2020 NFL Draft Prospects: Defensive End/EDGE


Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De drie op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen.De tweede verdedigende positie die besproken wordt is Defensive End/EDGE, met in de spotlights de meest getalenteerde speler in de 2020 NFL Draft.


CHASE YOUNG – OHIO STATE

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.96 m | Gewicht: 120 kg | Junior


Hij is zonder enige twijfel de meest getalenteerde speler in de aankomende draft. Afgelopen seizoen kende Chase Young bij de Buckeyes één van de beste seizoenen die een defensieve speler in college ooit gehad heeft. Tijdens zijn eerste seizoen liet hij in negen duels al leuke dingen zien en in 2018 waren zijn statistieken al bizar te noemen. In 2019 deed Young er echter nog een schepje bovenop. De master achter de line of scrimmage noteerde 21 (!) tackles voor een loss en 16.5 sacks in 12 duels. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn zeven forced fumbles van afgelopen seizoen.

THE GOOD: ATLETISCH VERMOGEN | EXPLOSIVITEIT | HANDTECHNIEK | PASS RUSH | FUMBLES CREËREN

De grootste kwaliteit van Chase Young is natuurlijk pass rush. Zelden zie je Chase Young compleet kansloos gelaten worden door een OL. De enige manier voor een OL om hem tegen te houden is meestal door hem naar buiten te duwen (wat Chase Young dan ook vaak overkwam) of een penalty te incasseren. Wat maakt Chase Young zo’n goede pass rusher? Twee dingen. Ten eerste: zijn explosiviteit.

Dankzij deze explosiviteit heeft hij vlak na de snap meestal al een stap of twee voor op de OL, waarna hij kan doen en laten wat hij wil. Zoals hierboven zichtbaar is, is hij in dit geval zo explosief dat hij niet eens zijn tweede kwaliteit nodig heeft en gewoon onder de OL door kan voor een sack. Zijn tweede kwaliteit, zijn handtechniek, is echter de voornaamste reden dat hij 16.5 sacks noteerde afgelopen seizoen.

De explosiviteit is ook in zijn handtechniek duidelijk zichtbaar. Zo snel als dat hij vertrekt, zo snel gebruikt hij ook zijn handen om de handen van de OL uit te schakelen en zo een mogelijkheid te creëren om erlangs te gaan. En dan maakt het niet uit of het via de buitenkant is (zoals bij het eerste voorbeeld) of dat hij via de binnenkant gaat (zoals hierboven).

MOBILITEIT

Dankzij zijn mobiliteit is hij ook extreem succesvol in cross routes. Hij start dan aan de buitenkant, laat een DT of DE zijn werk doen en kruist hem vervolgens. Dit zorgt voor verwarring bij de OL, waardoor er gaten ontstaan. Young kan dan vervolgens aan het werk.

En dan zijn er ook nog de momenten dat hij impact heeft op de wedstrijd (en op de QB) zonder dat daar statistisch gezien iets van te merken valt. Dingen als doubles teams creëren (waardoor teamgenoten meer ruimte krijgen) en het veranderen van de kwaliteit van de pass van de QB zijn van groot belang.

FUMBLES

Wat opvalt is dat Young bij sacks niet altijd voor de QB gaat, maar voor de bal. De zeven geforceerde fumbles van afgelopen seizoen laten dat ook zien. Dit is niet alleen wederom bewijs van zijn elite handtechniek, maar ook van zijn football IQ.

Tot slot is Chase Young alles behalve een elite run defender, maar zeker achter de line of scrimmage (waar hij dus vaak te vinden is) is hij uitstekend in het uitschakelen van de running back.

THE BAD: POSITIONERING RUN DEFENSE | WISSELVALLIG IN GROTE DUELS

Maar we hebben wel degelijk wat te klagen. Niemand is ten slotte perfect. In de running game is Chase Young (zeker tegen betere tegenstanders) zeker niet zo succesvol als dat hij zou kunnen zijn. Dit komt vaak omdat hij niet in de juiste positie staat, waardoor het maken van een play onmogelijk wordt. Echter komt dit ook deels doordat teams (zeker Wisconsin en Clemson aan het einde van het seizoen) zich begonnen te focussen op het uitschakelen van Chase Young.

En dit deden ze niet door middel van double teams (want dat gaat niet werken) maar door alle plays (vooral in de running game) zo ver mogelijk van Chase Young te laten plaatsvinden of de bal snel uit de handen van de QB te laten gaan. Dit is tevens de impact die Chase Young dus heeft zonder dat daar statistisch gezien iets van terug te zien is.


K’LAVON CHAISSON – LSU

Leeftijd: 20 | Lengte: 1.93 m | Gewicht: 113 kg | Junior


Er mag geen twijfel over bestaan: Chase Young is de beste DE/EDGE van deze draft. De tweede optie is echter ook een gegarandeerde first rounder. K’Lavon Chaisson heeft wellicht wat meer vraagtekens achter zijn naam staan, maar de 20-jarige EDGE/OLB heeft wel iets wat Chase Young niet heeft: multifunctionaliteit. Zijn eerste seizoen bij LSU verliep aardig, maar zijn tweede seizoen was na één wedstrijd al voorbij. In 2019 liet hij vervolgens pas echt zien wat hij in 13 wedstrijden allemaal kan: 60 tackles, 13.5 TFL en 6.5 sacks. Zeker geen Chase Young stats, maar meer dan verdienstelijk. Zeker als je weet dat zijn kwaliteiten ergens anders liggen.

THE GOOD: RUN DEFENSE | HANDTECHNIEK |  COVERAGE | CONSTANT ACTIEF

Daar waar de kracht van Chase Young overduidelijk pass rush is, is dat bij Chaisson run defense. Hij is, met afstand, de beste run defender in deze draft. We zouden hieronder wel tien momenten uit alleen al de duels vs Alabama en Auburn kunnen laten zien waaruit duidelijk wordt waarom hij zo’n goede run defender is. Dit doet hij allemaal vanaf de zijkant, van waaruit hij zijn multifunctionaliteit het beste tot zijn recht kan laten komen.

Wat maakt Chaisson zo’n goede run defender? Ten eerste is hij extreem geduldig. Hij wacht vanaf de zijkant net zolang totdat hij weet waar de running back heen gaat (zoals hierboven) of waar de bal zich bevindt bij een handoff (zoals hieronder). Vervolgens maakt hij de tackle of zet hij de QB onder druk.

Echter kan Chaisson zijn directe tegenstander ook gewoon vanaf de snap verslaan en vervolgens plotseling tegenover de RB staan voor een TFL of een open veld tackle.

Een andere grote kwaliteit van Chaisson is dat hij constant bezig blijft en de bal in de gaten blijft houden. Als hij in eerste instantie goed wordt geblokt of niet goed in positie staat, geeft hij niet op. Als de RB of QB vervolgens alsnog in beeld komt, maakt hij de play.

PASS RUSH EN COVERAGE

Een extra bonus bij Chaisson is zijn coverage skills. Chase Young zal in de NFL niet vaak in dit soort situaties komen, maar Chaisson kan in sommige gevallen prima de slot verdedigen. Vaak zagen we hem bij LSU dan ook TE’s, slot receivers en flat routes coveren. En ondanks dat hij soms een verdwaalde indruk maakte, vulde hij dit meer dan degelijk in.

Chaisson zit qua pass rush zeker niet op het niveau van Chase Young (wie wel), maar met 6.5 sacks en behoorlijk wat QB hurry’s was hij zeker niet onzichtbaar. Hij is niet extreem explosief, maar dankzij zijn handtechniek weet hij toch regelmatig de QB neer te halen.

THE BAD: EEN JAAR GEPRESTEERD |  EENZIJDIGE HANDTECHNIEK IN PASS RUSH  | KRACHT

Chaisson had als pass rusher echter een stuk meer succes kunnen hebben. Dankzij zijn eenzijdige techniek (wat zeker tegen betere tegenstanders door OL wordt afgestraft) werd hij voorspelbaar en wisten OL wat ze konden verwachten. Zelfs op dit soort momenten versloeg hij ze soms, maar in de NFL zal dit minder gaan gebeuren. Hij zal dus niet constant alleen de swimming move naar de buitenkant moeten maken maar ook meerdere technieken moeten leren om op NFL-niveau in pass rush succesvol te kunnen zijn.

Daarnaast mist Chaisson de pure kracht waar bijvoorbeeld Chase Young wel over beschikt. Daar waar Young OL naar achter kan duwen en zich door blocks heen kan beuken, zul je Chaisson dat een stuk minder snel zien doen. Chaisson lijkt in de NFL dan ook meer op een EDGE of OLB (mede dankzij zijn coverage skills en run defense) dan op een DE. Chase Young daarentegen is een echte DE die zo af en toe EDGE kan spelen.
Tot slot nog de onzekerheid over zijn prestaties. Want 2019 was fantastisch, maar in tegenstelling tot Chase Young heeft hij het maar één jaar laten zien. Weliswaar op het hoogste CFB-niveau dat er bestaat, maar toch. Het is iets om rekening mee te houden.


A.J. EPENESA – IOWA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.98 m | Gewicht: 127 kg | Junior


Achter de twee hierboven genoemde spelers wordt het echter een stuk interessanter. Want wie is de best of the rest? A.J Epenesa lijkt van alle DE/EDGE spelers in deze class de grootste kans te hebben om aan het einde van de eerste ronde gekozen te worden. Epenesa kan op een paar vlakken en qua positie vergeleken worden met Chase Young. Ondanks dat de statistieken en prestaties van Young (in dezelfde conference) weliswaar indrukwekkender zijn, is Epenesa toch een andere soort speler. Epenesa lijkt vooral in een 3-4 systeem goed tot zijn recht te komen, terwijl Young in zowel 4-3 als 3-4 een impact kan hebben. Na een aardig 2017 seizoen begon Epenesa in 2018 op een bizar hoog niveau te presteren. Op TFL na verbeterde hij afgelopen seizoen deze statistieken met speels gemak. 49 tackles, 14 TFLO en 11.5 sacks.

THE GOOD: KRACHT | PASH RUSH | FORCEERT FUMBLES

De manier waarop hij bij de QB komt, wat net zoals bij Chase Young zijn grote kwaliteit is, is echter compleet anders als die van de meest getalenteerde speler van deze draft. Epenesa gebruikt zijn pure kracht om bij de QB te komen. Zijn handen gebruik hij dan ook voornamelijk om de OL net zo lang naar achter te duwen totdat hij bij de QB is of hij een move kan maken om hem uit de weg te ruimen.

Soms (zoals hierboven) resulteert dat niet in een statistiek, maar het zorgt er wel voor dat de QB zich minder comfortabel voelt en passes gaat haasten. Toch zijn het vooral de momenten als hieronder waarin Epenesa wel bij de QB weet te komen die opvallen.

DOUBLE TEAMS

Zelfs als hij twee OL op zich heeft staan, verandert hij niet van tactiek en techniek. Hij blijft vechten, blijft zijn handen gebruiken en weet vervolgens (zoals hieronder zelfs vs twee OL) alsnog de QB onder druk te zetten. Op pure kracht is er geen betere in deze draft.

Toch maakt Epenesa soms ook gebruik van zijn explosiviteit en handtechniek om langs een OL te komen en zo op simpele wijze de QB neer te kunnen halen. Dit bewijst dat hij wel degelijk beschikt over de explosiviteit die op het hoogste niveau nodig is.

RUN DEFENSE

Is op zijn zachts gezegd niet zijn kracht. Het gaat te ver om hem hier als zwak te bestempelen, want momenten zoals hieronder vinden wel degelijk een paar keer tijdens het seizoen plaats. Het is niet voor niets dat hij de afgelopen twee seizoenen 16.5 en 14 TFL had.

THE BAD: ATLETISCH VERMOGEN | TECHNISCH GELIMITEERD | INCONSISTENTE RUN DEFENSE

Toch zijn er zeker wat zorgen. Zoals hierboven al gezegd is run defense zeker niet zijn grootste kwaliteit. Nou maakt hij dit goed met zijn pass rush, dus zo’n groot probleem zal het niet zijn. Het is echter wel interessant om te bekijken waarom hij hier zo inconsistent is. Het heeft vooral te maken met zijn inschattingsvermogen bij handoffs (zoals hieronder) en het atletisch vermogen dat ontbreekt om snel te handelen en te herstellen. Wat dat betreft heeft Chaisson eerder in dit artikel een snelle cursus run defense gegeven. En dan wordt ook meteen duidelijk wat Epenesa mist.

Dankzij een inschattingsfout (zoals hierboven), die vooral ontstaat door enthousiasme en het niet beschikken over genoeg geduld om de play af te wachten, staat hij vaak uit positie om een RB uit te schakelen. Hij heeft dus tevens niet het atletisch vermogen om zich snel aan te passen en alsnog een impact te kunnen maken.
Daarnaast lijkt hij ook technisch wat gelimiteerd te zijn. Epenesa moet het vooral van zijn kracht hebben en zal (vergeleken met bijvoorbeeld Young) vooral op deze manier QB onder druk moeten gaan zetten.


OVERIGE DE/EDGE CLASS


Naast E.J Epenesa maakt ook Yetur Gross-Matos (Penn State) een kans om in de eerste ronde gekozen te worden. Hij schommelt, zoals het er nu voorstaat, tussen het einde van de eerste ronde en het begin van de tweede. Gezien zijn productie is de allround junior een first round pick: 9.0 sacks, 14.5 TFL. Zet hem qua speelstijl in de categorie Chase Young, maar dan met wat meer run defense.

Vervolgens zijn er in de tweede ronde en daarna nog genoeg DE/EDGE die in de NFL een grote impact zullen hebben. Jon Greenard (Florida) is een hitter en playmaker puur sang met extreme snelheid en explosiviteit, Curtis Weaver (Boise State) is een bizarre atleet voor zijn postuur die afgelopen seizoen ineens boven de tien sacks uit wist te komen en Terrell Lewis (Alabama) hoort qua talent eigenlijk in de eerste twee ronden thuis. Zijn blessuregeschiedenis helpt echter niet mee.
Verder mogen ook Marlon Davidson en James Lynch (Auburn en Baylor) als DL hier wel genoemd worden. Davidson speelde namelijk bij Auburn vooral als DE/EDGE en James Lynch heeft alle tools om dat ook te kunnen.

OVERIGE OPTIES

Bradlee Anae (Utah) is een trash talker en een fysieke speler die steeds beter is geworden als allrounder, Jason Strowbridge (North Carolina) zijn kwaliteit ligt voornamelijk in de run defense en zijn fysieke kracht en Kenny Willekes (Michigan State) en Jabari Zuniga (Florida) zijn gifkikkers puur sang met veel snelheid en explosiviteit. Zuniga is echter vooral een goede run defender, daar waar Willekes als allrounder gezien mag worden.

SPORTAM DE/EDGE RANKING

1: Chase Young | 2: K’Lavon Chaisson | 3: Yetur Gross-Matos | 4: E.J. Epenesa | 5: Jon Greenard | 6: Curtis Weaver | 7: Marlon Davidson | 8: Bradlee Anae  | 9: Terrell Lewis | 10: Kenny Willekes

(Top/Cover Photo: Jay LaPrete/AP)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen