Prospect Watch 2018: Baltimore Orioles

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2018 is aangekomen in de American League East, met in deze aflevering: Baltimore Orioles.

VORM

Na jaren van matige prospectverzamelingen (op de verdwaalde top prospects als Dylan Bundy en Manny Machado en dergelijke na), hebben de Orioles eindelijk het licht gezien. Waar de club hiervoor jaren teerde op namen als Chance Sisco en Ryan Mountcastle, begint zich nu zowaar een vrij aardige top 10 af te tekenen. Niets speciaals, maar beter dan het was.
PROSPECT WATCH 2017: BALTIMORE ORIOLES
Dat is ook op precies het juiste moment, aangezien de O’s ook op Major League-vlak steeds moeilijker mee kan. Met het vertrek van Machado in het vooruitzicht, zou het wel eens zo kunnen zijn dat Baltimore op zoek moet naar een nieuwe ster. Is die te vinden in de jeugdopleiding?

NIEUWE STERREN?

De top drie van de Orioles-lijst komt met een behoorlijke dosis potentie. Austin Hays, de club’s derde keuze uit de Draft van 2016, zit al vanaf zijn stap naar pro ball enorm in de lift. In zijn eerste half jaar sloeg hij .336 in de lage Minors en de outfielder bewees in 2017 dat hij ook op een hoger niveau meekan.
In 2017 sloeg hij in A+ en AA .329/.365/.593 (.958 OPS) met 32 doubles, vijf triples, 32 homeruns en slechts 85 strikeouts in 523 slagbeurten. Zijn stats over beide niveaus waren vrijwel identiek, wat aantoonde dat de 22-jarige zich razendsnel aan weet te passen aan betere competitie. Hij maakte zelfs zijn MLB-debuut voor de Orioles (60 slagbeurten), dus wie weet mag hij knokken voor een plekje in Baltimore tijdens Spring Training.

 
Catcher Chance Sisco bleef door de komeetachtige opkomst van Hays steken op plek twee, dezelfde plek als vorig jaar. Dat betekent overigens niets voor Sisco, die in 2017 99% zeker een deel uitmaakt van de Big League-ploeg in Baltimore. De 22-jarige heeft niets meer te bewijzen in de Minors, waar hij al jaren uitblinkt. Na de Futures Game startende catcher te zijn geweest in 2017 is zijn tijd, als opvolger van de vertrokken Wellington Castillo aangebroken.
Ook Ryan Mountcastle handhaaft zijn derde plek van vorig seizoen. Hij hakte er op los in A+ in 2017 (.314, 15 homeruns), maar de grote kortestop zakte door het ijs in AA. Hij is pas 20, dus hij mag dat niveau rustig nog even overdoen in 2018.

RIJTJE PITCHERS

Na de drie positiespelers volgt een rijtje van vier pitchers, te beginnen met Hunter Harvey. De notering op deze lijst lijkt hoog als je bedenkt dat Harvey in juli 2016 Tommy John onderging en slechts 8 wedstrijden gooide in 2018. Hij was echter zo dominant (30 strikeouts in 18.2 innings, 0.96 ERA) dat hij ineens de top pitcher in het systeem wordt. Toegegeven, het was tegen Rookie Ball en Low-A tegenstand, maar Harvey is op weg.

Hunter Harvey, één van de powerarmen in de Baltimore-organisatie (Karl Merton Ferron/Baltimore Sun)

Het lefty-duo Tanner Scott (2014, 6e ronde) en D.L. Hall (2017, 1e ronde) bezet plek vijf en zes. Scott is een zeldzame linkshander met een 100 mph fastball en een bak strikeouts in 2017 (87 in 69.0 AA-innings). De 23-jarige maakte zijn debuut voor de Orioles (1.2 innings), maar zal 2018 in AAA starten. Over starten gesproken: de Orioles ontwikkelen hem als starter, maar daar lijkt hij teveel vrije lopen voor weg te geven. Dit is een elite-closer in wording.
D.L. Hall, de 19-jarige met de 94 mph fastball, had een bizar begin aan zijn profcarrière: 10.1 innings in Rookie Ball, 12 strikeouts (goed), 10 walks (niet goed). Hij zal echter alle tijd krijgen zich te ontwikkelen van de O’s, die ruim $3 miljoen aan tekenbonus klaarlegden voor de 21e overall pick.
Dan is daar nog Cody Sedlock, de nummer één op de lijst van vorig jaar en eersterondepick uit 2016, op plek zeven. Die viel in 2017 ronduit tegen in A+ (5.90 ERA, 69 strikeouts in 90 innings, .313 BAA), wat zijn val verklaart. Toch liet hij in zijn tijd bij Illinois genoeg zien om een beetje vetrouwen te houden.

BOTTOM THIRD

Het trio Anthony Santander (Int. 2011)  Cedric Mullins (2015, 13e ronde) en Michael Baumann (2017, derde ronde) vult de lijst. Santander is een Rule 5 pick van de O’s, die hem van de Indians pikten. De 23-jarige switch hitter was geblesseerd aan zijn schouder, dus had een raar jaar, maar kan in 2018 vooruitkijken naar een vol jaar en mogelijk een periode in Baltimore. Mullins is ook 23 en ook een switch hitter, die een leuke combo van snelheid en power laat zien. Hij profileert als een openingsslagman met homerundreiging. Baumann gooide 42.1 innings in Rookie Ball, waar zijn strikeouts tevoorschijn kwamen, maar zijn walks ook hoog bleven. De 22-jarige zal redelijk snel de ladder beklimmen, maar moet werken aan zijn controle.

TOTAALPLAATJE

Het is een aantal jaren matig gesteld geweest met de Minor Leagues van Baltimore. Nu begint de club langzaam uit het dal te kruipen. De toevoeging van Baumann en Hall heeft de organisatie goedgedaan. De ontwikkeling van Hays, Harvey en Mullins tonen aan dat het met de opleidingsschool nog best goed gesteld is. Daarbij bevinden zich buiten de top 10 ook nog flink wat talenten die een gooi kunnen gaan doen naar een klassificatie op deze lijst.
Het wachten is nu op het doordruppelen van de eerste talenten. Sisco zal de eerste zijn; de catcher kan in 2018 al een gooi doen naar een startende rol in Baltimore. Voor alle overige spelers op deze lijst is het een kwestie van wachten, maar Baltimore lijkt op tijd het systeem weer gevuld te hebben.
HOUD IN DE GATEN
Alex Well (RHP), Brenan Hanifee (RHP), Keegan Akin (RHP), Adam Hall (SS), Zac Lowther (LHP),

Cover photo: Reinhold Matay/USA TODAY Sports


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen