MLS Update: Rooney met D.C. United uitgeschakeld, LAFC faalt ook

De eerste ronde van de play-offs voor de MLS Cup zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we de wedstrijden uit de eerste ronde van de play-offs.

NEW YORK WINT IN EIGEN HUIS VAN PHILADELPHIA

New York City FC ging als favoriet deze wedstrijd in tegen Philadelphia en deze favorietenrol was ook in de wedstrijd te merken. Al na tien minuten wist NYCFC namelijk het net te vinden. Maximiliano Moralez gaf de bal diep op Ismael Tajouri-Shradi en de Zwitser zag doelman Andre Blake iets voor zijn doel staan en besloot daardoor gelijk uit te halen. Met een verwoestend schot schoot hij New York op een 1-0 voorsprong.

Zestien minuten later was het weer raak voor New York City. Moralez gaf ook dit keer de assist. Met een zacht balletje tussen twee verdedigers door gaf Moralez de bal op David Villa. De aanvoerder schoot de bal vervolgens in de verre hoek voor de 2-0.

Twaalf minuten voor tijd scoorde Maximiliano Moralez zelf ook nog. Na een diepe bal kwam de Argentijn een-op-een met keeper Blake. Hierdoor lobde Moralez de bal over de keeper heen voor de 3-0. Vijf minuten later scoorde Philadelphia Union nog door Cory Burke. Dichterbij kwam Philadelphia niet meer. NYCFC gaat dus na een eenvoudige 3-1 door naar de halve finale in de Eastern Conference. Tegenstander is dan Atlanta United, de nummer twee uit de Eastern Conference, en in de eerste wedstrijd (best-of-3) van vannacht bleek Atlanta met 1-0 te sterk.

VALERI SCHIET PORTLAND RONDE VERDER

Portland plaatste zich als vijfde ploeg in de Western Conference. FC Dallas deed het iets beter en plaatse zich als nummer vier. De teams waren dus op papier aan elkaar gewaagd. Op het veld was dat ook duidelijk te zien. Al in de twaalfde minuut kwam Dallas op voorsprong Reto Ziegler schoot raak uit een corner, maar het doelpunt werd afgekeurd omdat Ziegler buitenspel stond. In de 23e minuut kwam de eerste grote kans voor Portland. Diego Valeri kreeg een vrije trap vanaf ongeveer 20 meter. De Argentijn nam zijn aanloop en schoot de bal fantastisch in de boevenhoek voor de 1-0.

Dallas bleef vervolgens aandringen voor de gelijkmaker, maar de bal vloog er telkens maar niet in. Keeper Jeff Attinella en de lat zorgden ervoor dat Portland op 1-0 bleef. Dertien minuten na de rust was Dallas weer op weg naar een nieuwe kans. Dominique Badji was op weg naar de keeper, maar Larrys Mabiala hield Badji onderweg neer. De Franse verdediger kreeg hiervoor terecht de rode kaart, waardoor Portland met tien man kwam te staan. Dallas kon er niet optimaal van profiteren, waardoor de Timbers ook hun kansen kregen. In de 71e minuut lokte Jeremy Ebobissee keeper Jesse Gonzalez uit zijn na doel. Vervolgens werd de bal terug gelegd op Valeri. De aanvoerder van Portland verdubbelde de voorsprong en scoorde de 2-0.

In de vierde minuut van de blessuretijd scoorde Matt Hedges nog de aansluitingstreffer. Verder dan deze treffer kwam Dallas niet meer. Portland Timbers zijn door deze 2-1 overwinning uit bij FC Dallas door naar de halve finale in de Western Conference. De Timbers nemen het dan op tegen de nummer een uit de Western Confernce, Seattle Sounders. Tegen de streekgenoot werd de eerste wedstrijd in een best-of-3 met 2-1 gewonnen waardoor de eerste stap naar de Western Conference Finals is gezet.

OPMARS D.C. UNITED GESTOPT DOOR COLUMBUS CREW

D.C. United zit sinds de komst van Wayne Rooney in een goede flow die tot play-offs heeft geleid. Columbus kende echter ookeen goed seizoen. De ploeg van coach Gregg Berhalter eindigde net als vorig jaar op de vijfde plek, een plek achter D.C. United dit jaar.
De keeper van Columbus kende echter een dramatisch begin van de wedstrijd. In de 21e minuut liet Zack Steffen een bal kinderlijk eenvoudig door zijn handen glijden. Hierdoor kon Frederic Brillant de bal in een leeg doel koppen. Negen minuten later maakte Columbus alweer gelijk. D.C. United kon een voorzet niet wegwerken, waardoor Frederico Higuain kon profiteren en de gelijkmaker maakte.

Lang daarna bleef het spannend, maar de bal ging er niet meer in. Hierdoor werd er verlengd. Zes minuten in de verlenging viel de 2-1 voor Columbus. Higuain kon de bal uit een voorzet van Harrison Afful binnenkoppen voor de voorsprong. Vier minuten voor het einde scoorde Nick DeLeon de gelijkmaker voor D.C. United.

In de penaltyreeks werd keeper Zack Steffen ineens wel de held voor Columbus Crew. Hij hield de penalty’s van Wayne Rooney en Luciano Acosta. Uiteindelijk won Columbus Crew hierdoor de penaltyserie met 3-2.

De opmars D.C. United is hierdoor gestopt door Columbus Crew. De ploeg uit Columbus mag het nu in de volgende ronde opnemen tegen New York Red Bulls en daarin hebben ze verrassend met 1-0 de voorsprong genomen in de best-of-3.

REAL SALT LAKE SCHAKELT VERRASSEND LAFC UIT

Los Angeles FC kende een prima eerste seizoen. De ploeg uit Los Angeles eindigde op de derde plaats, drie plekken voor tegenstander Real Salt Lake. Het team uit Salt Lake City haalde maar net aan de play-offs en mocht het in de eerste ronde opnemen tegen de sterke debutant, LAFC.
In de 21e minuut ontstond er een communicatiefout in de verdediging van LAFC. Na een voorzet van Brooks Lennon kon Damir Kreilach vrij uit halen in het zestienmetergebied voor de 1-0 voorsprong van Real Salt Lake. Tien minuten later kopte Danilo Silva de gelijkmaker uit een vrije trap van Carlos Vela binnen. Negen minuten na de rust maakte Christian Ramirez zijn eerste doelpunt ooit in de MLS play-offs. De Amerikaan schoot met een verwoestend schot Los Angeles op een 2-1 voorsprong.

Vier minuten later stond het echter alweer gelijk. Kreilach maakte zijn tweede van de wedstrijd met een karate trap.

In de 69e minuut wilde Jefferson Savarino de bal in de verre hoek krullen, maar verdediger Walker Zimmerman zat nog aan de bal. Hierdoor ging de bal in het doel en telde het als een eigen doelpunt. LAFC ging hierdoor weer vol de aanval zoeken, maar keeper Nick Rimando hield Real Salt Lake op de been en zorgde dat de Los Angeles niet meer scoorde. Hierdoor is Real Salt Lake door naar de Conference Semi Finals en speelt het tegen Sporting KC. Ook in deze series is de eerste wedstrijd gespeeld en deze eindigde in een 1-1 gelijkspel waardoor alles nog open ligt.

Coverfoto: Twitter Real Salt Lake