MLS Update #30: Toronto uitgeschakeld

De tweeëndertigste speelronde van de MLS zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we het verlies van titelhouder Toronto, de plaatsing van Los Angeles FC, de ruime overwinning van Philadelphia en Portland.

TITELHOUDER TORONTO UITGESCHAKKELD VOOR MLS CUP

Toronto FC is door het verlies tegen Vancouver officieel uitgeschakeld in de strijd om de MLS-cup. De titelhouder kan zich niet meer plaatsen voor de play-offs en kan hierdoor niet zijn titel verdedigen. Vancouver moest daarentegen winnen om kans te blijven houden op de play-offs. Die missie is goed aangekomen bij de spelers. De Whitecaps begonnen namelijk fel aan de wedstrijd en namen na vier minuten al de voorsprong. Yordy Reyna gaf een steekbal op de diepgaande Russell Teibert. De Canadees uit de academy van Toronto FC schoot de bal in de verre hoek en zette Vancouver daarme op een 1-0 voorsprong. Toronto moest vervolgens in de aanval en dat deed ook. Maar telkens lag keeper Stefan Marinovic in de weg.

In de 66e minuut kwam Toronto met tien man te staan. De Nederlander Gregory van der Wiel pakte zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en moest met rood van het veld. Zeven minuten later kreeg Toronto wel een penalty nadat Doneil Henry hands maakte in het zestienmetergebied. De Amerikaan Jozy Altidore nam de strafschop en bracht Toronto weer op gelijke hoogte.
Lang duurde de gelijke stand echter niet, want na vijf minuten scoorde Vancouver alweer. Jordon Mutch gaf een lage voorzet op spits Kei Kamara. De spits van Vancouver schoot de bal rustig in het doel voor de 2-1 voorsprong. Toronto is door dit verlies dus uitgeschakeld voor de play-offs om de MLS Cup. Toronto is hiermee de vierde titelverdediger die het seizoen na de titel de play-offs moeten missen. Spits Altidore vond het een teleurstellend seizoen en richt zich nu al volgend seizoen.

LOS ANGELES FC PLAATST ZICH VOOR PLAY-OFFS

LAFC kent een prima eerst seizoen in de MLS. De ploeg behaalt goede resultaten, speelt leuk voetbal en heeft zich als kers op de taart geplaatst voor de play-offs. De ploeg van coach Bob Bradley nam het op tegen Colorado en heeft zich door de overwinning verzekerd van de play-offs. De plaatsing voor de play-offs was genoeg motivatie voor de mannen van Los Angeles FC. LAFC nam het doel vanaf de eerste minuut al onder vuur, maar telkens stond keeper Tim Howard in de weg. Maar na een kwartier spelen kopte Walker Zimmerman uit een corner de bal door de benen van Howard voor de 0-1 voorsprong.

Los Angeles Football Club bleef vervolgens aandringen voor de 0-2, maar telkens lukte het maar niet. Pas drie minuten voor de rust scoorde Adama Diomande de 0-2 na een steekbal van Lee Nguyen. Na de rust maakte LAFC al gauw een einde aan alle spanning. Diomande scoorde zijn tweede van de avond en de 3-0 voor Los Angeles FC. De 0-3 was genoeg voor de overwinning en de drie punten. De drie punten waren vervolgens weer goed voor de plaatsing van de play-offs. Het team uit Los Angeles heeft nu 53 punten in totaal en eindigt hierdoor in de top 6! Hierdoor is Los Angeles Football Club het vijfde team dat de play-offs haalt in hun eerste seizoen in de Major League Soccer.

PHILADELPHIA UNION VERNEDERD MINNEOSTA

Philadelphia Union haalt uit tegen Minnesota United en plaatst zich voor de derde keer in twee seizoenen voor de MLS-cup play-offs. Na 2016 wacht in 2018 een nieuwe mogelijkheid voor de MLS-cup. Philadelphia begon goed aan de wedstrijd. Na acht minuten scoorde Cory Burke al de 1-0. Negen minuten later kwam ook zelfs de 2-0 op het score bord nadat Alejandro Bedoya de bal in het doel tikte. In de 23e minuut stond het al 3-0 nadat Fabrice-Jean Picault de bal naast keeper Bobby Shuttleworth in het doel schoot. Een minuut voor de rust besliste Picault de wedstrijd. De linkermiddenvelder plaatste de bal in de verre hoek van Shuttleworth en schoot Philadelphia naar 4-0.

Negen minuten na de rust deed Minnesota wat terug. Darwin Quintero haalde uit en via keeper Andre Blake belandde de bal in het doel. Met nog elf minuten te gaan besliste Ilsinho de einduitslag op 5-1, waarmee hij Philadelphia de play-offs inschoot.

PORTLAND MAAKT PLAY-OFFS STRIJD SPANNEND

Doordat de Timbers hebben gewonnen van Real Salt Lake is de strijd om de laatste play-offs plekken in de Western Conference erg spannend geworden. Er zijn nog drie plekken beschikbaar in de Western Conference, maar er zijn vijf teams die erom strijden. Portland Timbers, Seattle Sounders, Real Salt Lake, LA Galaxy en Vancouver Whitecaps.
Portland nam in de 33e minuut de 0-1 voorsprong. Sebastian Blanco gaf een goede voorzet die belande bij Jeremy Ebobisse. De spits kon de bal toen in het doel glijden voor de 0-1 voorsprong van Portland. Tien minuten na de rust kwam Real Salt Lake terug. Jefferson Savarino schoot de bal in de verre hoek van het doel voor de 1-1 gelijke stand. In de 70e en 73e minuut kwam Portland via Blanco op 1-2 en 1-3.

Twee minuten voor tijd bracht Lucas Melano de stand op 1-4. Nick Besler gooide de bal in richting keeper Nick Romando. De Argentijn Melano kwam tikte de bal onderweg over de keeper heen en kon de bal toen in een leeg doel schieten.

Coverfoto: THE CANADIAN PRESS/Mark Blinch