Cosmos. Hij speelde in die tijd nog twee oefenduels voor Oranje. Hij speelde enkele jaren later ook nog voor twee andere clubs is Amerika.

3. Willem van Hanegem

Inderdaad, ook Willem van Hanegem speelde een jaar in de Amerikaanse competitie. Hij speelde in 1979 bij de Chicago Sting. Hij speelde destijds echter niet in Oranje. Toen hij daarna terugkeerde bij Utrecht was hij nog wel eenmalig international.

4. Danny Koevermans

We komen wat dichter bij de huidige tijd, en ook daar zien we spelers die zowel in Oranje speelde als in de Amerikaanse competitie, die inmiddels de Major League Soccer (MLS) heet. Danny Koevermans speelde vier interlands en was tevens speler van Toronto FC.

5. Dave van den Bergh

Speelde die dan in oranje? Jazeker, onder Marco van Basten mocht buitenspeler Dave van den Bergh in 2005 opdraven in Oranje. Hij speelde toen voor FC Utrecht. Niet veel later vertrok hij naar Amerika en speelde daar bij drie clubs.

6. Victor Sikora

Ook de kleine buitenspeler was zowel actief voor Oranje als in Amerika. In de tijd dat hij bij Ajax speelde was hij international en aan het eind van zijn carrière speelde hij nog een jaar voor FC Dallas, waarna hij zijn actieve loopbaan afsloot in Australië.

Nigel de Jong (wikipedia)

7. Nigel de Jong

Waarschijnlijk de beste speler uit de moderne tijd die in Amerika gevoetbald heeft. Nigel de Jong was na zijn actieve loopbaan in Europa op zoek naar nieuwe uitdagingen en zocht zijn heil onder meer in Amerika. De 81-voudig international speelde toen echter al niet meer in het Nederlands elftal.

8. Kenneth Vermeer

De laatste speler die actief is in Amerika. De vijfvoudig international verruilde Feyenoord voor Los Angeles in de MLS. Of hij nog opgeroepen wordt voor Oranje valt te betwijfelen.

Coverfoto: pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen