MLS goed vertegenwoordigd op het WK

Het WK zit er inmiddels op. Frankrijk wist voor de tweede keer het WK te winnen nadat het Kroatië met 4-2 versloeg in de finale. Amerika wist zich dit WK niet te kwalificeren, maar desondanks waren er vele MLS spelers actief op het wereldkampioenschap voetbal. In totaal deden er negentien spelers mee, verspreid over zes landen.

PANAMA

Panama had veel MLS spelers meegenomen dit WK voetbal, in totaal deden er zes MLS spelers mee. Adolfo Machado (Houston Dynamo), Fidel Escobar (New York Red Bulls), Michael Murillo (New York Red Bulls), Harold Cummings (San Jose Earthquakes), Anibal Godoy (San Jose Earthquakes) en aanvoerder Romain Torres (Seattle Sounders).
Voor Panama was dit het eerste WK ooit. Er was dan ook totaal geen druk op deze spelersgroep. In een poule met België, Engeland en Tunesië waren de verwachtingen niet hoog. In de eerste wedstrijd werd al gelijk verloren van België. Panama ging met 3-0 onderuit tegen de halvefinalist. In de tweede groepswedstrijd trof het een andere halvefinalist, Engeland. De Three Lions waren veel te sterk voor Panama en won met maar liefst 6-1. Ondanks de flinke nederlaag was er een feestvreugde bij Panama. Het eerste doelpunt ooit op het WK was gescoord! In de laatste groepswedstrijd verloor Panama weer. De Panamezen gingen met 1-2 onderuit tegen Tunesië. Hierdoor wist Panama ondanks de grote aanwezigheid van MLS spelers niet te winnen tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland.

EGYPTE

Bij Egypte deed een MLS speler mee, Omar Gaber van Los Angeles FC.

Egypte ging met hoge verwachtingen naar het WK. Egypte had tenslotte Mohammed Salah, de wereldster van Liverpool. De hoge verwachting van Egypte was ook meteen hun valkuil. Het land wist geen een wedstrijd tijdens dit WK voetbal te winnen. Het verloor met 1-0 van Uruguay, 3-1 van Rusland en 2-1 van Saoedi-Arabië. Hierdoor ging Egypte al na de groepsfase teleurstellend naar huis. Ondanks deze fikse tegenvaller werd het team.

MEXICO

Mexico had dit wereldkampioenschap voetbal drie spelers uit de MLS meegenomen. Carlos Vela (Los Angeles FC) en de broertjes Giovani dos Santos en Jonathan dos Santos (beide LA Galaxy).

El Tricolor begon het WK uitstekend. Het versloeg wereldkampioen Duitsland met 1-0. In de tweede groepswedstrijd was Zuid-Korea de tegenstander. Carlos Vela van LAFC maakte vanuit een penalty de 1-0 voor Mexico. In de 77e minuut loste Giovannis dos Santos Carlos Vela af. Mexico won de wedstrijd met 2-1. De laatste groepswedstrijd werd met 3-0 verloren van Zweden, maar toch was Mexico door naar de volgende ronde. In de achtste finale trof het Brazilië. De Gele Kanaries blijken met 2-0 te sterk te zijn voor het Mexico van Vela en de dos Santos broertjes.

COSTA RICA

Voor Costa Rica speelde Marcos Urena (Los Angeles FC), Francisco Calvo (Minnesota United), Ronald Matarrita en Rodney Wallace (beide New York City FC), David Guzman (Portland Timbers) en Kendall Watson (Vancouver Whitecaps).

Costa Rica had het zichzelf op voorhand al erg moeilijk gemaakt. Los Ticos behaalde in de 2014 de kwartfinale van het WK. Toen won Nederland nipt na penalty’s van Costa Rica. Door deze prestatie was de verwachting ook een stuk hoger dit WK.  Costa Rica kwam in een poule met Servië, Brazilië en Zwitserland. De eerste tweede wedstrijden verliepen niet zoals gehoopt. Er werd met 1-0 van Servië verloren en met 2-0 van Brazilië. De laatste groepswedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel tegen Zwitserland. Kendall Watson wist nog te scoren voor Los Ticos.

PERU

Bij Peru deden Yoshi Yotun van Orlando City en Andy Polo van Portland Timbers mee. La Blanquirroja ging met hoge verwachtingen naar het WK. Voor het eerst sinds 1982 deed Peru mee aan het wereldkampioenschap voetbal. Peru beland in een poule met Denemarken, Australië en Frankrijk.

Het WK begon dramatisch voor Peru. Het Zuid-Amerikaanse land verloor de eerste twee wedstrijden tegen Denemarken en Frankrijk met 1-0. Er is dan nog een kleine kans dat Peru door kan gaan, maar dat hangt ook af van het resultaat tussen Frankrijk en Denemarken. Zelf wist Peru de laatste groepswedstrijd te winnen tegen Australië met 2-0, Yoshi Yotun pakte die wedstrijd nog een gele kaart. Omdat de wedstrijd tussen Denemarken en Frankrijk in 0-0 eindigt is Peru niet door naar de volgende ronde en kon het na de groepsfase al terug naar huis. Ondanks de vroege uitschakeling heerst er toch een gevoel van trots bij de spelers en fans. Het meemaken van het WK was iets bijzonders voor Peru, iets dat ze graag over vier jaar nog eens willen meemaken.

ZWEDEN

Voor Zweden deed maar een speler uit de MLS mee. Gustav Svensson van Seattle Sounders deed mee bij het Zweedse elftal.

Nadat Zweden in 2010 en 2014 ontbrak was het in 2018 weer tijd om te laten zien wat Zweden kan op voetbalgebied. Zweden kende een moeilijke groepsfase. Het zat in dezelfde groep als Mexico (met Zuid-Korea en Duitsland). De eerste wedstrijd van Zweden werd nipt gewonnen van Zuid-Korea door een penalty. Daarna verloor Zweden met 2-1 van Duitsland en won het de laatste groepswedstrijd met 3-0 van Mexico, waardoor Zweden doorging naar de volgende ronde. Sebastian Larsson pakte tegen Mexico zijn tweede gele kaart van het WK en was geschorst voor de achtste finale tegen Zwitserland. Hierdoor startte Gustav Svensson voor het eerst dit WK, met succes zelfs. Zweden ging door naar de kwartfinale, maar verloor daarin met 2-0 van Engeland.

WK 2026

Amerika heeft niet stil gezeten, ondanks dat het zich niet had gekwalificeerd voor het wk van 2018. In 2026 komt het wereldkampioenschap voetbal naar Mexico, Amerika en Canada. De bedoeling is dan dat er 48 landen gaan mee doen, waaronder dus de drie gastlanden.
Amerika zal daarin dus hoe dan ook in spelen. Tot die tijd moet het land zich eerst nog voor het WK van 2022 in Qatar zien te plaatsen. Talent Christian Pulisic lijkt de aangewezen superster te worden die dat moet regelen.

Coverfoto: Carlos Vela (Twitter MLS)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen