Dutch Watch: trade voor Schoop, Profar weer sterk

Jonathan Schoop kreeg erkenning voor zijn knappe prestaties de afgelopen week en verdiende ook nog eens een mooie trade. Jurickson Profar liet zich het zoet van een overwinning smaken en Ozzie Albies is hersteld van zijn blessure . De overige landgenoten hebben een vrij modale week achter de rug. In deze editie van de Dutch Watch blikken we terug op de week die was.

Een lichte hamstringblessure hield Ozzie Albies drie wedstrijden aan de kant. Vorige week donderdag keerde de kleine infielder terug in de line-up van de Atlanta Braves en hij kon z’n borst meteen nat maken. De LA Dodgers hadden zojuist een serie in Philadelphia verloren en dat moest in Atlanta even rechtgezet worden. Albies moest duidelijk weer even wennen aan het niveau. Met 0-for-4 en drie strikeouts was zijn rentree niet om over naar huis te schrijven. Voor het eerst sinds 26 mei ging Albies ook defensief weer eens de fout in.
In de drie wedstrijden die volgden was hij 3-for9 in z’n at-bats. Eén keer kwam hij als pinch-hitter in het veld. Sean Newcomb domineerde de vierde wedstrijd en daarin kwam Albies in de derde inning door met een single. Nick Markakis sloeg z’n tweedehonkman middels een homerun binnen voor een 4-0 voorsprong. Helaas voor starter Newcomb ging z’n no-hitter op het allerlaatste moment in rook op, maar de Braves wonnen wel met 4-1 en houden koploper Philadelphia in het zicht.


We vinden Albies tegenwoordig terug op de tweede plaats in de batting order en erg productief is de kleine infielder de laatste weken niet. Z’n laatste homerun sloeg hij op 11 juli en zijn laatste RBI dateert van 20 juli. Hij miste natuurlijk ook nog drie wedstrijden vanwege z’n hamstring. De Braves wisten het goede gevoel van de laatste wedstrijd tegen de Dodgers ook vast te houden in het tweeluik tegen de Marlins.
Er stonden drie wedstrijden gepland, maar woensdag gooide de regen roet in het eten. Ozzie Albies was 2-for-9 in z’n at-bats en beide hits kwamen in de tweede ontmoeting. In de vierde inning mocht Albies eindelijk weer eens een RBI noteren. Een single van de Nederlander liet Dansby Swanson scoren op weg naar een 11-6 zege. De eerste wedstrijd werd met 5-3 gewonnen, maar Albies bleef 0-for4.

Xander Bogaerts en de Boston Red Sox begonnen met een nederlaag aan hun serie tegen de Minnesota Twins, maar de koploper in de AL East poetste dit schoonheidsfoutje snel weg. Uitgerekend die ene nederlaag was voor Bogaerts z’n beste wedstrijd. Hij was vorige week donderdag 2-for-4 in z’n at-bats en tekende voor zijn 30e double van het seizoen. In 2015 sloeg hij er 35, dus dat persoonlijke record gaat er normaal gesproken binnenkort al aan. Zijn ploeggenoten kregen hun kortestop echter niet over de thuisplaat en Boston verloor met 2-1.
Het tweede duel werd wel door Boston gewonnen, maar X-Man presteerde aan slag niets noemenswaardigs. Dat was wel het geval in de derde ontmoeting. Een single in de vijfde leverde nog niets op, maar een intentional walk in de achtste inning des te meer. Met een tweehonkslag kreeg Eduardo Nunez J.D. Martinez en Xander Bogaerts binnen. Ondanks een 4-1 achterstand in de derde inning wonnen de BoSox eenvoudig met 10-4. Ook de afsluitende vierde wedstrijd ging naar Boston, maar Bogaerts bleef aan de kant.


De serie tegen de Philadelphia Phillies zal Bogaerts nog wel eens over willen doen. In z’n acht slagbeurten kwam de international tot welgeteld één hit en tot overmaat van ramp liep hij ook nog een blessure op. Een lichte weliswaar, maar toch. De koploper in de AL East had het lastig tegen de koploper in de NL East. Afgelopen maandag wonnen de Red Sox met 2-1, maar keerde Bogaerts vijf keer onverrichter zake terug naar de dug-out na zijn slagbeurten.
Een dag later kwam hij in de tweede inning tot een double, maar een ground out in de zesde leverde Boston hun eerste en enige run van de wedstrijd op. In de negende inning verscheen X-Man opnieuw op de honken nadat hij geraakt werd door reliever Seranthony Dominguez. Hierbij liep hij een polsblessure op, maar de verwachting is dat Bogaerts al in de komende serie tegen de Yankees terugkeert in de line-up.

Didi Gregorius kon onmogelijk beter beginnen aan de serie tegen de Kansas City Royals. De New York Yankees wonnen de eerste wedstrijd vorige week donderdag met 7-2 en onze landgenoot was verantwoordelijk voor drie runs. Het begon in de eerste inning al met z’n 20e double van het jaar, maar met name zijn klap in de vierde was belangrijk. Met z’n 18e homerun sloeg de Amsterdammer drie punten binnen. Deze klap zorgde er tevens voor dat de Royals definitief knock-out gingen.
In de drie wedstrijden daarna kwam Gregorius tot slechts twee hits in 11 slagbeurten. Hij mocht nog wel twee runs aan zijn totaal toevoegen, maar het belangrijkste was toch wel dat de Yankees drie van de vier wedstrijden wonnen. Alleen zaterdag waren de Royals met 10-5 te sterk. Een run en een hit van Gregorius konden deze nederlaag niet voorkomen.


Gregorius en de Yankees sloten de maand juli af met een serie tegen de zwakke Orioles. Sir Didi werkte aardig aan zijn slaggemiddelde door vijf hits te noteren in acht slagbeurten. Overdreven productief was de Amsterdammer daarmee niet, want alleen dinsdag resulteerde een hit in een RBI. Brett Gardner kon scoren na een single van zijn Nederlandse ploeggenoot. Voor Gregorius was het zijn 60e RBI van deze jaargang en het hielp de Yankees aan een 6-3 zege.
Afgelopen woensdag had Yankees-starter Sonny Gray het ontzettend moeilijk. De pitcher kon al in de derde inning vertrekken en gaf zeven runs op. Gregorius probeerde uit alle macht het schip vlot te trekken en was 3-for-5 in zijn at-bats. Eén keer lieten zijn ploeggenoten hem achter op de honken, maar in de negende inning sloeg Gleyber Torres met een homerun zijn kortestop binnen. Met 7-5 gaven ze de nederlaag nog enigszins een dragelijk aanzien.

Kenley Jansen leeft de laatste weken vanuit z’n koffer. De Nederlandse closer van de Los Angeles Dodgers vertrok voor de ASG naar Washington en begon daarna aan een road trip die hem via Milwaukee en Philadelphia in Atlanta bracht. Na een simpele 8-2 zege in de eerste wedstrijd werd er in de tweede ontmoeting een beroep op Jansen gedaan. Clayton Kershaw was geweldig in 7.2 innings. De starter sloeg zelfs twee belangrijke runs binnen. Daarna mocht Jansen het karwei afmaken.
De Braves hadden eigenlijk geen schijn van kans tegen de closer. Jansen had slechts 16 pitches nodig om af te rekenen met vier slagmensen. Nick Markakis en Johan Camargo werden getrakteerd op drie slag en twee fly balls deden de rest. Voor het vijfde jaar op rij heeft Jansen nu minimaal 30 saves achter zijn naam staan. In 2016 sloot hij het reguliere seizoen af met 47 saves, dus onze landgenoot moet nog even flink aan de bak om daar in de buurt te komen. De Dodgers wonnen overigens drie van de vier wedstrijden in Atlanta.


De Dodgers hebben zich inmiddels aan kop van de NL West genesteld en afgelopen week kregen ze bezoek van een ander topteam in de NL. De Milwaukee Brewers wonnen dinsdag de eerste van drie duels. Het pitchers’ duel werd door Wade Miley met 1-0 gewonnen en Dodgers-manager Dave Roberts had geen reden om Kenley Jansen uit de bullpen te halen. Dat was een etmaal later wel het geval. Bij een 4-4 stand moest de closer zijn Dodgers in de wedstrijd houden. De eerste twee batters mochten al snel weer in de dug-out plaatsnemen. Jesus Aguilar kreeg vier wijd, maar Jonathan Schoop werd middels een strikeout de derde nul.
De Dodgers beslisten de wedstrijd uiteindelijk in hun voordeel dankzij een homerun van Yasmani Grandal. Waren de eerste wedstrijd spannend, de derde was dat absoluut niet. Los Angels gaf de Brewers met 21-5 een vreselijk pak slaag. Jansen wist al vrij snel dat hij deze dag vrijaf kon nemen.

Met één overwinning in zeven wedstrijden begonnen Jurickson Profar en zijn Texas Rangers vorige week vrijdag aan de loodzware serie tegen de Houston Astros. De veelzijdige Profar bemande het tweede honk en speelde bepaald niet onverdienstelijk in de eerste wedstrijd. Shin-Soo Choo kon in de zesde inning scoren na een sac fly van Profar. In de negende inning deed onze landgenoot nog een duit in het toch al goed gevulde zakje. Met zijn 10e homerun van het seizoen zette Profar de Rangers op een 7-1 voorsprong. De twee RBIs droegen bij aan een verrassende 11-2 zege.
Ondanks deze mooie rapportcijfers moest Profar in de tweede wedstrijd vanaf de bank toekijken hoe Texas opnieuw won. Dit keer met 7-3. In de derde wedstrijd mocht Jurickson Profar wel weer opdraven en nu als kortestop. Na diens double in de zesde inning kon Rougned Odor scoren en de Rangers op een 2-1 voorsprong zetten. De sweep was compleet toen Texas ook dit duel won: 4-3.


De Rangers gedijen goed tegen sterke tegenstanders, want ook de Arizona Diamondbacks kregen afgelopen maandag een nederlaag te slikken. Texas won voor de vierde keer op rij en Profar had opnieuw een vinger in de pap. In de zesde inning kreeg de infielder vier wijd. Vanaf het derde honk kon hij even later scoren na een single van Kole Calhoun. Profar zette de Rangers daarmee op een 5-4 voorsprong.
In de zevende inning kwam hij zelf door met een single, die Elvis Andrus in staat stelde de 7-5 te scoren. Toch was dit niet voldoende om een plek in de line-up af te dwingen voor de volgende wedstrijd. In de achtste inning mocht Jurickson Profar als pinch-hitter zijn opwachting maken, maar verder dan een pop out kwam hij niet. Wat de Rangers betreft bleef de winning streak steken op vier wedstrijden, want de Diamondbacks stapten met een 6-0 zege van het veld.

Jonathan Schoop heeft een hectische week achter de rug. Eerst waren daar al die homeruns. De beloning daarvoor kwam in de vorm van de AL Player of the Week Award. Toen was daar dinsdag de trade deadline. Op het allerlaatste moment vond Jonathan Schoop onderdak bij de Milwaukee Brewers. De Brewers stuurden Luis Ortiz, Jean Carmona en Jonathan Villar naar Baltimore in ruil voor de Nederlandse tweedehonkman. Schoop verruilt dus één van de slechtste teams in de majors voor een team dat dit jaar serieus meedoet om de tickets voor het postseason. Een dag na de trade debuteerde Schoop tegen de LA Dodgers. In z’n vijf at-bats kwam de tweedehonkman niet tot een hit en hij verloor met zijn nieuwe werkgever in 10 innings met 6-4.


Schoop kreeg zijn Award eerder deze week natuurlijk niet zomaar. Na de All-Star Break was de infielder ongelooflijk goed bezig. Met de Orioles speelde hij daarna negen wedstrijden en in maar liefst zeven daarvan sloeg hij een homerun. Tussen 22 juli en 27 juli sloeg hij zelfs vijf duels op rij de bal het stadion uit. Toronto en Boston hadden al kennisgemaakt met het slaggeweld van onze landgenoot en ook de Tampa Bay Rays leerden de swing van Schoop kennen. Vorige week donderdag verloren de O’s weliswaar, maar met twee hits, twee RBIs en een homerun (z’n 15e van het jaar) liet Schoop weten dat hij er was.
In de tweede ontmoeting revancheerden de O’s zich voor de 4-3 nederlaag. Ze pakten met 15-5 uit en opnieuw was de Oranje-international één van de dragende krachten. Een homer in de vijfde leverde Baltimore slechts één run op, maar zijn single in de zevende inning brachten twee ploeggenoten over home plate.

AFSCHEID

Afgelopen zaterdag kwam er een einde aan de reeks van vijf duels waarin Schoop een homerun sloeg. Dankzij z’n ene honkslag kwam zijn hitting streak op 11 wedstrijden te staan, maar verder leverde hij geen bijdrage aan de 11-2 zege. Een dag later ging Schoop wel weer flink tekeer. Hij moest wel tot de zevende inning wachten op z’n hit, maar deze was weer goed raak. Met (alweer!) een homerun, dit keer naar centerfield, zorgde de infielder voor drie runs en een 9-3 voorsprong. Schoop won z’n laatste wedstrijd voor de O’s met 11-5.
In 2013 debuteerde hij voor de Orioles en in totaal speelde hij 635 wedstrijden voor de franchise. Hoewel hij slecht aan deze jaargang begon, zal hij toch met een goed gevoel afscheid nemen. Schoop vijzelde zijn aantal homeruns aardig op de laatste weken. Met 17 dingers vertrok hij naar Milwaukee. Negen daarvan sloeg hij in de maand juli.

Andrelton Simmons en de Los Angeles Angels wachtten nog altijd op de eerste series win in de tweede seizoenshelft. Tegen Houston en de White Sox lukte het niet en dus moest het tegen de Seattle Mariners maar gebeuren. Voor Simmons begon deze serie ronduit slecht. Hij bleef 0-for-4 vorige week vrijdag, maar zag zijn ploeg wel na 10 innings met 4-3 winnen.
In de tweede clash stelden de Halos de win in deze serie maar vast veilig. Seattle werd met 11-5 verslagen en Simmons pikte zijn hit weer mee. Dit gebeurde in de derde inning bij een 4-1 voorsprong voor LA. Catcher Francisco Arcia timmerde de bal even later over de hekken en hielp daarmee Simba over de thuisplaat. In de vijfde bereikte de kortestop opnieuw het honk en wederom kwam hij dankzij Arcia over home plate. Het derde duel ging verloren, maar Simmons mocht wel zijn 47e RBI van het seizoen bijschrijven. Justin Upton kon in de zevende inning scoren na een sac fly van onze landgenoot.


Met overwinningen in vier van hun laatste vijf wedstrijden stapten de Angels in het vliegtuig naar Florida. Daar werden ze door de Tampa Bay Rays weer keihard met beide benen op de grond gezet. De Rays haalden de bezem erdoor en trakteerden de bezoekers op een sweep. De eerste nederlaag (10-6) bekeek Simmons vanuit de dug-out. Ondanks twee hits en een RBI van onze landgenoot gingen de Halos woensdag opnieuw onderuit. Een RBI single van Simba zette LA op een 2-0 voorsprong, maar het waren de Rays die het laatst lachten en met 7-2 wonnen.
Ook de laatste wedstrijd ging verloren, maar opnieuw was het Simmons die een ploeggenoot over de thuisplaat kreeg. In de zevende inning kon Justin Upton scoren na een ground out van de kortestop. De zege van Tampa Bay kwam echter geen moment in gevaar: 4-2.

Cover Photo: Tom Pennington/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen