Marcel de Jong: van Valkenswaard tot Vancouver

Iedere twee weken neemt SportAmerika een speler uit de MLS onder de loep. Dit kan een groot talent zijn, maar ook een opvallende speler of een oude bekende die furore maakte in Europa. Deze week bespreken we de Nederlandse Canadees Marcel de Jong. De voormalig speler van Helmond Sport en Roda JC is al jarenlang Canadees international en speelt nu voor de Vancouver Whitecaps.

WEG NAAR DE MLS

Geboren in Canada, maar met Nederlandse ouders, bracht De Jong zijn eerste vijf levensjaren door in Ontario. Hierna verhuisde de linksback met zijn ouders terug naar Brabant. Na indruk te hebben gemaakt bij de lokale club De Valk werd De Jong toegelaten tot de jeugd van PSV. Na acht jaar te hebben doorgebracht in de jeugd van de Brabanders maakte hij de stap naar Helmond Sport. Met Helmond beloofde de linksback twee zeer succesvolle jaren in de Jupiler League. Zijn spel werd beloond met een transfer naar Roda JC.
Met Roda JC beleefde De Jong hele sterke jaren. Voor het grootste gedeelte van de vier seizoen draaide Roda JC goed mee in de subtop. Vier jaar lang was Marcel de Jong een vaste basiskracht op de linkerflank van de Limburgers. Zijn prestaties voor de geel-zwarten zorgden ervoor dat er buitenlandse interesse kwam. Een droomtransfer naar het ambitieuze Augsburg van de Nederlandse trainer Jos Luhukay volgde.
Met de Duitsers beleefde De Jong het sterkste seizoen uit zijn gehele carrière. Augsburg promoveerde namelijk naar de Bundesliga na een tweede plek in de 2. Bundesliga. De Jong mocht dus zijn kunsten gaan vertonen in de Bundesliga. Met de promotie namen de speelminuten van De Jong echter af. In zijn eerste twee seizoenen in de Bundesliga mocht hij nog zeer regelmatig invallen. Hiermee had De Jong dus zeker een aandeel in de opvallende successen van Augsburg. De twee eropvolgende seizoenen kwam hij echter nauwelijks meer aan spelen toe. Ondanks de geweldige periode van De Jong bij Augsburg besloot hij dus zijn heil te zoeken in Amerika.

Marcel de Jong in actie voor Roda JC (Rodajcfans.nl)

KIEZEN VOOR CANADA

Vanwege zijn dubbele nationaliteit stond Marcel de Jong al snel voor een belangrijke keuze in zijn carrière. Aangezien de verdediger geboren was in Canada, maar opgegroeid in Nederland had hij beide landen in zijn hart. Canada was echter in die tijd actief op zoek naar spelers die aanmerking kwamen voor haar jeugdteams. Hierdoor kwam Marcel de Jong dus al op jonge leeftijd op de radar van de Canadese bond. In 2003, nog voor zijn debuut bij Helmond Sport, werd hij opgeroepen voor het onder 17 team van Canada. De jaren erna doorliep De Jong alle jeugdteams van Canada. Toen hij echter doorbrak bij Roda JC, leek Jong Oranje ineens een serieuze optie te zijn. Dit zorgde ervoor dat De Jong moest kiezen.
Eind 2007 besloot De Jong echter om definitief te kiezen voor het Canadese elftal. Deels vanwege de verbondenheid die de jaren van jeugdinterlands had opgebouwd. Wat echter ook meespeelde was het vermoeden van De Jong dat een vaste basiskracht worden makkelijker zou zijn bij Canada dan bij Nederland. Het lijkt erop dat dit een goede keuze was van De Jong. Waar hij vermoedelijk niet veel interlands voor Nederland zou hebben gespeeld, staat hij voor Canada nu op 55 interlands.
De Jong maakte zijn debuut in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Sindsdien heeft De Jong meerdere toernooien meegemaakt met de Canadese ploeg. Tijdens de Gold Cup van 2009 haalde de ploeg de kwartfinale. De Jong kwam drie keer in actie en wist zelfs eenmaal te scoren. Met een schitterend afstandsschot tegen Costa Rica zette De Jong zichzelf in de schijnwerpers. Ook tijdens de teleurstellende Gold Cups van 2011, 2013 en 2015 kwam hij in actie. Vorig jaar wisten de Canadezen opnieuw te reiken tot de kwartfinales. De Jong kwam drie keer in actie en speelde een goed toernooi.

AVONTUUR IN KANSAS

Na zijn vertrek bij Augsburg ging De Jong op proef bij Sporting Kansas City in Amerika. De club besloot om hem een contract aan te bieden en op 14 maart mocht zijn debuut maken tegen Dallas FC. Hoewel de linksback regelmatig wedstrijden speelde, maakte hij geen geweldige indruk op de leiding van Sporting Kansas City. Na het eerste seizoen werd zijn contract niet meer verlengd en mocht hij op zoek naar een nieuwe werkgever.
De Jong besloot om terug te gaan naar zijn geboorteland en te zoeken naar een club in Canada. Hij tekende vrijwel direct een kort contract in de NASL bij Ottowa Fury. Bij Ottowa waren ze razend enthousiast over de Nederlandse Canadees die zowel als linsback en middenvelder uit de voeten kon. De club kon De Jong echter niet betalen en dus kon hij verder gaan zoeken.

GENIETEN IN VANCOUVER

De Jong wilde het liefst in ‘zijn’ Canada blijven wonen en zocht dus ook actief naar een Canadese club. De Vancouver Whitecaps hapte toe en dus mocht hij zijn kunsten weer gaan vertonen in de MLS en de CONCACAF Champions League. In zijn eerste seizoen had De Jong moeite om een vaste basisplaats te veroveren. De Amerikaanse linksback Jordan Harvey was het gehele seizoen de vaste linksback van de Vancouver Whitecaps. De Jong wist nog tot 13 wedstrijden te komen in de MLS, maar een groot deel hiervan bestond uit invalbeurten.
Met het vertrek van Harvey naar LAFC tijdens de afgelopen transferperiode is een betere periode aangebroken voor De Jong. Vanaf het begin van dit seizoen heeft hij een vaste plek als linksback van de Vancouver Whitecaps. De verdediger heeft al zes wedstrijden gespeeld dit seizoen en de Vancouver Whitecaps presteren verrassend goed. Met de 31-jarige De Jong als linksback staat de club voorlopig op een knappe derde plek.
De komende periode ziet er dus heel goed uit voor De Jong. Met een basisplaats bij de Vancouver Whitecaps komt een plek bij het Canadese elftal weer in beeld. Het aankomende seizoen zal De Jong er dus alles aan doen om zijn basisplek te behouden. Voorlopig wijst alles erop dat De Jong een hernieuwde jeugd tegemoet gaat. Na een aantal jaren met weinig speeltijd bij Augsburg en een rol als ’twaalfde man’ bij Sporting Kansas en afgelopen seizoen bij de Whitecaps, mag de linksback zich eindelijk weer gaan opmaken voor een heel seizoen heersen op de linkerflank.

Coverfoto: Darryl Dyck/CP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen