MLS Preview 2018: #7 Montreal Impact

Waar de Europese voetbalcompetities al een tijd onderweg zijn, daar gaat de MLS volgende maand weer los. Op SportAmerika gaan vier redacteuren de komende tijd alle MLS-teams kort en bondig onder de loep leggen om te kijken hoe iedereen het nieuwe seizoen in gaat. Beginnend met de nieuwkomer in L.A. FC en eindigend met de titelverdedigers in Toronto FC. Vandaag in deel 7: de Montreal Impact.


LAATSTE TERUGBLIK


Het 2017 seizoen was er een om snel te vergeten voor Montreal Impact. De Canadezen eindigden op een teleurstellende 9e plek in de Eastern Conference. Deze eindpositie was niet alleen teleurstellend, maar ook zeer onverwachts. Het overgrote gedeelte van het seizoen deed de club namelijk prima mee voor een plek in de MLS Cup Play-offs. Na 24 speelrondes was de ploeg van coach Marco Biello in een verwoede strijd om de cruciale zesde positie met Atlanta United.
In de laatste tien wedstrijden implodeerden de Canadezen echter compleet. Er werd negen keer verloren in tien wedstrijden. Het seizoen eindigde dus in mineur en in november stelde de Impact derhalve een nieuwe coach aan.
Ondanks dat het seizoen ongelooflijk slecht afliep, waren er een paar spaarzame hoogtepunten. Het absolute hoogtepunt was zonder twijfel het spel van middenvelder Ignacio Piatti. De Argentijnse baltovenaar wist zich voor het derde opeenvolgende seizoen te kronen tot de MVP van de ploeg na 17 keer het net te hebben gevonden. Hier voegde de 33-jarige middenvelder ook nog eens zes assists aan toe.
Daarnaast was ook de Zwitserse middenvelder Blerim Dzemali een sterkhouder. De Zwitsers international werd gehuurd van het Italiaanse Bologna en wist in 2017 tien assists te geven. Ook de ontwikkeling van Academy Player Anthony Jackson-Hamel verdient het om genoemd te worden. De Canadees international was betrokken bij 13 doelpunten en heeft zich vorig seizoen erg goed ontwikkeld. Tenslotte wist Daniel Lovitz afgelopen seizoen indruk te maken met goed verdedigend spel.


TRANSFERS


Montreal is veel basisspelers kwijtgeraakt in deze transferperiode. De huur van Blerim Dzemali liep af en daarom is de Zwitser teruggekeerd naar Bologna. Verdediger Laurent Ciman werd door de club weggeruild naar het expansion team Los Angeles FC. Ondanks zijn leeftijd was de Belg nog een zeer belangrijke schakel in de defensie van Montreal. Hij speelde vorig seizoen de meeste wedstrijden van het team.
Met het oog op de toekomst is het verlies van vleugelaanvaller Ballou Jean-Yves Tabla misschien wel het ergst. Het Canadese talent met Ivoriaanse roots wist afgelopen seizoen op 18-jarige leeftijd tot 21 wedstrijden in het eerste elftal te komen. De Homegrown Player maakte een mooie transfer naar Barcelona B.
Daarnaast raakte de club ook nog de Argentijn Hernán Bernardello kwijt aan Newell’s Old Boys.

NIEUWE SPELERS

Om te compenseren voor het verlies van meerdere basiskrachten is Impact actief geweest in het binnenhalen van nieuwe spelers. De transfer die het meest in het oog springt is de aankoop van Saphir Taider van Bologna. De middenvelder heeft meer dan 100 wedstrijden in de Serie A gespeeld en was voor Algerije actief op het WK van 2014. Bij Montreal hopen ze met Taider de natuurlijke opvolger van Dzemali binnen te hebben gehaald.
Voor de ervaring achterin is centrale verdediger Zakaria Diallo transfervrij overgenomen van Stade Brest. Van Diallo wordt verwacht dat hij het verlies van Laurent Ciman kan compenseren. Voor de backpostitie is Canadees international Michael Petrasso overgenomen van het Engelse Queens Park Rangers. Tenslotte ontving de club in ruil voor Ciman verdediger Jukka Raitala en vleugelspeler Raheem Edwards van Los Angeles FC.


VERWACHTING 2018


Het is erg lastig in schatten waar Montreal Impact komend seizoen tot in staat is. De club is niet alleen een paar zeer belangrijke schakels kwijtgeraakt, ze moet ook het seizoen beginnen met een nieuwe coach. Rémi Garde, voormalig trainer van Olympique Lyon en Aston Villa, staat komend seizoen voor de groep in Canada. De Fransman staat zoals gezegd voor een zeer moeilijke taak. Het zal voor hem een grote uitdaging worden om de vele nieuwe aankopen in te gaan passen. Ook zal het belangrijk zijn om te ontsnappen uit de negatieve spiraal waar het vorige seizoen mee is geëindigd.

Rémi Garde zal voor een zware uitdaging staan komend seizoen (Montreal Impact)

Het is goed mogelijk dat Montreal Impact aankomend seizoen voor een verassing kan gaan zorgen. De ploeg was afgelopen seizoen zeker niet zo slecht als de 9e plek in de eindstand doet vermoeden. De Canadezen hebben echter veel kwaliteit moeten inleveren op de transfermarkt. Het is onzeker of de nieuwe aanwinsten het niveau van hun voorgangers kunnen evenaren.
Tevens is Montreal van coach veranderd en dit brengt de nodige onzekerheid met zich mee. Al met al heeft de Impact zeker de potentie om de komende jaren goed mee te draaien in de top van de MLS. Het is echter wel waarschijnlijk dat aankomend seizoen een overgangsseizoen zal zijn. Het bijstellen van de verwachtingen lijkt daarom raadzaam.
VOORSPELLING: 9e in Eastern Conference, geen play-offs

Cover foto: Dan Hamilton/USA TODAY Sports

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen