MLS Update #17: Pride Night bij Minnesota United

De zeventiende week van de MLS zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we de pride night van Minnesota United, de goals van Zlatan Ibrahimovic en de nipte overwinningen van Chicago Fire en Portland Timbers.

BIJZONDERE WEDSTRIJD VOOR COLLIN MARTIN

De pride night was een bijzondere avond voor voetballer Collin Martin. Martin maakte namelijk openlijk bekend dat hij homoseksueel is.

Deze pride night was mede georganiseerd om aan te tonen dat voetbal een sport voor iedereen is, ongeacht geaardheid. Collin Martin zag dit, na zes seizoenen in de MLS, als een ideale manier om openbaar uit de kast te komen.

Het enige wat nu nog te doen stond voor Minnesota was de wedstrijd winnen. Dit bleek moeilijker dan gedacht. De ene na de andere kans ging er niet in. Uiteindelijk was het FC Dallas dat de leiding pakte in de 59e minuut. De Ivoriaan Roland Lamah kopte uit een corner de bal in het doel. Minnesota wist ondanks de vele verdere kansen niet meer te scoren waardoor FC Dallas de drie punten kreeg. Ondanks deze nederlaag was het een bijzondere avond voor Minnesota en in het bijzonder voor Collin Martin.

TWEE GOALS ZLATAN NIET GENOEG

Nadat Zlatan even in Rusland was voor het WK was de Zweed weer teruggekeerd in LA. Precies op tijd voor de wedstrijd tegen San Jose Earthquakes. Deze wedstrijd is beter bekend als de California Classico. Al in de eerste minuut begon de wedstrijd spectaculair. Ibra schoot met een verwoestende uithaal de 1-0 binnen.

Veertien minuten later werd de score weer recht getrokken. Chris Wondolowski scoorde namens San Jose vanaf elf meter de 1-1. Vijf minuten later nam LA Galaxy weer de voorsprong. Fransman Romain Alessandrini schoot een vrije trap in de korte hoek binnen.

Vijf minuten later was het Zlatan die een vrije trap scoorde. De oud-Ajacied schoot de vrije trap heel slim onder de muur door en schoof de bal zo in de linksonder in het doel. Vervolgens was het weer de buurt aan San Jose om terug te keren. Na een solo van Valeri Qazaishvili in de 39e minuut besloot de ex-Vitesse speler om uit te halen. De bal kwam tegen het net aan voor de 2-3 ruststand. In de 69e minuut kreeg San Jose vervolgens nog een penalty. Weer ging Wondolowski achter de bal staan. Weer was de Amerikaanse spits keeper David Bingham de baas. Zo eindigde de California Classico in een gelijkspel.

CHICAGO PAKT ONVERDIEND DRIE PUNTEN

Tijdens de wedstrijd tussen Chicago Fire en New York City was er een team dat recht had op de drie punten, New York City FC. Ondanks dat was het toch Chicago dat op voorsprong kwam. Met een steekpass zette Dax McCarty spits Nemanja Nikolic een op een met keeper Sean Johson. De Hongaar bleef vervolgens koel en schoof de bal langs de keeper voor de openingstreffer. Vervolgens kwam NYCFC terug in de eerst helft. Ismael Tajouri-Shradi scoorde in de 36e minuut de gelijkmaker en Jo Inge Berget scoorde in de veertigste minuut de 2-1 voor New York.

Na de rust was Aleksandar Katai erg scherp en scoorde in de 47e minuut en in de 52e minuut voor de 3-2 voorsprong van Chicago. New York City FC drong vervolgens nog wel aan, maar wist niet meer te scoren. NYCFC was overduidelijke de betere en had meer balbezit, meer schoten en een hoger passpercentage. Maar als de ballen er niet ingaan, kun je ook niet winnen.

HATTRICK VOOR DIEGO VALERI

De wedstrijd van de Sounders tegen de Timbers was er een die pas in de tweede helft echt begon. In de 48e minuut kopte Larrys Mabiala namelijk raak uit een corner van Diego Valeri. Lang duurde de voorsprong niet voor Portland. Drie minuten later kon Victor Rodríguez de bal bij de tweede paal binnen te koppen uit een voorzet van Nicolas Lodeiro. In de 57e minuut zette Samuel Armenteros de stand op 2-1 in het voordeel van Portland. De Zweedse spits liep goed door op een diepe bal van Valeri en scoorde vervolgens in de verre hoek.
Elf minuten later brachten de Sounders de stand weer gelijk. Chad Marshall kopte uit een corner van Lodeiro de 2-2 binnen. In de 74e minuut brachten de Timbers de eindstand op 3-2. Mabiala kopte nogmaals raak uit een corner van Valeri. De Argentijn behaalde hiermee een hattrick aan assists.

Coverfoto: Twitter LA Galaxy