Inside Baseball: NL Central (week 4)

HET PIRATENSCHIP MAAKT WATER

Hoelang kunnen de Pittsburgh Pirates hun hot start volhouden, was de vraag. Het antwoord: drie weken. De Cardinals en Brewers maken dankbaar gebruik van de matige week van de Pirates. De Cubs verlangen echt naar beter weer en voor de Reds wordt het een heel lang seizoen: week 4 in de NL Central.

Standings t/m 22 april 2018


ST. LOUIS CARDINALS
(
13-8, .619, – GB)


De Cardinals gingen afgelopen week op bezoek in Chicago. Daar hoefden ze echter niet veel in actie te komen vanwege het slechte weer (ze zullen nog een duel in moeten halen op 21 juli). De twee wedstrijden die wel gespeeld werden in de serie werden gedeeld: 5-3 winst en 5-8 verlies. Daarna kregen de Cards de kwakkelende Reds op bezoek voor een three-game serie. Deze liep uit op een sweep voor de ploeg van Mike Mathany: 4-2, 4-3 en 9-2 winst.
Dexter Fowler en Matt Carpenter bevinden zich op dit moment in een kleine slump, maar de Cardinals hebben genoeg bats om dit op te vangen. Zeker wanneer Tommy Pham terugkeert van een kleine blessure is de ploeg weer op oorlogsterkte.
Op de heuvel had alleen Luke Weaver het lastig tegen de Cubs. In vier innings moest hij 9 hits, 6 runs en 1 walk toestaan tegenover 3 strikeouts. Cardinals starters Michael Wacha, Carlos Martínez en Miles Mikolas waren in hun outings tegen de Reds on fire. Gecombineerd kregen ze in 19 2/3 innings maar 14 hits en 3 runs tegen.

PLAYER OF THE WEEK

Paul DeJong krijgt deze week de eer. In de laatste 7 wedstrijden was hij goed voor 7 RBI’s en 3 homeruns, waarmee hij een belangrijk aandeel in de aanval van de Cardinals had.

UP NEXT

De Cardinals mogen genieten van een rustdag en krijgen dan de New York Mets op bezoek. Daarna mogen ze op bezoek bij de Pirates in Pittsburgh.


MILWAUKEE BREWERS
(
14-9, .609, – GB)


De Brewers kregen deze week de laagvliegers op bezoek. Ze begonnen met een three-game series tegen de Reds, waarbij de eerste wedstrijd aan de divisiegenoten gelaten werd (4-10). De twee resterende wedstrijden waren wel voor de Brewers en werden beiden gewonnen met 2-0. Meteen daarna kwamen de Miami Marlins op bezoek. Die hadden echter vier duels lang niets in te brengen tegen de ploeg uit Wisconsin. Het resultaat was een sweep.
Buiten de usual suspects zoals Ryan Braun en Eric Thames, is ook Jesús Aguilar goed begonnen. Over de laatste week heeft hij een .421/.421/.684 slash line. De Brewers hebben een aanval die lang om de divisiewinst mee moet kunnen doen. Er zijn echter al verschillende spelers die tijd gemist hebben door (kleine) blessures. Het wordt interessant om te zien of deze aanval healthy kan blijven.
Josh Hader doet het vooralsnog behoorlijk als vervanger van de geblesseerde Corey Knebel. In zijn twee-inning save, was hij goed voor drie strikeouts. Hij heeft dit seizoen 41 slagmannen gezien, waarvan hij er 35 terug naar de dugout verwees (25 strikeouts).

PLAYER OF THE WEEK

Jesús Aguilar timmerde deze week een homerun het stadion uit (en ook nog een belangrijke) en sloeg daarnaast ook vijf teamgenoten over de plaat.

UP NEXT

De Brewers beginnen aan een lange road trip. Als eerste een korte serie in Kansas City tegen de Royals, waarna ze op bezoek mogen bij de Chicago Cubs.


PITTSBURGH PIRATES
(
12-10, .545, 1.5 GB)


De Pirates begonnen de week goed met een 7-3 overwinning op de Marlins op Jackie Robinson Day. Het werd daarna echter niet veel beter met het verliezen van de serie tegen de Colorado Rockies. De eerste twee wedstrijden werden met 2-6 en 0-2 verloren, waarna de series finale gewonnen werd: 10-2. Wat volgde was een reeks tegen de Phillies, waarin de Pirates geen enkele wedstrijd wisten te winnen: 0-7, 1-2, 2-6 en 2-3. In de divisie die naar verwachting tot het eind competitief zal zijn, betekent dat meteen dat je twee plaatsen zakt in de stand.
Dat het offensief gezien niet liep, is ook aan de stats af te zien. Er werd geen enkele homerun geproduceerd. Kortestop Jordy Mercer deed het deze week nog het beste met drie doubles, twee RBI’s en een .250/.261/.400 slashline. Daarnaast moeten ze tweedehonkman en leadoff hitter Josh Harrison de komende 6 weken missen nadat hij een 96-mph pitch op zijn hand moest incasseren. Hij brak hetzelfde botje als vorig jaar.
De pitching van de Pirates deze week was solide, maar werd niet geholpen door het gebrek aan runs. Voor Jameson Taillon was het echter een week om snel te vergeten. Hij begon aan de wedstrijd tegen de Phillies met een 0.89 ERA.  Hij mocht echter na 1 2/3e inning de bal aan manager Clint Hurdle geven. 4 hits, 5 runs en een homerun maakte een einde aan zijn wedstrijd. Er is overigens geen reden waarom Taillion zich hiervan niet zou kunnen herstellen.
Het hoogtepunt deze week? Een 1-3-4-2-5-8-7 double play.

PLAYERS OF THE WEEK

De Pirates pitching staff. Het is zonde om dat harde werk onbeloond te laten.

UP NEXT

De Pirates pakken na een rustdag de draad thuis weer op tegen de Detroit Tigers. Vervolgens komen de Cardinals op bezoek.


CHICAGO CUBS
(10-9
, .526, 2.5 GB)


De Cubs zijn qua stand in een week tijd weinig opgeschoten, al moet wel opgemerkt worden dat ze zo’n drie wedstrijden minder gespeeld hebben dan de rest van de divisie. Daarbij werkten zowel de Cardinals als de Brewers een serie tegen de Cincinnati Reds af. De week begon voor de Cubs met twee afgelastingen, tegen de Atlanta Braves en tegen de St. Louis Cardinals. Deze laatste three-game serie werd een two-gamer, die gedeeld werd tussen de Cubs en Cards. Vervolgens werd afgereisd naar Denver voor de serie tegen de Rockies. Na eenmaal winst (16-5) en eenmaal verlies (2-5) werd de rubber match gewonnen door de Cubs, met 9-7.
Javy Báez, Kyle Schwarber en zelfs Jason Heyward hadden een prima week aan de plaat. Samen waren zij goed voor 24 RBI’s en vijf homeruns. Baez was daarnaast ook nog eens goed voor vier extra base hits. Anthony Rizzo heeft zijn swing nog niet echt gevonden, maar er is niemand die zich daar echt druk om maakt. Kris Bryant werd tegen zijn hoofd geraakt door een 98mph fastball van Rockies pitcher German Marquez. Alle tests zijn positief, maar hij zal weer voorzichtig teruggebracht worden.

PLAYER OF THE WEEK

Javy Báez is wederom een goed te verdedigen keuze. Player of the Week echter is Albert Almora Jr. Met uitstekend verdedigend werk maakt hij een goede case voor zichzelf om de starter te worden in het midveld. Daarnaast is zijn .327/.377/.510 slashline alleraardigst.

UP NEXT

De Cubs spelen deze week voor het eerst sinds de World Series een korte serie tegen de Cleveland Indians in Cleveland. Daarna komen de Brewers naar Wrigley Field voor een kwartet aan wedstrijden.


CINCINNATI REDS
(3
-18, .143, 10 GB)


Vooralsnog blijft het gehoopte ‘Jim Riggleman-effect’ nog even uit. De Reds wisten nog wel een wedstrijd te winnen tegen de Brewers deze week (10-4), maar verloren de serie (tweemaal 0-2). In de serie tegen de Cardinals konden de Reds geen potten breken en werden ze wederom gesweeped (2-4, 3-4, 2-9).
Het grote probleem met de 2018 Reds is dat een gedeelte van het team het altijd af laat weten. Begint de offense te lopen, is de pitching knudde. Houdt de starting pitcher het close, is er nul productie van de offense. Dan heb je ook nog een bullpen waar je niet op kunt bouwen. De ene dag is het collectief solide, de andere dag kunnen ze geen voorsprong vasthouden.
Zolang manager Jim Riggleman daar geen grip op krijgt, gaan de Reds nog een hoop wedstrijden verliezen dit jaar.

PLAYER OF THE WEEK

Vooruit dan: Scooter Gennett. Met 1 homerun en 5 RBI’s was hij deze week waardevol voor de Reds.

UP NEXT

De Reds ontvangen thuis de Atlanta Braves, waarna een trip naar de ‘Twin Cities’ volgt voor de serie tegen de Minnesota Twins.

Coverfoto: Jeff Roberson/AP Photo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen